Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Въпрос за прехвърляне на автомобил.

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Въпрос за прехвърляне на автомобил.

1.Ако не се сменя регистрацията номерата сменят ли се или само талона?2.Прави ли се данъчна оценка и заплаща ли се в данъчното таксата за придобиване на собственост?3.Какво всъщност се прави при нотариуса?
    Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
    Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

1. ако под "не се сменя регистрацията" се разбира, че твоето местожителство съвпада с регистрацията-да, няма нужда да се сменят ноемра и става само с минаване по документи без канал в кат. сменя се само талона заради новия собственик3. при нотариуса ти я прехвърлят- иска се платен данък на продавача, а от теб лична карта. иска се и застрахователна ли беше каква там оценка, на базата на която някакви % се плащаха като такса, като и затова си има лек, че някои застр. компании пишат цена 900 лв например и се плаща много ниска такса при нотариус. конкретните цифри съм ги забравил, но по-добре не оставяйте оценката на самия нотариус, защото както се сещаш той си пише високата цена да вземе лев.2 не знам какво значи, нещо се бъркаш според мен
    Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
    Fiat Bravo'97 1,6 16v
    Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Re: Въпрос за прехвърляне на автомобил.

Tornado написа:
      1.Ако не се сменя регистрацията номерата сменят ли се или само талона?2.Прави ли се данъчна оценка и заплаща ли се в данъчното таксата за придобиване на собственост?3.Какво всъщност се прави при нотариуса?
      На въпрос 1 колегата Pakumba е отговорил.Ще го допълня по въпросите 2) и 3): Основното, което се прави при нотариуса е договора за покупко-продажба. Винаги при покупко-продажба се иска и документ за застрахователна стойност на колата. Стойността на колата, която нотариуса вписва в договора, не може да бъде по-ниска от застрахователната стойност. Такъв документ издава всеки застраховател, таксата за издаване е 10-ина лв. За коли на 10+ години обикновено пишат 1000 лв., а може и по-малко. Дори да нямаш такъв документ, нотариуса също има право да го издаде. Върху всяка сделка с МПС се дължи 2 % данък придобиване. Тези 2 % от стойността на продажбата отиват по сметка на общината, а не на нотариуса, точно това е таксата придобиване. Пример: ако в договора за покупко-продажба нотариуса запише, че сделката е за 1000 лв, дължимият данък придобиване е 20 лв. Те се удържат от нотариуса, който ги внася по сметка на общината и след няколко дни ти дава документ, че ги е внесъл. Без този документ пък не можеш да регистрираш след това колата в данъчното.Нотариуса прибира и други такси. По памет при застрахователна стойност на колата 1000 лв, нотариуса ти удържа около 50 лв. нотариални такси + 20 лв. данък придобиване.
      Tonight's the night and it's going to happen again and again...

Коментар

А примерно колата като е на инвалид, но в случая нямам документ, че е на инвалид как да представя на нотариуса че е платен данъка?На големия талон най-доли пише "Митническа възбрана до 31.12.2007г.", т.е. 3 години откакто е внесена. Това дали ще го приеме той, като че колата е на инвалид и няма да иска бележки за платен данък?И тези 2% от оценката се плащат на нотариуса нали? И в какъв срок трябва да се иде в КАТ след нотариуса?Ако някой знае дали при прехвърляне от кола на инвалид трябва да се ходи за нещо в митницата като срока е изтекъл и не би трябвало да се плаща нищо там..Колата е с метан, но не мога да намеря в Бургас сервиз да ми направи преглед. В КАТ ще се заядат ли за това? Имам паспорт на бутилките за 5 години напред, но годишен преглед на уредбата нямам.Сори, че оспамих темата но дано се събере повече информация на едно място.Едит: snake ме е преварил направо с отговори
        Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)

Коментар

Торнадо,като гледам колегите са ти отговорили достатъчно ясно.Само да ти кажа още нещо.Тази година като купувах Фиата се разбрахме с продавача и писахмев договора за покупко- продажба че купувам колата за сумата от 500лв. Така сумата която платих (2% местен данък се казва) стана 10лв.+4лв.комисионна на банката,а нотариуса ми взе 21лв.Подготви си документите предварително иначе един договор и две три декларации ако ти ги подготвя адвокат или нотариус взимат около 25лв.

Коментар

Е какво да подготвя предварително нали ми трябват бланки.
            Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
            Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

Коментар

ДОГОВОР ЗА ПОКУПКО - ПРОДАЖБА НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО Днес, ..........06год./петнадесети ноември две хиляди и шеста година/ в гр. София между подписаните: I.ПРОДАВАЧИ: 1............................, ЕГН ...................,постоянен адрес: гр. Шумен. И 2........................... ЕГН....................,постоянен адрес: гр. Шумен. ІІ.КУПУВАЧ: .................................... , ЕГН ...................,постоянен адрес:гр.Шумен се сключи настоящият Договор за покупко-продажба на следното МПС: Вид: Лек автомобил; Марка:.......; Модел: ........; с Д.К. № .................; Рама№.....................: Двигател № ................: Цвят: ................................. при следните условия: 1.Продавачите продават на купувача и му предават от днес владението върху собственото си МПС описано по-горе в договора, в такова състояние, в каквото се намира към момента на продажбата/ МПС в движение/, заедно с всичките му принадлежности числящи се към него, за сумата от..........лв./................ лева/, която сума продавачите заявиха, че са получили напълно и в брой от купувача при сключване на настоящия договор. 2.Купувачът заяви, че купува описаното по-горе МПС и приема от днес владението му при посочените условия и за посочената цена, изплатена напълно в брой на продавачите. 3.Застрахователната стойност на описаното МПС към момента на извършване на сделката е ................лв. /......................... лева/. Разноските по прехвърлянето са за сметка на КУПУВАЧА. ЗА ПРИ СКЛЮЧВАНЕТО НА ДОГОВОРА СЕ ПРЕДСТАВИХА СЛЕДНИТЕ ДОКУМЕНТИ: 1.Свидетелство за регистрация на МПС № ............................; 2.Квитанция за платена държавна такса; 3.Декларация по чл.264,ал.2 от ДОПК; 4.Декларация по чл.25,ал.6 от ЗННД 5.Удостоверение за застрахователна стойност на МПС №............г. ПРОДАВАЧИ:................ КУПУВАЧ:......................

Коментар

lubobg написа:
                ...Тази година като купувах Фиата се разбрахме с продавача и писахмев договора за покупко- продажба че купувам колата за сумата от 500лв. Така сумата която платих (2% местен данък се казва) стана 10лв.+4лв.комисионна на банката,а нотариуса ми взе 21лв.Подготви си документите предварително иначе един договор и две три декларации ако ти ги подготвя адвокат или нотариус взимат около 25лв.
                Може да сте писали 500 лв., само ако застрахователната стойност <=500 лв., не може в договора за покупко-продажба да фигурира сума, по-малка от застрахователната стойност. Тъй като ти си бил купувач, може би не си видял този документ, той е задължение на продавача да си го извади. А за предварително подготвените документи силно се съмнявам, че ще ти излезе по-евтино така - или ще ти кажат, че нещо не е както трябва и ще ти ги попълнят отново, или просто без да ти обясняват нищо пак ще ти вземат същите пари.

Коментар

Дотука горе-долу ми стана ясно, само някой който е прехвърлял кола с газово особено в Бургас да каже искат ли преглед на уредбата?

Коментар

Сещам се и за още нещо: ако продавача е семеен, задължително при сделката трябва да присъства и съпругата му или поне да разполага с пълномощно от нея.И колкото и да ви се струва невероятно, ако продавача е несемеен и не намерите познат нотариус, продавача трябва да се снабди с удостоверение за семейно положение от служба Есграон.

Коментар

Коментар

СНЕЙК, в България много работи може.Застрахователната оценка на Фиата за каско е 4500лв., а в договора наистина 500лв. написахме и няма за какво да те лъжа. За разлика от другите документи договора е още у нас и мга да го извадя за да ти покажа какво може и какво не може.

Коментар

@lubobg: Не бъркай застрахователна стойност "Каско" със застрахователна оценка на автомобила Моята мареа по шваке е 13500, каското ми е за 7300, а застрахователната оценка за данък придобиване - 600лв. Така, че нищо не пречи вашата оценка за придобиване да е била под 500лв.
                          Steliyan's Life!
                          FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

Да се напише различна сума в договора от тази в декларацията за застрахователна стойност на колата зависи единствено и само от това дали се познаваш с нотариуса Аз нямах познат нотариус, но пък имах познат в застрахователната компания

Коментар

deadairplane написа:
                              snake написа:
                              Сещам се и за още нещо: ако продавача е семеен, задължително при сделката трябва да присъства и съпругата му или поне да разполага с пълномощно от нея.И колкото и да ви се струва невероятно, ако продавача е несемеен и не намерите познат нотариус, продавача трябва да се снабди с удостоверение за семейно положение от служба Есграон.
                              Тука някой се е изгаврил с тебе виж кога си смених Опела с Фиат.
                              Три коли вече съм купил и продал и съм бил и в двете роли - и на купувач, и на продавач. Всеки път при различен нотариус. И винаги е било така, както ти казвам. Когато купувах мареата, човека беше несемеен и нотариуса се запъна, че трябва такова удостоверение. Той нямаше и въпроса се реши с декларация от негова страна, че е несемеен. Нотариусът ме предупреди, че ако не го познавам и той е излъгал, после жена му може да претендира, че сделката е незаконна. Само че аз познавах и продавача, и нотариуса. Такова е законовото положение, а че се заобикаля както всичко в Бг, то е ясно. Питайте някой нотариус и ще разберете, че съм прав.А за колегата lubobg - не казвам, че си излъгал. Както вече писах, продавача се е снабдил с документ за застрахователна стойност на колата <=500 лв. Както е писал колегата jenshen73 преди мен, при автокаско колата се оценява най-често по каталога "Шваке", а при покупко продажба има съвсем други критерии, тогава пишат оценка в общия случай между 500 и 1000 лв.

Коментар

Working...
                              X