3p написа:
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Нови цени на горивата. Преценете дали да зареждате до горе!
Collapse
Заключена тема
X
X
-
Седя си тези дни, гледам си котировките на петрола и си задавам непринудено въпроси, ама така, като проЗД чиляк. Не е ли редно, при положение, че за няма и два месеца петролът е поевтинял повече от два пъти - от 147 долара за барел до под 70 долара - чисто математически и горивата да поевтинеят двойно, да речем - от 2,44 за А95 до около 1,20. Понеже акцизите са включени и при двете цени на петрола - високата и ниската - каква е причината двойното поевтиняване на горивата да не се случи, а да ни залъгват с някакви си 40 стотинкиFiat Punto 1.1-Синята птица
Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp
Коментар
-
dikanio написа:didich написа:На Еко на Бул. Черни връх А95 - 2,03лв :D ГАЗ - 1,20лвАйде вече и газта да пада
Всъщност и аз съм навитак да я вдигнат, ще си жуля на бензин и няма да се притеснявам че карам на газ.
--Старата ръжда любов не хваща!--
156 sportwagon 1,9 jtd 115
ex Bravo 1.8;ex Ford Focus 1,8 tddi;
Коментар
-
[quote="donnna"]за съжаление в цената на бензина/дизела не отдават стойност само петрола, а РЗ, амортизации, други разходи за производството... тъй че твойта сметка е малко бакалийската...Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
пич, нямам пред вид, че има промяна в РЗ и др. разходи... имам пред вид, че тези разходи участват в себестойността на бензина и са част от цената му... като някакъв процент...Fiat Punto 1.1-Синята птица
Коментар
-
Ами да де, участват като процент. Не е ли еднакъв тоз процент при едната цена и при другата - излиза, че се е вдигнал. Защо, там е въпросът. Разбира се, ясно ми е, че никога бензинът няма да падне до 1,20, просто са интересни тези калкулации, които са все в наш ущърб.Fiat Marea Weekend 1,6 16V
Коментар
-
пич вземи помисли малко!!!!!!!!!!!ситуацията с бензина/дизела и петрола е аналогична със ситуацията : хляб - брашно, сирене - мляко, олио - слънчоглед...имаш разходи, които са ти константни и са % от цената на крайния продукт...примерно /хипотетично - не претендирам изобщо да е така, просто за да ти обясня/ - петрола е 40 % от цената на бензина, 40% - други разходи - РЗ ДОО, амортизации, транспорта и т.н. и 20 % акциз, ДДС... и сичкото това - 2.00 лв за литър... ако падне цената на петрола с 50 % бензина не следва да стане 1. 00 лв. а примерно 1,60 лв. по-просто от туй не мога да ти го обясня - ти ако искаш ме разбирай!!!п.п. не се явявам адвокат нито на Лукойл ,нито на Шел , нито на ОМВ, нито на никойFiat Punto 1.1-Синята птица
Коментар
-
Съвсем точно се е ориентирала колежката donna, че петролът е процент от общата цена. Т.е. ако петролът падне с 50%, не може цената на горивата да падне с 50%, защото не са паднали с 50% и всички останали разходи, а е паднала само цената на суровината.Днес 1000 л дизел се продават от Лукойл на цена 1043 лв, а 1000 л бензин А-95 за 836 лв. От тук до 2-то лева са акциз, ДДС, надценка на бензиностанцията.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар