Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Има ли домуоправители тук ?

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Има ли домуоправители тук ?

Здравейте,

Има ли тук домуоправители ? Искам да попитам няколко неща относно свикване на събрание.
    Най-вече ме интересува как да сметна кворума за събранието.
    Проблемите са следните:
    - не знам кой колко % има от общите части. Тоест няма как да установя кворума.
    - два входа сме, с две ЕС, а в документа ми за собственост пише х.хх% идеали части от сградата
    - не съм домуоправител. ще свикам събрание по чл.12. ал.5: "(5) (Нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Общо събрание може да бъде свикано от всеки собственик или ползвател в неотложни случаи или когато е изминала повече от една година от последното проведено общо събрание."
    - не разполагам с домовата книга, за да видя кой колко % има. стария домуоправител няма да ми я даде.
    - На партера имаме държавно учреждение, което със сигурност не е вписано в книгата на собствениците и обитателите.

и т.н.

EDIT: Искам всичко да бъде направено по закон както трябва, за да не стане някоя изненада, някой да обжалва нещо, най - вече държавно учреждение за което писах по-горе.
    Последна редакция от vgeorgiev; 23.06.2017, 14:46.
    04/2000 Fiat Brava 1.9 JTD 105+

Като начало слагаш обявление .
    И няма начин ще трябва да обиколиш доста от живущите .
    На третото овявление ако не идват колко присъствали толкова ще решават ..
    Някъде в закона етажна собственост имаше сегашнизменения.
    КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
    Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
    http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

Коментар

Според теб, така като гледаш как съм си задал въпроса, мислиш ли, че няма да започна с обявление ?!?
      ОК. Явяват се почти всички. Представят си % идеални части. Не се явяват 1-2 (на които не им знам идеалните части).
      Как ще сметна кворума според теб ?

kluchar написа: Преглед на мнението
      Като начало слагаш обявление .
      И няма начин ще трябва да обиколиш доста от живущите .
      На третото овявление ако не идват колко присъствали толкова ще решават ..
      Някъде в закона етажна собственост имаше сегашнизменения.

Коментар

Слагаш 2 пъти обява идват да кажем 1/3 / кокото присъстват толкова/от всички които са в блока -правите протокол какво сте решили и това е .
        Какво те интересува кои колко има стига да е от апартамента .
        Немога сега да го сложа точно как е но довечера ще го снимам изискванията.
        КЛЮЧАРА е тук – https://goo.gl/maps/GvEGbSeq7nk
        Пунто http://www.punto.mysteria.cz/puntoMk1/schema7.htm
        http://www.autoinfo24.ru/rukovodstva.../inomarki/fiat

Коментар

Аз съм домоуправител. И аз имам въпроси към теб, че да уточним:
          Ти как и кога си избран за домоуправител, че стария не ти дава домовата книга? Ако не сте знаели процентното съотношение, как е записано в протокола за избор първоначално?
          Защо двата входа сте с един домоуправител след като законът казва следното:
          1. "Самостоятелен обект в сграда в режим на етажна собственост" е обособена част от сграда в режим на етажна собственост със самостоятелно функционално предназначение.
          Кворум:
          Чл. 15. (1) (Доп. - ДВ, бр. 57 от 2011 г., доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) Общото събрание се провежда, ако присъстват лично или чрез представители собственици на най-малко 67 на сто идеални части от общите части на етажната собственост, с изключение на случаите по чл. 17, ал. 2, т. 1 - 4 и 7.
          (2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Ако събранието не може да се проведе в посочения в поканата час поради липса на кворум по ал. 1, събранието се отлага с един час, провежда се по предварително обявения дневен ред и се смята за законно, ако на него са представени не по-малко от 33 на сто идеални части от общите части на етажната собственост.
          (3) (Нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Когато в случаите по ал. 2 липсва изискуемият кворум, събранието се провежда на следващия ден, а ако той е почивен или официален празник, в следващия работен ден, в часа и на мястото, посочени в поканата по чл. 13, ал. 1 за свикване на общото събрание. Ако липсва необходимият кворум по ал. 1, събранието се провежда по предварително обявения дневен ред и се смята за законно, колкото и идеални части от общите части на етажната собственост да са представени.
          Правиш една нова домова книга и минаваш по всички апартаменти от входа и описваш процентите спрямо нотариалния акт. Длъжен си да я имаш така или иначе.

Иначе като цяло дори и един човек прави кворум рано или късно. Няма ли начин да видиш типовете апартаменти, които има в сграда, да издириш процентите на всеки тип и да ги разпределиш пропорционално до 100%. Така ще можеш да сметнеш приблизително колко семейства ти трябват за кворум, гледаш да имаш повече семейства, за да не падаш под минималните проценти и си в бизнеса. Огледай хубаво и сроковете за свикване на общо събрание, че имаше разни забрани за провеждане там.

Поздрави

Коментар

Аз съм домоуправител. И аз имам въпроси към теб....
            Не съм избиран за домоуправител. Аз съм собственик на самостоятелен обект. Събрание не е имало повече от две години. В правото си съм да инициирам такова по чл.12. ал.5: "(5) (Нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Общо събрание може да бъде свикано от всеки собственик или ползвател в неотложни случаи или когато е изминала повече от една година от последното проведено общо събрание."

Не съм казал, че двата входа сме с един домоуправител. Всеки вход е отделна ЕС (поне доколкото знам).
            Относно кворума: Дори да присъстват всички от входа...сумата на процентите ще е около 50%, защото сме %ид.ч. от сградата, а тя е с два входа.

Нека предположим, че всички от нашия вход идват на събранието. Събирам % и изкарвам 50.00%. Няма кворум от 67%. Изчакваме един час, същата работа.
            Идваме утре и решаваме каквото искаме...

Обаче, всяко решение може да бъде оспорено защото:
            Чл. 17. ал.5, т.2
            По реда на ал. 4 се определят идеалните части от общите части въз основа на представените данни от собствениците или информацията по чл. 23, ал. 1, т. 10, когато:
            2. управлението се осъществява във всеки отделен вход, а сборът от процентите на идеалните части на собствениците от общите части във входа не е равен на 100.

Давам конкретен пример. В моя НА пише 4,27% от общите части на сградата.
            Ако например се запъна и реша да оспоря някое решение мога да докажа, че сумата на % ид.ч. във входа не е 100%. Тогава трябва да се сметнат по Чл. 17. ал.4, да се сумират площи, да се дели и т.н. После тази сметка да се е приела на събрание със 2/3 самостоятелни обекти.
            И веднага решението пада, и някой ще плати около 1000 лева адвокатски разноски.

Коментар

Working...
            X