Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Защо обичам и мразя София

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Моето мнение е следното,за боклуците между блоковете и навсякъде по тротоарите са си виновни хората,които изглежда нямат елементарно възпитание.Не виждам друго обяснение на това,че в момента в който си изяде вафлата,чипса,баничката или си отвори кутията цигари,веднага си хвърля боклука на земята,а коша или контейнера е на 5 метра от него.А за изхвърлянето на торбички с боклук направо от терасите.... нямам думи.Обаче не превръщайте темата в София срещу провинцията(това разделение винаги ме е дразнило,особенно когато го каже някой водещ по националните медии),никой човечец от провинцията не е виновен,че се е водила такава политика на централизиране на всичко в столицата.

Коментар

Може и пришълците в София да не си плащат данъците там но най-малкото плащат квартира а тя съответно си има собственик който плаща данъци в София. Купуват си храна от софийски магазини,фирмите в които работят плащат данъци в София,мисля си ,че поне 50%от печалбата им остава в София :D

Коментар

////Punto//// написа:
        ............П.С. В чужбина защо никой не ги контролира дали си изхвърлят опаковката от вафлата в кофата? Или защо кучетата им не "серат" по пътечките в парка ? ВСИЧКО Е ВЪПРОС НА МАНТАЛИТЕТ. Това е криворазбраната демокрация. Това е изпусната демокрация. И в Европа е демокрация. Ама сър Джон не може да иде и да купи цял стек уиски и после да се направи на свиня. Защото там има ограничение. Той пак се прави на свина, обаче не отива да пикае на "Народно Събрание" ами пикае по входовете в крайните квартали. Ние искаме хем **** да е в *******, хем душата в рая (както се казваше в един лаф). Хем искаме да санкционират Вуте, че си хвърля опаковката от вафлата на улицата, ама нас да не ни барат, че си хвърляме фас-а пак там.
        Тук не си прав. Има си глоба ако ти се изака кучето на улицата и не си го събиреш после.Има и санкци за хвърлени хартии. С времето нехвърлянето на опаковки става навик, но под дебелата сопа на закона.Чужденците като дойдат в България си хварлят и те където им падне. Пресичат си и на червено. Тук просто на никой не му пука.Манталитета тук погрешно се впряга според мен, трябва да има и друг стимул, по-мощен.Никой не говори за провинцията и София. Софианци има на какво да се научим от който и да е друг град в БГ. Проблема е че управлението на София е като на малък град, а той е многомилионен. Иска се подход.
        Сега Фруктиера в БГ и Додж навън
        Карал Типо 1.6 75 ->Пунто 1.2 75->Браво 1.9Д->Стило 1.9 JTD

Коментар

Не мога да се нарека "кореняк" обаче поне съм израсъл тук. Само мога да кажа че града няма нищо , ама нищо общо с това което беше.Проблемите са от огромното пренаселване, от зверски корумпираната община, от това че данъците на регистрираните тук (специално ДОД) не се връщат на града. Не може този данък да се изземва и да се връща 20% на града, а останалите да се "разпределят" по някакви неясни критерии към други общини.Доста съм обикалял из страната, е - няма толкова мръсен и неподдържан град. Парите за чистота се "източват" към неясни субекти с животински прякори, които с тях строят молове. Естествено, така никога няма да има чистота, поддръжката и струва пари, пари от които за съжаление над 50% се крадат безразборно за яхти, бугатита, за Ивайла Бакалова и тем подобни на нея.В същото време по улиците на града се движат огромни лъскави лимузини, карани от надменни типове за които всички останали са боклуци. Замисляли ли сте се, че всичките тези Кайени,Q7-ци X5-ци и прочие са купени с пари в кеш, вероятно дошли под формата на корупционни схеми, било за боклук, ремонти, асвалтиране и какво ли още не...В тоя град не е пипано нищо, ама съвсем нищо по отношение на междублокови пространства, градинки, улици, алейки, осветление... всичко стои от 20 години непипнато, неподдържано, отделно идва и проблема с изхвърлянето на отпадъци през балконите, смрадта, кучешките фъшкии по улиците. Обстановката навсякъде е еднаква - Лозенец Иван Вазов, Люлин - все едно и също по отношение на улици и градинки. Без значение дали си в "баровски" квартал или в Левски-Г около блоковете е едно и също.Като се прибавят невъзможните задръствания,мъглите, смога - за мен отдавна София не е място за живеене. От 4 години съм се изнесъл, не искам и да си помисля за завръщане. За сега продължавам да работя, но все повече и повече мисля да се отакажа от работата си - поне в присъствена форма.Баси фермана изписах... ама намразих го тоя град, за мен няа вече място в него.
          Alfa Romeo 159 1.9 JTDM'07
          Fiat Linea 1.3 Multijet'08
          Fiat Doblo 1.9 (товарно магаренце)
          http://forum.fiat-bg.org

Коментар

ogi28b написа:
            Тази тема плаче да се превърне в софия с/у провинцията за съжаление.
            Всяка една тема, в която става въпрос за София се превръща в такава. :D
            Alfa 159 SW 2.4 Ti
            Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
            "...внимавай че тези италиански кочини много вървят."

Коментар

ogi28b написа:
              Тази тема плаче да се превърне в софия с/у провинцията
              Аре стига сте осирали всяка подобна тема, че ставате смешни вече... Аман от псевдо-граждани... Идеята на Жоро беше съвсем друга...
              M-Benz E 250 TD 150hp
              M-Benz 200d 75 hp
              Peugeot Bipper 1,3 HDI много малко конски сили

Коментар

zgabrovski написа:
                ... ама намразих го тоя град, за мен няа вече място в него.
                Я виж името ти как едно такова познато ми звучи,едно такова местно,да вземеш да ми станеш един съгражданин,наоколо балкан,гори,чист въздух....само за живеене.

Коментар

Темата си имаше съвсем конкретен въпрос - защо? Кое куца? Кое е сгрешено?Ние сме си причината. Ние си ги избираме депутатите. Ние хвърляме. Ние цапаме. Ние се примиряваме. Няма друг виновен. За да се оправят нещата тоя народ трябва да поеме отговорността си най-сетне. Да спре да чака да го ’оправят’. Да спре да вярва на месии. Запряташ ръкави и почваш да нареждаш живота си и (!!!) себе си. Разширяваш ’защитената’ територия на апартамента първо до входа, после до около блока. Вършиш си съвестно работата, не клинчиш, не крадеш. Обаче аз нямам вяра че това може да се случи в България вече. Нямам самочувствието на Батето да я закрия тая държава ама май това се получава. Гледам ги тея дето идват след нас и ми е страшно. НЕ растат свестни хора. Растат оцеляващи, които имат сгрешена представа за това какво е да ти е хубаво. Онзи ден слизам от колата и гледам две хлапета на по 6-7 години от една тераса изстрелват от тея...римски свещи ли са какви са...та изстрелват ги в балконите на хората. Скарах им се а те ме гледаха възмутено, с недоумение. Като смоци. Гледам по телевизията интервюта с ученици разни. Всяка втора дума е ’просто’ или ’в смисъл’. И им е трудно да формулират изречение.

Коментар

Няма да говоря какво мисля за София.Не е хубаво.Няма да говоря - не искам да се започне противопоставянето София-Провинция. Най-малкото защото на селяните, извинете - софиянците все някой им е крив.Както и да е - копирам мнението си от една мног стара тема.Ако някой иска да ме разбере - нека чете внимателно. Ако не - да се чуди що седи в задръстване:
                    Не искам да се местя в друг град - тук ми е добре - не знам дали сте наясно ама Хасково няма нищо общо с провинциален тип град - тука има много бизнес и богати хора, страшно много ново строителство, почти няма дупки по улиците, чисто е, градът се ремонтира постоянно последните 3-4 години и направо свети. За сравнение мога да кажа че Пловдив, макар и по-голям и богат, е доста по-окаян в много отношения. Освен това Хасово е градът с най много кафета, кръчми и дискотеки на глава на населението в БГ - това е сигурно - е не всички са супер ама то не може. Така че качеството на живот, което ми предоставя моя град е такова, че трудно мога да го намеря другаде. Е по малко селяния има винаги, ама за сметка на това не ме гледа страшно всеки втори човек като в София. П.С. Забравих да кажа че при нас има много движение по улиците - ама големи задръствания стават само ако внезапно завали дъжд, а София - сами си знаете какво е... Така имам повече време за семейството си и специално за малкия юнак, който ме чака зад вратата всяка вечер.
                    Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
                    Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
                    ..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...

Коментар

по темата - всичко е въпрос на първите 7 години....през ноември ходих служебно до София / голямото село - аз тъй си му викам /... слязох на автогарата... от там - трамвай № 9 и после трамвай 5 към Красно село... и обратно... какво ми направи голямо впечатление... преди бях минавал по този маршрут през далечвана 1988 г..... мчи нищо не е мръднало от тогава... старите фасади /тук-там някоя нова дограма или саниране / олющени, мръсни...
                      Ако само за миг си представим София без колите с чуждоградска регистрация, и съответните хора в тези коли, както и хората чийто лични карти не са софийски, значи сме си представили софия около нова година и около великден и около всеки 4+ поредни почивни дни.
                      само за миг си представих Бургас и околностите лятото без колите със софийска регистрация, и съответните хора в тези коли...
                      Fiat Punto 1.1-Синята птица
                      Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
                      Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

И на мен не ми се седи У ГоУЕмото сеУо. Но какво бих работил в Стара Загора? Ако не си поУицай, или син на "един кой си", или мафиот (както по-нежно го казват по новините: "преуспял бизнесмен") не могат да се изкарат пари дори за насъщния. Моите съученици от МГ-то са половината в чужбина, другите са в големото село. Има един двама богаташки синчета на мафиоти от класа ми, само те останаха там. Цените на хранителни стоки и дрехи не се различават в СА и СТ. Ако имах работа в Стара Загора ВЕДНАГА СЕ ИЗСТРЕЛВАМ и няма никога да помириша смърделата София, но политиката на нашите управници е такава - всички да ни събират в кюпа на едно място... Това е положението. Във фирмата сме 100-тина човека, от които 10-20 са от СА, а мама и тати на всичките тях са от СЕЛА, не окръжни градове, а от СЕЛА, да смеят са ми кажат "вие от провинцията", (имам апартамент в самия център на Стара Загора, 18 години съм живял там), веднага ги връщам от родните места на прадедите им (по баирите) в сламените им колибки. Такава простотия, неграмотност и полицейщина не бях виждал преди да дойда в "столицата" хахахахаха. Повръща ми се! При първа възможност отивам при брата в Германия поради две причини:1. В родния ми град Стара Загора няма работа и е невъзможно да отглеждам дете, въпреки че имам перфектен английски и висше образование - телекомуникации в МЕИ (за разлика от разни тъпи полицаи и строители-хамали и зидаро-мазачи, които не могат да напишат едно изречение без правописни грешки, обидно ми е да гледам как те са по-добре от мен в Стара Загора);2. София = най-голямата простотия + селяния + мръсотия.... не ми стига въздуха... Но в момента заплащането на труда в селото под Витоша е много по-добро, макар че ми се налага да пътувам 1 час за работа...Ох, има още 100000000 страници да се изпише по въпроса но нямам време и нерви...Айде със здраве, на всички кореняци-снобари (с мама и тати от РК селцата, които може би вече не съществуват на картата)...

Коментар

icomirGT написа:
                          София ще ми хареса ако всички ПРИШАЛЦИ си отидатпо родните си места
                          ..сори за оффа и без лоши помисли,ама колко ще останат тогава кореняците-софиянци?
                          FIAT UNO 55S. Мирише бензина!
                          FIAT MAREA1.6 16V

Коментар

Колко да останат: има - няма 100-200 човека... На другите, както казах поне единия родител е от СЕЛО, повтарям от СЕЛО, а не от ОКРЪЖЕН ГРАД!И още нещо за "кореняците": отидете в Стара Загора и направете сравнение с родните селца на вашите родители и тогава казвайте: "вие от провинцията" Ха-ха-ха-ха Май Бургазлиите и Варненците са го казали най-точно: Всичко което не е море е провинция П.С. Спора е безмислен, но много се дразня на снобарите, които наричат себе си "кореняци". Определено не изпитвам никакво уважение към тях и са ми много смешни и жалки... Без да искам да ги обидя, по такъв начин ги възприемам... А и не само аз

Коментар

Аз досега се въздържах, но къде без мен?Не мога да кажа за Ямбол, това което Явор е написал за Хасково (напълно съм съгласен с него), но напоследък се отвориха няколко големи чужди завода и се надявам и тук нещата да се променят. Виж, Сливен съперничи на Хасково по чистота, уреденост и развитие.Не съм съгласен, че един способен човек не може да си намери добра работа в град като Стара Загора например ?!Аз си докарвам средна софийска заплата в Ямбол, като това съм сигурен че мога да го направя в кой да е град. Даже си мисля след време да се установя на село, на още по-голямо спокойствие.В София гледам да се задържам колкото се може по-малко, когато ми се налага да идвам служебно (или не). Не мога да дам обективно мнение, тъй като никога не съм живял в столицата, но това което съм видял в кратките си престои там ми стига за да НЕ Я обичам и НИКОГА да не дойда да живея там.

Коментар

Ето това описва защо искам да си стоя на село http://www.vbox7.com/play:ec3efcf7

Коментар

Working...
                                X