Вие разбрахте ли нещо от това: "Текста на чл.122 от НК е некоректно цитиран в случая, поради това, че в същия НК има друг текст-специализиран за убийства при управление на ......и МПС-чл.142 . Члена от НК по който са осъдили Стависки е : чл.343 ал.3 буква "б" предложение 1 във връзка с ал.1 б."в" на същия текст , във вр. с чл.342 ал.1 от НК. Предвиденото наказание е "при смърт - лишаване от свобода от три до десет години". Поради обстоятелството, че Стависки е поискал сам пред съда процедура : съкратено съдебно следствие - "Глава двадесет и седма СЪКРАТЕНО СЪДЕБНО СЛЕДСТВИЕ В ПРОИЗВОДСТВОТО ПРЕД ПЪРВАТА ИНСТАНЦИЯ " , но вече от Наказателно процесуалния кодекс , членове след 370..., както казва чл.373. (ал.2 НПК .....не се разпитват свидетелите и вещите лица за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, като съдът, ако постанови осъдителна присъда, определя наказанието при условията на чл.55 от Наказателния кодекс и без да са налице многобройни или изключителни смекчаващи отговорността обстоятелства. А чл.чл.55 от НК , казва, че СЕ ОПРЕДЕЛЯ НАКАЗАНИЕ ПОД НАЙ-НИСКИЯ ПРЕДЕЛ /демек на чл.343 ал.3 буква "б" предложение 1 "от три до десет"/.Следователно съдията е дал наказание близко до максимума на чл.55 НК /три години/- 2,6 години."За мен това си е една плетеница от думи,ама как са ги направили тея закони,стига да има кой да върти и да сучи,всеки може да бъде изкаран ангелче или дявол,зависи каква е целта.Абе направо какво да говорим,след като юрист ми го е казвал това:"Нали знаеш,в съда жена влизаш,мъж излизаш."
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Условна за Максим Стависки - БЕЗОБРАЗИЕ!!!
Collapse
X
-
peho написа:За мен това си е една плетеница от думи,ама как са ги направили тея закони,стига да има кой да върти и да сучи,всеки може да бъде изкаран ангелче или дявол,зависи каква е целта.Абе направо какво да говорим,след като юрист ми го е казвал това:"Нали знаеш,в съда жена влизаш,мъж излизаш."
Коментар
-
Поискал е съкратена процедура за да може да се гледа делото като за смърт на едно лице, че ако се проточи и вземе да почине и мимичето, вече може да се квалифицира като смърт на две и повече лица и тогава вече няма да мине така лесно.Alfa 156 1.8 TS 16V 144hp
--- в сърцето завинаги... ---
Fiat Tipo 1.4 DGT karb. 78hp
Коментар
-
Предложение за анкета
Аз съм един от малкото, които защитиха Максим. Все пак си мисля, че има и други, които са на моето мнение, но дори да няма, аз си държа на мнението. Бих предложил на автора на темата да добави анкета към нея, в която потребителите да гласуват "За" или "Против" условната присъда на Максим.Tonight's the night and it's going to happen again and again...
Коментар
-
Моралът няма много общо с правосъдието.Казвам го като дипломиран в БГ юрист.Това му се полага според закона.Първа присъда,ако е до три години,по правило е условна.Така е не само за него.Дали е достатъчно...ами и в щатите е същата сиситема-бедните лежат в затвора,богатите карат с условни присъди и солидни обезщетения.Просто обществото има повече полза богатият да е на свобода,а не в затвора.Съображенията са чисто икономически.Предполагам,че няма да сте съгласни с написаното...и аз не бях навремето.Ама след това видях как е и извън БГ...и...малко ми се промениха разбиранията.Парите са универсална разменна единица.А убития няма да го върнем,ако ще Максим да изгние в затвора.Така,че...нека не старвняваме един известен и относително заможен човек с някой мангал от Филиповци.Не е същото.
Коментар
-
И каква ще бъде разликата, ако същия този "мангал от Филиповци" утре се блъсне и убие един човек, а друг прати в кома?Нима за мангала закона ще е различен?И той може да се признае за виновен, и той може да е помогнал след катастрофата, и той може да е пил преди да се удари... само имената ще са други!Как закона ще третира по различен начин бедния мангал и заможния шампион?
Коментар
-
В закона никъде не пише за разлика дали си беден дали си богат .Има извършено престъпление и се полага наказание независимо кой го е извършил . Максим трябваше да влезе в затвора за да стане ясно на всички че закона си е закон и той важи за всички .В Плевен полицаите нали гониха с колата си един пиян прокурор и какво ??? Замазаха работата . В София един прокурор искал от друг подкуп оня го издаде и какво нищо и половина . Ето сега и тия от агенцията за пътищата ще излязат пак сухи. Питам аз къде са тия тъй наречени честни и свестни прокурори и съдии та да ги тикнат в затвора тия мошеници .Ясно че в България няма такива ,защото и те са в същия кюп. Ама дадоха по 18-20 години затвор за полицаите от Дупница само да се покажат колко са безпристрастни.И там полицаите са си изпълнявали дълга и ако тоя Чората не беше се опитал да бяга нямаше да го утрепят .Хоп те сега са виновни защо ,защото зад Чората стои ДПС и командва съдиите . Ако и на това се казва правосъдие егати държавата ...
Коментар
-
Salvador написа:Просто обществото има повече полза богатият да е на свобода,а не в затвора.Fiat Ritmo 105TC
1600cc 105к.с.
Коментар
-
По принцип Албена и Максим са ми изключително неприятни, още когато всички ги величаеха каква голяма работа са, но в случая и аз съм, като че ли, на страната на Максим. Нали условната присъда са я дали, като са взели под внимание предишното му поведение, ако щете ползата му за обществото, смекчаващи вината обстоятелства, признанието му за вина и т. н. А един мангал с какво би бил полезен за обществото? Ако не в този случай, то в следващия, той пак ще попадне в затвора. Изобщо, за него затворът трябва да се възприема като спасение, а не като наказание, защото навън и без това ще е в тежест на обществото, а и ще се чуди каква допълнителна поразия да направи.Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
Аз съм краен в тоя случай. Какво значи не е имал провинение преди това. Отгде да знаем колко хора е натикал в канавките карайки както той си знае. Бил ли е спрян преди да направи катастрофата ? Бил е . Предупредили ли са го полицаите да не кара бързо ? Предупредили са го . Утрепа ли двама човека ? Утрепа . И какво дайте че е Максим и да го погалим с перце. Да е мислил когато е тръгнал пиян . Да е мислил и бащата на Албена когато заедно са пили и го е изпратил да пътува с джипа. Сега като се обърне колата пътища много . Затова затвор и точка по въпроса . Ако беше убил човек при положение че му се счупи нещо по колата и той удари насрещния да съгласен съм .Тогава и аз ще го защитя , но да тръгнеш с рогата напред и да си казваш вижте ме кой съм аз ,само затвор го оправя.И сега и сега сме постоянно свидетели на безумно каране в населено място а за извъннаселено да не говорим и какво като утрепе хора дайте ама това му е първо произшедствие. Няма такова нещо .Има си престъпление трябва и наказание. Така както ти пресветнат че има КАТ и всички намалят скороста и карат внимателно защото знаят че има патрул така трябва и да знаят че утрепят ли човек ще гният в затвора доста време .Няма ец ,няма мец .Затвор и толкова.
Коментар
-
Абе колеги, чета и се чудя - как може някои от вас да са си мислели че Максим ще влезе в затвора.Не защото ни е калпава държавата, не защото е известен, не защото има пари, не защото закона е калпав - а просто защото никой не влиза в затвора за такова провинение.Аз например от първия ден съм си мислел че ще му дадат 2-3 години условно и толкова.Медииния шум много нагнети нещата както винаги.Не искам да го защитавам, но си помислете следното - какво би било ваш близък или дори самите вие да сте на негово място - никой не иска да влиза ’на топло’.Да, трагедията е голяма - моята първа реакция беше - ’бахти пияния руснак’, но за последните няколко месеца бавно и сигурно започнах да си променям позицията - не защото го харесвам, а защото проумях, че това може да се случи на всеки от нас - като изключим това дали си пил докато караш. Ако не беше пил едва ли щеше да е по-различно - и медииния шум, и реакциите на хората и всичко. Подчертавам - не го харесвам, не го оправдавам, не искам просто да бъда опозиция, но трябва да се застанен някъде посредата на нещата. Представете си следното - същата случка - но без да е пил - тогава щяхме да се нагледаме на множество проклинания на кошия му късмет и съдба, множество коментари за неговата самозабравеност, за самочувствието му и др - резултата: същата присъда (евентуално с 2мес по малка). Толкоз. Разлика - няма.Като се замисли човек - някоко секунди - толкова ни дели от нашия си, нормален по своему, живот и промяната която може да настъпи от едно такова събитие.Аз за едно съм сигурен - Максим понесе най-голямото наказание в живота си първите седмици след катастрофата - от положителен, героичен медиен герой се превърна в черна хроника, оплюван по форумите и мразен от страшно много хора. За известна личност по-голямо наказание няма - в затвора може да влезе и да излезе и пак да е положителен ’герой’ ама черния имидж - разваляне няма.Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
-
И аз не виждам за какво толкоз се вдига шум и се вайкаме, че законът не е равен за всички. Първо, пак с уговорката, че изобщо не го харесвам, Максим не е всички и е допринесъл с името си много повече за държавата ни от много хора, взети заедно. Второ, точно за такива, като него, трябва да има изключения, ако спазването на закона в случая може да се нарече изключение. И трето - нека законът да е равен за всички, ама ако става дума за наркопласьори, убийци, рецидивисти и други подобни субекти, към които в никакъв случай не може да причислим Максим. Иначе сме много добри в даването на крайни оценки и присъди, но според мен някой, който кара със 150 в града, се различава от Максим само по това, че все още, слава богу, не е направил някоя подобна беля. Може да сте сигурни, че тази случка ще сложи отпечатък върху Максим до края на живота му и едва ли ще си помисли повече да близне алкохол, преди да седне да кара, когато изтече наказанието му.Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
Виждал съм доста хора с подобни престъпления да не ходят в затвора,а да получават условни присъди.Не е нещо необичайно и не е никакъв феномен.Просто по закон е така.Проблемите идват когато няма смкчаващи вината обстоятелства и трябва да се преценява според личната "ценност".Не го пише в никой закон,но винаги има такъв елемент.Не са мо у нас.Никаква превенция не помага.Няма и да помогне,преди да минат един определен брой години и да се формира друго обществено съзнание.По това време обаче...предвид факта,че това отнема обикновено 200-300 години,,,,никой от нас тук няма да е между живите,за да се порадва на подобно достижение на цивилизацията.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар