Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Софиянци с/у "Софиянци"

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

simeon3000 написа:
    westdogg написа:
    Искам да ми отговирите само на 2 въпроса- защо в София няма задръстване на коледа и на великден? И защо на великден имаше километрични опашки на хемус? Сигурно тогава има по-добра организация на движението и светофарите са на зелена вълна
    То аз не познавам нормален работещ човек, който да си седи у тях и по време на празниците. То не стига цяла седмица в пушилката, ами и по празниците... мерси. На планина, на вила, на село, на гости, на екскурзия, в чужбина, всеки се спасява кой както може. И софиянци, и марсианци.
    Тука не си прав - аз си седя в София като има 4-5 почивни дни. Просто е супер града когато е празен. За какво да ходиш където е да било при положение, че пак си късаш нервите по пътищата 2 дена - един на отиване и един на връщане.
    Bravo 1.6 16v

Коментар

ogi28b написа:
      sachma написа:
      За твое сведение, най-правилния български език се говори във Велико Търново
      Ама не казвай на никой! Вудътъ в рикътъ е студенъ! Иднъ мухъ мъ и накацъла...За ваше сведение най-правиллния бг-език се говори ПО НОВИНИТЕ НА КАНАЛ 1, БТВ , И НОВА ТВ, обаче само според мен. не в софия, не във вилику търнуву, не в руси, не в кюстиндил.
      Като не знаеш недей да спориш или да праскаш някакви тъпи емотикони и недей да казваш на кого да казвам и на кого не, казвам ти, че е така, пък ти както искаш го разбирай. Там я имат буквата А, за разлика от Свищов например, където азбуката почва от Б.
      N.Y. State of Mind

Коментар

Е колега значи ти като твърдиш че е така, значи всички трябва да сме съгласни ли ? Ми то със същия успех 5 човека ще си напишат че най-правилно се говори във Видин/Малко Търново/Добрич/Ямбол/Трън. И тогава какво ? По същия начин ти твърдиш за В. Търново, а аз исках да се изкажа шеговито, но поради характера на речта във форума, понякога шеговития тон се губи, и се приема като остър. Моля да ме извиниш, за което! Но аз дадох прост пример - всеизвестно е че около Велико Търново се Ъ-ка, а по-голямо мЯкане от в Ямбол, слагам си ръка на сърцето, и крак на газта, но не съм чУвал. В районите на Юг от Витоша, например пък се У-ъка (като "скакаУец") Имаме един клиент от Костенец, който като каже "Айде момчета, уек ден!" , направо се разкъртваме от смях. В наш’то село пък не е рядкост да чуеш млеко, хлеб, или пък "големи" , което пък за изненада на много хора е правилно, а не голЯми. Както и да е - във всеки край си има специфика, но твърдението че някъде се говори най-правилно - не е коректно. Освен по националното радио, националните телевизии, та дори и в нашия форум. Колко много потребители има, и над 90% от постовете са написани на книжовен Бг-език, а всъщност съответния потребител може на живо да мяка, да ъ-ка, да ака, да пика.... Другите десет процента - нито препинателни знаци, нито последователност на думите... Още веднъж да се извиня, ако нещо съм се изразил лошо!По повод на мнението че по празниците всеки се спасява - да така е, обаче когато не са празници - всеки божи петък се наблюдават невиждани колони излизащи от софия, и всяка божа неделя пък се връщат. Е това определено не са хора които отиват някъде за празниците, ами са такива които изкарват прехраната си тук и в петък отиват да оставят парата дома, пълнят торбите с месо и консерви и се връщат. После - приятно пътуване в градския трнаспорт - в 100 местен автобус има 30 човека и 85 сакове и чанти с багаж. Е точно тези хора ако ги извадим от общия хаос, съгласете се че ще има много по-малко задръствания, много по-малко трафик, по-малко нерви и т.н.Имах една колежка , няма да и казвам името, но беше много готина - Анелия. Тя е от Пд, и говореше кристално правилен чист Бг-език. Удоволствие за ухото. На Борето също няма да му казвам името, ама той пък така мьекаше, че направо ти става смешно. Това ме е учудвало - как хора от един и същи град говорят коренно различно? Да кажа и нещо по темата - факт е че движението от гл. т . на сфетовари е организирано супер зле - има места на които за един цикъл минават общо 8 коли , а светофара свети 25 сдекунди. Е кой чакаме? И обратно - там където за един цикъл се натрупват 30 коли, цикъла пропуска едва 10. И когато някой от 10-те се забави, понеже говори по ГСМ, отзад се започва клаксони, псувни, от другата лента веднага трима тарикати се набутват, и фактически реално от лентите за ляво и дясно в посока направо минават повече коли отколкото от самата лента занаправо. Ето тези обекти трябва да се елиминират - хитрите. И на всяко кръстовище трябва да има полицай който да забранява влизането в него, ако няма къде да отиде колата. За да не стават "мъртви хватки", както се изрази колегата по-горе.ред. Той много дълъг ми стана, съжалявам.

Коментар

ogi28b написа:
          ...ред. Той много дълъг ми стана, съжалявам.
          Bravo 1.6 16v

Коментар

Еее,колега,не всички си тръгват към родните места.Голяма част си отиват по вилите-изкупиха се де що имаше къщурки в радиус от 100,че и повече км.А знаете ли кой е най-спокойния път -Подбалканския.Всеки петък тръгвам със семейството и пълните торби и дисаги към вилата,а всяка неделя в ранния следобед тръгвам с празните торби и дисаги и семейството към София .Наканил съм се да си купя една кора яйца и да ги сложа на задното стъкло,ама на излизане от София.И нещо интересно забелязах-като тръгна в петък-стигам до вилата за 25минути.Като се връщам в София стигам за 45минути.Що ли е така?
            FIAT PUNTO GT1 Kyron 2000xdi nisan serena 1.6

Коментар

Оги, тая твойта духовитост край няма....за което поздравления, щото разведри темата, която като гледам, житейският и път е предопределен.....маааалко по-надолу от главната страница...."Айди спрети съ моля ви съ с таа прувинция"...

Коментар

Защо просто не се направи една тема "София срещу "пришълците" и там да си спамите колкото душа ви иска!
                Fiat Bravo 1.2 16v/82 hp....

...E90..incoming..!!

Коментар

щот там никой нема да пише!
                  Bravo 1.6 16v

Коментар

Съвсем се промени замисъла на темата на колегата.Задръствания ще има защото са ни тесни улиците за толкова трафик и най лошото е ,че и по лошо ще става.Това е положението.

Коментар

Оги това за В. Търново ти го казвам като филолог :D Изследване е на по-големи филолози от мене, професори, изследователи на българския език и езиковеди като цяло.Това е, темата като цяло е тъпа щото доста се поизкриви, то от задръстванията тръгнахме, през това кой къде и колко къщи има, та чак до това къде се говори най-чист бълггарски :D
                      N.Y. State of Mind

Коментар

От всичко написано до тук, което изчетох с голям интерес, разбрах, че основната причина за задръстванията в София е диалектния говор на част от участниците в движението :D .Та в тази връзка трудно е да се каже къде се говори най-правилно, още повече на човек му се струва "правилно" това, което е най-близко до неговия говор. Естествено по националните медии би трябвало да се говори правилен български. И все пак ще се опитам да бъда напълно безпристрастен и ще ви кажа, че най-пичовски в цяла България се говори в град Пазарджик . Който твърди друго, не е прав .
                        Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

sachma написа:
                          Оги това за В. Търново ти го казвам като филолог :D Изследване е на по-големи филолози от мене, професори, изследователи на българския език и езиковеди като цяло.Това е, темата като цяло е тъпа щото доста се поизкриви, то от задръстванията тръгнахме, през това кой къде и колко къщи има, та чак до това къде се говори най-чист бълггарски :D
                          Аз като филилог мога да ти кажа, че във В. Търново много обичат да слагат пълен член отзад А кое е правилното според теб във факта, че във Велики Търново "домат" е в среден род? И още много примери мога да дам. Грешките са не само фонетични.Живял съм 4 години там, сестра ми живее вече 14. Зет ми е от там. Познавам мноооого "боляри". Всъщност спорът къде се говори най-правилен български е доста по-безмислен от спора Софиянци - ПровинциалистиТочно от позизията на филолог би трабвало да оцениш колорита, който придават на езика диалектите. Малко хора могат да направят книжовния език интересен. Всъщност освен Марсел Пруст не мога да се сетя за друг.Доста от най-великите литературни произведения са написани на една шльокавица или авторите им използват думи които са "мъртви" - Дон Кихот, Гаргантюа и Пантагрюел ...Кой от вас би се изкефил на един книжовен Йовков? Или Вазов?Обявявам награда от блистер дъвки по избор ако някой ми каже какво означава:Ам хепитодей?А) Малко побългарено I’m happy todayБ) Нечленоразделно бръщолевене на племеника миВ) Въпрос "Ами Хепи ( ресторанта ) къде е?
                          like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

Lane Staley написа:
                            В) Въпрос "Ами Хепи ( ресторанта ) къде е?
                            Нова загора

Fiat Bravo T-Jet 120

Коментар

Топло...
                              like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

Lane Staley написа:
                                Обявявам награда от блистер дъвки по избор ако някой ми каже какво означава:Ам хепитодей?А) Малко побългарено I’m happy todayБ) Нечленоразделно бръщолевене на племеника миВ) Въпрос "Ами Хепи ( ресторанта ) къде е?
                                Верният отговор е В) :D . Дъвки обаче не дъвча, ако може една 100-грамка да ми е наградата, предварително .
                                Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Working...
                                X