Плащаме по-висок данък за по-стари колиСтоличният общински съвет (СОС) подкрепи предложението на ДСБ за диференциране на данъка върху моторните превозни средства съобразно годината на тяхното производство, предаде БТА.Така собствениците на нови автомобили, произведени до 5 години и регистрирани в София, ще плащат базовата цена на данъка. За автомобилите от 5 до 10 години ще се плащат 30 процента над базовата цена, а за автомобилите над 10 години - 60 процента над базовата цена.Базовите цени в столицата за автомобили с мощност до 37 киловата (50 к.с.) ще бъде по 0.43 лева за киловат; от 37 до 57 киловата (50 к.с. - 77 к.с.) ще бъде по 0.50 лева на киловат; от 55 до 74 киловата (77 к.с. - 101 к.с.) ще бъде по 0.68 лева за киловат; от 74 до 110 киловата (101 к.с. - 150 к.с.) - по 1.38 лева за киловат, а над 110 киловата - по 1.54 лева за киловат. Данъкът за мотопеди ще бъде 13 лева, за мотоциклети до 125 кубически сантиметра - 15 лева; от 125 до 250 кубически сантиметра - 31 лева, от 250 до 350 кубически сантиметра - 44 лева, над 350 до 450 кубически сантиметра - 63 лева. СОС определи и данък сгради от 1,875 промила за 2008 г. Данъкът за възмездни сделки за придобиване на имущества от недвижими имоти от 2% се повишава на 2,5%. Предложенията бяха направени по време на заседанието на съвета от Георги Кадиев (БСП). Кметът на София Бойко Борисов подкрепи принципно предложението на опозицията преди гласуването в залата данък сгради да се повиши с 25%. Общината беше предложила 33% увеличение на данъка.Столичният съвет подкрепи и предложенията на Вили Лилков (ДСБ) в проекта за местни данъци и такси, както и за патенти, всички села от Столичната община да бъдат включени в четвърта зона при заплащането на патентните дейности. Ще бъде изравнен статутът на всички райони, а не както предлагаше местната администрация - те да бъдат разделени в три зони при заплащането на патента.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Данък за автомобил в София
Collapse
X
-
Дано им изсъхнат чурките на тея кавали нещастни. Първо идиотите в КАТ, въпреки, че ме информираха, че колата ми излиза като 1.7 - беше като 1.8 предишната регистрация, в крайна сметка пак съм по талон 1.8, т.е. не 115, а 129 коня.2006 год. платих ~ 140 лв данък - тогава беше под 14 години;Миналата 2007 - 103 лв, вече доволен, че съм прескочил 14-тата година;Тая, по базовите им измами съм 173,88 лв (с тоя 126 коньов вариант) + добавката от 104,33 лв (60%) за над 10 год. = 278,21 лв. А цяла година ме разиграваха мръсниците в данъчното, че не мога да я регистрирам, без квитанция за платен данък от предишният собственик (каквато нямах). Отделно, че след като успях на 3-тия опит и 10 месеца след покупката на колата отнесох и 30 лв глоба.Е, как да не ги взриви човек тия педерухи . Разбирам и да карам по път, а не по вълнисти изкопи, с кеф да се изкихаш, а то...Ако се организира някакъв блокаж по тоя повод - в първите коли съм. Бах тия нагли същества, деба...П.С. Следварително извинение за използваните тук-там прояви на водач, на едър рогат добитък.П.С.2 То било на киловат, т.е. 128,34 лв + 77 (60%) = 205,34 лв - Пак е много. Просто като прочетох цифрите, много набързо ми причерня и "изплисках легена".AR 75 2.5 V6 `08.86 - Ех
AR 155 1.7 TS `07.93 - сиромашки тунинг, + JR, APEX, + B6 отзад - замина за скрап...
FIAT Tipo 1.6 `12.93 835С1.000 С АГУ тунинг - вече 2.0 TS 8V Turbo с ескрите от горната...
Коментар
-
хайде някой да разтълкува законаhttp://www.bcnl.org/doc.php?DID=242или пак журналистите са го префасониралисега пак четохкоефициентите от закона май се запазват, но пък се въвеждат и тези приети от СОС :D мармалад
Коментар
-
Абе тия нещо са се побъркали, как може данък сгради още да го вдигат като сега на мен за тристаен апартамент в Горна баня данъка ми е 320 лв.Ако ще го вдигат с 25 % това прави 400 лв.Еба ти гъзарите са тия от общината За този данък трябва да имаме поне тротоари, които в момента липсват.За сравнение ще каже, че колеги плащат по 60 лв. данък за двустаен апартамент на Стамболийски.Стамболийски е на 5-10 мин. от баш центъра, а Горна баня е на 30-40 мин.
Коментар
-
Явно този текст който е в сила от тази година им дава право да определят само размера на данъка2) (Нова - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Общинският съвет определя с наредба размера на данъците по ал. 1 при условията, по реда и в границите, определени с този закон.А катализатора мен не ме вълнува понеже с малко надвишавам лимита. Миналата година ако не се лъжа платих 127 лева.
Коментар
-
Ами ето какво пише в ЗМДТ: В зависимост от годината на производство данъкът се умножава със следните коефициенти:Брой на годините от годината Коефициентна производство, включително годината на производство Над 14 години 1Над 5 до 14 години включително 1,5До 5 години включително 2,8Мисля, че си е съвсем ясно.Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
ilkor написа:Явно този текст който е в сила от тази година им дава право да определят само размера на данъка2) (Нова - ДВ, бр. 110 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Общинският съвет определя с наредба размера на данъците по ал. 1 при условията, по реда и в границите, определени с този закон.Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
Е, то си беше ясно, че в София яко ше надуят местните данъци, щото според бат’ Ви Бойко "е чест да се живее в столицата". Та за тая "чест" се плаща... Ама, да ги таковам у данъците. Просто няма да я обявявам. За общината ще продължа да нямам кола и готова. То, квитанцията за платен данък ти трябва общо 2 пъти. Първо, като минаваш на преглед, но там с 10-20 кинта се решава проблема и минаваш без квитанция. И второ, когато продаваш колата - тогава с едно платежно от произволна банка за стотина кинта минаваш, щото нито нотариуса, нито КАТ ще проверят дали плащането е реално. Т.е., то си е реално, внасяш пари по сметка на общината, но основанието е висящо. Тия пари ги губиш, но въпроса е решен и тия от общината продължават да се оплакват от ниска събираемост. То цялата ни работа е такава в тая държавица, дай да натовариме обикновения гражданин, пък като не идват пари, ще му мислим...Аз 200 кинта данък за мареа-та няма да дам, докато не дойде съдебен изпълнител в къщи. Пък и като дойде, да ми опише скъсаните гащи и да ги продава ако може, на мен не ми дреме.Shit happens, sometimes...
Tipo 1.4i.e. '92 - вече смъртно ранено
Marea 1.8 HLX - червена като аватара
Коментар
-
Вярно е че тези коефициенти за обърнати наопаки спрямо закона но според мен са по логични.Както и да го погледнете стара кола би следвало да се облага с по голям данък от нова за да има стимул да караме по нови коли.Не знам, в общината най вероятно и те са чели закона и са намерили начин да го "спазят"
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар