Здравейте на всички понеже възнамерявам да ида да уча в Дания в началото на следващата година и ще ми е нужен лаптоп и се чуда от тук ли да си взема или от там .И някой имали запознат как са там цените , струва ли си от там или не си .И как ще е гаранцията от тук ако си купя от тук а той се развали там? Някой по запознати имали тук
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въпрос за покупка на техника от Дания
Collapse
X
-
Много зависи какво ще си купиш. Не мисля че в Европа машините са много по-евтини от България. Не го твърдя, просто нямам наблюдения. Единствено техниката в САЩ е с доста по-ниски цени. Та общо взето гаранцията на машината е за съответната страна в която си я закупил. След като се появи проблем в друга държава то гаранцията може да се прехвърли там. За едни става доста бързо и лесно, за други не толкова. Има и марки с world wide гаранция, но мисля че там ще ти излезе доста по-солено.
Ориентирай се към модел и марка компютър и след като го закупиш можеш да се обърнеш с един e-mail към производителя как евентуално може да се прехвърли гаранцията в друга държава.
Важно е да знаеш, че ниския клас устройства вече идват от производителя с 1 година гаранция, а втората която всички потребители получаваме заради законовите нормативи в България се дава от официалния вносител на съответната марка или от търговеца. Тази допълнителната гаранция след първата година не може да се прехвърля.
-
Разбирам.И с доста мъчене намерих 1 сайт в дания и гледам за пример леново идеа пад 320 там е 1900лв обърнато от DKK в бг валута а тука е към 1000-1100 та като за начало май ще ми е скъпо от там, поне в началото а после доколкото четох дават стипендия от 5800 DKK ,но искат и работа да си хванеш
Коментар
-
Hristian_Aleksiev написа: Преглед на мнението...Единствено техниката в САЩ е с доста по-ниски цени...
Нищо не е по-евтино в САЩ, освен в случаите на черни петъци или специални промоции на остарели модели, или в някои случаи на интернет-търговия.
В магазините за техника цените са определено същите и по-високи от в България.
Брат ми миналата година 3 месеца обикаля из щатите (на турне), и специално е ходил по такива магазини, та сме сравнявали цените там и тук на една и съща стока.
Коментар
-
Мите, предприел си една изключително важна в живота си стъпка. Успех ти желая. Дръж ни в течение...Пък за техниката: Вземи си сега на изгодна цена лаптоп от тук, а за в бъдеще ти пожелавам
толкова успешна реализация в странство, че при следващи покупки най-малкия дерт да ти бъде цената.
Иначе: Преди месец имах възможността да гледам цени на подобна техника в Белгия. Не беше по-евтина от предлаганата в България, но съпоставяйки я с покупателната възможност на "ония" ми се стори несправедливо ниска за там.
Предполагам, че и в Дания няма да е по-различно.A17DTС/S
Когато губим, не знаем какво печелим, а когато печелим, не знаем какво губим !
Коментар
-
Благодаря ти много ще ви държа в течение .Що се отнася до цените е така .Тук лаптопа примерния който казах е 1100 с ссд там 1900лв ,НО обаче там минималната заплата за такива студенти като мен по неофициални данни е 20 000 DKK или около 5000лв а тук 500 мининална.2 месеца да порабитш и лаптопа вече не е пречка.Отделно,че ако работиш получаваш стипендия от 1400лв 5800 датски крони и тя не е за успех а за всеки работещ студент
Конкретната заплата ми я каза студент от Роскилде който разнася рекламни плакати,списания и т.н.
Коментар
-
mitice написа: Преглед на мнениетообаче там минималната заплата за такива студенти като мен по неофициални данни е 20 000 DKK или около 5000лв а тук 500 мининална.
Когато получавах оферти за работа в Дания и се интересувах от данъчната система и разходите за живот в Дания, след консултация с датчани, стигнах до следните числа: при бруто 30 000 крони, нетото е ~11 000 крони. При попълване на годишна данъчна декларация се възстановяват доста добри суми от разходите за наем, автомобил и т.н., които при тази заплата биха били около 3 000крони, което отговаря на месечни доходи ~ 14 000 крони. Тези сметки са правени при максимална ставка от 60% ДОД.
Отделно в Дания няма(ше) осигуряване за безработица и сключването на такава застраховка е силно препоръчително.
Пожелавам ти успех в Дания, защото ще ти е нужен.Последна редакция от Stefanaki; 06.09.2017, 08:27.Aктуалният парадокс в България - повечето искат да живеят в по-уредена държава, но реват на умряло като им затвориш кранчето на сенчестата и полузаконна или незаконна дейност.
Коментар
-
Колеги искам да ви задам също 1 доста важен за мен въпрос относно колите там.На доста места прочетох,но са с доста стара дата и искам да чуя отзиви дали имате идея дали все още е така ако съм студент и съм без работа имам ли право да си карам колата с БГ номера в Дания до първите 6 месеца или докато си намеря работа там ? Понеже обмислям и такъв вариант за превоз до там и на мен и на багажа ( нямам доверие на фирмите за транспорт (много лоши отзиви в нета(прекалено много за изгубен багаж) ) дори и след това при наличието на застраховка още безброй нерви.А и мисля,че с кола до там ( на газ) да си превозя аз багажа няма да ми излезе кой знае колко по скъпо отколкото с самолет и отделно за агенция за превоз на багаж живот и здраве като ме приемат в еди кой си град .
Коментар
-
Без значение дали си студент или не, като имаш постоянна регистрация там трябва да можеш да караш кола с Бг номера до 6 месеца. След това, пак може да караш зависи колко са строги в това отношение... Рано или късно обаче ще те хванат, и ще ти нашият малко глоби, плюс да си платиш местните данъци за колата за периода, за който си пресрочил. Един приятел така в Германия преди години плати стойността на дръгела дето караше, че малко отгоре за около година и половина пресрочие.
След 6-те месеца трябва да пререгистрираш колата там с датски номера и да почнеш да плащаш данък, което обаче включва и минаване на технически преглед там. Ако тръгнеш с някой 25 годишен дръгел на гас, със сигурност ти гарантирам, че няма да можеш да минеш преглед заради много неща, но най - вече заради газовото.
За да ти признаят газовото трябва да е монтирано в официален сервиз на стойност 2-3 пъти повисока от цената на дръгела.
Най - идеалния ти вариянт е тръгвате двама, стигате, разтоварвате и после втория човек връща колицата в БГ.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар