Здравейте колеги, Пускам една темичка, в която ако някой е видял със собствените си очи някое Пътно Транспортно Произшествие, може да го опише и да даде собствен анализ на ситуацията... Мисля, че би било полезна темата, защото понякога човек като му се случва нещо, в динамиката на събитията не взима най-правилното решение, а така може да му блесне някоя случка описана тук и да има полза... За темата се "вдъхнових" днес на път за работа от разигралите се събития пред очите ми на кръстовището на бул. Сливница и Хр.Ботев посока Люлин. Аз съм назад, някъде на 3-та редица на светофара на Сливница (3 ленти + бус лента, като заради трафика обикновенно всичките 4 ленти са с бързащи за направо коли) и чакаме зелено, което в един момент светва и съвсем нормално всички рипат напред. Тук обаче аз виждам с крайчеца на окото, че някаква неориентирана лелка с червена кола (не видях марката, но беше нещо старичко и май японско) тръгва да навлиза в кръстовището по Хр.Ботев... Аз от изумление направо онемявам и почвам да усещам, че ще става мазило и единственото което ми остава е да гледам как и въпросната лелка през отворения прозорец, започва изцъклено да осъзнава как 4 реда коли с ревящи двигатели тръгват към нея, при което инстинктивно спира. И ето тук става интересното... съответно първите коли от първите 3 ленти я виждат и намаляват/спират, за да й дадат възможност да се изтегли, при което лелката решава, че всички са я видяли и тръгва, но уви, предната кола от най-лявата лента запречена от другите коли не вижда какво се случва и си перка, при което естествено става "колижъна" и лелката с червената количка бива натресена странично. За щастие всичко става с бавна скорост и виждам, че лелката се отървава само с притеснено-виновно изражение на лицето... И така... според вас... КОЙ и КАК би следвало в цалата тази ситуация да постъпи? Постановка 1)Вие сте на мястото на лелката, колкото и да сте внимателен шофьор, нещо сте се заблеяли и сте налетяли на откровенно червено в кръстовище през което се юрват 4 реда коли. Ковете спирачки, защото ви е ясно, че няма да имате време да се изтеглите преди да ви прегазят. Тези коли, на чийто път сте успяват да намалят/спрат.-> Аз лично вероятно бих навъртял волана и бих тръгнал в посоката на движение на колоната и на следващото кръстовище ще си направя обратен завой. Т.е. не бих се опитвал да продължавам да сека пътя на цялата тази колона.Постановка 2)Вие сте първа кола на кръстовище, потегляте и виждате въпросната ситуация пред вас... а именно напречно навлизане и спиране на кола в кръстовището, но не във вашата лента и вие бихте могли да минете, но:а) решавате, че сте толерантен и спрате да я пуснете да се изтегли, но по този начин рискувате, колите които се движат успоредно на вас да не я видят и да стане катастрофа (както се случи);б) или само намалявате и си ми навате, като в цялата ситуация една от 4-те ленти остава запречена от напречната кола (най-вероятно ще бъде освиркана до небесата), която обаче нама да смее да мръдне, защото отпред и отзад ще минават коли и ще чака да ви светне червено за да се изтегли. п.п.Май много дълъг ми стана поста... ама нещо имам да пиша една документация тук на работа и само се помотквам...
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Пред очите ми стана...
Collapse
X
-
точно там и аз съм го правил този номер, но с жълто видях и дадох газ ама малко далече бях и колите аха да тръгнат- в този случай се качих на клаксона, за да ме видят всички и минах. много тъпо минах де а неписано правило е на твое зелено да се оглеждаш, особенно вечер!Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
Fiat Bravo'97 1,6 16v
Fiat Tempra'91 1,6 mono
-
Колкото до постановките които си описал човек не знае в дадена ситуация как ще реагира, всчко опира до рефлекс з/о повечето кризисни ситуации се развиват за част от секундата. Всеки е изпадал в такива ситуациии и може да си направи анализ в последствие как е реагирал, винаги има и друг вариянт от това което се случва на момента. Аз съм участвал в катастрофа и съм бил свидетел на такава и слава богу за сега съм се разминавал само със счупени ламарини и мога да твърдя че не съм бил виновен за инцидентите. Удариха ме на времето бях с една Жигула и един Москвич не спря на знак стоп и ми сече пътя, карах с около 30-40 з/о пътя беше с доста дупки и това беше добре, но пък започваше да вали и спирачния ми път се оказа доста дълъг и в края му се оказа горепосочения Мосю. Ударих се с предния десен калникв неговия преден ляв м/у гумата и вратата. Децата отзад се удариха в предните седалки, жената в стъклото а аз се държах за волана. В резултат крив калник, броня, купе на двигателя, счупени мигачи но крушките им здрави, перката опря в радиятора и т.н. Катажиите му направиха акт на оня с Москвича /бързал за влака ама не го хвана/ и тогава / беше по татово време/ ДЗИ ми плати доста пари а аз чуках месец и половина на двора колцата и не съм дал и 1/10 от това което ми платиха, остана ни уплахата от катастрофата, месец и половина труд и парите за конпенсация. А на оня с Москвича така го бях изцепилм, че калника му сякаш го бях сякъл с брадват 15-20 см разкритие имаше, карба му се беше пръснал и незнам още какво, ама той си беше виновен. Бил съм и свидетел на една катастрофа, стана точно пред очите ми. Който познава Габрово ще си представи ситуацията,пак беше по татово време: слизам от Младост към автогарата и пред мен един джип, после се оказа на горското и го караше един доста възрастен човечец. От Севлиево идва моторист с Балкан 75 и жена му отзад и прави ляв завой към Младост, джипа не го изчаква да се изнесе от кръстовището и тръгва и тогава го закача за задната гума. Последиците: мъжът и жената на земята, джипа спря на другия край на кръстовището. За отрицателно време се събраха 2 линейки и 2 милиционерки, записаха ни данните като свидетели и ни пуснаха. В последствие след 2-3 месеца ни намери мъжът да пита дали ще свидетелстваме. Оказа се че той е бил с пукнато ребро, а жена му с комоцио, което и до ден днешен й оказва влияние. Но на шофьора на джипа нито му беше взета проба за алкохол, нито му беше отнета книжката абсолютно нищо, тогавашните милиционери се опитали да потулят работата, но мъжът вдингна валянката, оказа се че брат му е в главна прокуратура в София, в последствие беше главен прокурор след 10.11. , и тука се разхвърчаха звезди посред бял ден. Ходих и в съда като свидетел, там пък беше голям цирк, едва ли не ме изкараха мен подсъдим. В крайна сметка шофьора беше наказан 2 г. условно и 1,5 г. без книжка.FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.
Коментар
-
Ако бях на мястото на лелката щях да продължа лекинко направо с глава гледаща наляво точно, за да видя да не би някой да не ме е видял, че съм се наакал на средата. Или бих дал назад, щом трите ленти ме чакат, за да не рискувам да ме отнесе.Ставал съм свидетел на сходна катастрофа, ама с по-височка скорост 50-60. Още помня звука и изражението на този, дето го удариха и как вдигна ръце да се предпази в последния момент. Слава богу, нямаше жертви, но ламарините се бяха сгънали яката.
Коментар
-
Vladim написа:При подобна ситуация се натиска клаксона - така хем лелката няма да мърда, хем всички останали юрнали се напред ще имат едно на ум, че има извънредна ситуация. След това, когато всички спрат лелката си плюе в пазвата и се изнася от кръстовището!Alfa Romeo 147 1.9 JTD 2005 Fulcrum
Коментар
-
Жената е трябвало да включи на задна и да се върне- на всяко кръстовище има 3-4 метра след стоп- линията и да изчака следващото зелено, но понякога паниката ръководи действията. Остава ли 1-2 сек. от зеленото- не влизам, освен при десен завой, защото има бързаци отстрани, които форсират още при тяхно жълто.Brava 1.2 16V 82 к.с. 2000г.
Коментар
-
При една такава подобна ситуация - минаващ Москвич на червено пред 2 колони коли на зелено, мой приятел само каза "Глей ся тоз как ще го блъсна!". И го блъсна Направо го отмести от пътя (Беше със стара Дачия, която и без това беше за боклука )П.С. Той вероятно чете тука, нищо че е с Тойота (дето вървяла повече от всички Фиати и Ланчи, ама май повечко в сервиза постоява )Яска, много здраве!
Коментар
-
Immortal, това, което го е направил твоя приятел за мен лично е много, много тъпо. Лично мнение. Човека може и да е сгрешил ама някой умишлено да го блъсне... Просташка работа. Пак казвам, това си моя гледна точка.The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.
Коментар
-
Всяка една катастрофа е индивидуална и е много относително как ще реагираме. Има много неща, които влият на нашата преценка като стрес, някакво разочарование или било то и някакво друго вълнение, да сме отвеяни и т.н. На първи май карам по К. Величков посока бул. Сливница и за направо свети зелено от поне 5 секунди ( става въпрос за кръстовището на Сливница и К. Величков ). Аз карам с нормална скорост от 55 км/час, от моята лява страна има спрели коли чакащи за ляв завой, на които свети червена светлина. Почти съм навлезнал в кръстовището, на линията съм на сфетофара, когато виждам наближаващо бмв 525 тдс, което спира точно пред мен вместо да премине с мръсна газ и без друго е минал на кръв червено. Натискам спирачката и аха да завия, обаче бяхме толкова близко и нещата станах толкова бързо, че докато се оцафера спрях в него. Интересно колко беше силен удара щом неговата предница стигна чак до шофьорската ми врата. Келешчето излиза от колата с думите: "Абе не можа ли да спреш бе?" ( набор 87 ). Избеснях просто и му се развиках как може да мине на червено и то 7-8 секунди след като на мене ми свети зелено. И той ми отговаря: "Както виждаш може!". Това вече преля чашата. Мислех си само как ще му разцепя главата като диня само да излезна от колата и тъй като през моята врата не можех да излезна тръгнах да прескачам към другата. В този момент от някъде изкочиха ченгета и на мен не ми дадоха да излезна от колата... Преместихме колите на тротоарите в двата различни края на кръстовището като при мен катаджиите помагаха, държейки бронята настрани, иначе не можеше да се кара... Дойдоха първо при мен като ми казаха, че са видяли цялата случка и само да не се ядосвам да правя глупости да се бия с него, защото можело да стане и по-лошо... Е писаха му акта, той мина да се извини после ама кел файда след като ми нанесе щети за 1500 лв. Вярно бяха само ламирини и нищо друго ми намяше по колата, но все пак е супер неприятно да ти счупят нещо, което "се грижиш за него" и да ти кажат "извинявай". И то не беше пил даже - абсолютно съзнателно минава на червено! В продължение на няколко дена само си мислех как ако видя колата му някъде из улиците ще я направя на сол цялата, ама ядът ми мина вече... Само да ви кажа да се пазите от бмв синьо 525 тдс с номер С 9060 НА . Може да го заплюете поне ако видите Макар че като се замисля сега, ако я видя колата някъде поне гумите ще ги направя на ювка.www.CarProfi-BG.com
Самонастройващ се газов инжекцион по OBD II.
Зареждане и ремонт на автоклиматици.
Най-атрактивните цени в София!
Коментар
-
crush написа:..... когато виждам наближаващо бмв 525 тдс, което спира точно пред мен вместо да премине с мръсна газ и без друго е минал на кръв червено. Натискам спирачката и аха да завия, обаче бяхме толкова близко и нещата станах толкова бързо, че докато се оцафера спрях в него. Интересно колко беше силен удара щом неговата предница стигна чак до шофьорската ми врата. Келешчето излиза от колата с думите: "Абе не можа ли да спреш бе?" ( набор 87 ). Избеснях просто и му се развиках как може да мине на червено и то 7-8 секунди след като на мене ми свети зелено. И той ми отговаря: "Както виждаш може!". Това вече преля чашата. Мислех си само как ще му разцепя...........Alfa 156 1.8 TS 16V 144hp
--- в сърцето завинаги... ---
Fiat Tipo 1.4 DGT karb. 78hp
Коментар
-
Според мен е мн трудно така да се предполага как ще се реагира в конкретна ситуация. На пътя в критична ситуация се взема решение за седунда, даже не решение а първичната реакция е решаващата.В тая ситуация на мястото на лелката мн малко хора биха дали на заден, да не кажа никой.Ако си се замислил и се озоваваш в центъра на кръстовището и гелдаш налитащи фарове, няма да дадеш на заден 1000%. Мисля че по скоро ще завия в посоката на колоните или бих спрял леко пред някоя от колоните тъй като със сигурност ще съм се набил на очи и ще са ме забелязали и съответо спряли др коли.От другата гелдна точка, аз съм попадал в такава ситуация. Бях първа кола в лявата от три ленти, пуска зелено светофара и тръгваме а в това време виждам от ляво една мацка си потегля все едно и тя е на зелено. В първия момент реших че аз бъркам щото тя тръгна мн решително но видях че аз съм на зелено. В сл миг вече беше в средата на кръстивището и вс я псуваха и свиркаха. Нямаше меле но добре че вс реагираха и внимаваха. На мен ми стага супер смешно тая как се изтреля все едно сме в клипче от тия с бъзиците, но като се замсилиш изобшто не е смешно а даже страшно...Общо взето да чукаме на дърво да не попадаме в такива ситуации и тва е иначе вс друго е късмет от всякъде!!!ПС а и ако видя някаде бмвто с номер С 9060 НА ще го ’’храня’’ колко мога...Brava 103HP
''Фиата тръгва там където Голфа спира''
Коментар
-
Определено в екстремна ситуация се изявява първо лефлекса ,до колкото си спомням в такива ситуации женският можък реагира по-бавно и не се учудвам от последвалата ситуация.Имал няколко сериозни избегвания на катастрофи и мога да кажа ,че не винаги използването на клаксона е оправдано ,даже вреди.Преди наколко години (2001-а) тамън си бях взел нов телефон и бързах да се прибера понеже трябваше да карам вуйчо ми на летището.Карам по бул.Владимир Вазов(посока кв.Левски) на светофара за Герена(както му казваме) свети желено и аз настъпвам за да го хвана (някъде около 70-80 км/ч) виждам как един от ляво тругва да минава без изобщо да се огледа ,врътнах волана леко в ляво и натепах спирачките ,разминах се на една боя разстояние от него със свирещи гуми(тоя май и не разбра ,какво се случва) ,спрях 1-2 м след кръстовището.До момента си спомням поне още 3 аналогични случая на същото кръстовище.Един път бях и свидетел на катастрофа.Когато бях 9-ти клас дядо ми ме кара към механото ,чакаме на кръстовището на бул.Дондуков и бул.Васил Левски да светне зелено.Дядо ми е в лентата за направо ,от ляво на трамвайните линии е спрял някакъв бус ,а лентата за завиване завиване към Сточна гара (демек дясната) е свободна.Светва зелено ,гледам че буса тръгва и спира ,при което извиквам на дадо ми "СПРИ" ,той спира в същия момент виждам как профучава пред нас една кола(Фиеста ,ако не се лъжа) ,а от дясната на нас лента изпреварва едно такси ,таксито така фрасна Фиестата ,че тя се завъртя 2 пъти ,все още си споням физиономията на жената ,която караще Фиестата.
Коментар
-
maiska
Ситуация от тази сутрин:Карам по ул. Скопие в София (новата до затвора във Фондови жилища) - от надлез Надежда в посока Константин Величков. Който не е минавал по тази улица да кажа - това е изцяло нова улица с 3 платна в едната посока, насрещното е разделено с мантинела. Карам в най-дясна лента с 40-50 км/ч - не повече (току-що бяхме тръгнали от светофара). В средната лента до мен кара камион. Изведнъж същия този екземпляр дава мръсна газ (явно изнервен от колата пред него) и влиза в дясното платно ПРИ МЕН..... все едно ме няма..... Не успях да натисна нито клаксон, нито нищо.... Единственното, което успях да направя е да набия спирачките и да се изнеса в дясно.... на тротоара!!! Успях да се кача с предницата на тротоара между два стълба. За секунди можех да се размажа в единия от двата.... А този екземпляр даже и не разбра какво щеше да направи Yellow_Flash_Colorz_PDT_23 Хубавото в тази ситуация е, че камионът който караше зад мен - успя да спре навреме... и не ме натресе....Отивам да запаля свещичка.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар