Държавата определено е бирник. В "24 часа" бяха публикували статия на 13 май, в която анализираха голямото оправдание - цената на петрола. Там ясно се вижда, че миналата година по това време барел е струвал 86 долара при курс 1.27 евро за долар. Днес цената е 113 долара при курс - 1.15 евро. Което говори, че поскъпването има много повече номинална стойност. По тази логика литър дизел би следвало да струва не повече от 2 лева за литър. Големият проблем със скъпият дизел не е в това, че ние като частни потребители с личните си автомобили плащаме скъпо - тази тенденция няма да се промени, поради простата причина, че голямо находище на нефт не е открито от 1965 година насам. Тоест очевидно ресурса е на изчерпване. Проблемът е, че фирмите превозвачи плащат същата цена като нас, плащат същият акциз, което води до прекалено поскъпване на транспортните услуги. Категорично подкрепям това, че те трябва да си върнат много по-голяма част от акциза върху горивата. В Португалия например, транспортните фирми си връщат между 30 и 60 % от акциза. В Гърция процентите са близки, а превозвачите са с намален пътен данък и пътни такси. Въобще необходима е държавна политика в тази насока, иначе всяко поскъпване на горивата ще се стоварва с огромна сила и върху всички останали икономически сектори.Но горивата за домашни потреби ще си останат скъпи и ще поскъпват.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Протестът, който се заформя заради скъпия дизел
Collapse
X
-
Аз съм твърдо "ЗА" да има протест, това е направо безумие, нека само да си спомним миналото лято как нафтата беше 1.65 някаде пък на черно по левче се намираше, няма и 1 година по-късно с около 80-90 % поскъпва. Може ли да взимаш 400 лева заплата и да плащащ по 2.50 за литър гориво, пък в съседна Италия дизела се търгува за 1 евро и 20 цента, с разликата че взимат не по-малко от 1200 Евро. Трябва да се дигнем и да спрем това безумиеFiat Brava 1.9 TD 1997г.
Коментар
-
Една интересна теория (карето в ляво):http://store2.data.bg/trace/AutoBild...ia%20-%204.jpgEx Fiat 126P
Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
Alfa Romeo 147 1.6 TS
Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.
Коментар
-
Нафтата от утре става 2,56 лв., а ОМВ Премиум Дизел - 2,70 лв.http://www.investor.bg/?id=63829На какво отгоре само не знам http://www.investor.bg/?cat=0&id=63789
Коментар
-
doofiat написа:Нафтата от утре става 2,56 лв., а ОМВ Премиум Дизел - 2,70 лв.http://www.investor.bg/?id=63829На какво отгоре само не знам http://www.investor.bg/?cat=0&id=63789Fiat Brava 1.9 TD 1997г.
Коментар
-
Сега заредих на 2.47 - 12 литра и малко, като за 30 лева, ако стане 2.56 това значи че както си сипвам по 50 кила на веднъж, 5 кинта ще дам за тоя що духа. Да ида ли сега да напълня още 30-на кила?По темата искам да напиша следното, което не е точно по темата: По бтв една вечер даваха едно като изследване за задръстванията. Загубите от задръстванията в България се изчисляват на 2 милиарда лева годишно. Всеки от нас прекарва в задръстване средно по 1 час. Ако половината от това време прекарвахме на работното си място, щяхме да произведем брутен вътрешен продукт с не знам си колко милиона лева повече, казаха някаква голяма цифра. И сега важното: Само от гледна точка на горивата - губим НАД 600 МИЛИОНА лв годишно от това че чакаме по светофарите, под формата на безцелно изгорено гориво. Това прави по 300 лева на кола, ако приемем че 2 милиона автомобила са в движение.
Коментар
-
ogi28b написа:Сега заредих на 2.47 - 12 литра и малко, като за 30 лева, ако стане 2.56 това значи че както си сипвам по 50 кила на веднъж, 5 кинта ще дам за тоя що духа. Да ида ли сега да напълня още 30-на кила?По темата искам да напиша следното, което не е точно по темата: По бтв една вечер даваха едно като изследване за задръстванията. Загубите от задръстванията в България се изчисляват на 2 милиарда лева годишно. Всеки от нас прекарва в задръстване средно по 1 час. Ако половината от това време прекарвахме на работното си място, щяхме да произведем брутен вътрешен продукт с не знам си колко милиона лева повече, казаха някаква голяма цифра. И сега важното: Само от гледна точка на горивата - губим НАД 600 МИЛИОНА лв годишно от това че чакаме по светофарите, под формата на безцелно изгорено гориво. Това прави по 300 лева на кола, ако приемем че 2 милиона автомобила са в движение.Fiat Punto 1.7TD
Mazda 626 2.0
Fiat Croma 2.4 Multijet
Коментар
-
FaceLess написа:.Айде, има хора дето печелят по 1500 лева на месец!Винаги се цели в луната, така и да не уцелиш, пак ще си сред звездите!
Коментар
-
Zlobcho написа:FaceLess написа:.Айде, има хора дето печелят по 1500 лева на месец!Fiat Punto 1.7TD
Mazda 626 2.0
Fiat Croma 2.4 Multijet
Коментар
-
Аз пък не мисля, че тунджата е скъпа... Като гледам какъв е трафика, май хората от градините го вадят. Е тук се споменава "тия с големите доходи не им дреме", то на запад еди колко си... какви ли не аритметики се направиха. После що европейците правят икономични коли...ЕМИ ЩОТО ИМ Е СКЪПО.... Еле па ние с Фиатките няма какаво да говорим, всеки от нас преди да си го купи все е чул, че тук се икономисва само от време, щото сме много бързи. Аз като гледам как разни лапетии (с какъв доход не знам) летят покрай мен с гуми за по 200 кинта бройката с джанти като слънце пък после реве, че няма мангизи за бензинец е аз какво да направя.... Тия дни докато сипвах гориво се видях с познат, дето си кара баничарката (opel) на 15 години с която е изкарал поне десет нови коли, а до нас спира поредния лизнат, млад, гейски облеКан лешпер с една уж поръчкова петица, дето само купето и на петица па другото на седмица Yellow_Flash_Colorz_PDT_23 е тоз лешперуга като засили маркуча си викам тоя са дръпна целото налягане от колонките ...докато си завивах капачката лапето беше пред мен на касат брой 20 лв. КЕШ и пак заговори по телефоната за една камара пари, викам си сигурно момчето разход засича, та го питах " Колко ти гори това бе" А малкото копеленце ме погледна , погледна Фиата и вика "Не питай батенце ламя голема 13-16 на сто" Щех да му гръмна една то тук има колеги на нафта повече им смуче.... Та за това в колата да се качва човек само, ако с това вади пари, за туристически обиколки във Венеция 100 евро за половин час с гондолата... Не може всеки да бръмчи с колата само защото я има, еле па разни студенти дето бръмчат от зимния до ТУ е това е нагло....
Коментар
-
LiGuru написа:Аз като гледам как разни лапетии (с какъв доход не знам) летят покрай мен с гуми за по 200 кинта бройката с джанти като слънце пък после реве, че няма мангизи за бензинец е аз какво да направя.... Тия дни докато сипвах гориво се видях с познат, дето си кара баничарката (opel) на 15 години с която е изкарал поне десет нови коли, а до нас спира поредния лизнат, млад, гейски облеКан лешпер с една уж поръчкова петица, дето само купето и на петица па другото на седмица Yellow_Flash_Colorz_PDT_23 е тоз лешперуга като засили маркуча си викам тоя са дръпна целото налягане от колонките ...докато си завивах капачката лапето беше пред мен на касат брой 20 лв. КЕШ и пак заговори по телефоната за една камара пари, викам си сигурно момчето разход засича, та го питах " Колко ти гори това бе" А малкото копеленце ме погледна , погледна Фиата и вика "Не питай батенце ламя голема 13-16 на сто" Щех да му гръмна една то тук има колеги на нафта повече им смуче.... .
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар