Надявам се да се намират колеги-любители-астрономи, ама може и да няма, ама нищо. След около 6 чАса, а по-точно в 05:49 часа българско време, слънцето ще започне да се "изкачва" по еклиптиката си при поредната обиколка на Земята около него. Това бележи началото на новата астрономическа година, в този момент денят е точно толкова продължителен колкото и нощтта, по всички точки на планетата, и от днес ще става все по-продължителен спрямо нощта. Казано с 2 думи - Честита пролет!Това е изглед на събитието от София, но понеже в небето няма какво толкова да се види, там няма графики, затова по-добре така: Зелената черта е еклиптиката, видимия път на слънцето по небесната сфера, синята е небесния екватор, проекцията на земния в/у небесната сфера, също така виждат се следните най-ярки звезди (отляво надясно поред): Алфа от Овен, Бета и Алфа от Андромеда, Бета и Алфа от Пегас, най-вдясно точно под зеленото са Венера (голямата) и Меркурий (по-малката бяла точка). С червената стрелка е галактиката Андромеда - най-интересния обект в тази част на небесната сфера. Някъде посредата м/у слънцето и Венера е Уран, но той не се вижда с просто око.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Equinox
Collapse
X
-
ogi28b, можеш ли да споделиш, коя точно е тая програмка. Аз уча в морско училище и до края на месеца отивам да се "давя"... , та това нещенце може и да ми свърши работа.П.С. Да се похваля с неизбежното..., ще ходя до Австралия, Тайланд и Сингапур и дано да не свалям само звездите, ами и нещо тайландско..., че е по-ефтинко Yellow_Flash_Colorz_PDT_07Fiat Bravo 80 16V
-
tyson написа:Само внимавай да не хванеш някои "екстри" от тези дръпнатите Сори за офф-а.Fiat Bravo 80 16V
Коментар
-
kondov написа:ogi28b, можеш ли да споделиш, коя точно е тая програмка. Аз уча в морско училище и до края на месеца отивам да се "давя"... , та това нещенце може и да ми свърши работа.
Коментар
-
ogi28b написа:kondov написа:ogi28b, можеш ли да споделиш, коя точно е тая програмка. Аз уча в морско училище и до края на месеца отивам да се "давя"... , та това нещенце може и да ми свърши работа.Fiat Bravo 80 16V
Коментар
-
ogi28b До 10 април трябва да съм на другия край на света trace Старите моряци са ме учили първо да пипам по гушката.., ако е гладичко добре, ако изпъква ... бегай бързо на далече ! Обаче..., така като се замисля, то може и адамовата им ябълка да оправят вече, знам ли Абе важното е да не разбереш истината и да не пипнеш нещоFiat Bravo 80 16V
Коментар
-
Еми нормално, даже мисля че е малка, пълна версия ли е? 5-цата е на 3 ЦД-та , общо към 1.5 ГБ Инсталирана. А 6-та версия не си я помислям изобщо, защото и с 5-та компютъра ми изпитва трудности, а 6-та сигурно още повече. Ако ти е проблемно мястото, мога да ти прата е 2-мегабайтова програмка да си изчисляваш слънчеви и лунни затъмнения, в крайна сметка....
Коментар
-
Starry Night Pro Plus v6.0.3 ... няква плюс версия, коментират, че е много добра.На мене ми трябваше нещо такова: като се налага да определям мястото на кораба по звездите (нали ще съм кадет и ще трябва да се натягам ), вместо да правя сметки (не, че са кой знае какво) да нагласям звездния глобус или да се мъча да разгадавам Starfinder-а, просто да нацъкам едни координати и време и да ми изкара имената на звездите над и около мен. Ако се сещаш, за нещо по-компактно с такива възможности, пиши.Fiat Bravo 80 16V
Коментар
-
Ами с 5-та версия ще можеш да го правиш, гледаш под какъв ъгъл виждаш дадена звезда със секстант или там с каквото се работи, после пускаш "Екваториална координатна мрежа" (бледите червени линии на фона) и по нея мисля че можеш лесно да изчислиш къде точно се намираш. За улеснение може да пуснеш и Локална координатна мрежа (бледите сиви линии). Ето ти примерна снимка, като знаеш ъгъла на тази звезда в определен час , Алфа Голямо куче (Сируис) , можеш ли да пресметнеш къде се намираш? Подсказвам - софия
Коментар
-
А тази тема видяхте ли я?http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.p...C%E0Иначе астрономи-любители във форума бол
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар