Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колко от нас биха си сменили религията?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

аз приятелю помня разказите на моя прадядо.музея в Плевен е измислица-клането в Батак е измислица-разказите на стари хора/живи до скоро/са измислица!и ти приятелю ми цитираш някакъв документ на някаква жена за някакъв много ама много добър султан.евалла за добрината му.темата отиде много в страни
    Renault Laguna 1,9 dci 2002

Коментар

НИКОГА !!!
      Fiat Stilo Multi Wagon 1.9JTD 85KW/115к.с. '03 powered by emzo
      Fiat Punto SX mk2 1.2 44KW/60к.с. '00
      EX : Fiat Tipo 1.6 i.e DOHC 149C2.046 1585cc. 66KW/90к.с -6250об./мин. - Изповядващ религията FIAT

Коментар

Lane Staley написа:
        LiGuru написа:
        Ехе колко мъка има по света, колеги какви са тия крайни думи дето хвърляте, не се сещам религия която да проповядва насилие НАПРОТИВ! Какво имате против Алах или Буда или който и да е религиозен образ....Всичко в БГ се свързва с едни пет века и толкова. И ако не е тайна и има толкова правоверни християни, как бихте коментирали над 20 000 000 невинни ближни загинали в името на църквата, инквизиции това онова.... Айде спрете да сте толкова затворени и слезте на земята, ако човек е мизерник не е от религията...Честно казано аз не харесвам "нашите" религиозни празници, пълни са ми с лицемерие. Виж като доде байрама и най-бедния в селото дето си купих виличка, Тургут ми цъфне в 6.30 сабалем и ми вика сполай ти чорбаджи ела към махалата да се отядем на коча.... е това ли Ви е ислямиста-терорист, момчето работи към общината, всяка сутрин измита мегдана и да видиш ти единствения който работеше ангария докат сменяхме челните дъски на порутеното ни църкве. "Да нямаш други Богове освен мене".... ай сиктир...Лека вечер.
        Важно е ти да се кефиш на колата си, а не другите на нея. (Същото като при жената).

Коментар

vaskobravo написа:
          Petar_Pavlov написа:
          vaskobravo написа:
          "едни пет века и толкова......"колега ако за теб 5 века потъпкване е нищо.............
          Виж колега, нека не се връщаме в миналото и да го пренасяме в настоящето
          народ който не помни и уважава миналото си няма бъдеще.а иначе всеки има право да избира начина си на живот.ама найстина разводнихме темата на колегата.
          Не искам да прозвучи грозно, но какво бъдеще? Ставийски с условна, Ванко 1 е човека променил закона, Митьо Очите направо не искам да го коментирам. Какво бъдеще?
          Важно е ти да се кефиш на колата си, а не другите на нея. (Същото като при жената).

Коментар

на децата ни колега!защото ако продължаваме така те ще мислят че Левски и Ботев са само футболни отбори!!!П.С.-то пък тях никой не ги е виждал и може изобщо да не са съществували
            Renault Laguna 1,9 dci 2002

Коментар

vaskobravo написа:
              аз приятелю помня разказите на моя прадядо.музея в Плевен е измислица-клането в Батак е измислица-разказите на стари хора/живи до скоро/са измислица!и ти приятелю ми цитираш някакъв документ на някаква жена за някакъв много ама много добър султан.евалла за добрината му.темата отиде много в страни
              Добре, съгласен съм за много неща, но да се повтаря само Батак и други подобни примери е мноого изкривена представа за историята. Покръстването и другите кървави истории - тогава нещата са се решавали така. Не само от мюсюлманите. От всички. Чувал ли си за Вартолоеевата нощ? Чувал ли си за корабите с роби, управлявани от едни от най-ревностните католици? Чувал ли си за покръстванията в Африка, в Южна Америка ( където коренното население изчезва ). Нещо за Светата Инквизиция? За изгарянето на хора? Има един Джордано Бруно. Има и много други. Чувал ли си за Севрна Ирландия? Чувал ли си за скалъпените записка, заради които евреите са преследвани в "цивилизована Европа"? Аферата Драйфус ( много по-мек пример, но също на верска основа )? Сигурно и Хитлер е мюсюлманин? Знаеш ли кога е премахната колониалната система? Отворете си очите. И запомни, че Левски е бил укриван и от турци. И е бил съден в съдебен процес, а не просто обесен. Това, което за нас е Освободително движение, за тогавашната Османска Империя е било бунтовна, противозаконна дейност. Възхищавам се от революционерите ни, но не робувам на митологеми.В тази Турция която плюете, преди няколко години полицай спаси знамето на Републиката!!! от изгаряне не един митинг на кюрди. Беше награден. Финансово и с орден. Така се пази държавност. А не като вас дето тук ми се биете в гърдите и ми говорите за Левски, а в горната тема обяснявате как искате да се махнете от България.Свободата е състояние на духа.
              like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

Аз ще ви дам друг един пример за състоянието на империята - взет от "Опит за история на град Сливен" от историка Симеон Табаков, писана в началото на 20 век (т.е. преди комунизЪма):Сливен е бил оръжейницата на Османската имерия, в града е имало над 100 производителя на цевно оръжие. Целият град е бил опасан от стена, и се е охранявал от редовна турска войска, която бранела града от... турските полски банди (т.нар. Кърджалии).Турското население на града е говорило като втори език български, докато българите не са говорили турски.В града още през 1836 година е основана първата промишлена фабрика в Българските земи, не от турчин, а от българина Добри Желязков.Да не говорим пък за първите 100 години след завладяването на земите ни от турците - омаломощени от многото войни и препирни, които българските държави (тогава няколко) са водили с комшиите и помежду си, българите с радост приемали новата власт. Тъй като не са правоверни, българите не са взимани в османската войска, и за първи път от много години са оставени свободно да си работят земите, с което значително са се замогнали (дотогава само жените са работили на полето - мъжете са били вечно на война).по-голямата част от болярите са приели доброволно исляма, с цел да запазят имотите и привилегиите си. Те били последвани от голяма част от крепостните си селяни. За такива (наследници от потурчени българи) се смятат повечето турци от лудогорието.Самият син на Иван Шишман - Александър е приел пръв исляма, прекръстил се е на Искендер бей и до смъртта си е управлявал обширни земи в Малаазия...Това са исторически факти, които меко казано липсват в ученическите учебници по история, но всеки сериозен историк няа да ги отрече и те съществуват в научните изторически книги.Ексцесиите като Батак, Бояджик (ямболско) и много други са съществували, но както каза и Lane Staley, тогава такива са били времената. Сам цар Борис (приел християнското име Михаил) е изклал голяма част от болярите си с целите им семейства, заедно с невръстните им деца - тогава така са се справяли с политическите си противници. Нима комунистите не затриха маса народ в т.нар. народен съд, само за да нямат политически врагове.Всеки, дръзнал да се противи на властта тогава е имал подобна участ...

Коментар

E специално за Апостола, са се опитали да го отърват, нали да не се случи да стане герой, ама наще шматки са цъкали бридж по това време и не са се усетили... (не е баш така де).....

Коментар

Браво, Immortal, кажи им го!Само да добавя, че лично според мене, България е била в Османската империя толкова време, именно защото населението се е чувствало сравнително добре. Колкото и да колиш и бесиш, ако народа не е доволен, няма да просъществува такава империя. Нещо повече - насилието винаги е последната отчаяна мярка за всяка власт. И много бързо след това властта пада, независимо от това че възстанниците са победени и изклани. От това следва, нещо много просто, че насилието в България е започнало непосредствено преди освобождението, а 500г. преди това всичко е било мирно и спокойно (по мерките на времето си разбира се.)Ето и един съвсем пресен пример от новата ни история: Успя ли възродителният процес? Ами успя всъщност. Смениха имената на турците, а неудобните ги натириха в Турция. Имаше ли насилие? Имаше! И колко време след това се задържа властта??? Дали имаше и 2 години?
                    Fiat Ritmo 105TC
                    1600cc 105к.с.

Коментар

*Населението се е чувствало сравнително добре* Къде ли са сега Бенковски,Волов,Захари Стоянов,Иван Арабаджията,да изброявам ли още?И голямо удоволствие ми доставя израза *османско присъствие*.
                      Octavia RS
                      Evo 10-служебната играчка.

Коментар

Радвам се, че във форума има хора, които не виждат нещата само "черно-бяло".Те. "лошите" турци, и ние "добрите" българи... не е ли смешно?Знаете ли какви ексцесии са правили българските окупационни войски в северна Гърция в периода 1941-1944 ?

Коментар

Red Storm написа:
                          *Населението се е чувствало сравнително добре* Къде ли са сега Бенковски,Волов,Захари Стоянов,Иван Арабаджията,да изброявам ли още?И голямо удоволствие ми доставя израза *османско присъствие*.
                          Кои години са живели изброените от тебе хора? Чети малко по-внимателно какво съм написал и за кои години говоря аз!Между другото, Захари Стоянов и Иван Арабаджията, са доживели до независимостта и са поминували като депутати дълги години. (познато ли ви е?) Панайот Волов също не е убит от Турците, а се удавя в река Янтра при бягство от преследване. Тъй като оцеляването сред природата си е в служебната характеристика на професионалният революционер, можем да го пишем като трудова злополука. След години, и особенно след дълга пропаганда, миналото изглежда романтично, а хората едни такива благородни. Не бъдете коне с капаци. Мислете със главите си!
                          Fiat Ritmo 105TC
                          1600cc 105к.с.

Коментар

Относно Бенковски:1. Цитат от http://www.koprivshtitza.com/benkovski.php
                            На 23 годишна възраст е вече известен абаджия, търгуващ с всички краища на османската империя, сигнал до Египет, опознал Цариград - факт доказващ будния му дух и енергия. През цялото време обаче, една мисъл се е загнездила в душата му и не му дава покой - мисълта за поробения му народ и освобождението на Отечеството.
                            2. Цитат от http://bg.wikipedia.org/wiki/Георги_Бенковски на същата тема:
                            По-късно неудовлетворен от тази си работа става абаджия и заминава с един приятел да търгуват със стоките си в Анадола. Няма голям успех в това си начинание. Според неговите собствени думи човек трябва да умее да лъже и мами, за да бъде добър търговец. В продължение на десет години живее на различни места в Ориента - Смирна, Цариград, Анадола, Александрия, работейки всевъжможни неща.
                            На кое трябва да вярвам? Познавайки човешката природа, по-скоро на второто.
                            Fiat Ritmo 105TC
                            1600cc 105к.с.

Коментар

Да,на Арабаджията е спряна пенсията на поборник.Но това не е свързано с темата.A филма *Време разделно* от кое време е?А книгата *Летопис на смутното време*?
                              Octavia RS
                              Evo 10-служебната играчка.

Коментар

Red Storm написа:
                                Да,на Арабаджията е спряна пенсията на поборник.Но това не е свързано с темата.A филма *Време разделно* от кое време е?А книгата *Летопис на смутното време*?
                                Господи, до това ли стигнахме? Тези книги и филми са художествени - не могат да служат за доказателство на каквото и да било. Ще се учудиш като разбереш на колко малко факти са базирани, ако въобще има такива. А ако искаш можем да включим в обсъждането и "Междузвездни войни", "Островът на съкровищата" и "Доктор Хаус".
                                Fiat Ritmo 105TC
                                1600cc 105к.с.

Коментар

Working...
                                X