Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Падна ни бойлера, нанесе материали щети. Какво да правим?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Консултирай се с адвокат- все пак от фирмата производител на бойлера ще се заинтересуват от въпроса когато получат повиквателна за дело и вероятно ще се разберете извънсъдебно. Планката е раскрачена, което не може да стане при падането- логично е да се сплеска а не да се разтегне и да изпусне болта, но все пак се консултирай с юрист за начина на защитата си.
    Brava 1.2 16V 82 к.с. 2000г.

Коментар

Планката е разкрачена, но ако имаше едни сериозни шайби, бойлера пак нямаше да падне. Ако в инструкцията за монтаж е писано, че трябва да има шайби, а няма ... ще хване Михаля.Ако обаче не пише такова нещо, тогава с основание може да се търси Матев да плаща.От друга страна за да се разкрачи планката означава че е некачествена, а некачествените материали са предмет на гаранцията. В закона за ЗПП пише, че може освен за некачествената стока, да се търси обезщетение и за нанесени щети, така че ако предявиш към Матев искане по гаранцията - може и да те обезщетят. Комисията и адвокатите ги задръж за след това, ако Матев откажат обезщетение.Всичко това обаче ако сте сигурни, че монтажа е по инструкцията.

Коментар

Аз само ще кажа че монтирам климатици и представете си че външното тяло падне и убие човек или смаже кола.Пройзводителя на климатика ли ще е виновен или аз дето съм направил лош монтаж. Така че колега не търси вината другаде ами това че вие несте си свършили добре работата. Жалко за ивентара но се радвай че не е смазало човек.
        Обичам си работата.

Коментар

Аз обаче допускам много повече варианта, че човека си е сложил добре бойлера, но нещастните хорица преди него са монтирали мека планка. Не ми се мисли, какво щеше да стане, ако в онзи момент, човека се е радвал на новата си баня...А най-хубавото е, че не е гръмнал - защото бйлер гърми като бомба...Жалко за щетите, но късмет!

Коментар

От цялата бъркотия най хубавото е че при падането не е имало човек отдоло защото тогава е щяло да стане лошото .По принцип до сега каквото и да съм си купил все се е налагало да го преустройвам в къщи именно заради по голяма сигурност.Че планките са слаби си личи от пръв поглед и за това са изисквали да се поставят допълнително шайби.В Ловеч имаше вече няколко случая на гръмнали бойлери от повреда в терморегулаторите . За това аз може би вече 30 години от както съм си поставил кран преди входа на водата в бойлера тип такъв с ръчка и си го държа винаги спрян тоест не влиза студена вода в бойлера а крана за топлата вода над мивката ми е пуснат .При това положение и да не изключи релето то в бойлера не може да се получи налягане и да гръмне . Когато влеза да се къпя само врътна ръчката и пускам студена вода в бойлера и се къпя . Свършим ли с къпането пак спирам с ръчката студената вода и си пускам крана за топлата . Верно малко е непрактично но пък за това е 100% сигурноста от гръмване и нанасяне на големи поражения.
            Фиат Панда 1.2 2006година
            Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

много тъпо...преди година и половина и нашия бойлер падна...80Л...вертикален...само че виновни бяха комшиите...една седмица дупчиха и дрънчаха от другата страна и от това куките на които стоеше (арматурно желязо) се избиха от стената и бойлера се сгромоляса върху пералнята и залости вратата на пералното...не ме питайте как успях да отворя...и аз незнам какъв късмет имах...добре че се запази сравнително здрав и пералнята оцеля незнайно как...сега си е закачен отново а комшиите прекатиха ремонта час по късно след падането...
              Renault Megane 1.5dci 110hp. 12г.
              BMW G20 320d xDrive 190hp. 2019г.
              BMW X3 2.0d xDrive 177hp '09г. Ех.

Коментар

Колега имам потане: и на двете шини ли беше закачен бойлера или само на горната?
                Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
                Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005

Коментар

Тая планка носи половината от тежестта на бойлера- 40 л. вода + 15кг. собствена маса= 55кг.Според съпромат трябва да се преизчисли Х2.5 коеф. за сигурност, значи на 150 кг. за планка и общо 300кг за двете, като общата маса на бойлера с водае около 120 кг. и при това положение и двама яки да се весят на него и цяла нощ и пак да не падне.Ако е редовно изчислена планката- трябва да държи 3 бойлера и да не се изкриви. Съди ги, иначе няма да ти платят тия.
                  Brava 1.2 16V 82 к.с. 2000г.

Коментар

мамкаму и хоризонтални бойлери,за мен са като дамоклиев меч над менмалко ги мразя
                    типо 1.4 карбуратор вечеCNG(бившо)
                    хюндай акцент 1.5 CNG
                    киа каренс +метан

Коментар

Аз от тези снимки не мога да си обясня каква е точно причината за този апокалипсис.Ако планката се е извила само толкова, колкото да "изпусне" главата на болта, това означава, че не сте сложили шайби и предполагам бойлера е бил закрепен само на едната планка.Така или иначе, аз виждам вината в начина на монтаж...Как обаче стои правно въпроса - нямам идея.Ако въпроса е да осъдиш някого - ще ти трябва добър адвокат най-вече.Това е доста по-важно от въпроса чия е вината
                      I'm not totaly useless! I can be used as a bad example...

Коментар

Странно, само аз ли не виждам нищо разкрачено по планките. Снимките са от кофти страна правени. Твърдо вярвам, че ако болтовете бяха на местата си - отворите в края на планката и имаха шайби, то бойлера няма как да падне. Предполагам, че сте направили две фатални грешки:1. не сте ползвали голями шайби.2. бойлера се "нахлузва" странично на болтовете и е много трудно да се уцелят точните места на четерите болта. Вероятно един или два горни не са съвпаднали с отвора за монтаж.Ако се "пресметне векторно" ще се види, че усилието на планките на опън не е голямо и по-тънки ще издържат.Вероятно в гаранцията фирмата се е застраховала и написала че не носи отговорност при лош монтаж.Колега, ти си един от многото симпатични хора в този форум и аз следя повечето ти мнения още когато беше в чужбина. За това неща да те обидя и съжалявам за щетите, но според мен проблема е във вас. Разбира се , може и да греша и се извинявам предварително ако е така.п..п Тия Матев ги чувам за първи път, но ако имат в града сервиз ги викнете все пак.

Коментар

Бойлерът го монтирахме само на 2-те горни планки. Грешката донякъде може би е в нас, че не сложихме шайби.......Цитат от инструкцията на бойлера:
                          Монтажът се извършва върхо носеща стена спомощта на окачни крепежни изделия способни да издържат трикртно тегло на уреда напълнен с вода
                          Това е единственото в цялата инструкция за монтажа останалите неща са за Ел и ВиК частта!Но сега вждам, че в магазина от който е купен бойлера (не съм го купувал лично, а приятел ми свърши услуга) не са попълнили гаранционната карта. Вътре няма дата, име на търговец, име на клиент. Леко се поядосах...Протокол за нанесени щети ще си издействам от Общината, познавам се с техника там.Иначе (както писах по-рано) вчера докарахме ново долно шкафче и нов бойлер, същият хоризонтален 80 литров, на Матев.

Коментар

малко оффффффтопик по темата...в къщи съм с 4 бойлера на Матев... не искам да им ставам рекламно лице, но съм страшно доволен от тях... 4-те са различни - 1 неръждавейка и 3 горещопоцинковани / вече на ги правят щот ЕС не дава / - 1 с вградена серпентина, 1 дето фланеца му е с 6 болта и 1 с 8 болта... е все са вертикални... тоя неръждавейката като стопли водата я държи 3-4 дена гореща... препоръчах ги на мой приятел.... купи си... скоро продаде апартамента... ама си взе бойлера да си го монтира в новата къща колега много е гадно наистина - всичко да накиприш и да направиш и след 2 дена да влезеш в банята и да видиш, че от там е минало разгонено говедо...п.п. погледни нещата от хубавата страна - имаш резервен водосъдържател!
                            Fiat Punto 1.1-Синята птица
                            Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
                            Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

Humppa написа:
                              Бойлерът го монтирахме само на 2-те горни планки. Грешката донякъде може би е в нас, че не сложихме шайби.......Цитат от инструкцията на бойлера:
                              Монтажът се извършва върхо носеща стена спомощта на окачни крепежни изделия способни да издържат трикртно тегло на уреда напълнен с вода
                              Това е единственото в цялата инструкция за монтажа останалите неща са за Ел и ВиК частта!Но сега вждам, че в магазина от който е купен бойлера (не съм го купувал лично, а приятел ми свърши услуга) не са попълнили гаранционната карта. Вътре няма дата, име на търговец, име на клиент. Леко се поядосах...Протокол за нанесени щети ще си издействам от Общината, познавам се с техника там.Иначе (както писах по-рано) вчера докарахме ново долно шкафче и нов бойлер, същият хоризонтален 80 литров, на Матев.
                              Ами това че не си сложил долните болтове не е голям проблем, но все пак така си натоварил повече горните. Точно липсата на шайби ти е изиграла лоша шега.Важното е че не е станала непоправима беля.Както ми каза в темата за къръщината ми - пари се изкарват, а аз днес си ги изкарах вече тия 200лв от екотаксата и то на гърба на държавните институции.

Коментар

1115 написа:
                                ....
                                Точно така колега!Жалко, че с темата за банята обезсмислям темата за избор на LCD телевизор отпреди 2-3 седмици. Явно ТиВито ще почака още известно време в магазина докато стане наша собственост :D

Коментар

Working...
                                X