Не. Задължението води до недоволство. Направете сравнение със себе си. Колко пъти в службата са ви казвали "задължително го направи" (ужас). Същата работа е и с децата. Според мен не трябва да се учи такъв предмет. Нека което дете иска, след време да тръгне по този път, но не и в начална детска възраст. Нека погледнем себе си. Учили ли сме религия, не, еми какво ни е. От друга страна тук в Кърджалийско каква религия ще се изучава, а? Навсякъде в училищата класовете са смесени. Какво ще правим, ще ги разделяме на СИП по ислям и по християнство ли. Това е нещо като да направим резервати за индианци. А колкото до сектите - всичко си е до възпитание. След време като ми се роди син ще го направя най-големия коцкар в града, а няма да му обеснявам, кои бил Матей, оня какъв кораб построил. А ако ми се роди дъщеря ще я възпитам така, че да боза парите на всички религиозни недоносчета дето се мислят за голяма работа. По голяма ПРОСТОТИЯ едва ли ще измислят. (е да не бъдем сигурни все пак живеем в България).
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Вероизповедание/Религия задължителен предмет в училище?!
Collapse
X
-
ilkor написа:НЕ.Дори ще бъда още по краен. Вижте че почти всички конфликти са на верска основа. Религията вече повече пречи отколкото помага.Тя е създадена с цел да държи масите в подчинение ...Който желае да си вярва каквото ще, но да тъпчат главата на децата насила - не!Fiat Brava 1.4 97
Коментар
-
Eми както се учи философия, изкуства нека се учи и религия, какво лошо има. Мисля, ако се подходи сериозно към този предмет без проповеди и набиване в главите би спомогноло за разбирането на "различните" нам хора. Както се каза нека бъде под формата на "историчен" предмет или нещо подобно, не мисля, че идеята е да се засили православието в БГ или връщане някакви морални ценности, но е ясно, че хората бъркат религията с много други нравствени не бивалици. За мен е важно да знам, че както се дискутира в час Светото Писание, така и се обръща внимание на Корана пък, ако щете и на кама сутра. За мен няма значение каква е официялната религиа в Министерство на Образоването, важното е да се образоват дечурлигата, щото се види не знанието до какво води..... Коран = Теорист; Библия = Поп (алкохолик тонеядец)...
Коментар
-
Много неверници се събраха в този форум бе........Ако нашето поколение и това преди нас бяхме изучавали религия,етика ,логика,философия сега нямяше нашето общество да тъне в такава престъпност,корупция и нечовешко отношение между хората.И запомнете никоя религия не учи на нищо лошо......................
Коментар
-
Категорично съм "Против!"Като искат да учат религия толкова много, има си Неделни училища и т.н., да се записват там. Но може ли ти да се чудиш какви щуротий набиват в главата на 8-10годишно лапе, дето още си няма напредстава какво е религия? Аз лично няма да си подложа никога лапето на такива глупости! Ще му вкарват нещо в главата да му промият мозъка, не благодаря ! Ако имам желание, както казах по-нагоре има си Неделни училища и ще го запиша там! Но да го карат на сила да учи това - не благодаря !Поздрави.Fiat Bravo 1.2 16v/82 hp....
...E90..incoming..!!
Коментар
-
Stefan Hadjov написа:Много неверници се събраха в този форум бе........Ако нашето поколение и това преди нас бяхме изучавали религия,етика ,логика,философия сега нямяше нашето общество да тъне в такава престъпност,корупция и нечовешко отношение между хората.И запомнете никоя религия не учи на нищо лошо......................
Коментар
-
E сега му е времето да се замислиш какви ги вършиш като дойдат Коледните празници, в какво по-точно си възпитаваш поколението, да е лицемерно, да уважава традиции, който дори ти не разбираш и тайно презираш, учиш ги как се седи на маса ли, що ли!?! Религията е толкова свързана с нашата (човешката) история, че мисля си има заслужено място в образователната програма. И която и да е църква, джамия или синегога почне да увлича след себе си всички тия неща дето си споменал "чест", "морал" то какво лошо има, но ако ти не познаваш идеята на една вяра или учение, то ти няма как да я познаеш в истинския и вид и лесно би се поддал на секционизъм. Ще ти дам пример, питай свой познати що е това Демокрация, що е това пазарна икономика, кои са основните звена на една такава, съществува ли някъде подобно нещо и ако да каква роля има "държавата" в нея...после направи справка в некой буквар и виж колко глупости си чул от тези мили хора, глупости които дори ти си приемал за достоверни.
Коментар
-
Аз лично възпитавам дъщеря си на атеистичен мироглед и че всички религии са измислици, а празниците са просто традиция, наследена от времето, когато хората са вярвали във всякакви приказки. А когато беше по-малка и разказвах за заспиване приказки за устройството на вселената. В първи клас пишем диктовки за устройството на веществата. Но между другото, това не пречи на детето да се наслаждава на приказките за вълшебници и магии, както им се наслаждавам и аз. Важното е да осъзнаваш къде е границата между приказката и действителността.Fiat Ritmo 105TC
1600cc 105к.с.
Коментар
-
Нужни ли са тези часове в училище?Категорчно да 9% Категорично не 67% Зависи от съдържанието/безпристрастноста/квалификацията на преподавателя 23% ...всички които сте гласували категорично против... мога да се обзаложа (и без да Ви познавам лично) , че се възхищавате на живота в Америка... САЩ де , ама то се в гъз...Само за информация да Ви кажа колеги..., че на абсолютно всяка тяхна банкнота (така уважавания в цял свят щатски долар) има надпис: IN GOD WE TRUST (едва ли се нуждаете от превод)Понеже сте достатъчно интелигентни (предполагам) и сами ще си направите нужните изводи!А ако не можете... ми то си е за ваша сметка...точно аз няма да Ви ограмотявам.Таралежът, е птица упорита... не го ли сриташ - не излита!
Коментар
-
nikki_sixx написа:...всички които сте гласували категорично против... мога да се обзаложа (и без да Ви познавам лично) , че се възхищавате на живота в Америка... САЩ де , ама то се в гъз...Fiat Ritmo 105TC
1600cc 105к.с.
Коментар
-
bubachko
Stefan Hadjov написа:Ако нашето поколение и това преди нас бяхме изучавали религия,етика ,логика,философия сега нямяше нашето общество да тъне в такава престъпност,корупция и нечовешко отношение между хората....LiGuru написа:E сега му е времето да се замислиш какви ги вършиш като дойдат Коледните празници, в какво по-точно си възпитаваш поколението, да е лицемерно, да уважава традиции, който дори ти не разбираш и тайно презираш, учиш ги как се седи на маса ли, що ли!?! Религията е толкова свързана с нашата (човешката) история, че мисля си има заслужено място в образователната програма...nikki_sixx написа:Нужни ли са тези часове в училище?Категорчно да 9% Категорично не 67% Зависи от съдържанието/безпристрастноста/квалификацията на преподавателя 23% ...всички които сте гласували категорично против... мога да се обзаложа (и без да Ви познавам лично) , че се възхищавате на живота в Америка... САЩ де , ама то се в гъз...Само за информация да Ви кажа колеги..., че на абсолютно всяка тяхна банкнота (така уважавания в цял свят щатски долар) има надпис: IN GOD WE TRUST (едва ли се нуждаете от превод)Понеже сте достатъчно интелигентни (предполагам) и сами ще си направите нужните изводи!А ако не можете... ми то си е за ваша сметка...точно аз няма да Ви ограмотявам.
Коментар
-
Твърдо против Само който е бил до скоро ученик или още е , ще ме разбере Да не си правят експерименти с децата с тея часовеStefan Hadjov написа:Много неверници се събраха в този форум бе........Ако нашето поколение и това преди нас бяхме изучавали религия,етика ,логика,философия сега нямяше нашето общество да тъне в такава престъпност,корупция и нечовешко отношение между хората......Fiat Punto Mk1 & Alfa Romeo 147 JTD
Коментар
-
RoMeO_156_GTA написа:Твърдо против Само който е бил до скоро ученик или още е , ще ме разбере Да не си правят експерименти с децата с тея часовеStefan Hadjov написа:Много неверници се събраха в този форум бе........Ако нашето поколение и това преди нас бяхме изучавали религия,етика ,логика,философия сега нямяше нашето общество да тъне в такава престъпност,корупция и нечовешко отношение между хората......
Коментар
-
Аз виждам некои практически трудности и имам некои съображения.Първо, нали санким църквата е отделена от държавата и тая последната, доколкото я има, трябва да е светска ? Кесарювото - кесарю, божието - богу. Не може светското училище на една светска държава да проповядва някаква религия. Изобщо не ми харесва това показно залитане по религията : на всеки по-голям църковен празник говорителките по новините лъсват с най-мазните си и лицемерни усмивки и почват да нареждат едни елейни слова : "Днес првославната църква почита паметта на на Св. Еди-кой-си...." Ако поне малко си вярваха ... Егати фалша ... Иначе - моите уважения към хората, които искрено вярват. Да речем обаче, че сме кандисали да има вероучение под някаква форма. А какво ще е съдържанието на часовете - коя религия по-точно ще се застъпва ? Християнство ? и кое по-точно християнство : православие, католицизъм, протестанство? или петдесятничество? апропо те и свидетелите на Йехова са имат за християни. А бахайската вяра ще е застъпена ли ? А зен-будизъм (без искуството да се поддържа мотоциклет) ще има ли ? Има толкова много религии с течения и секти в тях, на каква основа ще се избере една, която ще се преподава/проповядва ? Ако допуснем, че всички религии са достойни за уважение, понеже са форма на духовност, да изберем една означава, че отхвърляме другите. И после, как едно дете от мюсюлманско, еврейско, индуистко, кришнарско, будистко или изобщо зороастрйско семейство ще ходи на тези часове? Това ще е в противоречие с неговата личност и нагласа. Или ще има отделни предмети, профилирани по религия ? Аз лично познавам един индиец - сикх, вярно, че не е много религиозен, ама как ще си прати децата на такива часове ? Вярно, че религиите проповядват в най-общи линии нравствени норми - "не лъжи", "не кради" и тн. Ама тези норми са социални норми, основни при това, и няма нужда от часове по вероучение за тях. Който иска децата му да са религиозни - да си ги дава води на църква, на синагога, в джамия - в каквото той ходи. А училището трябва да е светско. Е може да има нещо като "Митовене на народите по света" - с информационна цел. Ама само толкова.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар