Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Тема за размисъл

Collapse
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

    Тема за размисъл

    Изгледай това видео!Момичета и момчета, кога ако не сега, през един прекрасен, 15-градусов януарски ден, да се замислим над този ИСТИНКИ и МНОГО СЕРИОЗЕН проблем, надвиснал над нас ?!!? Време е ние, да точно ние да направим нещо по въпроса! Колата няма да си зарежа, мисля това е ясно, но може да се ограничим в пилеенето на ресурсите с които ни е дарила природата. Колко дървета засадихте през последната година? Кога за последно си изхвърлихте боклука "разделно"? Докато си миете зъбите, спирате ли водата? А гасите лампите винаги, когато не ги ползвате? Това са дребни неща, но са добро начало! Yellow_Flash_Colorz_PDT_37 Мисля, че филмчето е достатъчно краснеречиво, но можете да намерите още материали тук:1. An Inconvenient Thruth, 2006 - линк към АренаБГ;2. StopGlobalWarming.org;3. Google .Нека направим една смислена дискусия по въпроса! Надявам се, да ви накарам да се замислите! :wave: Моля, който няма да казва нищо по темата, да си спести поста! Благодаря! :bishop: Р.S. Темата е займствана от форума на Опел

    #2
    Дървета за съжеление още не съм засаждал, но вече имам план за пролета. Боклук разделно още не съм изхвърлял, но смятам да се поправя. Другите неща са по лесни и ги изпълнявам от доста време вече. Другото нещо което искам да споделя е че живея срещу парк (кв. Лагера) и ми е много гадно как гледам колите да си паркират и да си въртят през него и вече трева почти никаква няма. И като си спомня този парк през моето детство какъв беше... Когато имам време лятото ще се взимат сериозни мерки за поставянето на колчета, защото като се построят двата съседни блока просто не ми се мисли колко по зле ще стане!
    ||El Paso Performance|| Мойте обяви ||
    // Fiat Tipo 5-door 1.4 SOHC // Fiat Tipo 1.6 DOHC 3-door Trackday project // Lancia Dedra HF Turbo // Fiat Tempra SW 4x4 //

    Коментар


      #3
      Аз пък съм убеден антиеколог. Не че съм против природата и чистия въздух, но екологията за съжаление е просто бизнес в който играят милиони и за целите на който се смесват пропаганда, полуистини, откровенни лъжи и тук там по някой факт изваден от контекста. Глобалното затопляне например, според мене е най-голямата мистификация на 20 век (и 21-и както се вижда). Базирано е на десети от градуса (а не десетки градуси) промяна на средните годишни температури и украсено с тонове апокалиптична пропаганда. Целта е ясна - опразване на джобовете на населението. Същото важи и за озоновата дупка. А всъщност и глобалното затопляне и озоновата дупка имат чисто космически произход - цикличността на слънчевата активност и не са свързани по никакъв начин с дейността на хората на земята. Подобни периоди е имало и в миналото и ще има в бъдещето.
      Fiat Ritmo 105TC
      1600cc 105к.с.

      Коментар


        #4
        Re: Тема за размисъл

        Mindzu написа:
        Изгледай това видео!Момичета и момчета, кога ако не сега, през един прекрасен, 15-градусов януарски ден, да се замислим над този ИСТИНКИ и МНОГО СЕРИОЗЕН проблем, надвиснал над нас ?!!? Време е ние, да точно ние да направим нещо по въпроса! Колата няма да си зарежа, мисля това е ясно, но може да се ограничим в пилеенето на ресурсите с които ни е дарила природата. Колко дървета засадихте през последната година? Кога за последно си изхвърлихте боклука "разделно"? Докато си миете зъбите, спирате ли водата? А гасите лампите винаги, когато не ги ползвате?
        Филмчето е добро, особено края му - това с бялата мечка е чудесно попадение !!!А иначе сериозно - подкрепям горещо инициативата! За мен има голям смисъл да се предпазим преди да е настъпил "краят" - едва ли ще е за нашето и 2-3 поколения след нас, но ....За съжаление това е глобален проблем и за да се преборим с него най-активно трябва да се включат богатите държави! Иначе от въпросчетата на Mindzu - засадил съм няколко дървета, но не в София; останалите отговори - винаги /почти/ го правя !И нещо като виц за софиянци: В София сутринта като се събудиш и излезеш на терасата да подишаш чист въздух - можеш да видиш какво дишаш!!!
        BRAVA 1,6 16V EL 96г. - АГУ "Landi"
        Среден разход на газ

        Коментар


          #5
          Аз пък през есента засадих 56 дръвчета (праскови и кайсии).
          Punto 55 SX

          Коментар


            #6
            @johnfoundПовишението на температурата за последните 100 години е 1. Интересното обаче е, че усреднената температруа на земята вече не е - 1 градус, а 0/0.5 градуса. Точно от там идва и топенето на ледниците.
            ||El Paso Performance|| Мойте обяви ||
            // Fiat Tipo 5-door 1.4 SOHC // Fiat Tipo 1.6 DOHC 3-door Trackday project // Lancia Dedra HF Turbo // Fiat Tempra SW 4x4 //

            Коментар


              #7
              deqnak__ написа:
              Някой погледна ли първата картинка. Факт е че 20% от Green House газовете са причинени от една единствена държава. Президентът на тази държава отказа да се подпише под документа с мерки за справяне с глобалното затопляне. Без коментар.
              Него Господ Бог си го е наказал гОркиьо още с раждането му...
              VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
              VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
              VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
              VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
              Нека Силата на бъде с Нас...

              Коментар


                #8
                Executor написа:
                @johnfoundПовишението на температурата за последните 100 години е 1. Интересното обаче е, че усреднената температруа на земята вече не е - 1 градус, а 0/0.5 градуса. Точно от там идва и топенето на ледниците.
                Не споря с фактите. Споря с интерпретацията им. Това че средната годишна температура на цялата планета включително екваторните и тропическите райони е станала 0.5 градуса, не означава, че ледниците ще се стопят, по простата причина, че в районите където са ледниците, средните годишни температури са си отрицателни. А това, че на върха на някоя тропическа планина ледниците се стопили, определено мога да го преживея. Както казах - фактите са си факти, а от интерпретацията им някои хора правят милиарди долари печалба.
                Fiat Ritmo 105TC
                1600cc 105к.с.

                Коментар


                  #9
                  Скоро (преди 1-2 години) четох една художествена книга на доста известен автор (за съжаление не си спомням името му, както и името на книгата, което е учудващозащото беше интересна) Беше точно по темата за глобалното затопляне (ако някой се сети, да каже как се казваше). Та точно в нея се оспорваше човешката намеса в ГЗ, освен това доста често се даваха линкове от сайта на НАСА (които лично проверих) за места от земното кълбо където противно на ГЗ ледниците се увеличават (интересно обаче защо никой не говори за тях)Да не говорим за милиардите които се наливат в такива фондации/асоциации/........Иначе личното ми мнение е, че човек едва ли може да окаже голямовлияние върху Земята. Предполагам, че затоплянето си е някакъв естествен процес. Сигурно и за изместването на полюсите сме виновни ние.А за следващата ледена епоха кой ще е виновен ?
                  Ex Fiat 126P
                  Ex Fiat Tipo 1.6 DOHC 1989
                  Ex Fiat Bravo 1.6 16V 1997
                  Alfa Romeo 147 1.6 TS
                  Не ми работи буква Б на лаптопа, изпи 1 бира. Затова я пиша с 6.

                  Коментар


                    #10
                    А това дето спомена колегата за разделното изхвърляне на боклук е голяма тъпунгерщина. Първо манталитета не ни е такъв. Забележете че 90% от хората изхвърлят в контейнерите боклуците си според отвора на контейнера а не според естеството на матеряла. Друго, дори и да изхвърлят разделно, клошарите палят кофите .. бута нагрятата пластмаса и си вади хартията. И 3-то, което ми каза един познат (работи като журналист в един вестник и имали наблюдения), когато дойдат да събират боклуците (евентуално разделно събрани) ги исипват на едно и също място. След което на сметището се исипват и наново ги разпределят специално наети за това хора Българска работа

                    Коментар


                      #11
                      trace написа:
                      Скоро (преди 1-2 години) четох една художествена книга на доста известен автор (за съжаление не си спомням името му, както и името на книгата, което е учудващозащото беше интересна) Беше точно по темата за глобалното затопляне (ако някой се сети, да каже как се казваше). Та точно в нея се оспорваше човешката намеса в ГЗ, освен това доста често се даваха линкове от сайта на НАСА (които лично проверих) за места от земното кълбо където противно на ГЗ ледниците се увеличават (интересно обаче защо никой не говори за тях)
                      BRAVA 1,6 16V EL 96г. - АГУ "Landi"
                      Среден разход на газ

                      Коментар


                        #12
                        На първо време да се обеси публично виновника за пушеците около Кремиковци. Коли без или с махнати катализатори да се спират от движение на момента.Много от мерките които трябва да се предприемат няма да станат. Процеса относно глобалното затопляне неможе да се спре в днешния начин на живот.За да се спре е необходимо човечеството да се върне с 30 години назад, да живее при стандарта на живот които е бил в това време. това естествено няма да стане. Затова глобалното затопляне и последващите катаклизми са неизбежни и необратими. Очакват ни неща които не сме си мислили че могат да ни се случат... чак ненам децата ни в какво време ще живеят и ще живеят ли въобще.Процеса е следния: Отделянето в атмосферата на въглероден двуокис и други газове предизвиква т.нар. парников ефект, при който отразената от Земята слънчева радиация (предимно в инфрачервения спектър) не може да се разсее в Космоса, и се връща и затопля още повече Земята. Над 50% от емисиите произлизат от изгарянето на органични горива в енергетиката и транспорта. Това затопляне е продукт на индустриалната революция, но се засилва още повече през втората половина на ХХ в. За това време средната глобална температура се е повишила с около половин градус, което довежда до оттегляне на континенталните ледници и ледниковите шапки около полюсите, промяна в режима на някои животни. Има опасения за повишаване на нивото на световния океан, както и натрупването на катастрофални метеорологични феномени като наводнення, торнада, снежни бури и др.Вредните газове от замърсявания са прекалено големи. Те увреждат озоновия слой. През озоновата дупка попълнително на земята навлизат ултравиолетови лъчения които пак немогат за излязат от атмосферата и остоват в нея.Земната температура се повишава. Пресъхват реки и езера, умира много флора и фауна. Леда около полюсите започва да се топи. Леда е от сладка вода. Като се топи, сладката вода от него се смесва със солената вода в океаните. Така се нарушава състава и плътността на водата. Едно от нещата, което е най-притеснително е в Северния Атлантик. Там където топлото течение Гълф Стрийм среща студените ветрове идващи от Арктика и над Гренландия. В края на последната ледена епоха когато се е оттеглял последния глетчер от Северна Америка ледът се стопява и се образува гигантски басейн от прясна вода в С. Америка. Големите Езера в Канада са остатък от това огромно езеро. Ледения бент който се формира на източната граница един ден се скъсва и цялата тази прясна вода се разлива тя намалява солеността и плътността на студената вода обезсолява я и я олекотява така, че тя спира да потъва. По този начин помпата спира. Спира и топлинният обмен. Европа се връща в ледената епоха за още 900 до 1 000 години. След като течението спре, започват да се образуват огромни урагани които засмукват въздух от най горните слоеве на атмосферата. Понеже скоростта на вятъра в центъра /окото/ на урагана е прекалено висока /около -100 градуса/, то въздуха достигащ земната повърхност неможе да се затопли. Така всичко долу на повърхността замръзва моментално.Така ще стане и сега ако топлината стопи ледовете от половин Гренландия. Промяната от сегашните условия към ледената епоха става за около 10 години. Това е внезапен скок.Не сме първата "цивилизация" на Земята, което е заличена поради липсата на разбиране на Природата. Ние ли трябва да сме ПОСЛЕДНАТА? Заслужават ли да съществуват безочливи злоупотребители с Природата?Вижте какво е станало с езерото ЧАД пред последните 25 години!

                        Коментар


                          #13
                          trace написа:
                          А за следващата ледена епоха кой ще е виновен ?
                          Как кой!? Катерицата естествено!
                          VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                          VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                          VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                          VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                          Нека Силата на бъде с Нас...

                          Коментар


                            #14
                            Винаги и във всички епохи е имало хора, които са плашили със края на света и световни кризи. Последната такава катастрофична психоза беше около 2000 година за т.н. проблем Y2K. Ако си спомняте, тогава се смяташе, че ще падат самолети, икономиката ще спре и загубите ще са грандиозни. Да, ама не - нищо такова не стана и всички специалисти признаха, че нещата са минали много по-гладко, отколкото се е очаквало. Някои хора обаче спечелиха много пари от страха на хората.С предричането на глобалните катастрофи подхода е малко по-друг. Прогнозата трябва задължително да е за след време - следващото поколение е най-подходящата мишена, поради родителските инстинкти. Всеки иска децата и най-много внуците му да са добре, за правнуците не му пука много много. Тоест, ако се прогнозира катастрофа след 300 години, приходите няма да са същите, както ако се прогнозира катастрофа след 30..50 години. Именно такъв подход се наблюдава при еколозите. Голямата катастрофа винаги е на 30..50 години от момента на прогнозирането. Следя подобни писания в популярните списания от детството си, а от тогава минаха 20 години - как пък не се приближихме до пустата катастрофа.Между другото, след края на идеологическите методи на манипулация на обществото (комунизъм и антикомунизъм) се образува ниша в тази област, която в момента успешно се заема от три категории манипулации - тероризъм/антитероризъм, религия и екология.Забележете, че тези 3 дейности никога не си пречат. Еколозите (с малки изключения) не мрънкат например за използването на обеднен уран в бронебойните снаряди на "антитерористите", но мрънкат против ядрените централи, които замърсяват много по-малко.Мрънкат против ядрените централи, но никой не говори за радиоактивното замърсяване, което предизвикват ТЕЦ-овете. (Въобще някой от вас знае ли, че ТЕЦ-овете изхвърлят радиоактивни вещества?) И то е много по-голямо от това на ядрените централи. Въобще темата за насаждането на радиоактивната фобия е обширна - някой от вас знае ли, че във всеки самолет Боинг има 1500кг обеднен уран, използван за конструктивни елементи? А "обеднения" уран е само 25% по-малко радиоактивен от "обогатения" уран използван в централите. Но какъв сполучлив избор на имена - хората като чуят "обеднен" и разбират "безвреден".
                            Fiat Ritmo 105TC
                            1600cc 105к.с.

                            Коментар


                              #15
                              Аз съм напълно съгласна с Mindzu и смятам, че всеки от нас трябва да направи максималното, зависещо от него ... най-малкото да не разхищаваме вода и електричество, да събираме разделно отпадъците и да не замърсяваме природата. Това не изисква усилие, а ако повече от нас го правят, определено ще има някакъв ефект ... най-малкото бих искала да знам, че поне аз съм дала своя принос към опазването на земята

                              Коментар

                              Working...
                              X