Бе супер тъпо зададени условия - децата физици ли са какфо ?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Два съвсем сериозни въпроса за 6 клас
Collapse
X
-
Как съм пропуснал тази тема Прави са колегите, които са казали че зависи от околните условия - за да се стопи леда трябва доста топлина (за сравнение - за преминаване на леда в течно състояние трябва толкова топлина, колкото същото количество вода да се загрее до близо 80 градуса). Ако има откъде да се вземе тази топлина - ще се разтопи леда.Очевидно обаче във въпроса са имали предвид, че се разглежда адиабатна система - тогава ледът и водата ще бъдат в агрегатно равновесие. Стремежът на леда да се разтопи ще отнема от водата топлина, което ще кара водата да замръзне и обратно - стремежът на водата да замръзне ще дава топлина на лед и ще го разтапя. На практика нищо няма да се случи. Ако обаче се наруши разликата в химическите потенциали на двете агрегатни състояния - например да се посипе сол - тогава едното ще надделее над другото (в случая със солта - ще се разтопи леда).Радвам се, че очевидно доста колеги разбират от физика (в частност термодинамика) Още едно доказателство, че ФИАТ карат само хора с акъл!
Коментар
-
Всъщност не само термодинамиката чаткаме...В момента се трудя над това http://www.phys.uni-sofia.bg/bul/adm...003_1-test.pdf
Коментар
-
Колеги, мисля, че тук е точното място и време да вмъкна няколко въпроса, хем различни от условието на темата, хем общи по други параметри - агрегатни състояния!Предисторията е малко дълга, за което моля да ме извините, но искам да бъда пределно ясен Преди известно време гледах филм за топенето на ледниците и в резултат на него се зароди един спор, провокиран от конкретен пример:В чаша пълна на половинаа с вода, се поставят няколко ледчета, НО водата не прелива, докато ледчетата не се разтопят, щом се разтопят, водата прелива от чашата Е, питам аз, не трябва ли ледчетата със своята маса и обем, да изместят нужното количество вода, още при поставянето им в чашата и водата да прелее веднага, а не след като се разтопят?! Другата страна на същия този казус е, дали ледчетата няма да намалят обема си, преминавайки в течно агрегатно състояние и вместо да прелее, нивото на водата в чашата да спадне?! От там се стигна до въпроса, дали разтопяването на ледниците в световния океан, полярните шапки и т.н., наистина застрашително ще повиши нивото му или те със своята маса и обем, изместват съответното количество вода и оказват влияние на нивото на океана и в момента, т.е. след разтапянето им, няма ли да загубят обема си и вливайки се окена да повищат нивото му, но не в измеренията, за които се говори (спекулира)?! Следващия въпрос е, за разтопяването на ледниците се изисква доста време и топлина, но в същото време, докато ледниците се топят, на друго място от топлината ще се изпарява вода - какво е съотношението между разтопяването и изпаряването в този случай?! Въпросите може да не са много правилно зададени, защото аз все пак не съм физик, а и те не са чисто физични, защото до някъде засягат и екология, метеорология и т.н.-логия, но ще допълвам с обяснения в последствие
Коментар
-
nikki_sixx написа:...на мен борд компа в Стильо като паднат температурите под 3 градуса..и ми вика , че имало опасност от лед! тез в учебниците нищо не разбират-купете си кола с борд компютър...Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
Кики, ледчетата са сложени толкова че да стигне водата до ръба, нали така? Понеже ледът е по-лек от водата, затова изплува и част от него е над водата. Когато се разтопи той трябва да се свие, по закона за водата и леда и разширяването на водата при замръзване. Обаче свиването на леда при топене е по-малко отколкото е обемът на тази част от него, която стърчи във въздуха при плаването му. Затова и чашата прелива. Ако обаче ледът насила се вкара на дъното и нищо от него не стърчи от чашата, би трябвало да не прелее, защото единица маса вода е с по-малък обем от единица маса лед. Това е някъде до около 4 градуса, след това водата започва да се влияе от закона за всемирното разширение, и с повишаване на температурата и, се повишава и обемът и при една и съща маса. Понеже водата е най-тежка при 4 градуса, затова езерата и реките замръзват отгоре надолу, като на повърхността е най-леката вода, която замръзва, а малко надолу е по-тежката вода, която остава течна.А ако полярните шапки се стопят - тежко и горко на нас. Всеки квадратен метър площ има отгоре си стотици кубици вода под формата на лед. А площтта на океана не е по-голяма стотици пъти от площта на ледения континент, което значи че ще вдигнат нивот не с метър , а с 2, 3, 5.....стотин....Ама да му мисли jenshen73, той е на морето, а шопите сме на над половин километър нагоре а другия колега - Това че борд-компютъра показва 3 градуса НА ВЪЗДУХА и те предупреждава съвсем не значи че темп на асфалта не може да е -2 и да има замръзване!Гледайте фима "веиката тайна на водата/великата сила на водата" нещо такова, в замунда го има, интересен е, по темата е, само за хора с интерес към научнопопулярните филми. На руски език е, с надписи на БГ
Коментар
-
deadairplane
-
Kuku написа:В чаша пълна на половинаа с вода, се поставят няколко ледчета, НО водата не прелива, докато ледчетата не се разтопят, щом се разтопят, водата прелива от чашатаM-Benz E 250 TD 150hp
M-Benz 200d 75 hp
Peugeot Bipper 1,3 HDI много малко конски сили
Коментар
-
Честно казано в училище не си спомням закона на Архимед да беше формулиран точно по този начин:"Всяко тяло, потопено в течност, олеква толкова, колкото тежи изтласканата от него течност". А за подреждането на молекулите на водата,гледайте както ви е посъветвал ogi28b,ще видите различни подреждания на молекулите на водата в различни условия,а все си е вода,интересно си е филмчето,но до каква степен е истината
Коментар
-
msotiroff написа:Kuku написа:В чаша пълна на половинаа с вода, се поставят няколко ледчета, НО водата не прелива, докато ледчетата не се разтопят, щом се разтопят, водата прелива от чашата
Коментар
-
Immortal написа:Щото само тука има такива маймуни като нас Иначе за разтопяването на ледчетата в чаша съм съгласен с колегите, че единствената причина е плаването на част от тях извън повърхността на водата.Иначе утре може да проверя на практика дали е така...BMW E90 320D
ех. FIAT COUPE 2.0 16V
ex. FIAT BRAVO 1.6 16V
ex. ALFA ROMEO 145 BOXER engine
Коментар
-
Тия полярни шапки дето се коментират са се разтопявали толкоз пъти, че не е истина... проблем ще е промяната на климата въз основа течения, мусони и такива глупости.Иначе за ледчета единствената разлика идва от вискозитета на водата в различните температури....това е и да не забравяме колко ’шупли’ има в тез ледчета пълни с вуздух.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар