Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Акт за неправилно паркиране

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Акт за неправилно паркиране

Казуса е следният:Днес спираме на аварийни пред един магазин(кара един приятел), има знак за забранен престоя и паркирането, но няма къде се спре в радиус от около 1км, от другата страна на улицата тротоара е разкопан вероятно за бъдещ паркинг. Пазаруваме(не повече от 5мин) и в момента в който се качваме и вече сме с колани и аха да запалим пред нас спира патрулка. От нея не бегом идва полицай, който се представи, пита дали сме видяли знака и съответно взе документите и отиде към патрулката като изрично ни каза да чакаме в колата. След 5-6мин дойде друга патрулка(вече на кат) и първите полицай подхвърлиха документите на вторите. При опит да попитаме какво става доста грубо ни казаха да си чакаме в колата без да се представят, а първата патрулка си тръгна. След 10мин вече моя приятел се ядоса и отиде да види какво става - съответно се оказа, че почти са написали акт. Написа възражение и ни пуснаха.Тук вече идва въпроса - имат ли право да си прехвърлят така документите и да не уведомят шофьора, че му пишат акт и то без да се представят? И второ не се ли пише първо фиш и ако не си съгласен вече акт.Може би въпросите са банални за повечето от вас, но на шофьора му е първи фиш/акт, а и аз до сега съм се разминавал и нямам опит.До колкто видях акта е по чл.6 - т.е 5к.т и 30лв до колкото успяхме да намерим.Благодаря

Имат право,Също така имат право и да те задържат когато неса на рабита докато дойде патрулка,кофти ама така е .
    FIAT BRAVA 16.16V.ELX Абе, ако ме блъсне Селянин, важи ли Гражданската отговорност !

Коментар

Благодаря, питам защото ми се стори странно, а и се държаха много грубо. Иначе си бяхме в нарушение(наистина за минути, но си е нарушение), но просто си мислех, че ще пишат фиш, а то акт.

Коментар

аз се чудя защо всеки си мисли че като пусне авариините и сякаш като малките деца на гоненица казва /къща/...нито е в нарушение нито е виновен...
        Renault Megane 1.5dci 110hp. 12г.
        BMW G20 320d xDrive 190hp. 2019г.
        BMW X3 2.0d xDrive 177hp '09г. Ех.

Коментар

Аз ако бях, само за аварийките 3 акта щях да ти напиша. Авариен мигач се пуска в определени случаи, за да се обозначи принудително спряло превозно средство, а не спряло за хляб, салам Вежен и бутилка Кока-Кола от 2л. Нито пък човека да отиде да си купи вестник. Абсолютно всички останали подробности са приказки от 1001 нощ. Полицая не е виновен, че няма къде да се спре в центъра на града, нито пък има вина за разкопаният тротоар. На който, както вече знаем - място за пркиране няма. Честит акт и дано те вразуми!

Коментар

Авариен сигнал се пуска само за предупреждение на останалите водачи за възникнала опасност на платното за движение.ТАКА пише в ЗДП
            ланчия либра 2.4 jtd 150к 2005 г--учебна

Коментар

Напълно съм съгласен. Акта не е мой, а на човека, който ме возеше. Не е оспорвам, че бяхме в нарушение, но наистина беше наложително да се спре(минахме през огромна дупка и спряхме, за да видим дали няма някаква повреда по гумата/джанта, защото звука беше страшно силен) и в последствие влязохме в магазина за не повече от 4-5мин. Виновни бяхме, въпроса ми беше защо написаха акт, а не фиш. До сега четохме закона - пише, че се пише фиш, а ако водача не е съгласен(шофьора беше наясно и не би имал претенции, но те не го питаха, а направо му писаха акт) се пише акт.

Коментар

В случая е имало опастност на платното - спрялата кола на колегата на авера му. Нали така се означава че е спрял. Ако са без аварийни, някоя мома пишман шофьор като нищо няма да разбере че са спрели.
                ivanvanko написа:
                Авариен сигнал се пуска само за предупреждение на останалите водачи за възникнала опасност на платното за движение.ТАКА пише в ЗДП
                Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.

Коментар

И аз съм виновен, че не го написах още в началото.И все пак не се ли пише първо фиш?

Коментар

Отварям си ръководството и чета.... HAZARD WARNING LIGHTS. Превеждам си от английски.... и получавам следното име: Светлини за предупреждение при опасност (или в случай на опасност). Това според мен означава, че ако преценя че колата ми представлява опасност, независимо дали е аварирала, спряла така че да е опасна за движението, бавно-движеща се, или движеща се назад, или .... , следва да включвам тези светлини, за да предупредя останалите водачи. Самия сигнал който излъчват - мигаща жълта светлина - в цял свят се приема като "Внимание" или нещо от сорта. Мисля че колегата правилно е пуснал тези светлини, ако е представлявал опасност, което няма нищо общо пък с това че е паркирал при наличие на знак за забранено спиране и паркиране, и полицаите нямат никакво основание да му пишат 1, 2, или 3 акта за това че ги е пуснал.
                    Чл. 186. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. - ДВ, бр. 85 от 2004 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 105 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) При маловажни случаи на нарушения, които са установени в момента на извършването им, на мястото на нарушението може да бъде наложена глоба с фиш в размер до 50 лв. Издаденият за наложената глоба фиш трябва да съдържа данни: за самоличността на служителя, наложил глобата; за самоличността на нарушителя; за мястото и времето на нарушението; за нарушените разпоредби, за размера на глобата и сметката, по която следва да се внесе. Фишът се подписва от служителя, наложил глобата, и от нарушителя, когато е съгласен да плати глобата, и се изпраща за изпълнение на съответното данъчно подразделение. На нарушителя се дава екземпляр от фиша, за да заплати глобата доброволно. (2) На лице, което оспорва извършеното от него нарушение или размера на наложената му глоба или откаже да подпише фиша, се съставя акт. (3) Фиш за неправилно паркирано моторно превозно средство може да се издаде и в отсъствие на нарушителя. В този случай първият екземпляр от фиша се закрепва към моторното превозно средство, като се вземат мерки той да не се повреди от атмосферните условия. Закрепването на фиша към моторното превозно средство е равносилно на връчването му. Вторият екземпляр се изпраща по пощата, а третият екземпляр остава за съхранение в службата за контрол.
                    ....което ще рече че щом може да се пише фиш, може и да не се пише, ами направо акт. Явно не са били на кеф, и са решили че нарушението не е маловажно, или пък че е по-добре да му вземат точки и пари, вместо само пари, сигурно да му е за урок.

Коментар

Чл. 74а. (Нов - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) Аварийният сигнал може да бъдевключван за предупреждаване на останалите участници в движението за различниопасности, когато моторното превозно средство е спряло поради повреда или имаучастие в пътнотранспортно произшествие и не може да бъде отстранено веднага и сеявява препятствие за другите участници в движениетоСпрелият за хляб автомобил, в разрез със знаците не е опасност. Той е нарушител. Ако е повреден, има изготвена процедура по обозначаването,която не се изчерпва с авариен мигач. Поставя се светлоотразителна жилетка, триъгълник и се преминава към привеждане на автомобила в изправност.

Коментар

Благодаря много ogi28bКато чета ал.1 е точно нашия случай - той беше съгласен да "заплати доброволно", но никой не го пита и направо му пишат акт(другия вариант е да го имат за НЕмаловажно) Фактически във възражението на акта(3дневен срок) може да цитира този чл. и съответно ал. Поне аз така го разбирам. Поправете ме, ако бъркам.Благодаря още веднъж.

Коментар

Чл. 179. (1) (Предишен текст на чл. 179 - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) Наказва се с глоба от 50 до 150 лв.: 1. водач, който не е означил по установения начин принудително спряло на платното за движение пътно превозно средство или не е взел мерки за своевременното отстраняване на превозното средство от платното за движение, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението;5. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) който не спазва сигналите на пътните светофари, предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението;Чл. 98. (1) Престоят и паркирането са забранени: 1. на място, където превозното средство създава опасност или е пречка за движението или закрива от другите участници в движението пътен знак или сигнал;2. до престояващо или паркирано пътно превозно средство от страната на движението;3. в тунели и подлези, на мостове, надлези, стеснени участъци от пътя и в участъци с ограничена видимост;4. върху трамвайни и железопътни линии или в такава близост до тях, която може да затрудни движението на релсовите превозни средства;5. на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние, по-малко от 5 метра преди тях;6. на кръстовище и на по-малко от 5 метра от тях;7. на платното за движение, където разстоянието между пътното превозно средство и пътната маркировка, забранена за пресичане, е по-малко от 3 метра или с пътен знак е забранено изпреварването;8. върху пътна лента, предназначена за движение на бавнодвижещи се пътни превозни средства, обозначена с пътен знак.(2) Освен в посочените в ал. 1 случаи паркирането е забранено:1. (изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) пред входовете на паркове, театри, кина, предприятия, както и на други места, където е възможно да влизат или да излизат пътни превозни средства;2. на платното за движение и на тротоара непосредствено пред входовете на жилищни сгради и гаражи, когато това затруднява достъпа до тях;3. на спирките на превозните средства от редовните линии за обществен превоз на пътници;4. на места, определени за инвалиди;5. (нова - ДВ, бр. 85 от 2004 г.) на пътя - за регистрирани пътни превозни средства, свидетелството за регистрация на които е отнето или върнато в Министерството на вътрешните работи;6. (нова - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) пред входовете и на прилежащите тротоари на детските заведения и училищата. Не схващам за какъв фиш говориш!?

Коментар

Почистих темата от всички мнения които нямаха връзка с нея.Хора, ако имате да си казвате нещо правете го на ЛС или си отворете специална тема щом ви кефи всички да ви гледаме акъла.Прстанете да цапате теми. Ако се случи във ваша тема се сърдите - нали ?

Коментар

Следващия път изкарай си триъгълника, напазарувай си и като ти дойдат куките бръкни два-три пъти в двигателното, отиди и си запали колата и да те няма. Много са нагли катаджиите и само се чудят какво да правят по цял ден и нощ.На мен снощи ми вдигнаха колата от синя зона, за която бях платил с смс !! Направо побеснях. Отидох на паркинга с/у пазара на Иван Вазов, където я бяха закарали и им направих луд скандал... Появиха се и ченгетата, които са я вдигнали и, разбира се, показаха ми снимки на други автомобили около моята, на които се вижда, че са извън зоната, я моята едвам едвам се вижда и той ми казва, че предниацата ми била 60 см извън очертанията, но това на снимката не се вижда - моята конкратно никъде не са я снимали. Почнаха да ми философстват и аз естествено трябваше да им го върна и: "Я са взимайте един фото апарат и един да почва да снима всички драскотини, които сте ми направили по колата!" Те и от преди си ги имаше, но нека им е сега ще си ги заведа като щета ! И понеже нямах синия талон и щели да ми взимат книжката и там им обесних да не си правят такива илюзии, че на такъв съд ще ги пратя, че свят ще им се завие... Абе буклуци отвсякъде. Три пъти съм съдил КАТ и трите пъти спечелих как пък не се научиха... И понеже пред моята кола имаше красиво и лъскаво ауди А8 ги попитах защо не го виждам на паркинга.. Човека си бил платил на място акта след като му го написали... Мишки, ей катаджийски мишки... Yellow_Flash_Colorz_PDT_39 След малко отивам към централния им офис да си получа парите обратно и да си ми напишат протокол за щетите...
                              www.CarProfi-BG.com
                              Самонастройващ се газов инжекцион по OBD II.
                              Зареждане и ремонт на автоклиматици.
                              Най-атрактивните цени в София!

Коментар

Working...
                              X