Дайте си впечатленията относно това как да си спестим въпросното деклариране. Аз примерно мисля да си спестя близо 150 лв. годишно и 2% (безмислен данък). Знам че има глоба от 20-200 лв., но за нея има давност 2 години. За самите данъци е 3 години. Защо да даваме грешни пари а и на всичкото отгоре мислят да вдигат данъците за колите.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Деклариране в общината
Collapse
X
-
едва ли минаваш само с глобата. нека някой колега се изкаже, ако е запознат, но според мен нормално е ако те хванат, да те накарат да си платиш данъците със задна дата, с все лихвите, + глобата, а така само главоболия ще си създадеш. В цял свят най-строго се преследва укриването на данъци като престъпление, а не като административно нарушение.
-
Re: Деклариране в общината
chaki написа:Дайте си впечатленията относно това как да си спестим въпросното деклариране. Аз примерно мисля да си спестя близо 150 лв. годишно и 2% (безмислен данък). Знам че има глоба от 20-200 лв., но за нея има давност 2 години. За самите данъци е 3 години. Защо да даваме грешни пари а и на всичкото отгоре мислят да вдигат данъците за колите.Човек съм и нищо човешко не ми е чуждо!
Коментар
-
chaki написа:Дайте си впечатленията относно това как да си спестим въпросното деклариране. Аз примерно мисля да си спестя близо 150 лв. годишно и 2% (безмислен данък). Знам че има глоба от 20-200 лв., но за нея има давност 2 години. За самите данъци е 3 години. Защо да даваме грешни пари а и на всичкото отгоре мислят да вдигат данъците за колите.
Коментар
-
Нямам нищо против да си плащам данъците както и го правя до момента. Но това което ме вбеси е този данък 2% които никой не може да ти каже за какво е. Да не би държавата да ми е изкарала парите за тази кола? Още малко ще ти сложат и данък като си купиш и хляб. Колкото до давността за глобата е 2 години. Тоест ако отидеш след 2 години да декларираш не могат да те глобят а давността за данъците със сигурност и е 5години /четете закони/: "Не се образува административнонаказателно производство, ако не е съставен акт за установяване на нарушението в продължение на три месеца от откриване на нарушителя или ако е изтекла една година от извършване на нарушението, а за митнически, данъчни, банкови, екологични и валутни нарушения, както и по Закона за публичното предлагане на ценни книжа и на нормативните актове по прилагането му и по Закона за регистър БУЛСТАТ - две години." Що е давност? Това е един от въпросите, които често си задаваме, но не винаги сме сигурни в отговора. Давността е период от време, с изтичането на който се погасява правото на данъчната администрация да събира принудително задълженията от данъкоплатците. Ето защо давността можем да определим като период от време, през който данъчната администрация е проявила бездействие и не е поискала изпълнение от лицата, които не са изпълнили данъчните си задължения навреме.Давностният срок в данъчното законодателство изпълнява следните две основни функции - превантивна и защитна. На първо място с давността се гарантира правната сигурност в държавата. Законодателят е приел, че ако един кредитор, каквато е данъчната администрация, в продължение на 5 г. не потърси изпълнение на задължението от всеки данъкоплатец и не предприеме принудителни мерки за събиране на неплатените данъци, то данъчната администрация не е предприела необходимите действия, защото не е имала интерес от събиране на вземането си. Затова с въвеждането на давностния срок се цели да се създадат стимули за данъчните органи да предприемат бързо необходимите действия по събиране на вземанията си от данъкоплатците. На второ място давностният срок е предвиден в полза на длъжниците. С него се защитават данъчните длъжници срещу трудностите, които могат да възникват за тях за доказване на плащане по данъчни задължения след изтичане на един по-дълъг период от време. В данъчните закони са предвидени следните давностни срокове: петгодишен давностен срок годишен .Петгодишен давностен срокС изтичане на петгодишната давност не се погасява правото на държавата върху вземане за неплатени данъци. Погасява се само правото на данъчната администрация да търси с принудителни средства събиране на неплатените данъци от данъчно задължените лица (чл.140, ал.1 от ДПК). При преглед не се изисква платен данък /от тази година/. За плащането на данък при продажба си има начини.P.s. Аз ще си декларирам колата и ще си плащам данъка просто ми се искаше да видя и други гледни точкиFiat Marea Weekend 2,4 JTD 130 HLX
2000г.
Fiat Tempra 1'8 ie 1990 /покойница/
Коментар
-
chaki написа:Дайте си впечатленията относно това как да си спестим въпросното деклариране. Аз примерно мисля да си спестя близо 150 лв. годишно и 2% (безмислен данък). Знам че има глоба от 20-200 лв., но за нея има давност 2 години. За самите данъци е 3 години. Защо да даваме грешни пари а и на всичкото отгоре мислят да вдигат данъците за колите.Fiat Brava 1.4 12V '98
Alfa Romeo 1.6 t.s. '00
Коментар
-
Аз приложеих друго решение - при декларирането на колата сам си пишеш мощността й в декларацията. Е, аз написах 80, без да уточнявам конски сили ли е или киловати. Те си го приеха за конски сили и така данъкът ми вместо 86 лева е само 16. Не съм ги лъгал за нищо, те трябва да гледат по-внимателно.А иначе 2-та процента - jtt_sl е прав - пишат ти колата че струва 300 лева и така плащаш съвсем малко. Поне при мен така направиха, дори без да ги карам. На нотариуса служителките сами го направиха така, без даже да знам...
Коментар
-
Явно в нашата община са по отракани. 1. Искат копие от големия талон а там си пише и майчиното мляко. 2. Дават ти възможност да избираш между фактурната стойност и застрахователна оценка(При мен фактурата е за 2000 лв. а застрахователната е 8600 лв.)3. Мацката си разбираше от работата и веднага свери всичко че я изкара и 131 коня.P.S. Не можа да ми каже колко ще ми е годишния данък (158 лв.) защото чакали вдигането на данъците което нямало да бъде малко.Fiat Marea Weekend 2,4 JTD 130 HLX
2000г.
Fiat Tempra 1'8 ie 1990 /покойница/
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар