Значи в събота ме хванаха с превишена скорост преди Търново. Движех се с 88 км/ч при разрешени 60 км/ч извън населено място.Написаха ми акт, взеха ми талона и ми казаха, да ида в КАТ след месец. Питах ги колко ще е глобата, казват 20 лв., без да ми вземат точки, защото ми е първо нарушение. Съответно аз нямам възражения.В акта пише че всичко това е по чл. 6 а той гласи:Чл. 6 "Участниците в движението: 1. съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка;2. изпълняват разпорежданията на лицата, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, независимо от светлинните сигнали, пътните знаци, маркировката на пътя и правилата за движение."Та въпроса ми е какво общо има този чл. с превишената ми скорост? И дали глобата ще е 20 лв., без вземане на точки?Според чл. 182 "(2) Водач, който превиши разрешената скорост извън населено място, се наказва, както следва:1. за превишаване с 10 км/ч - с глоба 10 лв.;2. за превишаване от 11 до 20 км/ч - с глоба 30 лв.;3. за превишаване от 21 до 30 км/ч - с глоба 50 лв.;"А и на края каква е процедурата от тук нататък?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Акт за превишена скорост?
Collapse
X
-
Акта, който са ти написали важи 1 (един) месец вместо контролният талон. Талона се взима като някакво доказателство, поне така пише на бланката за акта.За този един месец някой дебел полицай (шеф на РПУ на територията, на което е извършено нарушението) трябва да разгледа акта и да реши има или няма нарушение и ако има да наложи санкция според закона. На основание на това негово решение този (на заплата от мен и теб) издава т.нар. наказателно постановление - в него е посочено пак какво е нарушението, кои членове от закона са нарушени и какво е наказанието.Това наказателно постановление отиваш след 1 месец да си го вземеш от КАТ. По старият закон като ти връчат НП ти връщат и талона, НО по новият закон ти връчват НП и докато не го платиш не ти връщат талона. НП можеш да го обжалваш пред районен съд по извършване на нарушението в 7 дневен срок от връчването му, като жалбата се подава чрез РПУ, на което е извършено нарушението. Това се прави с цел ако чичковците полицай решат може да ти махнат акта и без да пращат жалбата в съда, за това се подава чрез тях до районен съд.Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше
-
Lane Staley написа:Да не са те бастисали на разклона за Стражица? Мен там ме засякоха с 21км/ч по-висока скорост. И аз нямам други нарушения. В една категория сме Чакам си акта. КАто излезе, ще ти пиша колко е.Space Star 1.9 DID
Коментар
-
Ако обжалва наказателното постановление, ще му върнат синьото талонче до обявяване на становище по делото Аз не веднъж съм пускал жалби по наказателни постановления, за да ми върнат талончето и да отида да възстановя точки А за превишаване на разрешената максимална скорост за движение извън населено място с 28км/ч. глобата е 50 лв. и се отнемат 2 к.т.
Коментар
-
Чл 6, т. 1. Посока от Търново към Варна, нали? Моето положение е странно - книжката ми е издадена от МВР Шумен, а личната карта от МВР София. Според тези дето ме глобиха трябва да излезе в София. Тук в КАТ ми продължиха акта, един вид потвърждение, че трябва тук да излезе, но знам ли...like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair
Коментар
-
Мен ме хванаха с 88 км/ч в населено място... при ограничение 50 (както се сещате), даже бях пуснал тема да попитам кое/как, че за 10 години и на мен ми беше първия акт (ушеви не бяха гладни)... Имаш късмет, защото при мен: 150 лева глоба + 1 месец каране на колело (може и градски транспорт). Все още (3-ти месец почти) презаверявам акта и още няма наказателно постановление... По лична карта и книжка се водя в Стара Загора, а от около 9-10 години живея в Сф ... и сега за всяко презаверяване ходя до СЗ... Докато не ми излезе наказателното и не ми вземат официално книжката за 1 месец... Казват, че може да ми го удължат и в КАТ-София, но мисля, че по-бързо ще отида до Стара Загора и ще се върна, отколкото да чакам цял работен ден в КАТ-София... Доколкото разбрах се чака от 7 сутринта до 4 следобед за единия печат на акта...
Коментар
-
batececo написа:Мен ме хванаха с 88 км/ч в населено място... при ограничение 50 (както се сещате), даже бях пуснал тема да попитам кое/как, че за 10 години и на мен ми беше първия акт (ушеви не бяха гладни)... Имаш късмет, защото при мен: 150 лева глоба + 1 месец каране на колело (може и градски транспорт). Все още (3-ти месец почти) презаверявам акта и още няма наказателно постановление... По лична карта и книжка се водя в Стара Загора, а от около 9-10 години живея в Сф ... и сега за всяко презаверяване ходя до СЗ... Докато не ми излезе наказателното и не ми вземат официално книжката за 1 месец... Казват, че може да ми го удължат и в КАТ-София, но мисля, че по-бързо ще отида до Стара Загора и ще се върна, отколкото да чакам цял работен ден в КАТ-София... Доколкото разбрах се чака от 7 сутринта до 4 следобед за единия печат на акта...Fiat Punto '98 1.1 6Speed.
Fiat Stilo '02 1.6 16V
Коментар
-
Ами колега, то в самия член си го пише защо са ти го писали него. Пише че си длъжен да се съобразяваш с длъжностните лица и т.н. и т.н. и ПЪТНИТЕ ЗНАЦИ И МАРКИРОВКИ. Предполагам, че ограничението е било въведено с пътен знак, следователно затова са писали и този член. Иначе до колкото съм запознат аз, за превишена скорост, поне в София пишат 20 или 21 член от ЗДвП. Явно ония са новообучени и не знаят, че за скорост си има точен член. Ама и да обжалваш, надали ще падне. То самия член си го гласи, че ти си длъжен да се съобразяваш с знаците
Коментар
-
Абе хора Вие не четете ли Какво ви пишат????????????? Чл. 6. Участниците в движението: 1. съобразяват своето поведение със сигналите на длъжностните лица, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, както и със светлинните сигнали, с пътните знаци и с пътната маркировка;2. изпълняват разпорежданията на лицата, упълномощени да регулират или да контролират движението по пътищата, независимо от светлинните сигнали, пътните знаци, маркировката на пътя и правилата за движение.При положение ,че ви се пише Акт за скорост Чл. 21. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г.) При избиране скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в км/ч: Пътно превозносредство от: Населено място Извъннаселено място Автома- гистрала Категория А 50 80 100 Категория В 50 90 130 Категории С, D 50 80 100 Категории В+Е, С+Е, D+Е 50 70 100 Категории Т 50 50 - Категория М 45 45 - Самоходни машини 40 40 - (2) Когато стойността на скоростта, която не трябва да се превишава, е различна от посочената в ал. 1, това се сигнализира с пътен знак.Да попиташ може да бъде моментен срам, но да не попиташ и да останеш невеж, е доживотен срам.
Brava 1.4 12V SX
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар