Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Какво да правим, ако ни откраднат мобилния?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Какво да правим, ако ни откраднат мобилния?

Какво да правим, ако ни откраднат мобилния? Търговците на мобилни крият тази информация, за да може крадецът да ползва телефона и да консумира услуги, а жертвата на кражбата да си купи нов апарат и също да консумира услуги. Трябва да намерите серийния номер на телефонния апарат. За да го направите, просто маркирайте *#06#, БЕЗ ДА ИЗБИРАТЕ, и на екрана ще се появи серийният номер на телефонния апарат. Запишете си този номер и го запазете на сигурно място. В случай, че ви откраднат мобилния, обадете се вашия мобилен оператор и му дайте този номер. Това ще позволи телефонът да бъде блокиран напълно, дори и крадецът да смени СИМ-картата. Вероятно никога няма да си върнете този апарат, но поне ще сте сигурни, че крадецът никога няма да може да го използва.НАЙ-ВАЖНОТО в случая е, че ако всички знаеха тази хитринка, кражбата на мобилни телефони щеше да е безполезна.И не забравяйте да си запишете на сигурно място серийния номер.

Аз не разбрах апарата ли се блокира или само собствената СИМ карта?Ако е само СИМ няма смисал от тази хитринка(както каза), но ако е целия телефон е изключително полезно да го знем.

Fiat Marea Weekend 2.0 20v HLX
    ex:Opel Kadett 1.3
    ex:Fiat 125p
    ex:Москвич 412

Коментар

Серийният номер го пише винаги и на гаранционната карта. Но не ми се вярва да е толкова просто, казваш им серийния номер и телефона остава блокиран вовеки веков :D . Дори наистина да има такава възможност, предполагам че във всяка дупка, в която продават мобилни телефони, могат да го разкодират.Дано да си права все пак.
      Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

не е обяснено както трябвадоколкото съм запознат, мобилния оператор по IMEI може да спира достъпа на този апарат до мрежата сиосвен това ако има оплакване и в полицията, много често апарата бива намерен и върнат на собственика
        2015 Renault Megane Expression GT
        2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
        Всичко за FIAT Bravo 2007

Коментар

Идеята е да се блокира апарата, а дали след това апашите ще могат да го разкодират или не - не знам, но си струва да се опита.Повечето хора вече си държат доста важни неща, записани в апарата, така че мисля че ще ни бъде от полза (да не се налага, но все пак...)

Коментар

Първото нещо, което трябва да направим, ако ни откраднат мобилният е....да си купим нов... ...а на другият - майната му....

Коментар

Абе хора ,вижте тук какво съм написал.Общо взето краден телефон като му се махне сим картата ,и се смени имея след това няма разпознаване. Ако беше толкова лесно от МВР отдавна да са го разтръбили по всички медии и печатни издания вместо да се "борят с организираната престъпност" http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=24075&start=15

Коментар

Мечтайте си да бъдат блокирани. Въпросния сериен номер( IMEI) се сменя без проблем след като бъде откраднат телефона. Цената започва от 10 лв. зависи от телефона. Някои от най-новите модели обаче има вероятност да не тръгнат след като им се смени IMEI. Занимавал съм се с заложни къщи, много добре знам как стоят нещата. Хората в сервизите дето сменят IMEI, не ги сменят на всеки срещнат, трябва да ги познавате. Преди години крадените телефони бяха хит, но вече избягват да се занимават с тях, просто не си заслужава, а и цените много бързо падат.
                Fiat Bravo 99г.(Goodbye) ,Citroen Xsara VTS 99г., Mercedes C 220 CDI 2000г.

Коментар

Някои европейски поддържат EIR. Това е регистър на IMEI номерата. Една от опциите на този регистър е поддръжката на блек листи за устройства обявени за откраднати. Така дори телефонът да е откраднат в една страна попадайки в този регистър той няма да роботи в нито един от операторите които го ползват.За съжаления в България нито един от операторите не го прави.А по въпроса за смяната на IMEI номера - да лесно се сменя но въпроса е с какво. Вариантите са два - да се запише номер взет от друг телефон или някакъв произволен.И двата варианта обаче са уловими от този регистър. В първият случай ще се получи дублиране а при евентуална проверка лесно ще лъсне кой е истинският собственик на номера. При вторият пак има 2 варианта - да се запише коректен но невалиден IMEI или да се запише просто някаква поредица от числа.Невалиден номер се лови без проблем от регистъра - просто справката показва че такъв номер не съществува и не е произвеждано устройство с него. А самият номер за щитен с контролна сума така че ако напишем само нули един елементарен алгоритъм за проверка ще го засече.До колкото знам операторите в Англия ползват всички техники предлагани от EIR тъй като кражбата на телефони там беше станала бедствие.Нещо повече този регистър предлага улавяне и на "сивите" телефони. Това са такива произведени за определен регион но нелегално внесени и продадени в друг.У нас обаче май никой няма сметка да блеклиства крадените телефони. Много е по лесно да продадеш нов.Аз лично никога не бих ползвал телефон без ясно минало и дори се чудя на хора които си купуват телефони без никакви документи осланяйки се единствено на "гарантирам че не е краден" Само като го чуя това и вече съм сигурен че е краден Но докато има търсене на крадена стока ще има и кражби ...

Коментар

Имах преди време случката да ми откраднат телефона.Първото което направих беше да се обадя да ми блокират картата,за да не се окажа с някаква огромна сметка после.Изобщо не мислех че ще го видя отново и не се обадих на полицията,но след два дена се обадих на един познат полицай и той ме свърза с криминалните на района,след още два-три дни телефона ми беше намерен.Точно по IMEI който си беше написан на гаранционната карта се установи,че това си е моя телефон,не че имаше някакъв спор де,но нали с нещо трябва да покажа че претендирам с основание.Чак не е за вярване,но го намериха и ми го върнаха.

Коментар

IMEI, както каза Илко не е нещо като панацея - сменя се, има генератори за "истински" номер на НОКИА или друг производител. Знам от достоверен източник, че при отключване на операторски телефони се сменя и IMEI. Лошото е, че в България никой не следи достоверността на IMEI съдържанието.
                      Steliyan's Life!
                      FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

В общи линии, ако ви откраднат телефона и не работите в полицията вероятноста да бъде намерен и върнат е нищожна.
                        Frontera Sport, X20SE март 1998

Коментар

Напротив - при нас пък имахме обратен случай - мой познат намери паднал в асансьора скъп телефон. Използва го няколко месеца, след което му се обадиха от полицията, като знаеха и майчиното му мляко, и го привикаха за справка. Оказа се, че телефонът е обявен за откраднат и той го върна, като писа обяснение къде го е намерил. Оказа се, че човекът си спомнил, че може там да му е паднал наистина и моя човек се отърва само с притеснение,Някои телефони имат защита срещу смяна на СИМ картата, като при смяна телефонът сам се блокира, като едновременно изпраща на предварително зададен номер съобщение с телефонния номер и със серийния номер на поставената в него СИМ карта. На моят телефон (Нокиа Н70) това е допълнително инсталирана програма, и ако "крадеца" е грамотен, може и да избегне задействането й.Но на жена ми телефона (Самсунг Z400) има такава програма вградена в него и тя няма как да бъде премахната... Така че крадецът или ще има неизползваем телефон, или ще му се наложи да се бръкне за отблокиране и смяна на ИМЕИ кода... А блокирането на вашата СИМ карта е първото задължително нещо, което трябва да направите.

Коментар

Купувате си 10 телефона за по 39лв, вместо 1 за 390 и спите спокойно Никой не краде евтини телефони Yellow_Flash_Colorz_PDT_08
                            Fiat Bravo GT JTD 2000г. ->!!!Продадено!!!

Коментар

nanio: Поради изтъкнатия от теб довод си бях купил най-евтиното CD-MP3 за колата - ново под 100лв. Забравих да сваля панела, защото слязох от колата и отидох до офиса - 15 метра разстояние, 15мин. забавяне. Разбиха ми задния триъгълен джам, отвориха всички прозорци и разбиха таблото за да вземат CD-то. Текущо в колата - жабка и под шоф. седалка имах къде по-ценни и скъпи неща... Но не - кас’тофона дето ще му вземат 20-30лв.
                              Steliyan's Life!
                              FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Working...
                              X