simeon3000 написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Софиянци с/у "Софиянци"
Collapse
Заключена тема
X
X
-
ogi28b написа:sachma написа:За твое сведение, най-правилния български език се говори във Велико ТърновоN.Y. State of Mind
Коментар
-
Е колега значи ти като твърдиш че е така, значи всички трябва да сме съгласни ли ? Ми то със същия успех 5 човека ще си напишат че най-правилно се говори във Видин/Малко Търново/Добрич/Ямбол/Трън. И тогава какво ? По същия начин ти твърдиш за В. Търново, а аз исках да се изкажа шеговито, но поради характера на речта във форума, понякога шеговития тон се губи, и се приема като остър. Моля да ме извиниш, за което! Но аз дадох прост пример - всеизвестно е че около Велико Търново се Ъ-ка, а по-голямо мЯкане от в Ямбол, слагам си ръка на сърцето, и крак на газта, но не съм чУвал. В районите на Юг от Витоша, например пък се У-ъка (като "скакаУец") Имаме един клиент от Костенец, който като каже "Айде момчета, уек ден!" , направо се разкъртваме от смях. В наш’то село пък не е рядкост да чуеш млеко, хлеб, или пък "големи" , което пък за изненада на много хора е правилно, а не голЯми. Както и да е - във всеки край си има специфика, но твърдението че някъде се говори най-правилно - не е коректно. Освен по националното радио, националните телевизии, та дори и в нашия форум. Колко много потребители има, и над 90% от постовете са написани на книжовен Бг-език, а всъщност съответния потребител може на живо да мяка, да ъ-ка, да ака, да пика.... Другите десет процента - нито препинателни знаци, нито последователност на думите... Още веднъж да се извиня, ако нещо съм се изразил лошо!По повод на мнението че по празниците всеки се спасява - да така е, обаче когато не са празници - всеки божи петък се наблюдават невиждани колони излизащи от софия, и всяка божа неделя пък се връщат. Е това определено не са хора които отиват някъде за празниците, ами са такива които изкарват прехраната си тук и в петък отиват да оставят парата дома, пълнят торбите с месо и консерви и се връщат. После - приятно пътуване в градския трнаспорт - в 100 местен автобус има 30 човека и 85 сакове и чанти с багаж. Е точно тези хора ако ги извадим от общия хаос, съгласете се че ще има много по-малко задръствания, много по-малко трафик, по-малко нерви и т.н.Имах една колежка , няма да и казвам името, но беше много готина - Анелия. Тя е от Пд, и говореше кристално правилен чист Бг-език. Удоволствие за ухото. На Борето също няма да му казвам името, ама той пък така мьекаше, че направо ти става смешно. Това ме е учудвало - как хора от един и същи град говорят коренно различно? Да кажа и нещо по темата - факт е че движението от гл. т . на сфетовари е организирано супер зле - има места на които за един цикъл минават общо 8 коли , а светофара свети 25 сдекунди. Е кой чакаме? И обратно - там където за един цикъл се натрупват 30 коли, цикъла пропуска едва 10. И когато някой от 10-те се забави, понеже говори по ГСМ, отзад се започва клаксони, псувни, от другата лента веднага трима тарикати се набутват, и фактически реално от лентите за ляво и дясно в посока направо минават повече коли отколкото от самата лента занаправо. Ето тези обекти трябва да се елиминират - хитрите. И на всяко кръстовище трябва да има полицай който да забранява влизането в него, ако няма къде да отиде колата. За да не стават "мъртви хватки", както се изрази колегата по-горе.ред. Той много дълъг ми стана, съжалявам.
Коментар
-
Еее,колега,не всички си тръгват към родните места.Голяма част си отиват по вилите-изкупиха се де що имаше къщурки в радиус от 100,че и повече км.А знаете ли кой е най-спокойния път -Подбалканския.Всеки петък тръгвам със семейството и пълните торби и дисаги към вилата,а всяка неделя в ранния следобед тръгвам с празните торби и дисаги и семейството към София .Наканил съм се да си купя една кора яйца и да ги сложа на задното стъкло,ама на излизане от София.И нещо интересно забелязах-като тръгна в петък-стигам до вилата за 25минути.Като се връщам в София стигам за 45минути.Що ли е така?FIAT PUNTO GT1 Kyron 2000xdi nisan serena 1.6
Коментар
-
Явор Митев
Оги, тая твойта духовитост край няма....за което поздравления, щото разведри темата, която като гледам, житейският и път е предопределен.....маааалко по-надолу от главната страница...."Айди спрети съ моля ви съ с таа прувинция"...
Коментар
-
Оги това за В. Търново ти го казвам като филолог :D Изследване е на по-големи филолози от мене, професори, изследователи на българския език и езиковеди като цяло.Това е, темата като цяло е тъпа щото доста се поизкриви, то от задръстванията тръгнахме, през това кой къде и колко къщи има, та чак до това къде се говори най-чист бълггарски :DN.Y. State of Mind
Коментар
-
От всичко написано до тук, което изчетох с голям интерес, разбрах, че основната причина за задръстванията в София е диалектния говор на част от участниците в движението :D .Та в тази връзка трудно е да се каже къде се говори най-правилно, още повече на човек му се струва "правилно" това, което е най-близко до неговия говор. Естествено по националните медии би трябвало да се говори правилен български. И все пак ще се опитам да бъда напълно безпристрастен и ще ви кажа, че най-пичовски в цяла България се говори в град Пазарджик . Който твърди друго, не е прав .Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
sachma написа:Оги това за В. Търново ти го казвам като филолог :D Изследване е на по-големи филолози от мене, професори, изследователи на българския език и езиковеди като цяло.Това е, темата като цяло е тъпа щото доста се поизкриви, то от задръстванията тръгнахме, през това кой къде и колко къщи има, та чак до това къде се говори най-чист бълггарски :Dlike a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair
Коментар
-
Lane Staley написа:Обявявам награда от блистер дъвки по избор ако някой ми каже какво означава:Ам хепитодей?А) Малко побългарено I’m happy todayБ) Нечленоразделно бръщолевене на племеника миВ) Въпрос "Ами Хепи ( ресторанта ) къде е?Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар