Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Кво стаа в таа държава бе ..... 2

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Кво стаа в таа държава бе ..... 2

    Това е втора подобна тема, но ще е пълна противоположност на нея. Докато онази като типично журналистическо творение набляга на негативизма в живота, тази искам да наблегна на нещо друго. Вижда се светлина в края на тунела. Може да е много мижава, но е важното, че поне нещо мъждука. Преди време си говорих с един приятел, който от години има проспериращ бизнес с асансьори в Испания. Той ми каза, че дори когато тази държава, която е толкоз много икономически развита, изпита трудности при първите години от членството и в ЕС, за България ще е 5 пъти по трудно. Ако при тях са били 5 години (ние естествено не може да се сравняваме с тях) при нас и 10 да са, вече сме вътре. След някоя друга годинка ще изтекат. И тогава по неговите думи, просто се усеща повишаване на жизнения стандарт. А щом там се е усетило, тук в тази не мога да кажа мизерия защото има тържави които наистина живеят в мизерия, ама .. тази борба с живота, ще престане. Сигурно и ние ще заживеем като нормални. Поне се надявам.Това което ме накара да напиша тази тема е това което видях тази сутрин при преглед в нет-а на новините. Заглавието беше :Държавата помага: Евтин дом за второ бебеЕвтин дом ще получат семействата, които се решат на второ дете. Държавата ще плаща лихвите по кредита им за жилище или част от главницата. Това съобщи за в. "Стандарт" социалният зам.-министър Баки Хюсеинов. Така апартаментът ще излиза на половин цена, показват сметките. При заем от 60 000 евро за 20-25 години хората връщат с лихвите приблизително двойна сума. Работна група на социалното и финансовото министерство разработва още от октомври проектозакон за жилищно кредитиране на младите семейства. В момента уточняваме с кои банки ще работим, каза Хюсеинов пред вестника. Бонусът ще важи и за двойките, които решат да осиновят второ дете. Проектът е част от националната демографска стратегия за насърчаване на раждаемостта.Прекалено е хубаво да е истина. Но ако от време на време се замислят и дори един път в годината да вадят по едно такова решение което да помага на народа който ги е избрал, си мисля, че нещата ще станат къде къде по добри.Нещата започват лека полека да стават като в нормалния свят. Ето преди нова година пописаха и вече може и актовете да се плащат в пощата. Преди години си спомням, като тръгнеш да плащаш сметки, един ден не ти стига. Ток на едно място, парно на друго, вода на трето, телефон на пето и т.н. А сега, всичко на едно гише.

    #2
    Re: Кво стаа в таа държава бе ..... 2

    ////Punto//// написа:
    ... Преди години си спомням, като тръгнеш да плащаш сметки, един ден не ти стига. Ток на едно място, парно на друго, вода на трето, телефон на пето и т.н. А сега, всичко на едно гише.
    Колега, ти нали беше на 20 ( поне такива ТТ данни си дал в темата за фитнеса ).
    ////Punto//// написа:
    ТТ данни Еми на 20 години съм 180 см 95 кг. ...
    Кога е било това "преди години", когато си ги плащал тези сметки, нещо не схващам ?А иначе наистина има и добри неща, които се случват. Колкото и да отричаме и не си даваме сметка, пълзим леко нагоре. Вземаме кредити и ги изплащаме, всеки вече има GSM, автомобилът е повече от достъпен. Не трябва да бъдем винаги черногледи.
    Tonight's the night and it's going to happen again and again...

    Коментар


      #3
      @snake: до преди 4-5 години всички сметки се плащаха по места - ток в енергото, телефон в БТК, парно в Топлофикация. Сега вярно, че има общи каси, вярно, че има и Интернет, ама... то това за мен не е повод за ура За разлика от 20 годишния колега - аз съм се редил и на 3те опашки да плащам ток/вода/телефон Парното не знам къде го плащаха.
      Steliyan's Life!
      FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

      Коментар


        #4
        Е, хайде сега. Аз много добре знам къде и как се плащаха сметките. Просто ми е чудно човек на 20 г. да има такива спомени.
        Tonight's the night and it's going to happen again and again...

        Коментар


          #5
          Аз пък като тръгна да си плащам сметките го правя за точно 10 мин. на едно място- на бюрото в офиса или пред банкомата, никой не ви кара да се разкарвате и да кесите по опашки, но това е право на личен избор не знам какво го дискутираме въобще, а до колегата пуснал темата имам един директен въпрос: Какво те кара да мислиш, че след влизането ни в ЕС, ще се вдигне стандарта, след някоя друга "годинка"???

          Коментар


            #6
            ...новината е хубава, обаче със сигурност ще има луди ограничения за кандидатстващите в стил "доход до 12.45 лв. на месец".....по скоро бих попитал какво ще правим с мангалите.....добре дошло е за тях

            Коментар


              #7
              Колеги, ще си позволя и тук да напиша с какво се сблъсках в еврочленката Словакия, при краткия ми престой там. В туристически център, на 30 км от границата с Унгария, влязох в супермаркет тип "Била". Нямаше такова разнообразие на стоки, цените бяха от 30% до 100% по-високи от нашите, на касата , в която се плаща в евро касиерката не говореше английски и се оказа, че ако искаме да платим в брой в евро, сметката ще ни е по 2. Добре, че бяхме с местни хора и в крайна сметка платихме с карта. Там полицаите получават 600 евро. Ама и цените са им двойни. Горивото е на цени колкото или незначително по-високи отколкото тук. Предупредиха ме да си паркирам колата на сигурно място, за да не се "случело нещо". Нямаше откъде да си купиш едно кафе... Само автомати с местна валута, а уж еврото е също официална валута. В Будапеща скочих в 2-3 дупки, имаше катастрофи през 300 метра, по табелите не можеш да се ориентираш, защото всички са на унгарски и добре, че имахме GPS...
              Fiat Bravo 1.9 JTD / Fiat Bravo II 2.0 Multijet
              www.fiat-bg.org/forum

              Коментар


                #8
                Blue написа:
                В Будапеща скочих в 2-3 дупки, имаше катастрофи през 300 метра, по табелите не можеш да се ориентираш, защото всички са на унгарски и добре, че имахме GPS...
                Извинявй,обаче да не би да искаш да ни кажеш,че в Будапеща положението е по-зле от колкото в София!

                Коментар


                  #9
                  Абе колкото и да не ви се вярва, от малък съм ходил да плащам данъци. Не с лични пари, ама наще са ми оставяли пари и аз съм ходел да плащам докато те са на работа. Какъв е проблема ? Явно и тая тема няма да я бъде. Всичко пак се обърна към чернилката...Явно всичко е генетично заложено при българина ...

                  Коментар


                    #10
                    Будапеща...Съвсем сериозно,избягвай да минаваш от там.В Букурещ е същата история и изобщо всичко,дето се намира в посока от нас,нагоре успоредно на руската граница.Преди много години,70-те някъде,майка ми е ходила там на екскурзия и по-миналата година каза,че иска пак да отиде.Вдигнахме се и отидохме за 5 дни.Аз лично там повече не смятам да се връщам,освен ако не е по работа или не се минава транзит.Може да плюем София,понеже е планирана без идея и на 3-4 ракии...ама в много от "новите демокрации" даже и това нямат.Като са измели след комунизма,са измели и доброто,и лошото.

                    Коментар


                      #11
                      Re: Кво стаа в таа държава бе ..... 2

                      snake написа:
                      А иначе наистина има и добри неща, които се случват. Колкото и да отричаме и не си даваме сметка, пълзим леко нагоре. Вземаме кредити и ги изплащаме, всеки вече има GSM, автомобилът е повече от достъпен. Не трябва да бъдем винаги черногледи.
                      По принцип не съм черноглед, но тук бих опонирал. Съвсем не вървим на горе, на пред или в каквато и да е положителна посока. В момента ускоряваме рецесията в стария ЕС с Wx10. За съжаление българина има все още много нисък приоритет спрямо живота, имам предвид следното: На първо място е жилището. Следва колата. После идва ред на кръчмите. Накрая се завършва с почивките. Колкото повече средства имаме толкова по-луксозни стават горните идеали. Като цяло това се нарича общество на консуматорите, но идва един момент на пренасищане .... скок на лихвите по кредити, намаляване покупателната способност, фалити, изнасяна на бизнеса.... колапс на трудовия пазар.... Това вече са го играли старите демокрации и не мога да разбера ние що се водим по това хоро.

                      Коментар


                        #12

                        Коментар


                          #13
                          Абе хора помислете малко. Значи в темата се казва, че ще изплащат или лихвите или част от главницата. Еми апартамент (говорим за гарсониера) под 40 000 евро не можеш да вземеш. Отделно после трябва да набуташ поне още 10 000 за ремонти обзавеждане и т.н. (защото за 40 хил евро състоянието му ще е плачевно или една идея по добро). Как се отпускат 40 000 евро ? На майка ми една позната, полицайка, и съпруга и също полицай пробваха да дръпнат кредит 50 000 Е. Е не ги одобриха. Проваха да дръпнат 45 000 пак не ги одобриха. Е щом на полицаи не дават кредит 40000 евро как ще дадът на мангали ? Освен това никъде не пише, че за 4 5 7 или 10 деца ще ти се полага безплатен апартамент

                          Коментар


                            #14

                            Коментар


                              #15
                              Да,но не с нашите пари.ЕС си има фондове за интеграция на малцинствата.Целеви фонд-не може да се ползва за друго.Та значи за общината има два пътяа)да остави мангалите по коптори в гетата.б) да вземе парите от фонда и да построи къщи.Аз щях да избера второто-защото ще се развие дейност за наши строителни фирми,ще има данъци,ще има заплати,ще има създаден продукт.Единствената инициатива,която не приемам,е т.нар."Десетилетие на ромското включване"...защото там бяха похарчени държавни пари.

                              Коментар

                              Working...
                              X