Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Питане към юристите.

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Питане към юристите.

Значи случаят е такъв.Днес вечерта излизам от дома и виждам пред вратата хвърлени две писма,едното сметката ми за мобилният телефон,другото писмо от общината,което предполагам че е препоръчано.Отварям аз това писмо и вътре известие за глоба с фиш.Там пише,че на 09.02.07г. в 10 часа и 11 минути,определен служител установил и описани имената ми,ЕГН,адрес,номер на автомобила и после е написано и че съм нарушил чл.94 т.3 от ЗДП и ме глобява 30 лв.Отстрани са отбелязани Административно наказателна отговорност по ЗДвП чл.183 ал.3 т.2 и чл.186 т.3.Направих си справка в нета от ЗДП и видях следното:Чл. 94 (3) За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платгото за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се спиране за престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 1,5 метра за преминаване на пешеходци.Чл. 183 (3) Наказва се с глоба 15 лв. водач, който:1. управлява превозно средство без необходимите светлини;2. неправилно паркира върху тротоара;Чл. 186 (1) За маловажни случаи на нарушения, установени при извършването им, на място може да се налага глоба с фиш до 15 лв. Издаденият за наложената глоба фиш трябва да съдържа данни за самоличността на служителя, който е наложил глобата, за самоличността на нарушителя, мястото и времето на нарушението, нарушените разпореди и размера на глобата. Фишът се подписва от служителя, който е наложил глобата и от нарушителя, че е съгласен да плати глобата и се изпраща за изпълнение на съответната служба, съгласно Закона за събиране на държавните вземания. На нарушителя се дава копие от фиша, за да може да заплати глобата доброволно в съответната община по местоживеене.(2) На лице, което оспорва извършеното от него нарушение или размера на наложената му глоба или откаже да подпише фиша, се съставя акт.(3) фиш за неправилно паркирано моторно превозно средство може да се издаде и в отсъствие на нарушителя. В този случай първият екземпляр от фиша се закрепва към моторното превозно средство, като се вземат марки той да не се повреди от атмосферните условия. Закрепването на фиша към моторното превозно средство е равносилно на връчването му. Вторият екземпляр се изпраща по пощата, а третият екземпляр остава за съхранение в службата за контрол.Тъй като аз не съм получил на място фиш,подписа ми не фигурира върху фиша,то той е съставен на място в мое отсъствие,но върху автомобила не беше оставен първият екземпляр(нямаше изобщо нищо оставено,а изискването е такова според закона),освен това този служител на място,само по номера на автомобила ми,установява трите ми имена,ЕГН и постоянен адрес.Също така аз немога да се съглася,че съм извършил това нарушение,да спирал съм пред нас,но за да си стоваря багаж от колата иначе си държа колата спряна на пътя.Та въпроса ми е какво бихте ме посъветвали,как да постъпя?

А ти защо не го зачешеш тоя служител със Закон за защита на лични данни? Как може така да ти подхвърли всички данни?Направо, пич, ако бях на теб щях да го намеря и да му го навра в тъпия гъз. Много ме ядоса тази случка. Е какъв е тоя олигофрен, който ще ми пише фиш, ще ми рови по картотеки и ще ми хвърля данните на пътя. Не глобата, ами с работата ще си плати за тази постъпка.

Коментар

Писмото беше пред вратата,но кой го е оставил там ,а мисля че е препоръчано.Освен това си мисля ,че фиша е написан в канцелария,където е проверил даните ми по някакъв начин,поради тази причина фиша не е съставен правомерно.

Коментар

Peho,не се коркай много.И на мен миналата година ми бяха сложили такъв фиш на чистачките-по чл.94,ал.3-за 20 лв/паркиране на тротоар на по-малко от 2 м от сградите-това ми го обясниха колеги от форума/.Бях много афектиран в началото,но лека-полека ми мина.Естествено,хвърлих хартийката.Оттогава не съм получавал никакви известия по пощата.Та така и ти хвърли това писание-нали не си се разписал,че си го получил,и не му се коси.Виж,когато дойде време да плащаме данъка на колата,тогава ще му мислим Поздрави!
        Fiat Tempra 1.8 i.e. DOHC SW

Коментар

На теб са ти го поставили на чистачките както си му е реда,при мен нямаше такова нещо.Освен това в закона си пише 15 лв. от къде ги измислят тези 20-30 лв. ,омръзна ми да ме правят на луд.При мен нищо не е направено така както го изисква закона,този служител кой и с какво ще го накаже заради това?Освен това с какво той доказва че съм извършил нарушението,нали всеки е невинен до доказването на противното.Че той винаги може да си ми напише фиш в канцеларийката си и да ми го изпрати след една седмица,върви че се сещтай къде си бил по това време и какво си правил

Коментар

Той ми го сложи на чистачките,ама не беше защитен от атмосферните условия Хайде и утре ще му мислим пак
            Fiat Tempra 1.8 i.e. DOHC SW

Коментар

peho написа:
              На теб са ти го поставили на чистачките както си му е реда,при мен нямаше такова нещо.Освен това в закона си пише 15 лв. от къде ги измислят тези 20-30 лв. ,омръзна ми да ме правят на луд.При мен нищо не е направено така както го изисква закона,този служител кой и с какво ще го накаже заради това?Освен това с какво той доказва че съм извършил нарушението,нали всеки е невинен до доказването на противното.Че той винаги може да си ми напише фиш в канцеларийката си и да ми го изпрати след една седмица,върви че се сещтай къде си бил по това време и какво си правил
              Да ти покаже снимка поне, като е толкова отворен.

Коментар

Преди 3 години в Приморско съм си спрял като другите на забраненото и си пиша в едно нет-клубче и после излизам и намирам бележка на джама на колата - Тъй и тъй , на колата ви е поставена скоба , елате в общината да снесете 10 лв , че да ви откачиме скобата ...добре , но скоба нямаше :D :D / оти малко трудно се бърка между гумата и калника / ... та бележката ми остана като мил спомен ... , а 10 лв ги сипах като бензин ... Ся по темата , да го духат

Коментар

Обжалвай до последно. Аз така ги осъдих (всъщност съда ми отмени акта). Само не съм сигурен дали фиш може да се обжалва. ?!? Но доколкото знам, ако откажеш да подпишеш фиш, трябва да ти съставят акт, в твоя случай е малко странно - фиш без твой подпис според мен е невалиден. Питай наистина някой юрист, но съм почти сигурен в горното.

Коментар

lu40 написа:
                    Виж,когато дойде време да плащаме данъка на колата,тогава ще му мислим Поздрави!
                    Пак няма да го плати - аз поне така направих. Отивам да си плащам данъка и онази ми казва:- Имате акт за 20лв. Аз и казвам, че си нося точно пари за данъка (което си беше вярно) и нямам за да си платя глобата и тя казва "Добре, друг път"На следващата година пък никой не ми каза нещо за някаква глоба.п.с. Въпрос: Как фиш за 10лв. става акт за 20лв. Има ли някой представа ?Спряха ме на Перник за превишена скорост (над 40км/ч) ама полицая беше точени вика, айде ще пишем, че е само 10км/ч над разрешената и ми друсна фишче за 10лв.Е как после в общината стана 20лв. ?Уточнение: глобата става 2001г., а случката в общината след 2 години. Лихви ли са, що е ?
                    Ex Fiat 126P
                    Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
                    Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
                    Alfa Romeo 147 1.6 TS
                    Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

Коментар

Лихви си има,но колко са големи

Коментар

Working...
                      X