Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Колко от нас биха си сменили религията?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Коментар

johnfound написа:
      valieta написа:
      Не съм религиозна, но вярвам, че Исус Христос е Божий син!
      Колежке, в това изречение, очевидно има поне една лъжа. На кое да вярваме?
      Предполагам, че за теб религия е равно на вяра, но за мен не е така. Разбирам религиозността като близка на фанатизма, спазваш някакви обреди, правила и обичаи, които не разбираш и се мислиш за много праведен, но не подозираш колко далеч си от Бог. Докато вярата за мен е свобода!

Коментар

valieta написа:
        johnfound написа:
        valieta написа:
        Не съм религиозна, но вярвам, че Исус Христос е Божий син!
        Колежке, в това изречение, очевидно има поне една лъжа. На кое да вярваме?
        Предполагам, че за теб религия е равно на вяра, но за мен не е така. Разбирам религиозността като близка на фанатизма, спазваш някакви обреди, правила и обичаи, които не разбираш и се мислиш за много праведен, но не подозираш колко далеч си от Бог. Докато вярата за мен е свобода!
        Мноооого грешиш. Вярата е не-свобода. Или е свобода дотолкова, доколкото вярващите християни смятат, че Исус се е пожертвал за техните грехове, минали и бъдещи, и донякъде са освободени от тяхното бреме. Купуват си индулгенция и хоп - вече са чисти и непорочни.На английски употребяват думата LORD за Бог. Буквален превод - господар. Същото е и с латинското DOMINI - не съм сигурен дали съм уцелил правилната форма, но предполагамм ме разбирате.Няма християни, няма мюсюлмани - хората които се ръководят в постъпките си от религиозните правила не са мнозинство. А и точно те са наричани "фанатици", без значение принадлежността им към някоя религия.
        like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

Lane Staley написа:
          ...
          Човече, не бъркай религията с вяра!

Коментар

Не съм религиозна, но вярвам, че Исус Христос е Божий син!Вярата в религиозни символи и постулати как се нарича? "Вяра" за мен е онова което е описал Вапцаров.
            like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

аз гласувах с "да", но се обърках - реално исках да цъкна "не", но не мога да редактирам вече
              Audi 1.8S златен талон

Коментар

deadairplane написа:
                Милене звучиш доста разумно но като от преди 5 или 10 години. Дори и след като се върнах от Афганистан мислех като тебе. Обаче:1. Вече вероятно се досещаш че не от там съм се натоварил.2. Корана е написан на арабски, а нито нашите турци знаят арабски, нито Афганистанците.3. Какво пише в корана е едно но какво казват водачите е друго. Водачите казват, че в корана пише така и го казват на съответния език а хората гледат корана и не знаят какво пише вътре и им вярват. Отделно разните проповеди на които не знаеш какво се говори и което със сигурност не е от корана.4. Гледай тука и си свери часовника. Най ме подразни, че днеска е Българско ама утре.... А където вика на репортерката, че нямало какво да говорят защото тя била с "гяурско" име Това не е Афганистан това е Родопи.
                не исках да гледам клипа само защото предполагах какво има на него.но не се стърпях.след кадрите косата ми беше настръхнала!само едно не разбрах-тези хора каква религия изповядват-ислям или християнство и каде е сниман клипа-в БЪЛГАРИЯ или турция?
                Renault Laguna 1,9 dci 2002

Коментар

Ако сте вярващи (но не религиозни), то отговорете ми - Според вас библията (старият и/или новият завет) представляват ли божие откровение - тоест, писани са под личната диктовка на бог? Изразяват ли те това, което Бог иска от хората да правят или да не правят?Ако отговора е "Да", то следва че сте религиозни християни, каквото и да ми говорите.Ако отговора е друг (Не, Не е точно така, Зависи и т.н.) вие просто не сте християни, както и да се наричате всъщност. Съответно, ако вярвате в бог, то просто вярвате в същият бог като християните, но принадлежите на някаква неясна религия, която НЕ Е православно християнство или каквото и да е друго официално християнство. (Каквото и да си мислите вие лично и както и да се самоопределяте) - ако се съмнявате в това, просто трябва да отидете в първата църква и да поговорите със свещеника за разбиранията си и да го попитате това дали съответства на православното християнство.В действителност, в съвременното общество има определено еволюция на религията, която се дължи на развитието на науките. Хората виждат, че нещата описани в религиозните книги просто не са верни и започват да изповядват някаква по-абстрактна вяра, която да не може толкова лесно да се отрече с научни методи. Вярват в "някаква висша сила", "Духа на вселената" и др. такива глупости - някаква комбинация от източни вярвания комбинирани с християнският (също мюсулмански и еврейски) бог, но продължават да се наричат християни, поради липса на по-добро определение. Разбира се, от моя гледна точка, е най-просто да се откажеш от религията въобще, но повечето хора не могат да го направят, тъй като имат нужда от духовна патерица, на която да се подпират. Страха от смъртта ги притиска цял живот, но вместо да се опитат да го преодолеят, те си намират упойка в религията.(Офтопик: забелязали ли сте, че в религиите, дори най-лошото което може да ти се случи след смъртта, е по-добро от несъществуването - тоест може да се мъчиш в ада, но поне "ТЕ ИМА", "Има надежда".)Атеистите смятат, че човешкият живот е един и когато умреш, преставаш да съществуваш. Затова атеистите ценят повече живота от вярващите - защото осъзнават колко е уникален.
                  Fiat Ritmo 105TC
                  1600cc 105к.с.

Коментар

Още една добавка: По определение: Разликата между "езичничество" и "религия" е една единствена - езичниците изразяват вярата си чрез езика, без писмени свещенни книги, докато религиите вярват в писаното слово - тоест имат "специални" свещенни книги в които е написана абсолютната истина в която вярват.Та какви сте вие - езичници или християни? Ако сте християни - кои са за вас книгите с абсолютната истина?
                    Fiat Ritmo 105TC
                    1600cc 105к.с.

Коментар

колега един въпрос-всеки от нас има починал било роднина-приятел-познат и т.н.Защо ходим на гроба?защо палим свещ?защо правим помени?пак казвам че не съм фанатик християнин.дори не вярвам че Бог/от която и да е вяра/е създал земята и т.н.но в всеки един има нещо вътре което никой не може да обясни.това е вярата било то в бог-алах-буда и др.колкото до "духовната патерица"май преди време е допринесла доста за да има сега България!

Коментар

vaskobravo написа:
                        колега един въпрос-всеки от нас има починал било роднина-приятел-познат и т.н.Защо ходим на гроба?защо палим свещ?защо правим помени?пак казвам че не съм фанатик християнин.дори не вярвам че Бог/от която и да е вяра/е създал земята и т.н.но в всеки един има нещо вътре което никой не може да обясни.това е вярата било то в бог-алах-буда и др.
                        Ами аз обикнновенно не ходя. Когато се случи, е за да придружа някой от семейството. Често си спомням обаче за починалите приятели и роднини и ми липсват. Но не се заблуждавам, че ме гледат някъде отгоре, или че ще отида при тях вече. Човек умира и остава само в спомените на другите. А това дето го има във всеки и никой не можел да го обясни, е обяснено отдавна, но на повечето хора не им харесва - нарича се страх от смъртта.
                        Fiat Ritmo 105TC
                        1600cc 105к.с.

Коментар

не съм казвал че някой ни гледа от някъде! не вярвам в ад и рай.а колкото до страха от смърта-страх ме е.но какъв трябва да си за да не те е страх?камикадзе?

Коментар

Тъй като религията е нещо, което абсолютно не ме интересува, гласувах "Да". Ако ми платят да кажем 10 000 лв., съм готов да обява, че съм приел дадена религия. Ако има някой с оферта да ме приобщи в правия път, да пише ... Възможен коментар на цената в разумни граници .
                            Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

Коментар

deadairplane, някъде по-горе прочетох ,че сме щяли да станем като Косово. Е, няма как да станем - знаеш ли поне малко от историята на Косово? Какви хора са живяли там преди векове, и какви живеят сега? Колко време Косово е било сръбско, колко време турско, и колко време... българско? Сърбия няма работа в Косово, както и в Западните ни покрайнини и Босилеградско, ама това е друг въпрос.Авео - този пример в снимки, които си дал (снимани в Панорамата на Плевен) нещо не мога да го разбера. Това са кадри от една война между две империи, за наш късмет състояла се на наша територия и донесла ни откъсване от едната от тия империи (а на косъм се разминахме от попадане в другата). Такива кадри могат да се постнат и за Българ0-сръбската война, която не само че е между християни, но и между 2 славянски народа...както и за българо-гръцките битки по време на Междусъюзническата война.Войната е мръсна работа и дано никога не усетим ужасът й. На война умират хора, с думите "За родину, За Сталину" или с думите "Аллах Акбар", а всъщност става въпрос за разделяне на земи, на пари, на петрол, на икономическо влияние...Има една много ценна поговорка - може би най-истинската от всички - "За каквото и да ти говорят, знай, че става въпрос за пари".Религията е за простолюдието, за да може лесно да се управлява и да има страх (от Бог, но повече от неговия наместник - царя, краля, императора, болярина и т.н.). Фактът, че сега сме православни християни, а не католици или мюсюлмани е пак резултат от сделка и политика. "от къде ше има най-голяма файда?". Преди официално да се приеме гръцката вяра, при Борис I са се извървяли и пратеници на папата, и няколко ислямски емисари. Везните натежали към сегашната ни религия и ето ни сега - православни християни.Не ми говорете, че религията крепяла хората в беда. Крепи ги желанието за живот, и както по-горе казват колегите - страхът от смъртта, надеждата за избавление...И още нещо - уж религията е свободен избор - къде е при вас свободният избор? Някой от вас лично ли си е избрал религията?Свободният избор е точно свободата да можеш да преминеш към тази религия, която чувстваш че ти е най-близка. Която най-пълно те задоволява духовно. Религията и вярата не са само влизането в църква и кръстния знак. Това е начинът на живот. Колко от вас живеят съгласно своята религия?Религията за мен е част от по-ранното развитие на човечеството. Според мен светът вече няма нужда от религия (това си е лично мое мнение). В този смисъл не гласувах, но ако трябва категорично да отговоря с ДА или НЕ, по-скоро бих отговорил ДА. Бих сменил религията си, но не и вярата си в доброто. (под смяна на религията не разбирайте веднага да стана мюсюлманин - религии бол. Я кришна, я еврейска, я будизъм )

Коментар

Working...
                                X