Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

През Македония с кола?

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    През Македония с кола?

    Здравейте колеги.На 10 февруари ще пътувам за Македония, и тъй като се налага доста обикаляне за 1 ден, не искам да ползвам автобусни превози, а да отида с колата. Въпросът ми е: Какво трябва да се плати (пътни такси за там, т.н.) за колата, за да нямам проблеми( т.е. дали ще трябва да си сменям гражданската с такава, която позволява напускане на територията на БГ). Иначе за визите гледах от сайта на министерството, където открих следното:
    Визови изисквания: От 1 януари 2007 г. българските граждани ще могат да влизат и пребивават на територията на Република Македония без визи за срок до 90 (деветдесет) дни в рамките на 6 (месеца), считано от датата на първото влизане. В случаите, в които ще се наложи на българските граждани да пребивават дългосрочно на територията на Република Македония (обучение, работа, специализация и др.), те трябва да се снабдят предварително с необходимия вид виза, съгласно законодателството на тази страна.Всеки чужденец е длъжен да се регистрира в най-близкия полицейски участък в рамките на 72 часа.В местното законодателство е отразено, че чужд гражданин влизащ в Република Македония, трябва да има достатъчно финансови средства за обезпечаване на престоя си в страната. Няма официално публикуван документ, който да определя точния размер на тази сума. Обикновено митническият служител изисква удостоверяването на определена сума, която варира от 25 до 50 евро на ден. При невъзможност да бъде показана, българските граждани биват връщани обратно. В такива случаи понякога в паспорта се полага т.н. "тънък печат", забраняващ влизане в страната за срок от 24 часа. Адресът на посолството на Р Македония е: гр. София, ул. Фредерик Жолио Кюри № 17, бл. 2, ап. 1тел.: 701560, 705098; факс.: 9712832Работно време: от 09.00 до 13.00 ч. и от 14.00 до 18.00 ч.Митнически изисквания:Местното законодателство определя, че при влизане в страната не се обмитяват предмети за лична употреба, без да се определя техният размер. Това дава възможност на митническия служител сам да решава какво да се обмитява и размера на митото. При отказ да се заплати исканата сума, може да последва предаване на съд и произнасяне на присъда по бързата процедура.Работа:Разрешение за работа в Р Македония се получава чрез посолството в гр. София. Незаконно работещите чужди граждани в страната подлежат на принудително извеждане от нея. Следва да се има предвид, че понякога предлаганата работа в заведения за млади момичета е свързана с проституиране.Престъпност:В страната има много случаи на автомобилни кражби, които основно стават в големите градове. На оживените места - пазари, автобусни спирки, ж.п. гари и др. не са рядкост джебчийските кражби. Освен пари и ценности, обект на интерес са и българските паспорти.Заразни заболявания:Не съществува необходимост от специални ваксинации при влизане в странатаОпасности:При нощно шофиране, особено извън магистралите, следва да се внимава за транспортни средства без светлинна сигнализация, което за тази страна е често срещано явление. От пътните участъци около селата в главните пътища се включват малки селскостопански машини, които не се съобразяват с правилата на движение. При дневно шофиране е задължително МПС да бъдат с включени светлини.При затруднения и нужда от помощ българските граждани могат да се обръщат към Посолството на Р БългарияМакедония, Скопиеул. Златко Шнайдер № 3Тел.: (0038 92) 3 229 444;2 246 494.Факс: (0038 92) 3 116 139; 3 246 493.

    FIAT Bravo 1.6 16V

    #2
    зелена карта май ще трябва
    2015 Renault Megane Expression GT
    2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
    Всичко за FIAT Bravo 2007

    Коментар


      #3
      И Виза.
      N.Y. State of Mind

      Коментар


        #4
        ...

        Хммм - намерих в нета http://www.capital.bg/show.php?storyid=303216 малко инфо:
        Скъпият кратък пътПроблемът е, че Сърбия, откъдето минава голямата част от трафика за Европа, не е членка на евросъюза. Затова "Гражданска отговорност" на българските автомобили не важи на територията й. Водачите трябва да си купят отделна "Зелена карта", за да минат през Сърбия. Това е така за всички страни, които влизат в системата "Зелена карта", но не са част от ЕС, като Македония и Турция например (виж карето за пълен списък). Българските застрахователи предлагат отделен зелен сертификат, който е идентичен с добавъка към "Гражданска отговорност", но в него пише, че е валиден за държавите извън ЕС. Може да бъде купен за около 35 лв. с валидност две седмици (над 100 лв. за една година).
        Но като видях и това -> http://www.dzi.bg/?tid=27&lang=bg&do...oyOiIyNyI7fQ==, където за 15 дни излиза 77 евро при горепосочени 35лв?За визата до 30 дни не трябва, но трябва да се регна в РПУ-то им

        FIAT Bravo 1.6 16V

        Коментар


          #5
          скъпичката е зелената карта
          2015 Renault Megane Expression GT
          2009 FIAT Bravo 1.4 16V Dynamic
          Всичко за FIAT Bravo 2007

          Коментар


            #6
            Именно поради тази причина си смених застрахователя тази година. До сега бях в ДЗИ, но тази година си направих в Булстрад. Техния международен сертификат включва освен страните членки на EU и държавите извън, като Турция, Македония и още имаше някакви държави, ама не съм сигурен кои бяха... май Албания, Молдова и Украина. Т.е. за парите за които останалите ти дават сертификат само за EU, в Булстрад сертификата покрива и тези.
            Alfa 156 1.8 TS 16V 144hp
            --- в сърцето завинаги... ---
            Fiat Tipo 1.4 DGT karb. 78hp

            Коментар


              #7
              Sandeto написа:
              Именно поради тази причина си смених застрахователя тази година. До сега бях в ДЗИ, но тази година си направих в Булстрад. Техния международен сертификат включва освен страните членки на EU и държавите извън, като Турция, Македония и още имаше някакви държави, ама не съм сигурен кои бяха... май Албания, Молдова и Украина. Т.е. за парите за които останалите ти дават сертификат само за EU, в Булстрад сертификата покрива и тези.
              И при мен във Витоша без доплащане се включват освен ЕС и Турция, Сърбия, Македония, Албания и още доста, пише на полицата, ама е в колата. За страните извън ЕС се плаща само бланката, 6 лева.ГО ми струваше 160 лева за 2000 кубика.
              Jeep Grand Cherokee 3.1 TD Limited '01

              Alfa Romeo 156 1.9 JTD SW Dinstinctive '02

              ex Alfa Romeo 166 2.4 JTD '99

              Коментар

              Working...
              X