Аз имам едно питане ако някой си е сменял фонда на задължителното доброволно пенсионно осигуряване - тоест - да си е прехвърлил парите събрани за пенсии - на друго място. Каква е процедурата ме интересува и дали се губят вноски и най-вече каква е уловката защото никък не ми се иска да го сменям а работодателя ми ме притиска да го направя.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Социално Осигуряване, фондове, смяна, изгода?
Collapse
X
-
Ако трябва да съм по точен във въпроса - интересува ме аз дали плащам нещо за да си сменя пак фонда и дали си губя част от преди това вече натрупаните вноски ако го сменям. Инъче аз се досещам каква му е изгодата на моя работодател (застраховател, финансова институция) - той ще играйка с парите докато не се пенсионирам - ама на мен к`во ми струва тая цялата работа не ми е ясно. Инъче ПИН кода да си проверяваш сам дали те осигуряват по ДЗ СО (доброволно-задължително.пенс.осиг.) май ти го дават от НОЙ на място. А само по ЕГН става проверката единствено на здравните осиг.
Коментар
-
по принцип парите от доброволно-задължителното пенсионно осигуряване / за родените след 01.01.1960 г. / се превеждат от фирмата - работодател в НОИ накуп за всички служители и от НОИ служебно, предполагам по ЕГН ги разпределят по пенсионните фондове....като си смениш фонда нищо няма да загубиш, но не вярвам и да спечелиш... щото аз примерно ще се възползвам от парите след 30 г. .... тогава я камилата, я камиларя.... хубавото е поне, че с натрупаните пари могат да разполагат наследниците ти ако се споминеш не по план график аз лично съм в доверие и ми пращат извлечение с натрупаните стотинки ежегодно... за шефа ти - аз едно време правих зарибявки за фондовете - интереса както сам се досещаш е финансов.....Fiat Punto 1.1-Синята птица
Lancia Libra SW 2.4-JTD-Самолета! RIP - продава се на части...
Lancia Libra SW 1,9-JTD 115 hp
Коментар
-
10лв. или 20лв. е таксата при прехвърляне и се плаща от натрупаните във фонда средства Ако имаш натрупани 200лв., след прехвърлянето ще ти останат 180лв., примерно Освен това подписа ти се заверява нотариално, при подписване на заявлението за прехвърляне, като после прилагаш копие от заверката, а понякога и цялото заявление за прехвърляне трябва да бъде нотариално заверено
Коментар
-
Kuku написа:10лв. или 20лв. е таксата при прехвърляне и се плаща от натрупаните във фонда средства Ако имаш натрупани 200лв., след прехвърлянето ще ти останат 180лв., примерно Освен това подписа ти се заверява нотариално, при подписване на заявлението за прехвърляне, като после прилагаш копие от заверката, а понякога и цялото заявление за прехвърляне трябва да бъде нотариално заверено
Коментар
-
Днес вие докато сте ми отговорили и от други хора чух същото за таксата от 20 лева която фонда си удържа преди да се раздели с твоите вноски. За да проверя точно колко ми е в момента внесеното отидох в НОЙ и ми издадоха безплатно ПИН код за страницата от която се проверява ( https://applications.nssi.bg/ppf/ или https://socialsecurity.nssi.bg/ ) но най-интересното е, че тези от ной ми казаха, че такава такса от 20 лева не би трябвало да има и нищо не губя ако работодателя ми плаща и на нотариуса.
Коментар
-
Сега пък разбрах последно, че в някакви си правилници някъде си се допускала такава такса и колкото пъти си сменяш фонда толкова по-зле за размера на пенсията ти.Най-гадното е, че за да получи човек пенсия - трябва да има и двете условия 65 години възраст и 35 години стаж или 60 плюс 40 (ако си жена) - ама сбора да е 100. Пък аз ако си ги внасях тея пари в банка и можех и след 15 години да се пенсионирам ако реша, че 95 лева пенсия вече си заслужава да спра да бачкам.Държавата и всички групировки си ни рекетират и източват и това си е - накрая ще се прехвърля като работник в чужда фирма, който да се води на командировка в бъгарския филиял и да си се пенсионира и на 40 ако му позволява законодателството на страната на чуждата фирма ...... и после искат да има стимул хората да се осигуряват на толкова на колкото им е реалния доход.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар