Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

ПРАВЕН ПРОБЛЕМ

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Аз имам още един въпрос.Ако се движа по четири лентов път с по две ленти за всяка посока, като в крайната лява лента се е оформила колона от движещи се автомобили, един от които съм и аз, и реша да премина в крайната дясна лента, в която увеличавам скоростта, КАКВО ПРАВЯ:а) Избирам си лента за движение.б)Започвам изпреварване на автомобила пред мен, респективно на колоната от автомобили.Благодаря за вниманието.Очаквам вашите отговори на адрес, гр. Гълъбово, ул. Гугутка.
    ОЦЕЛЯВАТ НЕ ПО-СИЛНИТЕ (И/ИЛИ ПО-УМНИТЕ), А НАЙ-ПРИСПОСОБИМИТЕ.

Коментар

Не мисля, че някъде е дефинирано точно, но аз за себе си правя следното като застигна упорит охлюв - минавам вдясно и след 2 секунди почвам да ускорявам, като после не се престроявам веднага пред него. За мен това си е просто подминаване, а не изпреварване.Ако застигам някого и мина вдясно с по-висока скорот от него, или тръгна да ускорявам минавайки вдясно, съществува опасност той в същия момент да реши да ми дава път и да стане мазало. По гореописания начин има достътчно време да се ориентира какво става, ако изобщо знае за какво служат огледалата. Това е критерият за мен.
      Brava 1.6 16V 103hp

Коментар

Дог-н SUS SCROFAгр. Гълъбовоул. ГугуткаУважаеми г-н SUS SCROFA,Вече неведнъж изяснявахме елементите на маневрата "изпреварване". В описаната от Вас ситуация не се извършват голяма част от тези задължителни за маневрата елементи, така че това няма как да се възприеме като изпреварване. След като сте решили да преминете от крайна /не знам защо е крайна при положение, че лентите за движение в една посока са само две/ лява в крайна дясна лента, то трябва да се убедите, че по нея не се движи друг автомобил. Ако има такъв /такива/ то е необходимо да му /им/ осигурите предимство, след което да подадете десен пътепоказател и да навлезете в избраната за движение от Вас лента. С каква скорост ще се движита по нея и дали тя ще е по-висока или по-ниска от скоростта на движение на автомобилите в съседната лента няма никакво значение, стига това да не противоречи на максимално и минимално разрешените скорости от ЗДВП и ППЗДВП в този участък. Ако има още нещо неясно по зададения казус съм готов да Ви отговоря доколкото се простират знанията ми.
        Peugeot 301
        Punto 1.9 JTD - на жената

Коментар

Колега venco67 - така зададеният въпрос е непълен, защото авторът му не уточнява дали става въпрос за движение в градски условия, където важи член 15, алинея 2, точка 2, или за движение в извънградски условия, където важи член 15, алинея 1. Тъй като за движение в извънградски условия няма спор в коя лента става движението и на всички е ясно, че това е дясната от двете ленти, то ще разгледаме случая на движение по платно с 2 ленти в една посока (или платно с 4 ленти, по две в посока). Такъв е случаят с булевард Александър Малинов в София. Кой е нарушител - всички, които не спазват правилото за движение в дясната лента и се движат в лявата, или всички, които се движат в дясната лента с по-висока скорост от тези в лявата? Или никой, защото важи член 15, алинея 2, точка 2 и никой никого не изпреварва?
          Чл. 15. (1) На пътя водачът на пътно превозно средство се движи възможно най-вдясно по платното за движение, а когато пътните ленти са очертани с пътна маркировка, използва най-дясната свободна лента.(2) Разпоредбите на ал. 1 не се прилагат и водачът на моторно превозно средство може да използва за движение най-удобната за него пътна лента в следните случаи:1. (отм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.); 2. (изм. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) в населените места, на пътно платно с две и повече пътни ленти за движение в една посока, обозначени с пътна маркировка или пътен знак, по които е разрешено движението на пътни превозни средства със скорост не по-голяма от 80 кm/h;
          Сега за да няма обидени, ще се изразя по друг начин - ти му обясняваш, с цитати на ЗДП, на конкретния член, алинея и точка, които важат в случая, а той си знае неговото и си говори за изпреварване, и как някой, които се движи в произволно избрана лента, всъщност те изпреварва. Просто заключвам темата, защото спорът отдавна е станал безсмислен, а отговорите са дадени още на 1 страница. Това, че някой не е съгласен, не означава, че трябва да вкарва в заблуда останалите с неверните си твърдения.

Коментар

Отговор на ожесточения ви спор се крие в стария правилник за движение по пътищата, по който аз съм учил като ставах шофьор.Цитирам ви член 93 от него:Чл. 93. На платно за движение с три и повече ленти в една посока, означени с надлъжна маркировка и пътен знак № 99, се допуска многоредово движение. Движението на пътно превозно средство с по-голяма скорост от движещото се в съседната лява лента не се счита за изпреварване.Други въпроси?Упс... предимството да си модератор... темата била заключена.Нека си остане такава.

Коментар

Working...
            X