Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Заключване на файлове, дялове и папки при Уиндоус?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Заключване на файлове, дялове и папки при Уиндоус?

Колеги, кажете ми някоя програмка с която да мога лесно да си заключа папките и дяловете от компа ми,така че да нямат други лица достъп до тях.Не искам да го правя по стандартното заключване на ВИН,защото преди години ми изгоряха по този начин доста ценни неща,след като ми бяха преинсталирали ВИН,а аз не бях записал кода от заключването на дискета и регистрито беше изтрито.С две думи проста програмка,която да ми заключи дяловете на компа или как да направя така ,че с гест акаунта да не се вижда нищо по диска и да няма достъп никой до инфото по него?Мерси и дано сте ме разбрали какво искам,че стана едно обяснение..... :D
    Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
    Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005

Re: Заключване на файлове, дялове и папки при Уиндоус?

dudulia написа:
    С две думи проста програмка,която да ми заключи дяловете на компа или как да направя така ,че с гест акаунта да не се вижда нищо по диска и да няма достъп никой до инфото по него?
    Уточни малко - кой не искаш да има достъп и откъде. На работа или вкъщи. Ако става дума за достъп през мрежа, има много варианти:1-да махнеш споделените неща в мрежата(Computer Management - Shared Folders - Shares) - махаш от там споделените дискове и папки и обикновено това е напълно достатъчно да нямат други достъп до твоите файлове.2-да спреш Guest акаунта (Computer Management - Local Users and Groups - Users - Guest - Properties - слагаш отметка на Account is Disable).3-или да му сложиш парола (Computer Management - Local Users and Groups - Users - Guest - Set Password).4-да спреш изцяло File and Print Sharing-а или от настройките на мрежата, или от настройките на Firewall-a. Ако имаш споделен от теб в мрежата принтер, 2-, 3- и 4- не ти вършат много работа и по добре на пипай там.Почти всичко можеш да свършиш оттук - виж картинката:Добра практика е да сложиш, ако няма, пароли на твоя Потребител и на служебния - Администратор. И да се разлогваш (От Start бутона - Log Off), когато не си пред компютъра.5-може да си настроиш и т.н. Folder Permissions, но ако не си го правил досега, ще са нужни повечко обяснения, но пак не е сложно. С тях можеш да укажеш кои потребители (локални или през мрежа) и какъв достъп да имат до твоите файлове - никакъв, само четене, четене и писане. малко и за параноиците: настройки и парола на Биос - да не може да се стартира компютъра от друго устройство, освен харддиска - целта е да не могат да ти сменят лесно (докато не ти докопат батерийката на дъното) паролата със специално CD и изключване на Autoplay функцията от груповите политики. А за най-големите параноици - криптиране на информацията. Рисковете при криптиране са да си забравиш паролата, да се скапе ОС или криптиращата програма.Или с две думи - нищо сложно , както и че всичко това се отнася за Windows от 2000 нагоре.
    Прикачени файлове
    Когда мне становится скучно, я отправляю сообщение на случайный номер: "Я спрятал тело... Что дальше?"

Коментар

simeon3000 написа:
      dudulia написа:
      С две думи проста програмка,която да ми заключи дяловете на компа или как да направя така ,че с гест акаунта да не се вижда нищо по диска и да няма достъп никой до инфото по него?
      Уточни малко - кой не искаш да има достъп и откъде. На работа или вкъщи. Ако става дума за достъп през мрежа, има много варианти:1-да махнеш споделените неща в мрежата(Computer Management - Shared Folders - Shares) - махаш от там споделените дискове и папки и обикновено това е напълно достатъчно да нямат други достъп до твоите файлове.2-да спреш Guest акаунта (Computer Management - Local Users and Groups - Users - Guest - Properties - слагаш отметка на Account is Disable).3-или да му сложиш парола (Computer Management - Local Users and Groups - Users - Guest - Set Password).4-да спреш изцяло File and Print Sharing-а или от настройките на мрежата, или от настройките на Firewall-a. Ако имаш споделен от теб в мрежата принтер, 2-, 3- и 4- не ти вършат много работа и по добре на пипай там.Почти всичко можеш да свършиш оттук - виж картинката:Добра практика е да сложиш, ако няма, пароли на твоя Потребител и на служебния - Администратор. И да се разлогваш (От Start бутона - Log Off), когато не си пред компютъра.5-може да си настроиш и т.н. Folder Permissions, но ако не си го правил досега, ще са нужни повечко обяснения, но пак не е сложно. С тях можеш да укажеш кои потребители (локални или през мрежа) и какъв достъп да имат до твоите файлове - никакъв, само четене, четене и писане. малко и за параноиците: настройки и парола на Биос - да не може да се стартира компютъра от друго устройство, освен харддиска - целта е да не могат да ти сменят лесно (докато не ти докопат батерийката на дъното) паролата със специално CD и изключване на Autoplay функцията от груповите политики. А за най-големите параноици - криптиране на информацията. Рисковете при криптиране са да си забравиш паролата, да се скапе ОС или криптиращата програма.Или с две думи - нищо сложно , както и че всичко това се отнася за Windows от 2000 нагоре.
      Мдам, само дето т.н. Folder Permissions ще работи само и единствено ако харддиска на който са файловете и папките е NTFS, ако са си обикновения FAT нивото на достъл си е като на стандартен Вин98 и единственото ограничение е входната парола. От там нататък всичкое общо, няма админ, няма юзър. Моята машина например си я държа на FAT, защото е старичка, а за NTFS се иска повече рефурси, тъй като прави индексите, непрекъснато мисли нещо и човърка, което много ми бави машината. NTFS се препоръчва за машини с над 512MB RAM и по-бързи дискове. Това с паролите е не полезно, това си е задължително, компютър без пароли е като разграден двор със златната ябълка в него. Ако някой не го е направил - после няма право да се оплаква и да гъква даже, че някой му е скапал инфото. А относно идеята за БИОС-а и батерийката - повечето съвременни машини за да нулираш БИОС-а не стига да вадиш батерията, самоя чип има защита. Нулира се с местене на джъмпер JP1 или J1, ако не ме лъже памета. Но без да разбивам нечии илюзии, щом някой стигне до там, че и хардуерно да бърка, за да получи достъп до файловете, значи е достатъчно мотивиран и малко неща могат да го спрат да получи информацията която иска...

Коментар

http://www.winability.com/folderguar...dlPid=10861765

Коментар

profusion:Тези искат кинти,иначе биха ми свършили работа.Искам да дам компютъра си да се ползва от познат за няколко месеца,но не искам да има достъп до данните ми.Т.е всички ценни за мен неща,които не искам да споделям с някого да бъдат заключени.Когато мина през гуест акаунта ,то той има достъп до Д и Е партицийте на диска ми,а това не го желая.

Коментар

Аз лично на папките, които искам да бъдат само с мой достъп, слагам имена в ASCII формат. Принципа сработва, когато се пазя от незапознати потребители. А и малко вероятно е, всеки по всяко време да знае кода на буквичката "М" например...

Коментар

dudulia написа:
              profusion:Тези искат кинти,иначе биха ми свършили работа.Искам да дам компютъра си да се ползва от познат за няколко месеца,но не искам да има достъп до данните ми.Т.е всички ценни за мен неща,които не искам да споделям с някого да бъдат заключени.Когато мина през гуест акаунта ,то той има достъп до Д и Е партицийте на диска ми,а това не го желая.
              Ми разтърси се и ги намери кракнати Не ми казвай, че не ползваш въобще пиратски софтуер

Коментар

Мерси много!Намерих точно това,което ми трябваше.Удобна програмка с лесен интервфейс )

Коментар

dudulia написа:
                  Мерси много!Намерих точно това,което ми трябваше.Удобна програмка с лесен интервфейс )
                  ?коя?

Коментар

Коментар

deadairplane написа:
                      bubachko написа:
                      Мдам, само дето т.н. Folder Permissions ще работи само и единствено ако харддиска на който са файловете и папките е NTFS, ако са си обикновения FAT нивото на достъл си е като на стандартен Вин98 и единственото ограничение е входната парола. От там нататък всичкое общо, няма админ, няма юзър. Моята машина например си я държа на FAT, защото е старичка, а за NTFS се иска повече рефурси, тъй като прави индексите, непрекъснато мисли нещо и човърка, което много ми бави машината. NTFS се препоръчва за машини с над 512MB RAM и по-бързи дискове. Това с паролите е не полезно, това си е задължително, компютър без пароли е като разграден двор със златната ябълка в него. Ако някой не го е направил - после няма право да се оплаква и да гъква даже, че някой му е скапал инфото. А относно идеята за БИОС-а и батерийката - повечето съвременни машини за да нулираш БИОС-а не стига да вадиш батерията, самоя чип има защита. Нулира се с местене на джъмпер JP1 или J1, ако не ме лъже памета. Но без да разбивам нечии илюзии, щом някой стигне до там, че и хардуерно да бърка, за да получи достъп до файловете, значи е достатъчно мотивиран и малко неща могат да го спрат да получи информацията която иска...
                      Това червеното от къде го измисли? Какво да кажат хората от времената на WindowsNT те сигурно тогава са пътували до бъдещето (днешното настояще) за да си купуват памети и хард дискове. А иначе за БИОСа това си е решение на конкретния производител, има дъна, които нямат джъмпери изобщо, и със сваляне на батерията нищо не става, просто си имат допъълнителна батерийка вътре в самия чип. Повечето лаптопи са така.
                      Не искам да звучи като заяждане, но това посиненото си е за моята машина, ако не си дочел. Незнам как е на една машинка на поне 1,8MHz с 256 DDR RAM, но моята е на 800MHz с 256 SDRAM и определено се чуства разлика на FAT и NTSF при ВинХР. Направих си опит и с Виста Ултимат (някаква улекотена версия, без Аеро, игри, разни сървиси и други), която е само на NTFS - няма да ти казвам как движи, а недай си боже да се опиташ да намериш някой файл... тая индексация ти такова таковата, да не говорим, че му светва една първосигнална и почва да си прави расни работи по файловата система и става чудо... А да сравняваш NT3.5, NT4 и ХР и кой как върви NTFS... разликата е от небето до земята. Нито като работа, нито като натоварване... нищо. Едно време на стария ми коммп (300MHz, 128 SDRAM) бях с NT4 Server с така повтаряната файлова система и нямах грижи и натоварвания, никога не ми и беше хрумвало да може да има такива проблеми. Но уви, новите ОС-ове са си нова бираКакто и да е, отплеснахме се много в темата и я оспамихме... Простичката ми идея беше, че не се нуждае от каквито и да било софтове, а само да врътне дисковете на NTFS (ако не са) и да си настрои правата за достъп и това е.П.С.: изводите, които съм си направил от няколкото компа които съм имал са с един и същ диск WDC 80GB, 7200rpm, 8MB кеш, АТА133. Мисля, че диска е достатъчно бърз, за да не оказва влияние (или е пренебрежимо малко) на времената за четене и писане при различхоте машини на което е работил. Но като цяло, изводите сами на база ОС и компютри

Коментар

Коментар

Пфф, NTFS от край време си е една като файлова система. Дори не съм сигурен дали е търпяла сериозна еволюция от времето на WinNT3.51... Като цяло винаги, когато съм работил с OS поддържаща по-добра файлова система от FAT - винаги съм избирал по-доброто. През 1998г. до близо 2000г. ползвах WinNT4.0 с NTFS. Компютъра ми беше от порядъка на Pentium 166-333Mhz с 32-64MB памет и дискове 3.2 - 6.4GB. Нямаше нищо по-бързо, по-надеждно и по-свястно от WinNT4.0+ntfs+ntfsdos А сега чета на някой не му стигали 800Mhz и 256MB памет за NTFS??? WTF???
                          Steliyan's Life!
                          FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

jenshen73 написа:
                            ...винаги съм избирал по-доброто...А сега чета на някой не му стигали 800Mhz и 256MB памет за NTFS??? WTF???
                            Yellow_Flash_Colorz_PDT_09 Yellow_Flash_Colorz_PDT_23 Yellow_Flash_Colorz_PDT_30 Yellow_Flash_Colorz_PDT_38 Yellow_Flash_Colorz_PDT_04 Аз се отказвам от разговора. Няма да понеса да го обясня още един път . Защо само не се чете цялостно какво пиша ,а някой се хваща за някоя дума като удавник за сламка и пише...Но за последно, да не става разминаване синтезирам: Моята машина, която ползвам в момента (справки за параметри - в 2-3 поста по-горе ) работи по бързо и стабилно с дискове на FAT, отколкото на NTFS, като разликата е осезателна, пробвал съм двата варианта и съм избрал по-добрия според мен. И докато съм с нея, няма кой да ме убеди в противното, колкото и да се струва нелогично на някой. И преди някой да се е хванал и да ми казва да си сменя тогава компа отговарям: няма да направя такова нещо, поне в близко бъдеще. Ползвам го само за интернет, музика и някое друго филмче. Игри не понасям. Ползвам понякога и някой предпечатен софт, за ткойто не е най-добрата машина, но вървят поносимо добре, като за малко работа в нас Аз моя съвет по темата относно достъпа до файлове и дискове го дадох (виж пак по-горноте постове какво предлагам все пак )Това е, предавам се с усмивка и без лоши мисли

Коментар

Коментар

Working...
                              X