Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софиянци с/у "Софиянци"

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Мааалко по-встрани от темата.....преди години имах голям спор с дъщеря ми, която така и не можах да убедя, че паметника Левски всъщност е мястото, на което Левски е обесен....смяташе че съм в заблуда и детето имаше право: "- Левски е обесен накрая на града, а паметника както виждаш е в центъра, как така... "....А сега по темата - интересно ми е от къде изведнъж се пръкнаха толкова софианци, та паметника вече не е извън града. Абе с две думи, голямо плодене е било......или може би "нашествие"??? А да не говорим, че всъщност Хан Аспарух е боднал копието не къде, а на около 100 метра в дясно от НДК, дето сега е дюнерджийницата на Алито......"ко знайте вии" - от София е почнало голямото плодене, та с родилни болки се стигнало чак до "църноморието"...А стига бе, вий тая София я изкарахте първородна и изначална...

Коментар

Vladim написа:
      style34 написа:
      Повечето от вас не са ли така - майка му от Каспичан, баща му от Горно Нанадолнище, ама той софиянец? Ти не се притеснявай за поколенията. И ти сам го каза - малко хора - ниски заплати. Ако се махнем от София и тук ще останат малко хора и ще станат нискки заплатите. Това е по твоята логика.
      За повечето не знам, но моите мама и тати са родени в София! :D
      Е тебе значи трябва да те направим освен почетен член на форума и почетен гражданин на София и орден "Стара планина" да ти дадем :D
      The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

Авео написа:
        А стига бе, вий тая София я изкарахте първородна и изначална...

Коментар

SokOtPraskova написа:
          style34 написа:
          SokOtPraskova написа:
          Кой е казал, че е моя? Казах, че всеки има право на избор, а ние сме длъжни да го приемем, колкото и да ни указва негативно влияние или емоции.
          Моляяяяяя??? Я пак помисли!
          Не съм сигурна, че разбирам точната цел на поста ти....
          Тънката ми интимна мисъл е, че понякога и приятни емоции можем да ви донесем ние "селянитИ" на вас "гражданята"...
          Kuku написа:
          Вечеря на свещи
          Няма време за губене, има по - важни неща за правене :D
          The awkward moment when your sarcasm is so advanced that people actually think you are stupid.

Коментар

style34 написа:
            Е тебе значи трябва да те направим освен почетен член на форума и почетен гражданин на София и орден "Стара планина" да ти дадем :D
            Е ти пък... измислете орден "Витоша" по ще ми отива!
            Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

Vladim написа:
              А баба и дядо??? А яйцето??? А кокошката???
              Бай Фичо - ега ти пауъра!!!

Коментар

Vladim написа:
                style34 написа:
                Е ти пък... измислете орден "Витоша" по ще ми отива!
                Ама ти направо ме накара да се замисля. Как може да не кръстят най-високото отличие "Витоша" ами "Стара планина"?? Да им се чуди човек. Но според мен всеки софиянец още като се роди трябва да го получава - в смисъл самото му раждане вече е "особена заслуга" и ще доведе до бъдещото благополучие на родината

Коментар

DEYAN IYI написа:
                  Vladim написа:
                  Обяснявал съм по-рано за родословното ми дърво, няма да го правя през десет реда! :D style34 много сериозно се взе, човек... дай повечко хумор!
                  Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

[quote=style34]
                    "SokOtPraskova написа:
                    Не съм сигурна, че разбирам точната цел на поста ти....
                    Тънката ми интимна мисъл е, че понякога и приятни емоции можем да ви донесем ние "селянитИ" на вас "гражданята"... В това съм абсолютно убедена, "селчо" сладък... Иначе като се замисля (аз пък се скъсах да се замислям днеска..) най-много са ме впечатлявали мъже от провинцията...и никой от тях не е искал да ме води в родното си място....
                    Ex'Fiat Uno, Ex'Fiat Bravo GT, Ex'Fiat Punto HGT, Now-Fiat Bravo GT

Коментар

style34 написа:
                      Ама ти направо ме накара да се замисля. Как може да не кръстят най-високото отличие "Витоша" ами "Стара планина"?? Да им се чуди човек. Но според мен всеки софиянец още като се роди трябва да го получава - в смисъл самото му раждане вече е "особена заслуга" и ще доведе до бъдещото благополучие на родината
                      Нашият орден, баце, Е, че сме родени в София

Коментар

Vladim написа:
                        DEYAN IYI написа:
                        Vladim написа:
                        Обяснявал съм по-рано за родословното ми дърво, няма да го правя през десет реда! :D style34 много сериозно се взе, човек... дай повечко хумор!
                        Изглежда грешно си ме разбрал. Аз съм изтъкан от хумор :D Много мразя да се взимам прекалено на сериозно :D

Коментар

Не знам защо, но когато карам по Ботевградско с 50 или 60, трябва да се чувствам не на място, докато всички тия, дето ордените са им софийското гражданство, профучават край мен. Това ме навява на мисълта, че скоро държавата ни няма да се оправи, въпреки голямата концентрация на ордени у софийското равно поле.
                          Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

Авео написа:
                            А стига бе, вий тая София я изкарахте първородна и изначална...
                            "Сер­ди­ка е моят Рим", то­ва са из­вес­т­ни­те думи на им­пе­ра­тор Кон­с­тан­тин Ве­ли­ки (274-337), ко­и­то той обик­но­ве­но каз­вал, ста­не­ло ли дума за не­го­вия любим град - днеш­на­та българ­с­ка сто­ли­ца.Има­ме не­що уни­кал­но, с ко­е­то мо­же да се пох­валят само Рим и Кон­с­тан­ти­но­пол. В Со­фия е дво­рецът на им­пе­ра­тор Кон­с­тан­тин Ве­ли­ки, "пок­р­ъ­с­ти­теля на све­та". Да при­пом­ним, че той пра­ви за све­та също­то, как­во­то е нап­ра­вил Бо­рис I за Бълга­рия, а мо­же би и по­ве­че! Да не го­во­рим, че ако Кон­с­тан­тин го няма­ше, и Бо­рис няма­ше да го има, как­ъ­в­то го зна­ем днес, за­що­то и хрис­тия­н­с­т­во­то мо­же­ше да го няма. Нес­л­у­чай­но и източ­ни­те и за­пад­на­та църква го ве­ли­чаят ка­то един от най-зна­чи­ми­те им свет­ци - "Све­ти Цар Кон­с­тан­тин покр­ъ­с­ти­тел".Някол­ко хил­я­ди го­ди­ни, от­как­то същес­т­в­у­ва Со­фия, уни­кал­но, но центърът й стои все на също­то място. Друг за­бе­ле­жи­те­лен факт за нея е същес­т­в­у­ва­не­то на "Ар­хе­о­ло­ги­чес­кия ре­зер­ват Сер­ди­ка - Сре­дец", кой­то па­зи как­во­то е оцел­я­ло от ан­тич­ния и средновеко­вен град. Тук е живял Им­пе­ра­торът. Оттук е управ­л­я­вал Римска­та им­пе­рия, прос­ти­ра­ща се от Ис­па­ния и Британия до Еги­пет и дне­шен Ирак. Оттук, от Со­фия, е управ­л­я­вал це­лия културен свят, без Ки­тай и някои по-мал­ки стра­ни в Азия. То­га­ва, ма­кар и за крат­ко, то­ва е бил не­го­вият център. По-късно, по вре­ме на първия ка­но­нот­вор­чес­ки, след из­на­чал­ния Ни­кейс­ки, все­лен­с­ки църко­вен събор, смятан и за не­го­во продълже­ние, състоял се от но­ем­в­ри 343 до фев­р­уа­ри 344 г. съвсем нес­л­у­чай­но в Со­фия (то­га­ваш­на­та Сердика), за­се­да­ния­та се про­веж­да­ли в ка­тед­ра­ла­та "Све­та Со­фия" и в по­ги­на­ла­та ба­зи­ли­ка "Св. Тро­и­ца" в днеш­ния Южен парк, кв. Ло­зе­нец ]. Та то­га­ва имен­но тук, в Дво­ре­ца на Кон­с­тан­тин Ве­ли­ки, са ид­ва­ли и са се зас­тоя­ва­ли све­ти Осий, епис­коп на ис­пан­с­кия град Кор­до­ва и личен из­по­вед­ник на им­пе­ра­тор Кон­с­тан­тин, епис­коп Про­то­ген и мно­го от вид­ни­те сред учас­т­ва­ли­те 341 от­ци на хрис­тия­н­с­ка­та църква, за да спе­челят на своя страна мог­ъ­ща­та свет­с­ка власт.Императора най-напред искал премести столицата на империята от Рим в Сердика и по-късно дълго се колебал между нея и Византион, но над минералните извори и здравасловните условия за живот в града под Витоша надделяло стратегическото разположение на града на Босфора.Императора многократно е идвал и дълги месеци е живял с целия си двор в Сердика в своя дворец наречен условно от учените ,,градска резиденция

Коментар

Ами айде - ще те водя в истинската столица на България - В.Търново Да не забравяме фактите че реално София си е била чиста провинция преди 1879г. когато М. Дринов предлага столицата да се премести там "като организационно звено за обединението на българските земи Мизия, Тракия и Македония." ... Роля която така и не успява да изиграе На гласуването за преместването София печели с 1 глас

Коментар

Абе колеги, какво се пънем да се мерим кой от къде е? Някой нещо да спечели? - Не! Айде наздраве и стига сме сме се "взимали на сериозно".
                                Ex'Fiat Uno, Ex'Fiat Bravo GT, Ex'Fiat Punto HGT, Now-Fiat Bravo GT

Коментар

Working...
                                X