Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

За българския език и форума!

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

За българския език и форума!

Колеги... имайте милост! Една камара администратори и модератори не може да смогне да ви поправя грешките! Най-малкото е обидно да се наричате българи, а да не можете да пишете! Думи от сорта "ама тук да не сме на училище" не приемам! Всеки уважаващ себе си БЪЛГАРИН би се срамувал от непознаването на собствената си граматика! Ето някои свежи примери за правописни и технически грешки. За първите има речници, а вторите се откриват много лесно, ако прегледате мнението си преди да натиснете "прати". Има и бутон "преглед" за тази цел.1.Кажи ако не си навид ,защото имам кандидат да ги купи!2.Иас имах такав проблем но ако нямаш липсващи парчета може да свалиш стопа да го намажвш с еплоксидна смола съвсем тънки на спуканото място когато исъхне да изшкуриш с ситнс шкурка както и целия стоп с водна шкурка около 800 куписи спрей за червени стопове ас лично го направих с лак за металик и малко червена боя за оцветяване и си ти после ,успех3. Искам да попитам дават ми едни спортни пруйижини червени и са на Голф 2 сте станат ли на фиат уно МК1 турбото и ако стават да ги зимам4.абендикс за Фиан Брава някой знае ли къде може да се намери този абендикс за Фиат Брава 1.6 Каде ли не го търсих и никъде няма такова нешто. 5.Акумулатора е Монбат,гаранцията е заверена до 2008 август,почти не е ползуван,защото си купих Браво с хубав Бош на нея6.A рази пласт маса около бутина излиза без да се разглобява кората така ли?А с какво да я изкарам ако е така ако я напана с отверка няма ли да я нараня?7.Значи когато оборотите се стабелизират и да натискам спирачката всичко си е добре, нешто което забелязах днес е че майсторите които са ми сменяли горивния фиутър не са бутнали едната букса те са две от там да не ми дава грешки в компютъра.8.Модул за обогатяване на горивната смес. Ето това е един модул които е универсален и става както за атмосферки, така и за турбинки Идеята е че променя сигнала от ламбда сондата към компютъра, като никога не изпада в краиности (за да няма проблеми с работата на двигателя) и така убогатява горивнта смес Лесно за инсталиране и изглежда и звучи добре като замисел , но дали наистина има ефект ??? (или аз халуцинирам )Нека вещите да оставят по едно мнение и също така вреди ли на колата ? П.С. Аз лично си сложих и каточели като загрее колата и ламбда сондата започне да дава сигнали все едно получава шут отзат и скача колицата. 9.и при мен има този проблем но като влизам от труги места някаде го няма / от труги компютри / 10.подкрепиям те напално НЕ НА АГРЕСИЯТА ПО ПАТИШТАТА
    Frontera Sport, X20SE март 1998

11.като гов идях и направо 12.Моля да ми дадете съвет относно следното в AUTODATA казжат че за Пунто1 акомулатора трябжа да е 45ah аз сам взел 55ah дали е проблем?Благодаря преджарително и желая жесели празници на всички :D13.червената приста я бях напрал на един "ПЕТРОЛ" и я взех последната... 14....има си и бушон на (+)-са 40 ампера мошчето е кам касетофона... 15....Е бах ти Бравата...16.ама аз го занезах на стенд, тества го и каза ок17....Махнах клеймите на акумулатора...18....колата трябва да се форцира или да изгасне...19. зарежда си добре пробвал съм със стар работи няма проблем и акумораторджията пробва 20. Тенекиджия, Бояджия .. орянтировъчно?21, УНОТО КАТО Е СТУДЕНА ПРЕКЪСВА 22.Днес като тръгвах за работа установих че ми е мека гумата напомпих е и до гумаджийницата от кадето съм взел гумите оказа се 4 дупки /сигурно съм спрял на някоий на мястото или ? макар че наоколо спирам вече 3 месеца / Това е в Люлин залепиха ги. Слетова ходих и да е проверят за предницата-реглаж оказа се че като са ми слагали амортесьорите единият са го обърнали сега колата е идеална 23.Сутринта на един му отварях колата алармата му е бише заключила но тя си работеше отварям и колата гасне опитвам се да запаля и нищо няма грам ток нито една светлина не светеше заредихме акумолатора и запали веднага кабелните обувки му бяха не добри 24.4естито а каквиса жантите 4емие интересно можешли да пратиш 1 снимка 25.провери си сам входящия и изходящия мъркуч на парното ако са еднакво топли според мен радияторчето ти е полузапушено и не отдава достатъчно топлина ако26.жила и въздугоотводи щом е обезвъздушено ако езапушено молкото радяторче /малко вероятно/ трудно се оправя27....щте направя както ме съветваш... 28.е сеа ти виждам ква е колата, май някуъде 85 е карето29....но наи добре щте разбереш ако го свалиш30.умам моторче 40 лв трябва да имами бравата утре щепогледна

Коментар

Ето една истинска тема. Хубаво е да се знае също, че имаме и препинателни знаци в българския език!
      SOUND Perceptions House Party [Plovdiv] - 16 may, Total Sport 1st floor

Коментар

според мен форумът не трябва да се превръща в училище по български, но все пак нека да се стараем да пишем разбрано, за да не гадаем за какво става въпрос в поста. Иначе не можем да корим някой че не е внимавал в час по български :D

Коментар

Абе голяма част ги правим тези грешки поради причината, че пишем на Bulgarian Phonetic и там се използват английските букви само, че пишем на БГ. После директно натискаме ПРАТИ и ето. А има и галфони.

Коментар

The_Wicker_Man написа:
            Абе голяма част ги правим тези грешки поради причината, че пишем на Bulgarian Phonetic и там се използват английските букви само, че пишем на БГ. После директно натискаме ПРАТИ и ето. А има и галфони.
            Част от грешките произтичат от изкривеното писане на SMS-и. Например "6t" - щ, което води до подсъзнателното "шт" в поста. Не вярвам обаче да има някой, който да си види грешка преди "ПРАТИ" и да не я коригира. Някои от грешките са направо забавни, така че си има и смешна страна. :D Няма ли начин да се включи спелчекер или аутокорект при писането :D ... майтаб бе!
            Fiat Stilo 1.8 16V

Коментар

абе най-голяма част са от неграмотниците, които не знаят как се пише акомолатора и тем подобни. това е основната част
              Lancia Lybra'99 2.4 JTD - 135hp
              Fiat Bravo'97 1,6 16v
              Fiat Tempra'91 1,6 mono

Коментар

pakumba написа:
                абе най-голяма част са от неграмотниците, които не знаят как се пише акомолатора и тем подобни. това е основната част
                Това с "акОмОлатора" ми е любимото просто! Няма да цитирам имена те си знаят - вървя след тях и пиша. Важното е, че са си взели поука обаче. Има напредък.
                SOUND Perceptions House Party [Plovdiv] - 16 may, Total Sport 1st floor

Коментар

те след набор 83 -всички са меко казано неграмотни !! не знам какво учат и какъв език учат ама ...Имаше преди един пресен пример как ученик от 3-ти клас написал РАМБО СИЛЕК в една диктовка .Познавам хора висшисти,които не могат да пишат с химикалка или молив
                  фиатче Браво 2.0

Коментар

Тая сме я дъвкали и предъвквали. Накрая се оказа, че "тука не било литературен форум и всеки щял да си пише както си иска"! Администраторите и модераторите били "се правили на интересни", "самозабравили", "тирани" и т.н. Според мен от чисто практическа гледна точка е хубаво да се пише правилно най вече заради ефективността на търсачката. Оставям настрана въпроса за грамотността, самоуважението, българщината,патриотизма и всички други ... изми.
                    VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
                    VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
                    VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
                    VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
                    Нека Силата на бъде с Нас...

Коментар

Страхотна тема Vladim, признавам, че може би не ми стигна СМЕЛОСТ да я пусна! Но най-много да получиш отговори от типа на:
                      mitenze написа:
                      колега, имай милост и ти. все пак не сме се събрали да правим диктовки, а да искаме съвети и помощ. хубав ден Митко Павлов
                      или:
                      mitenze написа:
                      Добре колега. А ти можеш да ми дадеш съвет как според Хегел да си оправя парното. Или според Кант, зависи от настроението.
                      или:
                      mitenze написа:
                      Отдавна е направено Буковски. Прочети внимателно поста, който съм пуснал, след това ще преговорим руския класицизъм и въздействието му върху творчеството на Ремарк и Смирненски. Айде стига с тия празни приказки, че аз молих за помощ. Ключаря ми даде добри съвети. Сега ми остава да отида до майстор, че сам вече не мога. Направих всичко, което е по силите и възможностите ми. Митко
                      изобщо "дълбокомислената" тема беше:http://www.fiat-bg.org/forum/viewtop...er=asc&start=0... и още "знайни и незнайни" герои, този последният поне е от "знайните"!Лично за себе си съм взел решението на неграмотни въпроси и теми да не отговарям! Няма смисъл, най-малкото заради неуважението към тези които питаш да не положиш елементарни усилия да ги напишеш правилно.. е, защо аз да полагам такива?!На оправдаващите се с кредора ще помогна малко:Eто Ви една примерна транскрипция, кое бутонче от клавиатурата да се натиска, когато сме на фонетична и използваме кредора: Ч = ~ - горе в ляво до 1-цата Я = Q В = W Ж = V Ь = X Ъ = Y Й = J Ю = Ш = [ Щ = ] Както го бяха казали комшиите : "АМАН"
                      SUZUKI SX 4/1.9 DDiS, 120 кс/8V, 4X4

Коментар

Nino написа:
                        Лично за себе си съм взел решението на неграмотни въпроси и теми да не отговарям! Няма смисъл, най-малкото заради неуважението към тези които питаш да не положиш елементарни усилия да ги напишеш правилно.. е, защо аз да полагам такива?!
                        От известно време и аз правя така. Мисля, че хората, които не се отнасят с уважение към останалите не би трябвало да получават такова. А пък и в крайна сметка познанието е ценно!

Коментар

Да, борбата с неграмотността е сурова и неравна. Бих предложил на хората, които не искат да се излагат публично (не е само форума, нали ще ви се наложи да пуснете молба за работа или да драснете любовно писмо на половинката ), да отделят половин час на тези два сайта: -> www.ucha-bg.com -> Уикипедия:Списък на основни правописни грешкиАз ги посещавам редовно и все научавам по нещо ново.@Vladim -> "За българският език и форума!" - братле, точно тая тема не трябва да е с грешка
                          Не знам дали знаете, но "не знам" се пише отделно!
                          Fiat Punto 1.2 SX 2000 г.

Коментар

И аз съм за правилното и грамотно писане, но всеки греши колкто и да се стараe и внимава.Vladim ще си позволя да те цитирaм
                            Е добре де... да си я сипя ли тази течност, която така и така съм си купил в съда на стякломиячките, или да e изсипя в мивката?
                            Добре, че споделихте за вашите неволи! Имам същата течност в килера, но не съм я налял още в казанчето на чистачките. Странното е, къде е Федерацията за защита на потребителите!!! Пълно е с тези блудкажи навсякъде! От Практикер ди най-мизерната бензиостанция! Хайде течността за чистчки прави мизерии... представям си антифриза, какви поразии би могъл да направи!
                            От известно време и аз правя така. Мисля, че хората, които не се отнасят с уважение към останалите не ми трябвало да получават такова. А пък и в крайна сметка познанието е ценно!
                            Lancia Delta Nuova
                            106.152.0(0) | 1750 MPI LE 105CV 76KW 5P 835C2.000

Коментар

Колеги, има разлика между неволно изпуснати или чукнати по грешка клавиши (например при мен някои клавиши не винаги "хващат") и убедено писане на някоя дума грешно.Проблемът е в образованието. Като бивш преподавател във ВУЗ мога да ви го гарантирам. Едно време нашето поколение (не съм чак толкова стар де, имам-нямам 35) ЧЕТЕШЕ книги. Я нека тези които са на под 25 да кажат колко книги са прочели (без да броим PLAYBOY и пресата въобще). КНИГИ колеги, КНИГИ!Имам преки налблюдения над "младото" поколение - брат ми, с който имаме 14 год. разлика. Ми той през живота си е прочел има-няма 1-2 книги до средата. Аз толкова чета на едно влизане в тоалетната. Не са виновни "младите", просто времето е такова, учителите са такива, родителите са такива, всичко в обществото ни върви към неграмотност. Докато идеал са Азис и ТВ Планета... (нищо лично - много кадърен певец и професионална телевизия )Някъде прочетох, (може и в нашия форум да е било, не си спомням), една сентенция:"Интелектът по Земята е констатна величина, само населението й се увеличава"

Коментар

Working...
                              X