Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Честит празник 6 септември Ден на СЪЕДИНЕНИЕТО

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Честит празник 6 септември Ден на СЪЕДИНЕНИЕТО

Днес честваме Съединението на Княжество България с Източна Румелия, с което българският народ отхвърля една несправедливост, наложена от Великите сили през юни 1878 г. с Берлинския договор.Първи в борбата за историческото обединение се впускат революционерите от епохата на Възраждането и на Априлското въстание. Стефан Стамболов, Иван Драсов, Захари Стоянов, Никола Обретенов, Христо Караминков, братята Никола и Георги Живкови и други основават комитети в Търново, Пловдив, Русе, Кюстендил, Ловеч, София, Разград, Габрово. Дейността им е подпомагана от българските правителства, които осъществят постоянна дипломатическа агитация сред официална Европа за националните стремежи на нашия народ. През зимата и пролетта на 1885 г. съединисткото движение в Източна Румелия се активизира.В началото на февруари група бивши революционери образуват Български таен централен революционен комитет (БТЦРК). В него влизат Захари Стоянов - председател, Иван Андонов - секретар, Тодор Гатев - касиер и членове - Петър Зографски, Спиро Костов, Иван Стоянович, Спас Турчев и др.През пролетта и лятото на 1885 г. в Чирпан, Сливен, Пазарджик, Ямбол, Хасково и други градове и по-големи села се създават частни революционни комитети. В тях се записват патриотично настроени интелигенти, ръководителите на спортни и културни дружества, недоволни от източнорумелийското правителство. Организацията получава пълната подкрепа на княз Александър Батенберг и на цялата българска общественост. Без да го афишира официално, назначеният от султана главен управител на Източна Румелия Александър Богориди толерира и поощрява съединисткото движение, макар то да е насочено и срещу него като представител на Османската империя.Сигналът за въстанието е даден на 2 септември 1885 г. в столицата на Априлското въстание Панагюрище. Последният управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич в деня на обявяването на Съединението казва: "И аз съм българин. Не мога да не чувствам известно удовлетворение в тази минута".На 8 септември Александър Батенберг издава манифест към българския народ. В него князът съобщава за провъзгласеното Съединение и за решението си да го приеме като общонародно дело. На другия ден той е посрещнат тържествено в Пловдив, откъдето изпраща телеграма до правителствата на европейските Велики сили: "Старата Източна Румелия престана да съществува и народът ме провъзгласи за свой княз".До обявяването на независимостта през 1908 година българската дипломация поддържа в Европа илюзията за две области, а не за единна българска държава, което тогава не е възприемано от Великите сили. В този смисъл делото, започнало със Съединението, на практика приключва окончателно доста по-късно - с обявяването на независимостта.Хайде честит ви празник.Аз тази година ще го празнувам извън България.
    Fiat Bravo 1,4 12V; Lancia Zeta 2,0 Turbo; Fiat Doblo 1,9 Multijet 120 h.p.
    Fiat Marea Weekend ELX 1,9 TD - бившата

Честет празник на всички!
    http://vbox7.com/play:9726159a

Коментар

Честито
      RIP Притежателка на горда Panda RIP
      Bravo 1.2 16V

Коментар

Честито и от мен
        Fiat Punto 2 1.9 Jtd HLX 2001 год. (inlove)
        Vw Golf III Cabrio 1.9 TDI 1996 год.

http://www.snimka.bg/album.php?album_id=146239

Коментар

Честит празник и отмен на всички !!!

Коментар

Хм, не съм много вътре точно в тази материя, но ми струва, че "несправедливият" Берлински договор възстановява България, горе долу в границите на втората Българска Държава - тоест такава каквато е била преди Османската империя да я превземе. А съединението просто дава повече земи под властта на Батенберг, който пък изобщо не е българин. Да не говорим, че очевидно всичко е станало с одобрението и дори помощта на турският султан. Или си мислите, че Богориди си е правил каквото си иска?За народа остава да скача по площадите, да вее знамената и да се чувства щастлив.Странна работа е историята и емоционални думи като "справедливо" и "несправедливо" винаги са не на място, ако искаме да сме обективни.
            Fiat Ritmo 105TC
            1600cc 105к.с.

Коментар

Working...
            X