Вчера както си светеше нещо изцърка и угасна. Нямам много достъп и стълба под ръка, но си е стандартен окачен таван, сравнително малък, около 3-4 метра LED лента. Сложиха го при ремонта преди половин година, като ме убедиха, че придава естетичен вид и вярно е доста приятно, особено като дойде мадама на гости. Не съм се сблъсквал преди с такова нещо и искам да попитам какво да очаквам да има за ремонт?
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
LED лента на окачен таван
Collapse
X
-
За да изключи цялата лента, означава, че драйверът (захранването) не работи. Ако окаченият таван ти е тип "растерен", става много лесно - вдигаш платно и стигаш до захранването. Ако е гипскартон и не е предвидено достъп, тогава става сложно, мръсно и по-скъпо.Stop giving directions, just say "Follow me."
Shevrolet Captiva LS 2.4/136/2009/ГИ Landy
Ex: Fiat Marea 1.6/103/1999/ГИ AG Zenit
Коментар
-
ch_m написа: Преглед на мнениетоСъщо и ако "изпраска " някой от СМД светодиодите и пак ще угасне цялата лента ...
Към колегата с проблема, най-вероятно е захранване, както са написали по горе. Ако можеш да го достигнеш лесно може да тестваш и да го замениш. За 3-4 метра лента захранванията са около 30-тина лева.
Коментар
-
Точно така - диодите са по 3-4, най-често, последователно в група, а групите са свързани паралелно. Единствения начин цялата лентат да спре да работи от "изпраскал" диод, е този диод да е първия до захранването и "изпраскването" му да е толкова силно, че да прекъсне основна писта в началото на лентата. В този случай се реже първата група, а захранващите проводници се запояват на следващата.Stop giving directions, just say "Follow me."
Shevrolet Captiva LS 2.4/136/2009/ГИ Landy
Ex: Fiat Marea 1.6/103/1999/ГИ AG Zenit
Коментар
-
Така е, прави сте и двамата, точно подобен случай съм имал в практиката ...... но стига сме предполагали.
Колегата след като стигне до лентата и захранването и ако е компетентен и попремери нещо, ще стане ясно къде е повредата.Истинския мъж се познава дори когато е гол!
Zastava Yugo 45 - 1984, Hyundai Teraccan 2,9 CRDi - 2002 , Fiat Grande Punto EVO 1,4 petrol/CNG - 2009
Коментар
-
Ако има повреда в захранването или захранващата писта, тогава спира да свети цялата лента. Сменя се захранването (или който може - си го ремонтира) или се капва капка с поялника на прекъснатата част от пистата. Може дори да се направи мост с тънко кабелче и да се шунтира прекъснатия участък от пистата.
Ако прекъсне само една група, обикновено е от 3 светодиода, може да се пробва с презапояване, понякога от топлината прекъсва някоя спойка. Оня ден се зачетох в темата и за награда - вчера ми прекъсна една тройка.
Ето така се свързват:
Коментар
-
Проблема е във захранването от сега ти казвам. На лед лента никой от светодиодите не може така да ти изпраска че да го чуеш освен ако не го вържеш директно на 220V. Изпраскването сигурно е кондензатор в захранването най-вероятно филтриращия след греца. Каква ти е лентата RGB или обикновена? Ако е RGB може да е и проблем с контролера. Закачи някоя снимка.Fiat Brava-ELX 1,8 GT 96
Коментар
-
В офиса имаме окачен таван със скрито осветление от два квадрата по 30 линейни метра. Бяхме с луминисцентни пури от тези тънките, но много горяха и тавана е 3.50 трябваше и висока стълба и да се вика техник да ги сменя... И на единия квадрат минахме на бяла ЛЕД лента. По 9 часа на ден, за година и половина вече нито един диод не свети, а лентата беше скъпа към 300лв излезе... Изгаряше на зони по около 10см... та толкоз за вечното ЛЕД осветление.Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)
Коментар
-
Има достъп до захранването. Поне няма да се налага да свалям тавана. Пресегнах се с телефона качен на стол и го снимах. Може би е слабо това захранване, че да изкара няколко месеца, като почти не съм го ползвал.
http://imgur.com/a/bDfm3
Edit: Намерих 1 калкулатор за LED лента на 12V и за около 3-4 метра ми излиза да е около 25-30W, а тук монтираното е наполовина. Значи ясно.Последна редакция от wwalker; 11.08.2017, 19:25.
Коментар
-
Често в техническите данни на лентите дават максимални стойности на мощността, които се постигат при максимално напрежение за 12-волтовите вериги от 14.4 волта. Обаче като ѝ подадеш само 12 волта, а не 14.4, мощността от 5 вата на метър (примерно) спада на 1-2 вата, заради по-малкия ток. Не, че проблемът не е в захранването, а само да имаш предвид, че понякога калкулаторите и таблиците с данни са фалшиви.
Имам една 5-метрова лента, на която подавам 12 волта, точно. Токът през веригата е около 1.6 ампера. По данни би трябвало да е около 3 А. Захранвам я с 40-ватово захранване, отворено (перфориран корпус).
В банята си ползвам 24-ватово захранване, с което захранвах 6 LED лунички по 3 вата. Намалил съм го на 10.8 волта, защото иначе светлината е твърде ярка. Токът е около 1.4 А.
Като съвет мога да ти кажа - вземай мощно захранване и го сложи така, че да се охлажда колкото се може по-добре. Ако му монтираш и голям безшумен вентилатор от компютър - забравяш за случая.
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар