Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Дебат за присъдата на Синан Алиев...

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Дебат за присъдата на Синан Алиев...

[b:0d4f8d32e5]12 години затвор за Синан - шофьорът от Бяла04 април 2007 / News.dir.bg24-годишният Синан Алиев, шофьор на камиона, блъснал на 7 декември 2006 г. градски автобус от моста край град Бяла, бе осъден на 12 години затвор от Русенския окръжен съд.При инцидента загинаха 18 души и 10 бяха ранени. Адвокатите на защитата обявиха, че след като получат мотивите на присъдата, ще обжалват пред Апелативния съд, предаде БГНЕС. След прочитането на присъдата Алиев бе изпратен от близки на загиналите с викове:

Загинаха много хора, уви. Може би има логика да се търси вина и в шофьора на автобуса, а и в държавата или общината - не знам кой поддържа пътя.Но има един факт който не е за пренебрегване - доколкото знам камионът не е бил напълно технически изправен ( склонен съм да го вярвам ) и претоварен. В това последното съм убеден - занимавам се с логистика и доставки и знам какво е. И аз 2 пъти съм претоварвал камион, макар и да съм гледал да е с малко - не повече от 10% от товароносимостта. Не искам да се впускам в коментари за това как всички искат без никакви инвестиции да печелят пари.Да тръгнеш на път с неизправен и претоварен автомобил - това за мен е почти равносилно на ПРЕДУМИШЛЕНО убийство. Само и единствено шофьорът носи отговорност.
    like a man in silk pyjamas shooting pigeons from a deckchair

Коментар

Аз често минавам оттам и още веднага след катастрофата изказах мнение и пред приятелите си, че по-голямата част от вината е на автобусния шофьор. Дори и да е спрял на стопа, в което се съмнявам, не може на такова кръстовище да се изнизваш едвам-едвам. Там трябва да се стартира с въртене на гуми едва ли не, нищо, че е автобус, трябва да тръгва и набира по най-бързия начин. Иначе, каквото и да е, като го връхлети с 90 км в час, от този продължителен баир, няма спасение... А доколкото знам, експертизата доказа, че камионът не е бил претоварен. Ясно, че камионът не по свое желание е летял с такава скорост, бил е повреден, а шофьорът му е подавал всякакви знаци, че е в беда. Оня от автобуса, че е дремел и е изпаднал в плен на рутината, че всеки ден минава по този маршрут по няколко пъти, не го оправдава.
      Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

В месеца минавам по 2 пъти по този път и винаги изтръпвам като видя цветята по мантинелата.За мен ситуацията е следната: Автобусът се включва в движението от кръстовището до самия мост. Шофьорът на автобуса се оглежда, според мен и вижда в далечината (30-40 метра) светлините на камиона, но тръгва и се включва в движението. Понеже е градски автобус, не се движи с 200 км/ч и не може да ускорява от 0 до 100 км/ч за 10 секунди, камиона го застига много много бързо (поради несъобразената скорост, вследствие на прегрели спирачки и голям наклон), в сравнение с ускорението на рейса. Автобусът да е ускорил най-много до 15 км/ч. и е на средата на моста...Не искам да вземам страна, но... сами си направете изводите!

Коментар

Казано честно и аз минавам оттам, не до ден днешен ми е интересно следното.Гарата къде е ?Аз мисля че е там около бензиностанцията на Лукойл.Рейса от гарата ли е идвал или към гарата?

Коментар

1115 написа:
            Казано честно и аз минавам оттам, не до ден днешен ми е интересно следното.Гарата къде е ?Аз мисля че е там около бензиностанцията на Лукойл.Рейса от гарата ли е идвал или към гарата?
            Към гарата е отивал. Идвал е от центъра на Бяла. Ако идваш от Русе като влизаш в Бяла в ляво има чешма май и кръчмичка. След нея е пресечката за центъра. Той е идвал от центъра към гарата т.е. точно след кръчмичката има кръстовище и автобуса от там се включва в движението за към гарата (за към Лукойл).

Коментар

Аз бях чул че идвал от гарата и не ми се връзваха нещата със стопа. Сега и аз съм почти 100% сигурен, че рейса се е изтарикатил да се мушне пред камиона. Лично на мен ми се е случвало да ме засекът там.

Коментар

1115 написа:
                Аз бях чул че идвал от гарата и не ми се връзваха нещата със стопа. Сега и аз съм почти 100% сигурен, че рейса се е изтарикатил да се мушне пред камиона. Лично на мен ми се е случвало да ме засекът там.
                Ето това и моето мнение - изтарикатил се е! И аз имам подобно засичане там и то точно от автобус.Да, камиона се е движил бързо, но и автобуса е виновен.

Коментар

То е ясно, че автобусът не може да ускорява като кола, но 15 км/ч на този опасен участък е престъпление. Все пак автобусчето е съвременно, не е някой от едновремешните сандъци Шкода, така наречените Чавдар, че да не може да отлепи...
                  Fiat Marea Weekend 1,6 16V

Коментар

sugarboy написа:
                    То е ясно, че автобусът не може да ускорява като кола, но 15 км/ч на този опасен участък е престъпление. Все пак автобусчето е съвременно, не е някой от едновремешните сандъци Шкода, така наречените Чавдар, че да не може да отлепи...
                    Ако не се лъжа, автобусчето е Сетра на около 12-15 години. Никак не е съвременно, просто е запазено.Освен това от улица, по която е идвал автобуса има доста по-голяма видимост, отколкото влизащия в Бяла камион.Спор няма камиона е виновен заради скоростта и претоварването, но шофьора на автобуса също не е преценил ситуацията, защото той е минавал хиляди пъти по този маршрут и е подценил ситуацията.

Коментар

doofiat написа:
                      sugarboy написа:
                      Ако не се лъжа, автобусчето е Сетра на около 12-15 години. Никак не е съвременно, просто е запазено.
                      лъжеш се isuzu urban 50 e
                      Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
                      Fiat Bravo'97 1,6 16v
                      Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

pakumba написа:
                        doofiat написа:
                        sugarboy написа:
                        Ако не се лъжа, автобусчето е Сетра на около 12-15 години. Никак не е съвременно, просто е запазено.
                        лъжеш се isuzu urban 50 e
                        Извинявам се, и аз проверих. Но все пак какъвто и да е, си е автобус. Не може да ускори бързо, колкото и да е нов.

Коментар

Има много гледни точки и тук наистина се застъпват почти всички.Но, колеги, не забравяйте едно нещо- камионът не е бил технически изправен!!!!!!!! Това е като движеща се бомба - случило се е там, с автобус и жертвите са много.Можеше да е 50 км по-рано или по-късно и с една жертва. Тогава нямаше да е такава трагедия ( дотолкова, доколкото претръпнахме на такива новини и вече жертвите трябва да са двуцифрено число за да се потресем).Но за мен това да караш неизправно превозно средство, още повече тежкотоварно, със съзнанието, че то не е безопасно, е истинско престъпление.Човек трябва да бъде отговорен и спрямо другите участници в движението, не мислите ли?

Коментар

Аз не следя случая "изкъсо", но камиона не се ли е повредил. Ако е тръгнал неизправен е престъпление, но ако се е повредил по баира.............

Коментар

1115 написа:
                              Аз не следя случая "изкъсо", но камиона не се ли е повредил. Ако е тръгнал неизправен е престъпление, но ако се е повредил по баира.............
                              Камиона, както и още един или два други които имат, са си ги ремонтирали сами...Не казвам, че не могат, но нали знаеш как се правят нещата на село? "Я дай тука сиджимката да го стегна туй нещо", "Абе смени го с ей онова, нищо няма да му стане...." и прочее.

Коментар

Working...
                              X