Здравейте колеги,коледното настроение е започнало да ме обхваща и май искам да си купя камера за домашна употреба...Но, моя въпрос реално е следния: Кой формат да избера - MiniDV, MiniDVD, HDD - просто не мога да реша.Навсякъде чета противоречиви мнения по форумите - хората казват - вземи си MiniDV, да ти е мирна главата - няма компресия при снимане, по отработена технология и т.н. Да ама екшъна със свалянето на записите е доста по-голям отколкото от другите формати - особено ДВД - там си мяткаш диска в компа и просто си го презаписваш - няма кабели, софтуери и т.н. А хард -диска - екстра кеф - много място, лезна връзка през УСБ и пак кеффф, да ама доста оплаквания: ДВД - много мачка картината и често има артефакти от компресията, изморителна употреба поради жироскопичния ефект, малко място на диска, къс живот на батерията, не обича сътресения. ХардДиск - няма проблемите на ДВД но твърде деликатна технология някак си, а и твърде скъпа засега.Освен това ми се иска матрицата да не е от най-малките, а да прави по сериозни картинки...Гледах разни оферти в и-бай, имам кой и да ми я донесе да спестя от доставката - там реално за $150 можеш да си купиш камера... Да, ама - най малките модели отпреди 2-3 години макра и нови, няма гаранция, снимат на NTSC а аз си искам на PAL... Изобщо твърде много компромиси... а аз не искам да правя такива и ще си платя.Парите не са най определящото в избора ми - така или иначе смятам да я взема на изплащане, искам да има хубава гаранция. Ценови лимит - до към 700-800 кинта...
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Помощ за избор на камера!
Collapse
X
-
MiniDV разбира се. Изобщо не трябва да се замисляш даже.Със свалянето няма никакъв екшън - екшъна е ако искаш да си обработвашфилма, но дори и така да е, повечето неща са съвсем лесни и могат да се направят от всеки.Ex Fiat 126P
Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
Alfa Romeo 147 1.6 TS
Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.
-
trace написа:MiniDV разбира се. Изобщо не трябва да се замисляш даже.Със свалянето няма никакъв екшън - екшъна е ако искаш да си обработвашфилма, но дори и така да е, повечето неща са съвсем лесни и могат да се направят от всеки.Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Alfa Romeo 159 SW ti, 2,4JTDm, Nero carbonio.
..т'ва е Алфа,последното което губиш е надежда...
Коментар
-
Сони камера с HDD. Отвреме навреме се занимавам да свалям разни записи, напоследък сровнявах мини двд с хдд на сони. И двете са с Карл Цайс оптика, която е великолепна, камерите имат идеална система за стабилизация на образа, но това мини двд...дисковете му са скъпи, на едно двд, най-евтиното събираш 30 мин на страна, 9лв за двуслойно такова, ако е на сони и до 18 стига.И то за час стига...Хдд директно- копи-пейст като от флашка на мпег2 компресирани файлчета, артефакти не видях, 5 часа събираше хардчето. На следна компресия.Минидв ако си взимаш, гледай да не е на сони, адски са капризни при връзка с IEE1394, тяхното е и-линк, което е 100% съвместимо но е капризно. Ако чипа е на виа, има малка вероятност да тръгне, говоря за чипа на компа. Проблеми със свалянето няма, само отнема доста време.Най-добрата комбинация..те са 2.Компютър с HDD.MiniDV с DVD Recorder, настолен.Сега Фруктиера в БГ и Додж навън
Карал Типо 1.6 75 ->Пунто 1.2 75->Браво 1.9Д->Стило 1.9 JTD
Коментар
-
Яворе,преди няколко месеца ми попадна едно Сони.Един от последните модели. 60GB HDD,Full HD,6.1mpix matrix и така нататък.Честно казано очаквах доста повече от камерата по отношение на качеството.С оглед на размера става,но не е нещо с което успя да ме грабне.Не съм пробвал какви снимки прави.Иначе стабилизатора се справяше доста прилично,но струваше около 1200$.Brava ELX 1,6 16V, 90PS , LPG BRC Sequent24
Мarea SW ,SX 1,6 16V, 103PS, LPG Zenit JZ2005
Коментар
-
dudulia написа:Яворе,преди няколко месеца ми попадна едно Сони.Един от последните модели. 60GB HDD,Full HD,6.1mpix matrix и така нататък.Честно казано очаквах доста повече от камерата по отношение на качеството.С оглед на размера става,но не е нещо с което успя да ме грабне.Не съм пробвал какви снимки прави.Иначе стабилизатора се справяше доста прилично,но струваше около 1200$.Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Коментар
-
За видеокамера - само SONY. За начин на съхранение - miniDV. И нали знаеш, че мегапикселите не важат за видеото кой знае колко? нормалнията 4:3 размер р 768х576 пиксела и това прави точки 800к пиксела. Т.е. има смисъл да си вземеш 3.1 и нагоре само ако ще правиш снимки. Има смисъл и от 3 матрици само ако ще наблягаш на професионално видео и неща, които са "ууахаххааа"...Моят личен, професионален избор е обикновено miniDV SONY. И 7.1mpix фотоапарат отделно Сонито перфектно работи с FireWire адаптера ми, който е производствао на фирма "Някоя от китай"...Steliyan's Life!
FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000
Коментар
-
1)MiniDV дава най-добро качество - 25Мbita stream с компресия MJPG - кадрите се записват последователно като JPG снимки в един общ stream 2)miniDVD - ташак работа, кеф за тъпите американци - ниско качество, скапана компресия (MPEG-2), къс живот на батериите, прескачане в записа при сътресение3)Panasonic имат най-добро качество по мои наблюдения, Samsung най-лошо, Sony са по средата - имат и скапани и добри модели4)разликата между най-лошите и най-добрите камери е предимно в шума при снимане на тъмно - на светло всички са еднакво добри5)разликата в качеството между 3 матрици и 1 матрица е предимно в предаването на някои извратени цветове като синьо-зелено, виолетово, розово, пурпурно, искрящи цветове (жълто, зелено) - камерите с 1 матрица ги изкарват супер грозни тези цветове, т.е. нереални6)няма смисъл да си даваш парите за камера с повече от 800К пиксела, защото ползата клони към 0, системата PAL е 720х576 при 50 полукадъра в секунда, NTSC е 720x480 при 60 полукадъра7)нито една камера не прави добри снимки - оптиките им са оптимизиране към голям zoom, за сметка на разделителна способност, дори да е 15Мпиксела камерата с тая оптика не може да изкара повече от 1-2мпиксела реални, даже и това е под въпросгледай да има настройки за снимане с "забавен кадър" - примерно 1/20, 1/16 и т.н. което увеличава светлосилата при снимане на тъмно, за сметка на по-насеченото движение, но ако нямаш тази опция вместо насечена картина гледаш черен кадър със снежинки :DТова е накратко!
Коментар
-
Няма такова нещо като ’няма компресия’ и за 3-те вида камери. Аз избрах miniDV защото доколкото разбрах другите са доста нежни дори и към по-сериозно друсване. Не очаквай какво да е качество на картината, за който и вид да е. Това са си камери за домашно ползване. Нашата е Сони и честно казано имам забележки към нея откъм качество на картината. Вижда се зърно и аутофокуса не е на добро ниво. Започвам да се чудя дали жената не я е насочила към слънцето и да е поувредила оптиката. За смъкването драми няма. Взехме си един двд рекордер за към 200лв. Бучкаш камерата, на нея даваш ’плей’ на рекордера ’рек’ и всичко се пише на двд диск. Отделно си ползвам двд рекордера да си записвам разни неща от телевизията на един презаписваем диск. Хубаво нещо е камерата, но ако очакваш картина сълза - няма да стане с каквото и да е в тоя диапазон. Снимането не е смао камера, то е вярно осветление и постановка и т.н. Съвети за като избираш. Отиваш в магазина и казваш да ти я бучнат в един телевизор. Заснемаш малко с гръб към светлина, с лице към светлина, зоом към нещо близко, бавно мърдане наляво надясно. През цялото време я държиш в ръка. После картината я гледаш да има фокус, как се адаптира при промяна на светлината, при зоом. При бавното движене наляво надясно гледаш има ли зърно в картината. Изобщо най-добре е да потърсиш някой приятел дето има камера и знае какво иска. Аз например в момента бих избрал по-добре камерата, просто защото знам вече кое искам да е добре и с кое бих направил компромис. Дето си вика на някой дето снима сватби да дадеш 10лв за да дойде с тебе в магазина (ама да обяснява за всичко ЗАЩО) и ще стане работата.Тая покупка ще я ползваш сигурно следващите 10 години. Недей заради 50-100лв разлика в цена да вземаш нещо дето после ще те дразни толкова години.
Коментар
-
ls1 написа:Тая покупка ще я ползваш сигурно следващите 10 години. Недей заради 50-100лв разлика в цена да вземаш нещо дето после ще те дразни толкова години.Alfa Romeo 147 1,6 ts, 2002 и то само на бензин...
Коментар
-
MiniDV. хем по евтина и ще ти останат повечко пари за екстрите като 3CCD или стабилизация.никакъв проблем със свалянето.качваш си Pinnacle Studio и за 30 лева си взимаш IEEE 1394 или така нареченият FireWire и забравяш за проблемите със свалянето. а и проблем с местото се решава със закупуването на няколко касетки за по 5-6 кинта (за това не съм много сигурен понеже не съм се интересувал отдавна но мисля че толкова бяха горе долу).УСПЕХ и да се похвалиш послеФиат Мареа 1.6 16v, 99 г.
182A4.000 IAW49F
LPG - Lovato EasyFast
----------------------------
"Има две неща които са безкрайни, вселената и човешката глупост, ... но не съм много сигурен за вселената", А. Айнщайн
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар