Що не четете законите бе колеги???Съгласно Закона за движение по пътищата, а именно:Чл. 145. (1) При промяна на собствеността на регистрирано пътно превозно средство праводателят (разбирай - продавача) в двуседмичен срок предоставя на службата, издала регистрационния номер, (разбирай - КАТ)копие от договора за прехвърляне на собствеността с данните на приобретателя.(2) Приобретателят на регистрирано пътно превозно средство е длъжен в двуседмичен срок да предостави на службата за регистрация по местоживеене копие от договора за придобитата собственост с данните на праводателя.(3) Разпоредбата на ал. 1 не се прилага по отношение на праводателя, когато отчуждаването е извършено чрез публична продажба. (А покупко-продажбата между двама собственици НЕ Е публична продажба)На тази база на мен са ми писали акт в КАТ, (който, разбира се, после съдът отхвърли, но поради други причини).Друг е въпроса колко самите служител(к)и в КАТ познават добре този закон ...
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
поредно питане до юристите
Collapse
X
-
Последно се обадих на един мой клиент адвокат и той ми казва следно: Представи си, че ти купуват колата не за да я карат, а за да извършат някое престъпление. В тоя случай логично не отиват да я регистрират в КАТ, а примерно след 1 месец обират банка и избягват с твоята бивша кола. Ха сега познай дали няма да те разкарват до полицията със всички последици и ще изпишеш кофа мастило и ще си късаш нервите най-вече. Затова - трябва да има начин да се отпише от КАТ по твоя воля, а не автоматично чрез продажбата. Та това е последното мнение по въпроса. Май ще се редя на опашките.Брава 1.6 16V ELX
Пунто 1.2 60 S.S.Cult - на жената
Коментар
-
masterkar написа:bright написа:Благодаря на всички за поясненията. Доколкото разбирам, задължително е отписването при данъчните (общината), а пред КАТ няма нужда да се ходи.
Коментар
-
Ал. 1 и ал. 2 на този член задължава и двамата да отидат с копие от договора и данните на другия. Ако това е в един град - най-добре е да отидат заедно, както ми е останало в главата и съм написал по-горе.VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
Нека Силата на бъде с Нас...
Коментар
-
Добре де, аз защо никога НЕ СЪМ ходил да отрегистрирам коли в КАТ или да отписвам коли в Данъчна служба А яно не съм имал проблеми Пък и не знам някой мой познат или приятел да е ходил да отрегистрира коли в КАТ А миналата седмица мои клиент изкупи "ЕТ" на баща си с неговото "ЕООД" и пак не са отрегистрирали в КАТ колите и камионите, не са и отписвал колите и камионите в Данъчна служба - единствено бащата си спря лиценза в "Министерство по транспорта", а сина отиде САМ, САМО с договора за покупко-продажба и фактурите в КАТ и регистрира без проблем всички МПС Случката е от миналата седмица - по-добър пример от това...
Коментар
-
Ако колата се прехвърля в същия град - при прехвърлянето на новия собственик в КАТ автоматично се заличава колата от стария собственик, затова и практиката е да не ходи продавача в КАТ. Но ако се прехвърля в друга област - тогава е необходимо да отидете да си я отпишете. Щото може както някой по-горе каза неприятно да ви изненадат с акт от видеокамера или недай боже нещо по-тежко. Закона си е закон и не напразно съм го цитирал по-горе. А както и писах, факт е дълбокото непознаване на закона от служителите в КАТ. Не говоря за КАТаджиите на пътя - тях ги изпитват периодично, говоря за вечно нацупените лелички в администрацията, които ги мързи да живеят.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар