Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Електрическо подово подгряване? (за апартамента де...)

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Електрическо подово подгряване? (за апартамента де...)

Така де... правя сега един ремонт вкъщи... да не се задълбочавам в подробности, но в нашата част на квартала (Сухата река) няма и помен от топлофикация (за радост или не) и се другаруваме предимно и само с Енергото... Та по темата - решил съм да си сложа едно ел.подово, но забележете не за да се отоплявам, а лееееееко да подгрявам пода... ще има друг основен отоплител. До тук добре... само че като се поразрових из интернет за отзиви, съвети и насоки... вече не знам какво да правя. Едни казват, че от подовото се получавала ел-магн. индукция, която била много вредна за здравето.... другото което ме притеснява е, че искам да сложа ламиниран паркет, което обаче с подово никак не се комбинирало (освен че бил изолатор) ами и щял да се размести и да зейнат фугите заради топлинното разширение... Затова реших да сложа 600 ватов нагревател, който да има малка (10W/л.м.) отделяна мощност, като по този начин избегна конфликта с паркета... Но тук дойде следващия въпрос - как да го наредя кабела? Гледам пишат, че се редял змеевидно, но пък от у-ще знам, че това си е жива индуктивност, което пък нали било вредно за здравето?! Чудя се дали да не го навия спираловидно? А бе като цяло, ако някой има опит/знания да сподели, ще съм му благодарен...
    Alfa 156 1.8 TS 16V 144hp
    --- в сърцето завинаги... ---
    Fiat Tipo 1.4 DGT karb. 78hp

Както и да го наредиш,елктромагнитните излъчвания ще ги имаш.А с тези 10 вата/л.м. и изолатор паркета,каква ли работа ще ти свърши?

Коментар

Сложи добра топлоизолация отдолу (за да топли нагоре през ламината). Обикновенно обаче върху подово отопление слагат теракота - ефекта е много як - лятото е хладно, зимата топло. Нареди си го на зиг/заг (змеевидно, ако предпочиташ). И не си мори главата с градски митове.
      Fiat Ritmo 105TC
      1600cc 105к.с.

Коментар

Аз не бих си сложил ел. подово.Една от причините - най-прозаичната - ако ти изгори нагревателя (а се случва често), трябва да къртиш теракота, или да махаш паркета...Другото сериозно нещо е, че паркета наистина е доста добър изолатор. Няма смисъл под него да се слага отопление - кво ще топлиш, тавана на съседа отдолу ли?А и с тези 10W/m - абсолютно никаква полза няма да имаш от него, само ще ти остане труда за монтажа и парите хвърлени на вятъра.

Коментар

Няма как да изгори-температурата на проводника по спецификация е най-много 40 градуса.Аз съм с подово-3500 вата на 70кв метра.С теракот съм.Много е приятно,обаче и сметките за ток са си приятни-за енергото.Ползвам го преди да пуснат парното и след като го спрат.Нищо не ти пречи да си го имаш,пък дали ще го ползваш-кабела е евтин,сложи да има.А по въпроса за магнитното поле-ми то човек не трябва да ползва и мобилен телефон,както и да минава покрай телевизионната кула.Пък и ще ти изолира вредните лъчения от комшиите отдолу.
          FIAT PUNTO GT1 Kyron 2000xdi nisan serena 1.6

Коментар

Re: Електрическо подово подгряване? (за апартамента де...)

Sandeto написа:
            Така де... правя сега един ремонт вкъщи... да не се задълбочавам в подробности, но в нашата част на квартала (Сухата река) няма и помен от топлофикация (за радост или не) и се другаруваме предимно и само с Енергото... Та по темата - решил съм да си сложа едно ел.подово, но забележете не за да се отоплявам, а лееееееко да подгрявам пода... ще има друг основен отоплител. До тук добре... само че като се поразрових из интернет за отзиви, съвети и насоки... вече не знам какво да правя. Едни казват, че от подовото се получавала ел-магн. индукция, която била много вредна за здравето.... другото което ме притеснява е, че искам да сложа ламиниран паркет, което обаче с подово никак не се комбинирало (освен че бил изолатор) ами и щял да се размести и да зейнат фугите заради топлинното разширение... Затова реших да сложа 600 ватов нагревател, който да има малка (10W/л.м.) отделяна мощност, като по този начин избегна конфликта с паркета... Но тук дойде следващия въпрос - как да го наредя кабела? Гледам пишат, че се редял змеевидно, но пък от у-ще знам, че това си е жива индуктивност, което пък нали било вредно за здравето?! Чудя се дали да не го навия спираловидно? А бе като цяло, ако някой има опит/знания да сподели, ще съм му благодарен...
            По същество ако наистина слагаш подово и ламиниран паркет си е направо идиотщина.Това че си избрал нагревател с 10W/l.m. все още не означава нищо.Важно е на каква площ ще го намотаеш.Ако го сложиш примерно в някоя стая с 25м квадратни и с ламината отгоре като го включиш днеска сигурно другата седмица ще разбереш че имаш някакъв ефект.Е ще разбереш като ти дойде сметката за тока със сигурноста че си го включвал.По добре както са ти писали и колегите наблегни на изолацията от долу а ако изкаш нещо за леко подгряване на стаята си вземи един панел за лъчисто отопление.А това за индуктивностите колегата правилно ти го е казал градски митове.На колко по големи магнитни индукции се подлагаме без да знаем че бедна ти е фантазията,Толкова от мене.
            BRAVA 1.4 12v - 1998г.

http://vbox7.com/play:124bedab

Коментар

за мен идеята е тъпа... сори... самата идея за подово отопление... не знам с какви доходи си, но си сметни 10 кW по средно 0.10 лв. / дневна - нощна / на час по 10 часа на ден / прмерно / на месец се получа цифра...ако искаш идеи и приемаш такива - ето - като си решил че ще си на ток....значи - отиваш и си купуваш 1 алуминиев радиатор като смяташ горе-долу по ребро на квадрат за ребро 500 мм височина. закачаш си го някъде - най-добре под прозореца и близко до контакт по възможност кабела да е със сечение 4 квадрата..отиваш и си купуваш един нагревател за бойлер само че прав, а не с изкривен отгоре нагревател - 3 кW. с резба / мисля, че беше цол или цол и четвърт / и го навиваш на единия долнен край на радиатора. пълниш радиатора с трансформаторно масло примерно....слагаш и едно термореленце и си 6 точки.....
              Fiat Punto 1.1-Синята птица
              Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
              Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp

Коментар

Колегите казаха повечето неща, но нека и аз споделя преките си наблюдения. В къщата на родителите ми има цял етаж с подово, останало от времето когато това беше модерно и цената на тока го позволяваше. Начините на изпълнение на едно такова отопление са няколко, в зависимост от това какъв ефект искаш да се постигне. 1 - Т.н. акумулираш ефект - Поставя се изолация от долната страна на плочата, а самия нагревател се "вгражда" в нея. По този начин се нагрява цялата плоча, изолацията пречи на топлото да "бяга" надолу. Предимството е, че може да се ползва нощната енергия (по-евтина) за да се загрява. Недостатък е, че ако искаш помещението да се стопли бързо просто няма как да стане. 2 - Поставя се специална изолация* върху плочата и кабела се нарежда върху нея. При този вариант е задължително да се постава твърда подова настилка - теракот, гранитогрес и т.н. Предимството е че бързо се затопля, а като недостатък бих посочил бързото изстиване.Според мен подовото е добро решение, НО трябва да е направено по всички правила, иначе няма никаква полза от него.* Имам предвид изолация от екструдиран полистирол + т.н. топлинни отражатели, което като цяло идва доста скъпо.п.с.1 Колега, сложи ламинат само ако много обичаш комшиите си п.с.2 600W нагревател няма изобщо да го усетиш. Само за сравнение ще ти кажа, че за 25 квадрата стая кабелчето е 3.5 kW.
                Alfa 159 SW 2.4 Ti
                Fiat Marea '99 1.6 16V ELX
                "...внимавай че тези италиански кочини много вървят."

Коментар

Моето мнение е:1.Сложи си една хубава изолация на пода 2-3см.2.Сложи си твърда подложка за ламината 5.5-6мм(Изостеп, ВТМ и т.н)3. Слагаш си ламината и си решаваш проблема!Предлагам го на всички клиенти и който и да си го е направил е останал доволен!П.П.- Продавач - консултант съм в магазин за паркети и изолации! П.П.2- Забравих, че може да се появи проблем от към височината на пода в стаята! Трябва да си придвидиш колко см. имаш от вратата до пода и дали има възможност да се реже вратата отдолу.
                  Lancia Lybra 2,4JTD '03
                  Фиат Браво 1.9TD75 '97
                  Фиат Брава 1.4 Бензин и Метан '97 -ex
                  Фиат Купе 1.8 Бензин '97 - ex

Коментар

Подовото отопление отдавна се е доказало че е не ефективно. Само ще си хвърлиш парите напразно. Щом като си на ток се орентирай към климатици, не е нужно да са скъпи инверторни модели, само да са доказани марки. В къщи съм с китайски с марков компресор и вече трета година е безатказен, а и сметката за тока е поносима.
                    TEMPRA 1,6i 835C1000/159AT54A

Коментар

Vlaad написа:
                      Подовото отопление отдавна се е доказало че е не ефективно. Само ще си хвърлиш парите напразно. Щом като си на ток се орентирай към климатици, не е нужно да са скъпи инверторни модели, само да са доказани марки. В къщи съм с китайски с марков компресор и вече трета година е безатказен, а и сметката за тока е поносима.
                      подовото не е само с ел.енергия колега :D има и с вода, но просто в БГ не се използва често
                      2015 Renault Megane Expression GT
                      2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
                      Всичко за FIAT Bravo 2007

Коментар

Точно, колега. Подово на вода (или друг подобен флуид), съчетано с една хубава термопомпа си е направо перфектно. Но тук става въпрос за електрическо подово, което както писах и по-горе, лично на себе си не бих сложил.

Коментар

Здравейте отново... днес естествено пак цял ден бях "на ремонта" и не следях темата... благодаря на всички отзовали се... Като попрочетох отговорите, искам само отново да поясня за колегите, които не са разбрали - с това подово нямам за цел да се отоплявам, а да си направя пода ~20-25 градуса топъл... Проблемът е следния - живея на втория етаж, а пък съседа под мен от няколко години е избягал в Испаниа и няма кой да ме "подгрява отдолу" така че зимно време пода ми е ужасно студен, което води до значителни енергийни загуби, защото когато на човек му е студено в краката, то ако ще в стаята да си направиш 29 градуса температурата пак ти е зиморничаво... и обратното - доказано е, че ако на краката им е топло, човек приема 17-18 градуса околна температура за комфортна... т.е. ако аз сложа 600W нагревател (като мощноста на нагревателя е 10W/л.м. за да не прецаква паркета) аз мога да намаля разходите за общото отопление на стаята, което ще ме компенсира значително, че дори и икономия ще реализирам като не се пъна да пре-отоплявам.Това за изолацията отдолу под подовото го четох навсякъде... но си мисля следното - тази изолация се слага, когато подовото отопление се използва за да се отопляваш и когато отделяната топлина е значителна, а в моя случай отделяната топлина ще е символична. Също така идеята ми е ламинирания паркет да не е с подложка, а лепен. Има такива специални смоли за лепене на ламиниран паркет, така че изолацията която дава паркета ще е още по-малка.Благодяра на колегите, които развенчаха легендите за ел.-маг. излъчвания , така че слагам смело като гледам да не са по-близо от 10-12см проводниците един спрямо друг за да се намали индукцията до минимум..... все пак. Змеевидното полагане май ще се окаже по-лесно, така че явно така ще го редя...Що се касае вероятността да изгори/прекъсне подовото - ами за това аз слагам втори кабел, резервен... Е, ако изгори и резервния ли? ...амиии толкова години без подово съм карал... Остана само още един нерешен въпрос без отговор... Той е по-скоро за професионалисти електротехници... А именно - проводника за подово отопление е двужилен, като едното жило е съпротивителния (нагревателния) елемент, а другия проводник е без съпротивление, така де обикновен меден проводник. И сега - чудя се като навивам кабела да връщам ли другия край към началото или просто да ги закъся в отсрещния край и да включа към 220В началните два края...
                          Alfa 156 1.8 TS 16V 144hp
                          --- в сърцето завинаги... ---
                          Fiat Tipo 1.4 DGT karb. 78hp

Коментар

Най-добре климатик-бързо затопля,по-икономичен е.има предимства и лятото......Подовото загрява бавно и не топли.Що не си сложиш една каминака с водни ризи..... да си печеш шишчета зимата?! Най-рентабилно е!

Коментар

прав си колегатялото усеща не само температурата на въздуха, но и на ограждащите елементии ако стените или пода са студени, човек се чувства некомфортно...а с какво ще се отопляваш?
                              2015 Renault Megane Expression GT
                              2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
                              Всичко за FIAT Bravo 2007

Коментар

Working...
                              X