според мен, Синан с тази присъда плаща т.нр. данък обществено мнение - просто съдиите са издали такава присъда, която е била очаквана от обществото. до колко обаче тази присъда отговаря на фактите е друг въпрос.според мен присъдата е пресилена, а и задължително трябва да се търси отговорност и от шофьора на буса.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Дебат за присъдата на Синан Алиев...
Collapse
X
-
На фона на човешката трагедия шофьорът на автобуса бе оневинен.А според мен неговото поведение също е наказуемо - по човешките закони. Защото "по закон" ако ударът е бил точно отзад то вината винаги е на този който е отзад (неспазване на дистанция). А за това защо няма дистанция причини много, но се изтъкват само тези на камиона - висока скорост, неизправни спирачки, претоварване, бла-бла. А не се споменава че всъщност потегляйки от СТОП и несъобразяване с пътната обстановка от страна на автобуса си е чисто отнемане на предимство от главен път. Ситуацията е подобна на тази да се движиш на магистралата с 40 в крайна лява лента. Ако удара беше поне малко странично делото щеше да има съвсем друг характер.Сега трагедията е пълна - не само за жертвите, но и за семейството на шоьфьора на камиона.
Коментар
-
Явор Митев
...малко яснота по случая...Синан е бил признат за НЕВИНЕН по обвинението за модифициране и претоварване на машината....осъден е единствено по вината си за непредумишлено убииство по непредпазливост..........моите съболезнования за жертвите, но за мен цялото това дело е фарс в служба на общественото мнение и ярост......това е един съсипан човешки живот - на младо момче, който мисля че не заслужава това........или поне не точно това....
Коментар
-
Аз също не следя случая от близо, но от това което казвате вие, смея да твърдя, че наказанието би следвало да бъде еднакво тежко и за двамата шофьори Аз лично имам, принципно, подобен случай през 2000г. - едмно такси ми отне предимство и го блъснах странично Шофьора на таксито всячески се опитваше да обясни на катаджиите, колко бързо съм се движел аз и как щял да мине спокойно пред мен, ако съм карал с нормална скорост, а катаджиите му отговориха точно с едно изречение: "Той може и с 200 да се движи - ти си длъжен да го изчакаш!" Та затуй си мисля, че вината на автобусния шофьор е отнемане на предимство и би трябвало да понесе своето наказание наравно с тираджията Друг е въпроса, че присъда от 12 години е много крайна мярка, при максимално наказание 15 години Вярно, че близките на загиналите сигурно предпочитат присъдата да бъде "ритуално линчуване на мегдана", но според мен 5-8 години би било много по-правилно отсъждане Не си и помислям да отварям дума за нагласени доказателства около изправността на камиона
Коментар
-
charlie написа:според мен, Синан с тази присъда плаща т.нр. данък обществено мнение - просто съдиите са издали такава присъда, която е била очаквана от обществото. до колко обаче тази присъда отговаря на фактите е друг въпрос.Типо 1.4i.e. ex again Alfa Romeo 156 2.0 The Precious!!!!!! ex
Fiat Punto MK2- 1,9 JTD - the city car. ex
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm ex
Lancia Musa 1.4 16V Aut ex; JEEP Grand Cherokee 2.7 CRD ex;
BMW X3 3.0D Aut
Коментар
-
тука само си чешем езиците, но защо допускате всичко за вярно? че се е повредил в движение например. а и ако не се лъжа там има около 25-30 метра до завой, от който шофьора на автобуса може да е погледнал, но камиона да е бил зад завоя и той да е тръгнал, камиона го настига и прас- просто няма възможност да гледаш на 200 метра. в крайна сметка си има закон, този отзад е виновен. като е виновен за смъртта на 18 души трябва да лежи в затвора. той е избрал вместо да свие ляво или дясно/реката/ да оживее той самия, еми тва е. какво сега, при всяка катастрофа със загинали дайте да кажем ми не ми хванаха спирачките и затова убих 20 чевека, ко да напрая, те са виновни. негово задължение е да си поддържа камиона. ами ако са се повредили преди това по пътя и той си е казал ще карам до най-близкото село така пък после ще мги правя. всеки си носи отговорността!Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
Fiat Bravo'97 1,6 16v
Fiat Tempra'91 1,6 mono
Коментар
-
iee написа:charlie написа:според мен, Синан с тази присъда плаща т.нр. данък обществено мнение - просто съдиите са издали такава присъда, която е била очаквана от обществото. до колко обаче тази присъда отговаря на фактите е друг въпрос."Светлината си въобразява,че се движи по-бързо от всичко друго,но бърка.Колкото и да припира,открива,че мракът е стигнал пръв и вече я чака."-Т.Пратчет
(Fiat 131 ABARTH 103 kW, Aprilia Tuono RSV 1000)
Коментар
-
Колега charlie, не ми се искаше да влизаме в полемики по въпроса , но виждам че мога да те понауча на нещо(без лоши чувства, въпреки тона ти). В съдебната система има освен съд и прокуратура, има и следствие.Когато прокуратурата и следствието си вършат работата по закон съда и да иска не може да разкатава делото.Е верно тука идва и фактора адвокат.Там вече работите се развадняват.Говоря ти за наказателни дела , ако не си разбрал.Ай и по-спокойно с фантазийтеТипо 1.4i.e. ex again Alfa Romeo 156 2.0 The Precious!!!!!! ex
Fiat Punto MK2- 1,9 JTD - the city car. ex
Alfa Romeo 159 1.9 JTDm ex
Lancia Musa 1.4 16V Aut ex; JEEP Grand Cherokee 2.7 CRD ex;
BMW X3 3.0D Aut
Коментар
-
Абе човека и без това ще обжалва, най-вероятно ще намалят присъдата, после щеизлезе по-рано за добро поведение и след 4-5 години ще е навън.Иначе не мога да кажа виновен/невинен, не знам нищо повече от това във вестниците.Ex Fiat 126P
Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
Alfa Romeo 147 1.6 TS
Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.
Коментар
-
Не съм от Бяла и ми е непознато мястото около моста . Бих попитал тия които го познават добре следното . Отказали са спирачките на камиона и той с голяма скорост навлиза по моста . Да предположим че автобуса си е стоял на стопа и камиона навлиза по моста . Питам с тая скорост и без спирачки къде е щял да спре камиона ? Имало ли е възможност след моста някъде да спре на безопасно място или е имало възможност да изтрепе още повече хора ако е влезнел в града ? Просто не съм запознат с местноста и за това питам .А че момчето е виновно виновно е. Още щом е усетил че няма спирачки е трябвало да го забучи встрани в канавката . През 1983 г тук в Ловеч имаше една офанзива заради дипломатическия корпус и се разгърна едно голямо строителство. По същия начин един Краз натоварен с баластра при навлизане в града му опускат спирачките и вместо да хвърли камиона отстрани в шанеца водача включва светлини и звуков сигнал и навлезе до центъра на града където премаза две десет годишни деца и за щастие на останалите се заби в няколко дървета и се преобърна .Ако беше навлязъл още стотина метра да мине през градската градина щеше да стане чудо от трупове.Синан си е останал жив и след пет -шест години ще излезе от затвора но убитите никой няма да върне.
Коментар
-
коцев написа:Не съм от Бяла и ми е непознато мястото около моста . Бих попитал тия които го познават добре следното . Отказали са спирачките на камиона и той с голяма скорост навлиза по моста . Да предположим че автобуса си е стоял на стопа и камиона навлиза по моста . Питам с тая скорост и без спирачки къде е щял да спре камиона ? Имало ли е възможност след моста някъде да спре на безопасно място или е имало възможност да изтрепе още повече хора ако е влезнел в града ? Просто не съм запознат с местноста и за това питам .А че момчето е виновно виновно е. Още щом е усетил че няма спирачки е трябвало да го забучи встрани в канавката . През 1983 г тук в Ловеч имаше една офанзива заради дипломатическия корпус и се разгърна едно голямо строителство. По същия начин един Краз натоварен с баластра при навлизане в града му опускат спирачките и вместо да хвърли камиона отстрани в шанеца водача включва светлини и звуков сигнал и навлезе до центъра на града където премаза две десет годишни деца и за щастие на останалите се заби в няколко дървета и се преобърна .Ако беше навлязъл още стотина метра да мине през градската градина щеше да стане чудо от трупове.Синан си е останал жив и след пет -шест години ще излезе от затвора но убитите никой няма да върне.
Коментар
-
Преди много години имаше един трагичен инцидент за същата марка камион в Търново на самия център. Върпосния камион пак останал без спирачки и благодарение на това че шофьора /бог да го прости/ е проявил абсолютно хладнокръвие и саможертва се размина само с един загинал - самия шофьор. Въпреки че е имал възможност да скочи от камиона и да го остави да се вреже в спирка пълна с народ това се случи към 19:00 доколкото си спомням до последно е бил в кабината и с последни усилия успява да завие и да го обърне на една страна. Предполагам че ако подобен човек е седял в въпросния камион а не 20 годишен келеш с извинение съвсем по друг начин щяха да се развият нещата. Имам познати в ДАИ които са се натъквали на 21 годишни шофьори на цистерни с горива и газ нещо което е абсолютно недопустимо. Не случайно си има изисквания за необходим стаж за определени категории но кой ли ги спазва.
Коментар
-
За тия идиотщини по пътя са виновни КАТ и полицията.Като гледам какви брички се движат по пътищата разкапали се отвсякъде но на стъклото им е лепнат стикера че е са минали преглед преди месец.А баш такива брички дори и не ходят на преглед а само талоните си носят.За такъв който се е подписал под такъв документ да няма прошка а веднага уволнение и конфискация на трошката защото и собственика и е виновен.Ето наскоро старата ИФА с кислородните бутилки дето аварира в тунела на Витиня. И пак всичко се потули а трябва тия дето са се подписали че е изправна веднага да бъдат уволнени дори и осъдени .Закони има и те трябва да бъдат приложени с цялата си тежест.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар