style34 написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Нови цени на горивата. Преценете дали да зареждате до горе!
Collapse
Заключена тема
X
X
-
fihi
-
Е разбира се ако сметнем разходите за подръжка на автомобила, или изплащане на един нов, то е ясно, че с автобуса излиза по-евтино. Проблемът в БГ е, че няма как да накараш народа да използва автубус с тези раздрънкани машини и неизвестността на графиците по които се движат.--Старата ръжда любов не хваща!--
156 sportwagon 1,9 jtd 115
ex Bravo 1.8;ex Ford Focus 1,8 tddi;
Коментар
-
ele написа:biker_81 написа:Всеки смята горивото ама не смята 130 лв данък,130 лв Г.О, 65 винетка,30 преглед 100 и нагоре масло и още туй онуй и станаха 1000 на година+горивото айде сега смятайте кое е по евтиното.
Коментар
-
Тази тема се е превърнала в това "Удобно ли се пътува с автобус? , За и против използването на автобус при пътуване. , Можели да ни налази вирус при пътуване с автобус? " Иначе петрола пада а цените на горивата на дребно се вдигат. Това вдигане на цените е за да може при евентоално падане на петрола да ги свалят с малко и така се получава че цените реално си стоят на едно място . Пример вчера газта е била 0.70лв. днес вдигат цената на 0.75лв. но след седмица петрола пада и ЛукОйл сваля цената на 0.72лв. като си оставя 2 стотинки аванс за последващо поевтиняване. Но ако няма поевтиняване на цената на петрола те пак вдигат цената на газта на 0.75лв. и така варират спрямо цената на петрола като запазват крайната продажна цена почити фиксирана. Ако действително след това поевтиняване последва още едно те рискуват и тези 2 стотинки , като после при първи застой в цената на петрола или негово нищожно поскъпване те веднага се стремят да покачат цената на газта на по-високи нива. Давам пример със газта, но дефакто това става със всички горива.Фиат Мареа Уикенд 1.6 16В спортни валове , оригинален италиански софтуер,всмукателни колектори ф52, дросел ф68, генерация ф60,инжектори незнайни. Резултат - 16.670 сек 400м.
Коментар
-
Това е точно така а друг е въпроса колко е крайната изходна цена на тон примерно безоловен бензин в Нефтозавода в Бургас, сигурно има тук Колеги работещи там и са добре запознати.Но все пак с тези ненормално високи акцизи цените се изравняват с тези в ЕС а качеството Му е кошмарно.Alfa Romeo 159 1.9 16V JTDm powered by Sprintauto Service
Fiat Bravo 1.9 JTD 105 GT powered by emzo Ex: Fiat Bravo 1.4 12v (вече в баща ми)
Коментар
-
niko_ymn написа:аз се опитвах да смятам каква част "X" от цената на литър бензин се пада да е станала една трета от това, което е била, когато суровината е била тройно по-скъпа "3X". Установих, че грубо казано при цена на петрола под 50 долара в цената на литър бензин има едни 0,265 лева, а при цена от близо 150 $ за барел те стават 3х0,265 = 0,795 лв.I. [(1x0,265)+0,47+ 0,685] x 1,20 = 1,70 лв/л.II. [(3x0,265)+0,47+ 0,685] x 1,20 = 2,34 лв/л.III. [(0x0,000)+0,47+ 0,685] x 1,20 = 1,39 лв/л.Най-интересното от тази формула е, че дори барела петрол да стане безплатен 0 $ , цената на бензина пак не може да падне под 1,39 лв/л защото всички преработващи и препродаващи по веригата до крайния клиенти добавят (според уравнението толкова се получи 0,47 лв. от цената на литър, а държавата пак си взема 68,5 ст. акциз, върху, които две неща се начислява 20% ДДС.
Коментар
-
ogi28b написа:Има го написано по-напред в темата, мисля че когато беше около 1.90 нафтата, някой написа че дори и петролът да е без пари, на бензиностанцията ще струва 1.30, заради данъци, акцизи, печалба на станциите, и др. Т.е. около 60 стотинки е чистата цена.Alfa Romeo 159 1.9 16V JTDm powered by Sprintauto Service
Fiat Bravo 1.9 JTD 105 GT powered by emzo Ex: Fiat Bravo 1.4 12v (вече в баща ми)
Коментар
-
само исках да кажа че имам приятел в Бахрейн и каза че там бензина е 32 ст. независимо от цената на петрола на международните пазари защото това е производствената цена... Нормално е постоянно да се вдигат акцизите и съответно цените на петрола и бензина, защото всички щяхме да си купуваме 5000 кубикови чудовища и да оцапаме земята още по-бързо...Fiat Brava 1.6 16 волта 99г. HSX
Коментар
-
dagrizzly написа:само исках да кажа че имам приятел в Бахрейн и каза че там бензина е 32 ст. независимо от цената на петрола на международните пазари защото това е производствената цена... Нормално е постоянно да се вдигат акцизите и съответно цените на петрола и бензина, защото всички щяхме да си купуваме 5000 кубикови чудовища и да оцапаме земята още по-бързо...VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
Нека Силата на бъде с Нас...
Коментар
-
dagrizzly написа:само исках да кажа че имам приятел в Бахрейн и каза че там бензина е 32 ст. независимо от цената на петрола на международните пазари защото това е производствената цена... Нормално е постоянно да се вдигат акцизите и съответно цените на петрола и бензина, защото всички щяхме да си купуваме 5000 кубикови чудовища и да оцапаме земята още по-бързо...ex.Мареа ТД100
Коментар
-
paralesa написа:dagrizzly написа:само исках да кажа че имам приятел в Бахрейн и каза че там бензина е 32 ст. независимо от цената на петрола на международните пазари защото това е производствената цена... Нормално е постоянно да се вдигат акцизите и съответно цените на петрола и бензина, защото всички щяхме да си купуваме 5000 кубикови чудовища и да оцапаме земята още по-бързо...Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.
Коментар
-
Не знам на крайните продукти каква им е себестойноста но на суровината за нейното добиване по страни за барел е:Kuwait___________17 долараU.A.E.____________25 $Saudi Arabia_______30 $Qatar_____________30 $Canada’s oil sands___33 $Bahrain___________40 $Oman ___________40 $Точно това беше причината като стигна 40 долара около коледа 2008 г., да ви пишех, че повече падане на долу няма да има. Причината, на борсите да е по-висока, е че има спекуланти, които отварят опции на по-високи цени за да подмамят пазара, че цената се качва, и да спечелят от разликите (купили партиди от по стотина хиляди барела за по 52 долара и ги продадат на 54 долара и готово).1 барел = 158,9 литра6,3 барела = 1000 л - значи суровина струва мах 6,3х40=251,70 $ или 370,80 лева по днешния курс на бнбот 1000 л суровина се получават около 1048 литра разнообразни продукти, (заради по-ниската им плътност), в следното приблизително съотношение (в зависимост от сорта[лек, тежък, брент...]):~44,4% течни горива (дизел и бензин)~25,9% тежки горива, като газьол и котелно гориво~10,3% авиационен бензин и керосин~3,25% втечнени петролни газове (пропан, бутан)~3,16% пътен битум (от него се прави асфалт)~3,64% кокс~8,75% други (етилен, пропилен, толуен, ксилени, които се ползват за направа на разредители или пластмаси)някои дребни рафинерийки не се използват само тези хубавите 44 % ... ето повече по тази тема:http://akcent1.hit.bg/arhiv/br159/4.html
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар