Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Към колегите занимаващи се с електроника

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Към колегите занимаващи се с електроника

    Уважаеми колеги,Виждам, че голяма част от вас се занимават и разбират от електроника и електротехника, така че вероятно въпросът, който искам да ви поставя ще бъде елементарен за вас.Доставиха ми 2 бр. говорители за вграждане в окачен таван с импеданс /или както и да се казва/ - 4 ома, при положение, че изришно ги поръчах 6 омови, тъй като изхода усилвателя ми е такъв. Моите бегли познания по електротехника /аз съм строителен инженер/ обаче ми подсказват, че ако включа говорителите в усилвателя вероятно ще му изгоря крайното стъпало /все едно го давам "на късо"/. Подсказаха ми, че мога да ги вържа последователно, но по този начин ползвам само единия канал на усилвателя - губи се стерео ефекта.Тъй като говорителите не подлежат на връщане нито на замяна, а са доста добри - трилентови и на добра цена, въпросът ми е каква е вероятността ако ги включа все пак в усилвателя, той да остане здрав?
    Peugeot 301
    Punto 1.9 JTD - на жената

    #2
    можеш да ги вържеш спокойно - няма да изгори усилвателя, ако не го претоварваш. Ако ли не постави едно съпротивление от 2 ома, последователно на единия от кабелите, отиващ към колоната и проблема ти е решен- ще имаш 6-омов товар на стъпалото.

    Коментар


      #3
      Повечето усилватели (качествени) имат защита на изхода и не е толкова лесно да се изгорят.При товар 4 ома (+ съпротивлението на кабелите) няма да има никакви проблеми, а защитите, ако изобщо се включат ще е само когато усилвателя е усилен докрай.Единствената "опасност" е при 4 омов товар (вместо 6) да се повиши нивото на нелинейните изкривявания и то с толкова малко, че няма да го усетиш на слух. Е може би само на максимална мощност може да започне да дере леко.Тъй като при 4 ома товар, мощността на усилвателя ще се увеличи над тази при 6 ома е възможно да изгорят говорителите - отново става въпрос за работа на максимална мощност.
      Fiat Ritmo 105TC
      1600cc 105к.с.

      Коментар


        #4
        Колега няма да изгори усилвателя споко
        HONDA I-VTEC

        Коментар


          #5
          Благодаря на всички! Утре ги монтирам.
          Peugeot 301
          Punto 1.9 JTD - на жената

          Коментар

          Working...
          X