Трима души отишли на кръчма. Сметката им била 25 лв. Всеки от тях дал по 10 лв., т.е. общо 30 лв., като казали на сервитьорката да си задържи бакшиш 2 лв. и да им върне по един лев.Така все едно всеки е дал по 9 лева. НО: 3 души х 9лв. = 27 лв + 2 лв. бакшиш = 29лв. Къде се губи единият лев!? Може и да има решение, но аз не го знам... И мигах на парцали снощи, като ме попитаха...
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Вие сте на ход математици:
Collapse
X
-
Re: Вие сте на ход математици:
kiro_of_the_day написа:Трима души отишли на кръчма. Сметката им била 25 лв. Всеки от тях дал по 10 лв., т.е. общо 30 лв., като казали на сервитьорката да си задържи бакшиш 2 лв. и да им върне по един лев.Така все едно всеки е дал по 9 лева. НО: 3 души х 9лв. = 27 лв + 2 лв. бакшиш = 29лв. Къде се губи единият лев!? Може и да има решение, но аз не го знам... И мигах на парцали снощи, като ме попитаха...
-
kiro_of_the_day написа:Трима души отишли на кръчма. Сметката им била 25 лв. Всеки от тях дал по 10 лв., т.е. общо 30 лв., като казали на сервитьорката да си задържи бакшиш 2 лв. и да им върне по един лев.Така все едно всеки е дал по 9 лева. НО: 3 души х 9лв. = 27 лв + 2 лв. бакшиш = 29лв. Къде се губи единият лев!? Може и да има решение, но аз не го знам... И мигах на парцали снощи, като ме попитаха...
Коментар
-
Хубаво де, ха ми обяснете защо се получава тази редичка, щото на мен тя също ми се струва вярна... 3 души х 9лв. = 27 лв + 2 лв. бакшиш = 29лв. А са дали 3х10=30.VIVA Типо 1.4 AGT карбуратор дъртото вярно магаре
VIVA Чинкуеченто "SX HOBBY" ДЗВЕРО
VIVA Дайхацу Фероза на пръдня - The Who!
VIVA Гранде Пунто 1.3 Мултиджет ...абе... печка
Нека Силата на бъде с Нас...
Коментар
-
kiro_of_the_day написа:Хубаво де, ха ми обяснете защо се получава тази редичка, щото на мен тя също ми се струва вярна... 3 души х 9лв. = 27 лв + 2 лв. бакшиш = 29лв. А са дали 3х10=30."Светлината си въобразява,че се движи по-бързо от всичко друго,но бърка.Колкото и да припира,открива,че мракът е стигнал пръв и вече я чака."-Т.Пратчет
(Fiat 131 ABARTH 103 kW, Aprilia Tuono RSV 1000)
Коментар
-
kiro_of_the_day написа:Хубаво де, ха ми обяснете защо се получава тази редичка, щото на мен тя също ми се струва вярна... 3 души х 9лв. = 27 лв + 2 лв. бакшиш = 29лв. А са дали 3х10=30.
Коментар
-
имаше още няколко такива забавни а, сетих се за едно, беше нещо от сорта колко време работиме - отива един работник при шефа и му иска отпуска, а той почнал да смята колко време работи. Започва се от това че в годината има 365 дена и накрая се получава че работника работи реално 1 цял ден в годината (24 часа) и не му дал отпуска същото като тука - грешни сметки, ама първоначално стоиш като треснат ако някой се сеща и може да го намери, нека го прати тукаAudi 1.8S златен талон
Коментар
-
sasco
kiro_of_the_day написа:... НО: 3 души х 9лв. = 27 лв + 2 лв. бакшиш = 29лв. Къде се губи единият лев!? Може и да има решение, но аз не го знам... И мигах на парцали снощи, като ме попитаха...
Коментар
-
Ето и още една забавна математика.Само ще направя уточнението че с този знак ^ ще показвам степенуване(^2-на степен 2).Всички знаете формулата a^2-b^2=(a-b)*(a+b) ,нека обаче вместо a и b да използваме само a,което после ще заместим с 1.Ето какво се получава.a^2-a^2=(a-a)*(a+a) в левият израз вадим едно а пред скоба,a*(a-a)=(a-a)*(a+a) съкращаваме еднаквите части от двете страни на равенството и получавамеa=a+a заместваме с 1 и1=1+1 1=2
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар