Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

КАТ Започва да мери грайфери!

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

pinko написа:
    Kimi_Raikonen написа:
    Както писах преди- зимните гуми сработват на номинална температура за сцепление с асфалт при температура по- ниска от 7 гр.С.
    Преди 2 седмици се върнах от тестове в родината ти. При минус 7 градуса лятната гума скъсваше шортите на зимната.Факт.
    Зимните гуми си показват най- добрите качества при сняг върху асфалта- забележи- какво представлява всяко едно грайферче на зимната гума- ще забележиш, че то е нарязано с по няколко нарязани ивици, прокарай пръст по него и ще усетиш как всяка от тези ивици се разделя леко и зацепва на пръста, Това качество на зимните гуми е особено полезно при движение- просто тези маки грайферчета постоянно се разтягат и от най- малкото усилие и допълнително "зацепват’ в контактната площ, а запазването на мекостта се определя от по- меката смес- soft на грайфера, който остава мек и при ниски температури, поради състава си от по- "мек" естествен каучук по протектора.Туй нещо го няма при летните гуми, които са изчислени за движение по топъл асфалт и да издържат на високи температури за нагряване от настилката, без да допускат неприятните за зимните гуми прегряване и разрушаване на повърхностния слой, като за целта им се добавят различни съединения на пластмасова основа за износоустойчивост... но това вече е друга тема за летните гуми..., а основната грижа на зимната гума е да "лепне" по пътя при ниски температури.
    Brava 1.2 16V 82 к.с. 2000г.

Коментар

Не може да няма еднозначен/верен отговор на въпроса. Неможе един да казва аз карам целогодишно със зимни гуми защото дори на мокро и лятото се държат по-добре само дето се износват по-бързо. От друга страна друг да вика че зимните не стават за нищо освен за сняг. То кво излиза аз нищо не разбирам. Какъв е отговора на въпроса - зимата, като паднат температурите да се слагат ли зимни гуми или не. Каква е идеята да се слагат ако са по зле на всичко друго освен на сняг. То излиза, че възможноста да се пребиеш зимата с зимни гуми е по-голяма отколкото с летни.
      Fiat Punto 1.7TD

Коментар

Kimi_Raikonen написа:
        ...а запазването на мекостта се определя от по- меката смес- soft на грайфера, който остава мек и при ниски температури, поради състава си от по- "мек" естествен каучук по протектора ...
        Няма такова нещо - по-естествен каучук. Всеки каучук при ниски температури се втърдява и става на ГЬОН. Меката съставка е "Силика" (на силиконова основа) и тя не позволява на каучука да се втвърдява. Т.е. Скъпата зимна гума има по-висок процент на "силика". Евтината зимна гума разчита само на шарка на протектора за подобряване на сцеплението. Протектора пък е съставен от организирани блокчета, така че според скоростния индеск да не се запълват каналите със сняг, а при всяка стъпка да имаме цикъл на "заключване" и "отключване" или освобождаване на снежен обем в зоната на контактното петно. Така че моят съвет е към "пълна промяна" и да си сложим "силиконите" в гумите.

Коментар

Някой може ли ми обясни защо по комунистическо време нямаше зимни нямаше летни гуми .Бяха все един тертип и караш и лятно и зимно време все с едни и същи гуми Важното беше да се преценява обстановката и да се кара нормално. То сега вече ще очаквам да се появят на пазара и пролетни и есенни гуми :D :D
          Фиат Панда 1.2 2006година
          Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

westdogg написа:
            charlie написа:
            AlBundy написа:
            Да имаш да вземаш, че на 15 градуса на мокро летните ще са по добре от зимните
            ти да имаш да взимаш - летната гума се държи по-добре при почти всички условия (отстъпва само на лед, сняг и кал) в сравнение със зимната
            И аз съм на това мнение. Според мен няма смисъл заради 5-10 снеговалежни дни да се кара няколко месеца със зимни гуми. Дори да падне малко сняг е по малко вероятно да ударите ако карате внимателно с летни гуми, отколкото бързо със зимни. Аз зимата само отпред слагам зимни гуми за взеки случай. А куките да дойдат да ми мерят патката, нищо не могат да ми кажат. Много пъти са ме спирали и не са ми правили проблем за гумите.
            Без да влизам в комфуртации, ХОРА четете странична литература. Вече не се сещам, но техническите показатели на лятна гума ( износоустойчевост, поведение на пътя, сцепление и др.) от температури например +20 градуса до +хх са едни, но когато стане на въпрос за по-ниски температури ( от +15 до примерно - 30 ) зимната гума е за предпочитане.Аз практикувам така: лятото с летни гуми зимата със зимни. Не взимам нови а карани имам познат който продава и той ме снабдява, но никога не ги карам до последно. Лятна 2,5-2мм, зимна 4-3мм минимум. За зимната гума си трябва протектор, а пък тя е най-добра в средния и нисък температурен диапазон. Тогава поведението на колата е добро и сцеплението на гумата е идеално. Все пак в тази кола карам и семейството си.
            Brava 1.4 12V 96г. газ

Коментар

коцев написа:
              То сега вече ще очаквам да се появят на пазара и пролетни и есенни гуми :D :D
              И за мъгла, за изкачване и спускане, лява и дясна, предна и задна, за мъже и жени, за сутрин и вечер, за дискотека и кръчма, за чалгаджии, за любители на театъра и киното, за центъра, за извънградско, за жълтите павета специално, за дупки до 5см. и над 5см., според шофьорския стаж, за икономия в задръстванията, за зелена вълна, за кметски избори.... гуми трябва да има всякакви, не знаеш за какво ще ти потрябват утре

Коментар

коцев написа:
                Някой може ли ми обясни защо по комунистическо време нямаше зимни нямаше летни гуми .Бяха все един тертип и караш и лятно и зимно време все с едни и същи гуми Важното беше да се преценява обстановката и да се кара нормално. То сега вече ще очаквам да се появят на пазара и пролетни и есенни гуми :D :D
                Ама и не се е мислело много за безопасност, удариш ли се...ми до тук беше...Сега..150 на сняг...ги нямат за нищо. Прав си, разбира се
                Сега Фруктиера в БГ и Додж навън
                Карал Типо 1.6 75 ->Пунто 1.2 75->Браво 1.9Д->Стило 1.9 JTD

Коментар

Момчета написали сте страхотни работи за летни и зимни гуми! (от които се образовах, за което благодаря) но темата, е че КАТ ще прави проверки на грайфера на гумите ! Аз лично карам с зимни - зимата и с летни - лятото! (мое лично виждане по въпроса)! НО....................кажете ми едно: ама ми го обяснете като на ДЕБИЛ! някой написа по горе,че още не е за зимни гуми, аз съм съгласен и аз още съм с летните и ще сложа зимните когато преценя! ..... та въпроса ми е : мойте летни гуми са чисто нови (на 1000 км.) на 01.11.2007 като ме спре полицаи и ми премери грайфера на (летните) гуми акт ли ще ми напише ???
                  Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD, 16V m-jet '04
                  Ex Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD '04; Ex Alfa Romeo 156 1.9 JTD '01; Ex Fiat Coupe 2.0 '95; Ex Fiat Tipo 1.6 i.e. '93; Ex Fiat 131 Mirafiori 1.4 i.e. '82; Ex Opel Vectra C 1.9 CDTI '05 Elegance, Automatic

Коментар

kosta написа:
                    Момчета написали сте страхотни работи за летни и зимни гуми! (от които се образовах, за което благодаря) но темата, е че КАТ ще прави проверки на грайфера на гумите ! Аз лично карам с зимни - зимата и с летни - лятото! (мое лично виждане по въпроса)! НО....................кажете ми едно: ама ми го обяснете като на ДЕБИЛ! някой написа по горе,че още не е за зимни гуми, аз съм съгласен и аз още съм с летните и ще сложа зимните когато преценя! ..... та въпроса ми е : мойте летни гуми са чисто нови (на 1000 км.) на 01.11.2007 като ме спре полицаи и ми премери грайфера на (летните) гуми акт ли ще ми напише ???
                    Ето, Ники-25 е отговорил на твоя въпросhttp://www.lancia-bg.com/forum/viewt...mlРаботи в КАТ и е много наш човек.Абе хора, кога ще се научите да не вярвате ня всяка глупост на некой жаден за сензация, чул-недоразбрал вестникар?Нима наистина вярвате, че щом нещо го пише във вестника, то задължително е вярно?
                    Jeep Grand Cherokee 3.1 TD Limited '01

Alfa Romeo 156 1.9 JTD SW Dinstinctive '02

ex Alfa Romeo 166 2.4 JTD '99

Коментар

Мхм. А на "зимните" гуми картинката не е "Зима", а снежинка... Айде мола ви съ. Специално така дискутираните гуми са за сняг. Време в което има сняг. А не време в което е СТУДЕНО... Зимата в България, специално Варна в 90% от времето си е студена, а много рядко и снежна... А гарантирам, че с несъобразена скорост и сезонни гуми пак стават произшествия - личен опит. Перфектни "зимни" гуми, 90 км/час, мокър път и изведнъж пряспа сняг и от пряспата - в канавката, ама беше пълна с 1 метър сняг, колата се плъзна по "корем" и се спрях в едно дърво... Гумите - нищо им нямаше, ама кой да ми каже, че за ДА не се пързалям трябва да туря и "зимно" дъно на колата???
                      Steliyan's Life!
                      FIAT Marea HLX 1.9JTD 105, 02.2000

Коментар

А за 4-те милиметра ще проверяват ли? Или както си е по закон - минимум 1,6 мм?

Коментар

Днес по новините се изтъпанчи говорителката на КАТ София и обясни как от 01.11.2007 КАТ започват проверки за включени фарове, поставени зимни гуми, дълбочина на грайфера 4мм и работещи чистачки. Журналиста/ката трябваше да я попита и коя марка трябва да са зимните гуми, че всички да знаем какви точно да си сложим. Аз чета закона, пък и по-горе колега показа извадка и никъде не виждам дефиниция "зимни гуми" и стойност "4мм" или са направили промяна в закона която не е публикувана. Не знам ама аз май нищо не разбирам ...
                          Fiat Brava 1.2 SX '99 (182B2.000)
                          http://fiat.comnet.bg/

Коментар

msotiroff написа:
                            Не знам за вас. Аз карам целогодишно със зимни гуми и включени фарове. Според мен и през лятото зимната гума спира по - добре. Не искам да спорим по този въпрос и темата да става като тази, просто това е моето лично мнение. Напоследък не задържам една кола много време, но ето как се кара Фиестата вече 4 години (2 от мен и 2 от майка ми):Беше есен, когато я купих - Септември или Октомври, не съм сигурен. Купих й 4 нови зимни гуми с които карах до следващата зима. Предните две ги продадох, с парите купих една нова зимна гума и с мои пари още една нова. Следващата зима същата процедура. Обикновено по - запазените ги оставяме за задните колела, а по износените се продават - винаги има закъсали, които ги купуват... И така веднъж съм се изръсил за 4 нови гуми, а в последствие давам по 80-90 лв. за една нова гума и Фиестичката постоянно се кара с хубави гуми... :D
                            Това защо не го предложиш като концепция на големите производители? Могат и да ти дадат медал До колкото знам, доста се размеква сместта на зимната гума, когато асвалта е 40-50 градуса Ти затова всяка зима купуваш 2 нови гуми Лятото се кара с летни, зимата със зимни гуми
                            http://free.bol.bg/dodo155/AlfaRomeo/Punto_JTD_all.JPG
                            Alfa Romeo 147 07' 1.9 JTDm Q2
                            FIAT Punto 02' 1.9 JTD
                            FIAT Punto 99' 1.7 TD

Коментар

Аз пък не съм карал със зимни гуми през зимата, повече от три години и не съм имал проблеми, нито със закона, нито с шофирането

Коментар

Kuku написа:
                                Аз пък не съм карал със зимни гуми през зимата, повече от три години и не съм имал проблеми, нито със закона, нито с шофирането
                                И аз така - вече 6-та година от както съм шофьор (скоро ще чукна и първите 100 000км) и не съм имал проблеми заради гумите, а най-вече заради малоумниците дето са навсякъде по пътищата.
                                Fiat Punto ELX 1.9 JTD 80 к.с.
                                Fiat Brava SX 1.4 12V - много хубава кола беше

Коментар

Working...
                                X