Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Нови цени на горивата. Преценете дали да зареждате до горе!

Collapse
Заключена тема
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

niko_ymn написа:
    .. за продуктите от рафинирането на суров петрол ми е интересно колко добив се получава...
    Не може на барела цената да скочи с 10% и на всяко от 5 неща, които се добиват от него да скочи цената също с по 10% (не трабва ли примерно с по 2% ?)
    Брава 1,6 16V; Джанти 16-ки - по договаряне - 4 бр.:
    http://forum.fiat-bg.org/viewtopic.php?t=88126

Коментар

niko_ymn написа:
      niko_ymn написа:
      .. за продуктите от рафинирането на суров петрол ми е интересно колко добив се получава...
      Не може на барела цената да скочи с 10% и на всяко от 5 неща, които се добиват от него да скочи цената също с по 10% (не трабва ли примерно с по 2% ?)
      Не
      Fiat Brava 1.4 12V '98
      Alfa Romeo 1.6 t.s. '00

Коментар

jtt_sl написа:
        ...Не...
        Що

Коментар

Ей тва е нафтата стана 2.50
          Fiat Brava 1.9 TD 1997г.

Коментар

Авео написа:
            jtt_sl написа:
            ...Не...
            Що
            Ми как да ти обясня въпрос на математика.....Ако нефта скочи с 10% и примерно се вадят 5 неща от тоя нефт и тея 5 неща поотделно скачат с 10%......как да ти кажа, все едно ако тея 5 неща скочат с 20% всяко и накрая нефта ще е скочил с 100%. Е, не, той ще е скочил с 20%....те не се събират така процентите. Сега съм малко уморен и не мога да ти дам пример логичен, ама ето ти едно нагледно упражнение:числото 20 можеш го разделиш на 5 части - 4ки. Айде сега увеличи всяка 4ка с 10%(0,4). И 4,4+4,4+4,4+4,4+4,4=22..ами 10% повече от 20 ...Поздрави
            Fiat Brava 1.4 12V '98
            Alfa Romeo 1.6 t.s. '00

Коментар

Вярно е това за процентите, но моя въпрос беше от гледна точка на това, че цената на суровината е грубо казано под половината от себестойноста на всеки от крайните продукти - а останалата стойност идва от акциза и разходите за производство и дистрибуция и ДДС-то. Исках да намекна, че с под 10% трябва да мръдне, а нашите търговци ползват момента и при покачване с 10 дигат цените с между 10 и 20 ... а не с по-малко.

Коментар

В тези условия на екстремни цени на петрола не можем да обвиняваме търговците за високите цени на горивата, защото от миналата година досега петролът е скочил двойно, а цената на горивата - по-малко от 50%. Остава си въпросът колко са ни клатили преди това, че да могат да компенсират сега този дисбаланс в цените.
                Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

Могат да си позволят да дигат с по-малък процент крайните цени, защото от един суров нерафиниран мазут излизат доста голям асортимент органични вещества (а аз ги сведох до 5 най-масови за да опростя примера).За справка ето ги само горивата: http://www.lukoil.bg/2_compl-rafin.htmwww.lukoil.bg > ТЪРГОВСКА ИНФОРМАЦИЯ > видовете продукти освен горива

Коментар

Както е обяснил колегата по-нагоре, и 100 продукта да се получават, всеки от тях трябва да се увеличи със съответния процент. Ако пък не всички се използват, още по-зле - тези, които се използват, трябва да се вдигнат с повече. Така че няма как да стане по-малкото увеличение.
                    Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

jtt_sl написа:
                      Авео написа:
                      jtt_sl написа:
                      ...Не...
                      Що
                      Ми как да ти обясня въпрос на математика.....Ако нефта скочи с 10% и примерно се вадят 5 неща от тоя нефт и тея 5 неща поотделно скачат с 10%......как да ти кажа, все едно ако тея 5 неща скочат с 20% всяко и накрая нефта ще е скочил с 100%. Е, не, той ще е скочил с 20%....те не се събират така процентите. Сега съм малко уморен и не мога да ти дам пример логичен, ама ето ти едно нагледно упражнение:числото 20 можеш го разделиш на 5 части - 4ки. Айде сега увеличи всяка 4ка с 10%(0,4). И 4,4+4,4+4,4+4,4+4,4=22..ами 10% повече от 20 ...Поздрави
                      Математика .. Икономика ... :P
                      Renault Clio Baccara 1.8 SPI 90hp
                      Бившо: Fiat Bravo SX 1.6 16v 103hp

Коментар

Ей какво доживяхме Гърци атакуват нашия бензин14 май 2008 / News.dir.bgГърци щурмуват българските бензиностанции по югозападната ни граница. Съседите пристигат с багажници, претъпкани с празни туби, които пълнят с наши горива.Причината е стачка на шофьорите на гръцките цистерни заради скъпите горива, която от няколко дни почти парализира страната.

Коментар

Аз съм съгласен за смятянето на процента в същата му стойност, но с толкова колкото е скочил петрола е скочила само частта калкулирана в цената за материала, от който се правят горивата, а този разход не е равен на цената. Ако да кажем е 50% от цената на дребно отива за суровината, то останалите 50% идват от Акцизи, данъци и други разходи включени в тази цена. Тогава при 10% нагоре за петрола, трябва да има макс. 5% нагоре за горивата или дори по-малко защото цената на суровината е далеч под половинката от себестойноста на крайния продукт. Твърде много опростихме картинката, но факта си е факт - спекула има.

Коментар

limpbizkit написа:
                            Ей тва е нафтата стана 2.50
                            Не ми се иска да пророкувам обаче ако се следва този тренд до края на годината горивата ще минат три лева на литър - аз вече съм се настроил - купих си Пунто 55 с ГАЗ Yellow_Flash_Colorz_PDT_06

Коментар

ilkor написа:
                              Засега гръцките клиенти са от селища на около 50 километра от границата.
                              Е те, докато дойдат и докато се приберат ... той взел, че им свършил

Коментар

wwweb написа:
                                ilkor написа:
                                Засега гръцките клиенти са от селища на около 50 километра от границата.
                                Е те, докато дойдат и докато се приберат ... той взел, че им свършил
                                ако им харчат по сто на сто колите може :D
                                N.Y. State of Mind

Коментар

Working...
                                X