Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дебат за присъдата на Синан Алиев...

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

според мен, Синан с тази присъда плаща т.нр. данък обществено мнение - просто съдиите са издали такава присъда, която е била очаквана от обществото. до колко обаче тази присъда отговаря на фактите е друг въпрос.според мен присъдата е пресилена, а и задължително трябва да се търси отговорност и от шофьора на буса.
    "Светлината си въобразява,че се движи по-бързо от всичко друго,но бърка.Колкото и да припира,открива,че мракът е стигнал пръв и вече я чака."-Т.Пратчет
    (Fiat 131 ABARTH 103 kW, Aprilia Tuono RSV 1000)

Коментар

На фона на човешката трагедия шофьорът на автобуса бе оневинен.А според мен неговото поведение също е наказуемо - по човешките закони. Защото "по закон" ако ударът е бил точно отзад то вината винаги е на този който е отзад (неспазване на дистанция). А за това защо няма дистанция причини много, но се изтъкват само тези на камиона - висока скорост, неизправни спирачки, претоварване, бла-бла. А не се споменава че всъщност потегляйки от СТОП и несъобразяване с пътната обстановка от страна на автобуса си е чисто отнемане на предимство от главен път. Ситуацията е подобна на тази да се движиш на магистралата с 40 в крайна лява лента. Ако удара беше поне малко странично делото щеше да има съвсем друг характер.Сега трагедията е пълна - не само за жертвите, но и за семейството на шоьфьора на камиона.

Коментар

...малко яснота по случая...Синан е бил признат за НЕВИНЕН по обвинението за модифициране и претоварване на машината....осъден е единствено по вината си за непредумишлено убииство по непредпазливост..........моите съболезнования за жертвите, но за мен цялото това дело е фарс в служба на общественото мнение и ярост......това е един съсипан човешки живот - на младо момче, който мисля че не заслужава това........или поне не точно това....

Коментар

Аз също не следя случая от близо, но от това което казвате вие, смея да твърдя, че наказанието би следвало да бъде еднакво тежко и за двамата шофьори Аз лично имам, принципно, подобен случай през 2000г. - едмно такси ми отне предимство и го блъснах странично Шофьора на таксито всячески се опитваше да обясни на катаджиите, колко бързо съм се движел аз и как щял да мине спокойно пред мен, ако съм карал с нормална скорост, а катаджиите му отговориха точно с едно изречение: "Той може и с 200 да се движи - ти си длъжен да го изчакаш!" Та затуй си мисля, че вината на автобусния шофьор е отнемане на предимство и би трябвало да понесе своето наказание наравно с тираджията Друг е въпроса, че присъда от 12 години е много крайна мярка, при максимално наказание 15 години Вярно, че близките на загиналите сигурно предпочитат присъдата да бъде "ритуално линчуване на мегдана", но според мен 5-8 години би било много по-правилно отсъждане Не си и помислям да отварям дума за нагласени доказателства около изправността на камиона

Коментар

charlie написа:
            според мен, Синан с тази присъда плаща т.нр. данък обществено мнение - просто съдиите са издали такава присъда, която е била очаквана от обществото. до колко обаче тази присъда отговаря на фактите е друг въпрос.
            Колега трябва да ти кажа, че такива присъди в интерес на общественото мнение не се издават така както си мислиш. Знам го със сигурност. Сори ама малко зеха да ми омръзват тези глупости дет се пишат за съда постоянно.За безредиците в правораздаването най-малко е виновен съда. Иначе съм съгласен че отговорност трябва да се търси и от шофьора на автобуса.Скоро минах от там и видях колко е коварен този завой. Аз с колата доста се поогледах преди да тръгна и прецених, че ако в момента на тръгването ми се зададе камион от завоя може би ще съм малко след средата на моста когато ме настигне(това при нормално тръгване и ускорение).Смятам, че и с автобуса е долу-горе така.Фактът че автобуса е настигнат с началото на моста говори, че автобуса е тръгнал когато камиона вече се е бил показал.Това е моето мнение.
            Типо 1.4i.e. ex again Alfa Romeo 156 2.0 The Precious!!!!!! ex
            Fiat Punto MK2- 1,9 JTD - the city car. ex
            Alfa Romeo 159 1.9 JTDm ex
            Lancia Musa 1.4 16V Aut ex; JEEP Grand Cherokee 2.7 CRD ex;
            BMW X3 3.0D Aut

Коментар

тука само си чешем езиците, но защо допускате всичко за вярно? че се е повредил в движение например. а и ако не се лъжа там има около 25-30 метра до завой, от който шофьора на автобуса може да е погледнал, но камиона да е бил зад завоя и той да е тръгнал, камиона го настига и прас- просто няма възможност да гледаш на 200 метра. в крайна сметка си има закон, този отзад е виновен. като е виновен за смъртта на 18 души трябва да лежи в затвора. той е избрал вместо да свие ляво или дясно/реката/ да оживее той самия, еми тва е. какво сега, при всяка катастрофа със загинали дайте да кажем ми не ми хванаха спирачките и затова убих 20 чевека, ко да напрая, те са виновни. негово задължение е да си поддържа камиона. ами ако са се повредили преди това по пътя и той си е казал ще карам до най-близкото село така пък после ще мги правя. всеки си носи отговорността!
              Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
              Fiat Bravo'97 1,6 16v
              Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

iee написа:
                charlie написа:
                според мен, Синан с тази присъда плаща т.нр. данък обществено мнение - просто съдиите са издали такава присъда, която е била очаквана от обществото. до колко обаче тази присъда отговаря на фактите е друг въпрос.
                Колега трябва да ти кажа, че такива присъди в интерес на общественото мнение не се издават така както си мислиш. Знам го със сигурност. Сори ама малко зеха да ми омръзват тези глупости дет се пишат за съда постоянно.За безредиците в правораздаването най-малко е виновен съда. Иначе съм съгласен че отговорност трябва да се търси и от шофьора на автобуса.Скоро минах от там и видях колко е коварен този завой. Аз с колата доста се поогледах преди да тръгна и прецених, че ако в момента на тръгването ми се зададе камион от завоя може би ще съм малко след средата на моста когато ме настигне(това при нормално тръгване и ускорение).Смятам, че и с автобуса е долу-горе така.Фактът че автобуса е настигнат с началото на моста говори, че автобуса е тръгнал когато камиона вече се е бил показал.Това е моето мнение.
                стига бе!!! ко ли може да е виновен за безредиците в правоСЪДието... сигурно военните - и аз подозирах че е тяхна разработка това.а иначе като са ти омръзнали глупостите, що не спреш да ги пишеш - като гледам не само аз мисля, че присъдата е по-тежка от това което очакваме, а и освен това не наказва всички виновни (визирам и другия шофьор)...
                "Светлината си въобразява,че се движи по-бързо от всичко друго,но бърка.Колкото и да припира,открива,че мракът е стигнал пръв и вече я чака."-Т.Пратчет
                (Fiat 131 ABARTH 103 kW, Aprilia Tuono RSV 1000)

Коментар

Колега charlie, не ми се искаше да влизаме в полемики по въпроса , но виждам че мога да те понауча на нещо(без лоши чувства, въпреки тона ти). В съдебната система има освен съд и прокуратура, има и следствие.Когато прокуратурата и следствието си вършат работата по закон съда и да иска не може да разкатава делото.Е верно тука идва и фактора адвокат.Там вече работите се развадняват.Говоря ти за наказателни дела , ако не си разбрал.Ай и по-спокойно с фантазийте
                  Типо 1.4i.e. ex again Alfa Romeo 156 2.0 The Precious!!!!!! ex
                  Fiat Punto MK2- 1,9 JTD - the city car. ex
                  Alfa Romeo 159 1.9 JTDm ex
                  Lancia Musa 1.4 16V Aut ex; JEEP Grand Cherokee 2.7 CRD ex;
                  BMW X3 3.0D Aut

Коментар

Абе човека и без това ще обжалва, най-вероятно ще намалят присъдата, после щеизлезе по-рано за добро поведение и след 4-5 години ще е навън.Иначе не мога да кажа виновен/невинен, не знам нищо повече от това във вестниците.
                    Ex Fiat 126P
                    Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
                    Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
                    Alfa Romeo 147 1.6 TS
                    Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

Коментар

Не съм от Бяла и ми е непознато мястото около моста . Бих попитал тия които го познават добре следното . Отказали са спирачките на камиона и той с голяма скорост навлиза по моста . Да предположим че автобуса си е стоял на стопа и камиона навлиза по моста . Питам с тая скорост и без спирачки къде е щял да спре камиона ? Имало ли е възможност след моста някъде да спре на безопасно място или е имало възможност да изтрепе още повече хора ако е влезнел в града ? Просто не съм запознат с местноста и за това питам .А че момчето е виновно виновно е. Още щом е усетил че няма спирачки е трябвало да го забучи встрани в канавката . През 1983 г тук в Ловеч имаше една офанзива заради дипломатическия корпус и се разгърна едно голямо строителство. По същия начин един Краз натоварен с баластра при навлизане в града му опускат спирачките и вместо да хвърли камиона отстрани в шанеца водача включва светлини и звуков сигнал и навлезе до центъра на града където премаза две десет годишни деца и за щастие на останалите се заби в няколко дървета и се преобърна .Ако беше навлязъл още стотина метра да мине през градската градина щеше да стане чудо от трупове.Синан си е останал жив и след пет -шест години ще излезе от затвора но убитите никой няма да върне.
                      Фиат Панда 1.2 2006година
                      Синджира си идва ,а козата я няма...

Коментар

коцев написа:
                        Не съм от Бяла и ми е непознато мястото около моста . Бих попитал тия които го познават добре следното . Отказали са спирачките на камиона и той с голяма скорост навлиза по моста . Да предположим че автобуса си е стоял на стопа и камиона навлиза по моста . Питам с тая скорост и без спирачки къде е щял да спре камиона ? Имало ли е възможност след моста някъде да спре на безопасно място или е имало възможност да изтрепе още повече хора ако е влезнел в града ? Просто не съм запознат с местноста и за това питам .А че момчето е виновно виновно е. Още щом е усетил че няма спирачки е трябвало да го забучи встрани в канавката . През 1983 г тук в Ловеч имаше една офанзива заради дипломатическия корпус и се разгърна едно голямо строителство. По същия начин един Краз натоварен с баластра при навлизане в града му опускат спирачките и вместо да хвърли камиона отстрани в шанеца водача включва светлини и звуков сигнал и навлезе до центъра на града където премаза две десет годишни деца и за щастие на останалите се заби в няколко дървета и се преобърна .Ако беше навлязъл още стотина метра да мине през градската градина щеше да стане чудо от трупове.Синан си е останал жив и след пет -шест години ще излезе от затвора но убитите никой няма да върне.
                        100% ще спре след моста без никакви проблеми. Веднага започва наклон с дължина 1,5..2,5 км. Няма начин да не спре. Освен това пътя след моста е двулентов и извъм града. Трябва някой с много малко късмет да е там за да го блъсне. Ако е намалявал скороста с моторната спирачка, това което е направил е най-правилното, но е имал много лош късмет да се окаже зад рейс. Шанса за това е много малък. Аз примерно не бих се сетил.

Коментар

Е тогава ако действително автобусния шофьор е тръгнал по рано то и той има вина .

Коментар

Преди много години имаше един трагичен инцидент за същата марка камион в Търново на самия център. Върпосния камион пак останал без спирачки и благодарение на това че шофьора /бог да го прости/ е проявил абсолютно хладнокръвие и саможертва се размина само с един загинал - самия шофьор. Въпреки че е имал възможност да скочи от камиона и да го остави да се вреже в спирка пълна с народ това се случи към 19:00 доколкото си спомням до последно е бил в кабината и с последни усилия успява да завие и да го обърне на една страна. Предполагам че ако подобен човек е седял в въпросния камион а не 20 годишен келеш с извинение съвсем по друг начин щяха да се развият нещата. Имам познати в ДАИ които са се натъквали на 21 годишни шофьори на цистерни с горива и газ нещо което е абсолютно недопустимо. Не случайно си има изисквания за необходим стаж за определени категории но кой ли ги спазва.

Коментар

За тия идиотщини по пътя са виновни КАТ и полицията.Като гледам какви брички се движат по пътищата разкапали се отвсякъде но на стъклото им е лепнат стикера че е са минали преглед преди месец.А баш такива брички дори и не ходят на преглед а само талоните си носят.За такъв който се е подписал под такъв документ да няма прошка а веднага уволнение и конфискация на трошката защото и собственика и е виновен.Ето наскоро старата ИФА с кислородните бутилки дето аварира в тунела на Витиня. И пак всичко се потули а трябва тия дето са се подписали че е изправна веднага да бъдат уволнени дори и осъдени .Закони има и те трябва да бъдат приложени с цялата си тежест.

Коментар

Working...
                              X