Колеги, преди месец харда ми на лаптопа взе да стържи доста при клатене (знам, че докато е включен лаптопа не трябва да се клати нагоре-надолу, защото било вредно за харда) и един ден не искаше да стартира Windows. Реших си проблема радикално като си купих нов лаптоп. Миналата седмица реших да пробвам дали ще мога да си извадя важна и информация и HP-то и зареди нормално. Снощи пак го включих и пак си бачкаше нормално.Сега обаче искам да го дам на мои близки да го ползват, но с този хард не искам да го давам. Какво да правя? Търсих да си купя нов хард от представителите http://h40071.www4.hp.com/support/su...panies_sf.html , но те ми казват, че Pavilion е серия само за Щатите и части за тях не се внасят в Европа. А дали не е възможно да се ремонтира пък този хард????(не съм много наясно с чарковете на компютрите).В Лирекс ми предложиха външен хард, 160 ГБ, но пък сега не знам дали USB-то е 1.1 или 2 и може ли да буутва.Рових се снощи в книжките на HP, с които съм взел лаптопа, но няма никакво инфо за USB-тата.Трябва ми и РАМ, която за този модел (така ми казаха от Лирекс) е Mobile Memory Device KINGSTON ValueRAM (DDR SDRAM,512MB,266MHz(PC2100),64 x 64,SODIMM 200-pin).П.С. HP Pavilion ze4800us е модел от 2004 година.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Търся харддиск за HP Pavilion ze4800us, но няма никъде...
Collapse
X
-
Добри, ти харда изваждал ли си го? Щото не би трябвало да се различава от другите хардове за лаптопи.И на мен така ми се случи наскоро - на лаптопа ми изгоря харда. В Ямбол умниците ми казаха, че не може да се сложи друг, защото лаптопа ми поддържал само до 20 ГБ хардове, а най-малките вече били 60ГБ. Да съм си търсил втора употреба (те уж ми бяха донесли 80 ГБ, но не станал).Пратих лаптопа на мой приятел, който поддържа компютрите на Метро в Пловдив, и след 2 дни си имах нов хард 60 ГБ, който си работи без проблем. Така че много не им вярвай на разбирателите от сервизите и магазините.П.С. Моят е Compaq Armada от 2002 година. HP си е Compaq, а поне при моя има една особеност - програмата управляваща биоса, е записана на чип на самия оригинален хард. Като го смениш, не можеш да си влезеш в БИОС-а, но затова си пазя стария диск, и като ми се наложи да ровя из биоса, го сменям за малко
-
Абе на тия от Лирекс що не им кажеш да се стрелят.Вземи си един 60-80гб 2,5" хард и си на линия. Слагаш го вътре, инсталваш компа и го даваш на хората.Аз ако съм на тебе ще взема даже и втора употреба...КАкъв е смисъла да инвестираш излишно в стар комп.Иначе за нов: http://www.jarcomputers.bg/l_bg/?m=10&i=10031 - виж към края на страницата.Извади стария и го виж какъв е - ATA, rpm и др и вземай такъв. Може и по високооборотен да вземеп ама е възможно да не се охлажда добре.Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
-
Имам наличен 80GB/5400rpm/2.5" Samsung, а също така мога да осигуря и 60GB/5400rpm/2.5" HITACHI/ToshibaГарантирано ще станат. Мога да ги изпратя до сервиз в София, който ще свърши подмяната ако не можеш сам. Конкретните ще ти осигурят и паметта, която търсиш - ориентировъчна цена за 512МБ модул обаче е около 50лв (моля да не се бърка с DDR2, която струва 20лв)...Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Те от HP не пасат овцете по асфалта. Преди време фирмуера на твърдите дискове беше модифициран и никакъв друг диск не ставаше. Сега номера е в мрежовите адаптери, които вече са с донгъл (не може да купиш отнякъде и да го сложиш). Дано колегата има късмет, защото модела на този нобук не е скъп (Pavilion се правят по поръчка от вериги магазини за директни продажби, не се сервизират от пряко от HP и едва ли си струва излишно оскъпяване от прилагането на гореописаните способи.до колегата Immortal:Това е невъзможно - bios да ти е на хард диска. Според обяснението ти от време на време си слагаш оригиналния HDD за да си променяш настройките, а след това слагаш друг (неоригинален) диск, а BIOS-a остава на оригиналния :D COMPAQ е нещо много различно от HP (пред сливането). Казвам ти го, защото едно време държах тестове за сервизен инженер в COMPAQ.Брава 1.6 16V ELX
Пунто 1.2 60 S.S.Cult - на жената
Коментар
-
bright написа:Те от HP не пасат овцете по асфалта. Преди време фирмуера на твърдите дискове беше модифициран и никакъв друг диск не ставаше. Сега номера е в мрежовите адаптери, които вече са с донгъл (не може да купиш отнякъде и да го сложиш). Дано колегата има късмет, защото модела на този нобук не е скъп (Pavilion се правят по поръчка от вериги магазини за директни продажби, не се сервизират от пряко от HP и едва ли си струва излишно оскъпяване от прилагането на гореописаните способи.до колегата Immortal:Това е невъзможно - bios да ти е на хард диска. Според обяснението ти от време на време си слагаш оригиналния HDD за да си променяш настройките, а след това слагаш друг (неоригинален) диск, а BIOS-a остава на оригиналния :D COMPAQ е нещо много различно от HP (пред сливането). Казвам ти го, защото едно време държах тестове за сервизен инженер в COMPAQ.
Коментар
-
doofiat написа:Илко, от РАМ-та и харда съм записал тези данни:1.RAM DDR RVS 2,5V7F0464Replace with HP Spare 317435 - 0012. HDDHDD 2183 F 2E01TMR6021GASReplace with HP Spare 319415 - 001Ще снимам хард-а довечера, а иначе много прилича на този на снимката.
Коментар
-
Аз правилно написах "програмата управляваща биоса", не съм казал че самия биос е записан на харда. (което би било абсурдно)Сега дали е на партишън или на чип - не знам със сигурност, но харда не работи (трака като трактор), а програмата се стартира. Затова съм си направил извода, че не е на въртящата се част на харда, а на отделен чип. Не съм сигурен в това.Да, може да се запише програмата, но само на дискета вкарана във флопи на слота, а аз нямам такова. Имам ЦД-РОМ на това нясто, и няма откъде да си намеря такова флопи.Моят приятел от Метро, за който споменах по-горе, каза , че той не е успял да прехвърли програмата на новия хард. А щом той не е успял, значи поне че е много трудно, ако не и невъзможно...
Коментар
-
@bright: Immortal не е специалист по компютрите. До колкото разбирам обаче, говори за сравнително стар и уникален модел на лаптоп, на който на твърдия диск в специална "забранена за писане" зона е записан Setup-а на BIOS-а - в некъсата си практика съм попадал на един или два подобни модела. Setup-а се стартира от твърдия диск. Данните необходими за стартиране на компютъра се записват в nvram и BIOS ги чете от там. BIOS означава Първична входно-изходна система - в случая това е основната програма, която стартира всичко - било операционна система от HDD било от USB или LAN - ако има LAN boot ROM Immortal: Ако твърдият диск може да се прочете - т.е. щом все пак стартира тази програма - то тя може да се прехвърли. Просто твоят познат от фирмата поддържаща МЕТРО няма тези знания и умения. Не е трудно, но не е и лесно Все пак идеята там е - каквото и да бърника уважаемия потребител да не успее да скапе точно товаSteliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар