Забраниха SMS-те на латиница в Русия.Федералната служба на Русия по надзор в областта на масовите комуникации, връзките и опазването на културното наследство забрани на мобилните оператори да разпространяват SMS съобщения на латиница.Ръководството на службата отбелязва, че в съответствие с федералния закон за връзките, взаимоотношенията между операторите и потребителите трябва да се осъществяват на руски език, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Лента.ру.Решението е съобразено с текстове в Конституцията и с федералните закони за официалния език в страната. В тези документи е отбелязано, че официалният език на цялата територия на Руската федерация е руският, чиято азбука е построена на графичната основа на кирилицата. Така всяко SMS съобщение от мрежовите оператори, набрано на латиница, нарушава законите на страната.Службата вече е провела проверки на операторите и е издала препоръки за отстраняване на нарушенията. Предстои съвещание между ръководствата на службата и мобилните оператори, на което ще се обсъжда изпълнението на изискванията на закона.http://www.dariknews.bg/view_article...007/10/12/sms/
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
НЕ на латиницата в Русия.
Collapse
X
-
И аз го разбрах като peho. Става дума само за разпръскваните от операторите СМСи. Въпреки, че аз на времето, когато пишех СМСи ги пишех винаги на кирилица. Сега не се занимавам с писане на съобщения. Или се обаждам, или не.Иначе приветствам инициативата на русите. Мечтая и в България да забранят публичното използване на латиница, освен в надписи на съответния език.Но докато на полицейските коли пише POLICE, не вярвам да стане.Щото иначе ще станем малко по-малко като сърбите, които уж официално са с кирилицата, но почти никой вече не я ползва. А после - като румънците, които дори не знаят, че някога са ползвали кирилицата (до 1860 г.).
Коментар
-
Roko написа:Rokambol написа:И тук трябва да стане така.
Коментар
-
Megadeth написа:тия руснаци са изтрещел народ== Fiat Stilo == 1.6 16V 103 hp
На света съществува една единствена гигантска машина, която се командва от пигмеи и това е бюрокрацията. (Оноре де БАЛЗАК)
Коментар
-
Immortal написа:И аз го разбрах като peho. Става дума само за разпръскваните от операторите СМСи. Въпреки, че аз на времето, когато пишех СМСи ги пишех винаги на кирилица. Сега не се занимавам с писане на съобщения. Или се обаждам, или не.Иначе приветствам инициативата на русите. Мечтая и в България да забранят публичното използване на латиница, освен в надписи на съответния език.Но докато на полицейските коли пише POLICE, не вярвам да стане.Щото иначе ще станем малко по-малко като сърбите, които уж официално са с кирилицата, но почти никой вече не я ползва. А после - като румънците, които дори не знаят, че някога са ползвали кирилицата (до 1860 г.).
Коментар
-
Iwan написа:Immortal написа:И аз го разбрах като peho. Става дума само за разпръскваните от операторите СМСи. Въпреки, че аз на времето, когато пишех СМСи ги пишех винаги на кирилица. Сега не се занимавам с писане на съобщения. Или се обаждам, или не.Иначе приветствам инициативата на русите. Мечтая и в България да забранят публичното използване на латиница, освен в надписи на съответния език.Но докато на полицейските коли пише POLICE, не вярвам да стане.Щото иначе ще станем малко по-малко като сърбите, които уж официално са с кирилицата, но почти никой вече не я ползва. А после - като румънците, които дори не знаят, че някога са ползвали кирилицата (до 1860 г.).
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар