къде е ударението - че споря с едни византийци - за секо ударение ми спорят и като почнаха и за ударението на фяТ ми падна пердете и реших да пусна тази леко спамска тема...
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
фИат или фиАт?
Collapse
X
-
фИфа или фифА? Ха сега, къде е ударението на съкращението? FIAT = Fabbrica Italiana Automobili TorinoПредполагам всеки език си има своите характеристики и хората си произнасят думичките по съответния начин. Я пробвай да накараш французин да му тури ударението на първата гласна, демек на "и"-тоАнтверп, Аалст, Люцерн, Слован, Олимпия, Беверен, Публикум, Тампере, БАТЕ (Борисов), ЖИЛИНА и Дебрецен ... следва продължение...
Коментар
-
Точно!Това е съкращение, не е дума, така че всеки да си го слага според спецификите на езика.Точно пък с византийци си седнал да спориш. Дето са толкова неграмотни на тема ударения, че е задължително на всяка дума като пишат да слагат ударението...Много забавно беше обаче, като бях в Македония трябваше да идем на обяд, и човека вика :"Айде, ке идеме со ЛанчИата"
Коментар
-
то къде е ударението на МВР? където каже бате бойко. а къде е на UNICEF? като каза за македония се сещам за оня плешивия славчо по бтв: отваря българско македонски речник. и цитира:лампа - лампакола - кола и т.н. думите не бяха тия де, но се сещате кво искам да кажа. голем речник големо нещо!
Коментар
-
Re: фИат или фиАт?
charlie написа:къде е ударението - че споря с едни византийци - за секо ударение ми спорят и като почнаха и за ударението на фяТ ми падна пердете и реших да пусна тази леко спамска тема...
Коментар
-
Re: фИат или фиАт?
lov написа:...По принцип ударението в италианския език е на последната сричка.Имат си и някои изключения но са доста малко като думи и по правило се учат на изуст.А за фията не съм забелязал като говорят да слагат ударението на друго място.ex FIAT Stilo 1,9 JTD Dynamic 3 врати
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар