Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Сглобяема къща, тухла или апартамент

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Сглобяема къща, тухла или апартамент

Колеги я малко да дискутираме предимствата и недостатъците. Дойде времето, когато трябва да действам по въпроса. Разполагам с терен със съответния статут за строеж и е в града.Ето някои мои размишления... Нямам време а и не разбирам от строителство. Най сложен ми се вижда варианта за тухлена къща. Мисля, че е най-време и нерво поглъщащото начинание от трите. Варианта да се разминеш с това, което си си представял не е малък. Разправиите с майсторите постоянно искащи това и онова и не фиксираната цена ме притеснява основно. От друга страна пък ми изглежда най-сигурно, стабилно и "вечно", традиционно изпитано българско. Варианта апартамент е най бърз - получаваш това, което виждаш но на каква цена. Безумно висока. В крайна сметка излиза най-скъпия вариант от трите. Недостатъците на апартамента са как да кажа... всеки ги знае. Нямя да ги коментирам. Варианта сглобяема къща - на него ми се ще да обърнем основно внимание. Има ли някой от вас колеги, който да има преки наблюдения. Изглеждат много кипри. Строят се бързо. Като цени мога да кажа - 300 евро на квадрат в които влиза всичко до ключ(относително понятие). Не се включва наливането на основата. Притеснява ме това, че няма фирми с традиции в българия за подобни строежи. Чувам за калпави материали, майстори и т.н. , вътрешната шумоизолация е като в панелка. Може да е частен случай.Дайте да чуя вашето мнение!
    Fiat Punto 1.7TD

Re: Сглобяема къща, тухла или апартамент

bogidar написа:
    ...Строят се бързо. Като цени мога да кажа - 300 евро на квадрат в които влиза всичко до ключ(относително понятие). Не се включва наливането на основата. Притеснява ме това, че няма фирми с традиции в българия за подобни строежи. Чувам за калпави материали, майстори и т.н. , вътрешната шумоизолация е като в панелка. Може да е частен случай.Дайте да чуя вашето мнение!
    Строи се много бързо в сравенение с тухлена. 300евро е една от най-ниските цени и съответно не влизат някои неща в нея. Има фирми с 5-7год "традиция". Калпава материали, майстори зависи от фирмата, която се избере. Изолацията може да си я направиш както искаш(включително вариант, при който може да се отопляваш само от дишане и включени лампи, разбира се изисква по-голяма инвестиция).

Коментар

Re: Сглобяема къща, тухла или апартамент

vital написа:
      Строи се много бързо в сравенение с тухлена. 300евро е една от най-ниските цени и съответно не влизат някои неща в нея. Има фирми с 5-7год "традиция". Калпава материали, майстори зависи от фирмата, която се избере. Изолацията може да си я направиш както искаш(включително вариант, при който може да се отопляваш само от дишане и включени лампи, разбира се изисква по-голяма инвестиция).
      Колега виждам, че имаш наблюдения. Интересно ми е от къде ги черпиш. Работиш такива къщи или живееш или си пручвал въпроса. Да разбирам ли, че би подкрепил идеята за сглобяема къща. Как ти се струва сравнено с тухлена и като цени също. Какво мислиш за вътрешната шумоизолация(при сглобяемите).
      Fiat Punto 1.7TD

Коментар

Имам наблюдения, защото имахме намерение да правим вилно селище с такива къщи. Разглеждал съм няколко такива къщи включително в чужбина и бих казал, че тукашните никак не са лошо изпълнение.Имам наблюдение от няколко фирми, но са софийски. Изололацията, ако се решиш да правиш така къща ще ти предложат няколко варианта. Най-евтините според мен са за пренебрегване, ако се живее целогодишно. Има вариант с вата 15см, която може да ти гарантира почти нулева консумация на ток/дърва и т.н, а за шума, ако дограмата е подходяща ще бъде в пъти по-добре от обикновена къща, апартамент.

Коментар

колега, най-скъпото в една къща са основите. след това ко имаш пари можеш за една седмица да правиш един етаж- говоря за нормална къща, не палат. като платиш основите на една сглобяема къща ти плащаш основното. след това, че е по-евтино също е мнооооого съмнително, но дори и така да се окаже, то е за сметка на материалите- фирмите от какво печелят иначе. майсторите както ти казаха зависият от фирмата и така или иначе е късмет на какви попаднеш, но 99% ще си оставят ръцете- казвам го, понеже имам скромен опит в строителството. хич няма да ги интересува кое как е станало, защото ти си частен случай и фирмата за която бачкат няма да им пука как ще стане, щото след теб идват другите и така. докато примерно при строеж на един блок фирмата изпълнител контролира до някаква степен и без това постоянно преминаващите работници/разбирай, че рядко има някой да е работил на предния обект/, защото фирмата изпълнител ще работи с главната фирма която строи и по-натам. така че там има малко конторл, но при малкия клиент ЧЕСТНО НЕ СЕ НАДЯВАЙ НА КОНТРОЛ. това е моето мнение, аз лично сам бих си я построил, но след като не разбираш не знам. а по въпроса за евтиното, смятам, че за 300 евро квадрата и то минимум ще си направиш чудесна колибка. аз лично бих заложил на традиционното. ако ще живееш ти в нея задължително, ако пък ще я продаваш пак мисля, че ще й вземеш парите.
          Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
          Fiat Bravo'97 1,6 16v
          Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

Става въпрос за фамилна къща-целогодишно . Като квадратура около 120кв.м.
            Fiat Punto 1.7TD

Коментар

bogidar написа:
              Става въпрос за фамилна къща-целогодишно . Като квадратура около 120кв.м.
              Имах някъде оферта за 100кв - около 50 000-60 000евро до ключ - само си вкарваш мебелите и си сменяваш бравата, ако искаш

Коментар

С или без основите?
                Alfa 147 1.9 JTDm '07 Q2 - хем червена, хем пуши черно;Zafira 1.9 JTD@120++ - белият кенеф
                ex. Alfa 155 1.7 '93 ### ex, Alfa 147 1.9 JTDm '03 R.I.P. ###Lancia Lybra 2.4 JTD@140HP+ 2001,

Коментар

Убуу де, полагането на основи излиза около 250лв./кв.м., за довършителни работи още 200лв./кв.м. и за обзавеждане към 150лв./кв.м. = 600лв./кв.м. х 100кв.м. = 60’000лв. Като добавим и покрив, дограма, облагородяване на двора и други дребни разходи за още 20’000лв., ГРУБО сметката излиза около 80’000лв. за 100кв.м. собствена къща, т.е. по 800лв./кв.м. или 400Евро Нека е 500Евро - за 50’000Евро се оказва, че можеш да имаш собствена къща с площ 100кв.м. или малко повече, която да бъде в пъти по-добре от всеки апартамент за същата сума, който освен всичко друго ще бъде и с площ 2/3 от къщата Е, какви са тогава тези цени по 1000-2000Е/кв.м. дето ги пишат по обявите Аз мисля, че щом вече имаш място и виза за строеж, то най-добре си направи солидна, тухлена къща и дори да ти коства малко повече време, нерви, та дори и пари, после мисля ще разбереш, че си е струвало Аз бих постъпил така

Коментар

Както споменах за мен като че ли най-добре е тухла. Но ме притеснява факта, че не може да се даде оферта дори ориентировъчна (+/- 10 000евро за мене не е оферта ). Варианта сглобяема или апартамент някакси е по регламентирано. А като става въпрос за основи - не бъркайте тухлената къща със сглобяемата. Сглобяемата е много по лека конструкция и нещата седят по друг начин - няма нищо общо..
                    Fiat Punto 1.7TD

Коментар

Абсолютно съм съгласен с Kuku, наскоро някъде из нета четох, че някоя от фирмите производителки преустановява приемането на поръчки за сглобяеми къщи до 100 кв.м, поради невъзможност да се вмъкне в цената 50 000 евро! Също, чувал съм, че себестойността на 1 кв.м жилищна площ,масивно строителство, е около 220-250 евро.Правете сметка каква е печалбата на юнаците.Според мен строителството по стопански начин, особено ако има къде да складираш, съхраняваш и опазиш строителните материали е най-изгоден.
                      SUZUKI SX 4/1.9 DDiS, 120 кс/8V, 4X4

Коментар

Това строителството си е луда работа. За печалбите няма смисъл да се коментира. Лошото е че "фирмичките" са решили да забогатяват на наш гръб. Не ми се иска да обиждам ама куцо и сакато - се майстор се пише. После резултатите са плачевни и ходи се разправяй - това ме плаши.Сега живея в една боксониера ама от както станахме трима си е тесничко Малката е на година и половина и няма да ви разправям. Сутрин като стана половин час не мога да си намеря дрехи, ключове и т.н. Като гледам нашата кооперация. Малка е на 4 етажа с по 2 апартамента и едно ателие и моята боксониерка -11 домакинства. Кои от чишит по чишит. Няма оправия. Та казвам за строителството. Толкова недомислици. Канализацията отврат, покрива, течове, вратите изметнати, дограмата уж дървена двойна ама...
                        Fiat Punto 1.7TD

Коментар

...цитирам само от сайта на една фирма, която няма да казвам, за да не стане реклама...ето:Цените зависят от типа конструкция, която изберете. За стандартна конструкция с дебелина на панелите 14см цената е 570 лв. за квадратен метър за едноетажна конструкция и 650 лв. за квадратен метър за двуетажна конструкция. В цената е включен транспорт, монтаж, PVC дограма със стандартен стъклопакет, MDF врати, подово покритие ламиниран паркет на всички помещения с изключение на мокрите помещения, битомни керемиди, PVC улуци. Включени са също ВиК и ЕЛ. инсталация, както и документите за узаконяване на сградата.За дебелина на панела, различна от 14см, цената се коригира. Цените са с включен ДДС. Плащането се осъществява на три етапа:1. При подписване на договора се заплаща 50% от сумата.2. Когато са готови строителните елементи и започне транспортирането и строежа на сградата, се заплащат 40%.3. Последните 10% от сумата се заплащат, когато строителството е завършено и е подписан приемо-предавателен протокол.

Коментар

Каквото и да решиш в крайна сметка, си е за теб, но моят съвет е къща, разбира се си даваш сметка, че при този вариант всичко, което протече и се развали си е за твоя сметка, но при всички положения е по-добре от апартамент, така че разгледай оферти, сравни цени и действай. Сглобяемите къщи са страхотни, има една американска фирма, която е много добра в това отношение. Успех! :D
                            Следвай мечтите си))

Коментар

Няма как да ти дам конкретен съвет, кое е по-добро ти си решаваш. Мога да ти обърна внимание на две неща. 1. Не робувай на това че къщата ти трябва да е здрав тухлено бетонен бункер. Сигурно има статистика колко процента от къщите в Америка са сглобяеми...според мен е не по-малко от 85%. Е сигурно ако беше чак толкова много зле нямаше да ги предпочитат. НО2. Поинтересувай се какъв субект ще е тази къща за пред нашите банки. Защото доколкото аз знам няма да ти дадат ипотечен кредит срещу нея. Май банките се опасяват да не си я разглобиш и натовариш на ремаркето и да се изнесеш . Нямам идея как ще си финансираш строежа но ако е през банка - няма да стане. Или пък ако завбъдеще ти потрябва някакъв ипотечен кредит (да не дава господ ама се случва я някой се разболее сериозно я нещо друго) - няма да получиш такъв от банка.А, сетих се и друго...ако тръгнеш да я продаваш ще е доста трудно. Българина е захранен с приказката за трите прасенца.

Коментар

Working...
                              X