не може. пише се на единия.ако са семейство има друг начин за правоподеляне.
Не е вярно.
Вече питах. Напълно възможно е. И не става дума за семейство, а за двама несвързани по родство съсобственици.
Изобщо не питам дали може да се пише на повече от един собственик - това ми е известно по принцип и си е възможно. Не съм питал това.
Питах дали може дяловете да не са равни - оказа се, че и това може.
В талона на колата нищо не се отбелязва - вписват се и двамата собственици и толкоз.
Ако са на различни адреси, се регистрира колата по региона, в който ще се ползва предимно и където ще местодомува повече.
Чл. 4. (1) Собственикът е длъжен да представи лично превозното средство инеобходимите документи в определения срок за извършване на регистрация, промяна врегистрацията или прекратяване на регистрацията.
(2) Когато превозното средство е собственост на две и повече лица, действията по ал. 1могат да се извършат по искане от един от съсобствениците при писмено упълномощаване отостаналите.
Всеки си тълкува закона както му е удобно
Когато колата се води на жената и тя е освободена от данаци карат мъжа да си внесе половината
Но в документа за освобождаване от съвета пише идеални части 1.0 което е цялата кола не 1/2.което половината.
днес отписах колата -върнах номерата
1 давам големия и малкия талон и копие
2 оригинал пълномощно
3 лична карта
4 номерата
5 попълва се декларация че колата е в частен двор и там ще седи или документа от фирмата където дига колата
6 после като вземат номерата и унищожат талоните още едни документ окончателния
Става пързо и лесно стига да няма проблем с докуентите ---не се взима номерче за чакане
плаща се 3 лв отсреща на банката
И пращат собственика или пълномощника в данъчното няма автоматично отчисляване
FIAT Brava S 1,4 12 V 97 г. - бивша. Не карай по-бързо отколкото твоя ангел хранител може да лети!
Ако нещо стане както трябва, то е станала голяма грешка. Закон на Мърфи.
При пререгистрация в КАТ, данните за новия собственик трябва да отидат автоматично в данъчното. Да, обаче не винаги става така. Аз си изпатих много от тия пререгистрации и продажби. За това миналия месец, когато продадох едната кола, веднага с копие от договора и в данъчното на гише "Прием на документи". Отчислиха ми колата и ми дадоха разписка за това, която си запазих.
В миналото продадох една кола, както се полага-с нотариално заверен договор. Отидох в данъчното, отчислих я. Но новия собственик се оказа беладжия. Изобщо не отишъл в КАТ да я пререгистрира и да й смени талоните. На всичко отгоре изоставил колата на един паркинг на хипермаркет, който нощем се затваря с бариера. Охраната видели, че има останала кола и извикали полиция. Полицаите огледали колата и какво да видят-бейзболна бухалка на задната седалка. Веднага издирили кой се води собственик по техните регистри и право вкъщи. За късмет, аз пък по това време бях командирован в Италия. Обаче полицаите задържали братята ми и ги откарали в РПУ-то. Цяла нощ писали обяснения кои са, какви са, къде съм аз, чия е колата и прочие. Добре че тогава бях действащ офицер и като ме проверили, видели че съм сериозен човек и не съм от контингента им. Та повярвали на братята ми, че колата съм я продал отдавна и нямам общо с нея.
Има подобен случай и с един бивш колега военен. Отишъл в общината да си сменя настоящия адрес и го закопчали полицаите. Излязъл в системата, че е обявен за издирване. И пак същите простотии, продал си Ладата на някакъв, оня не сменил талоните и катастрофирал, ама зарязал колата в мелето и избягал. И докато се оправи моя човек, си полежа в ареста няколко часа.
Милиционерска държава.
Как може да задържат братята ти, без да имат ни най-малко правно основание за това?!!
Абсолютно малоумно и незаконосъобразно действие.
Чисто юридически се опитавам, и не успявам, да си обясня, по какъв начин те са обвързани с този автомобил?
Интересно е и какво са написали в заповедта за арест? Забравих, те най-вероятно дори не са попълнили такава.
Та автомобилът не е собственост на някой от тях, нито преди да го продадеш, нито след това?!
По същата логика, може да задържат двамата ти съквартиранти, или пък, двама съседи от входа, защо пък да не пишат цяла вечер и те?
Затова, винаги носете в деловодството на КАТ копие от договора за покупко-продажба.
Веднага след нотариуса. Всъщност, това е ваше задължение, според чл.45 от ЗДвП.
Чл. 145. (1) При промяна на собствеността на регистрирано пътно превозно средство праводателят в двуседмичен срок предоставя на службата, издала регистрационния номер, копие от договора за прехвърляне на собствеността с данните на приобретателя.
От тук на сетне възниква нов проблем. В КАТ получавате входящ номер и дата на едно малко, хвърчащо листче, и толкова.
Изобщо не се знае, в милицонерската система, дали се отразява нещо. И дали, ако направят справка за собственост, отново няма да се върнат при вас, при някоя от по-горе коментираните хипотези.
Общо взето, може да не ви помогне.
Общината, може да чака.
Познавам човек, който наскоро отписа автомобил, който е продал, преди повече от 15г.
Имаше начислен данък за всичките тези години. Стана много лесно, с договора.
Автоматичното отписване от общината, се случва, само, ако новият собственик се яви в КАТ за смяна на талоните.
Идея как да се спасявате, когато някой не смени талона, и вие, знаете това:
Отваряте сайта на гаранционен фонд, и правите справка за Г.О.
Виждате в коя застрахователна компания е сключена, отивате, и прекратявате застраховката с едно заявление.
И така, отново, и отново, докато не смени талона. Принудителна мярка.
Последна редакция от Tempras; 27.05.2017, 02:12.
Причина: Идея
Закон за електронното управление.
Чл. 2. (1) Административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, предоставящи обществени услуги, не могат да изискват от гражданите и организациите представянето или доказването на вече събрани или създадени данни, а са длъжни да ги съберат служебно от първичния администратор на данните.
(2) Първичен администратор на данните е административен орган, който по силата на закон събира или създава данни за гражданин или организация за първи път и изменя или заличава тези данни. Той предоставя достъп на гражданите и организациите до цялата информация, събрана за тях.
Чл. 3. (Доп. - ДВ, бр. 40 от 2014 г., в сила от 01.07.2014 г.) Първичният администратор на данни изпраща служебно и безплатно данните на всички административни органи, на лицата, осъществяващи публични функции, и на организациите, предоставящи обществени услуги, които въз основа на закон също обработват тези данни и са заявили желание да ги получават,
По силата на този действащ закон, КАТ не могат да изискват да им представям документ с информация, която им е вече известна. На мен случайно или не ми е известно, че новият собственик е пререгистрирал колата в КАТ в неговата си област.
Т.е. КАТ София е длъжен да изпрати информация на КАТ Сливен, че този автомобил вече е регистриран при тях и аз вече не съм собственик.
Отделно са длъжни да уведомят и общината, защото и те са обществен административен орган.
Ако държавата не иска да си спазва законите, аз защо да ги спазвам?!?
Аз имах неизяснен казус с КАТ,след заведено дело в Административния съд се реши в моя полза. Съдебното дело е безплатно ,внася се само такса от 10лв. в експрес банк.
Аз имам развитие по темата. Понеже в момента на пускането на темата, планирах да сменя настоящето ми в онзи момент Субару за друга кола. Така и се случи, та отидох в КАТ с 2 задачи. Да сменя талоните на новата кола (може би трябва да отворя нова тема за хвалба, ама знам ли Форд хвалба ли е?!), която взех и да опитам да отпиша Маздата, за която стана дума в темата и Субаруто, което имах съвсем до скоро. Първоначално се наредих чинно да изчакам за смяна на собствеността на новата кола, след като подадох документите попитах мога ли да отпиша други две коли. Отговориха ми да отида на 15то гише. И докато чаках новите талони отскочих до съседната сграда и въпросното гише 15, където се оказа, че няма жива душа опашка. За точно минута оставих по едно копие от договорите за продажба на съответните коли и получих бележка (реално това е отписването на колите от КАТ). След това минах и през общината, където също оставих по едно копие от договорите и чудо... данъка, който ми бяха начислили за Маздата изчезна от системата... Та общо взето, така се случват нещата. Поздрави
Милиционерска държава.
Как може да задържат братята ти, без да имат ни най-малко правно основание за това?!!
Колега, то това не е кой знае какво. Преди 5г, точно на 8 март, брат ми купува на жена си подарък Пунто. И отива да го регистрира в КАТ. Дава документите на гишето, казват му да почака малко и след 2мин влитат двама полицаи, гепат го под мищниците и го карат право в 3-то РПУ. И там го заключват в ареста. Брат ми направо шах с пешката какво се случва. И накрая какво се оказва... Брат ми е управител на супермаркет. Преди време някакви келеши строшават витрината на магазина и отмъкват касовите апарати. Полицията ги открива, започва дело и т.н.т. И брат ми се явява свидетел по делото като управител на магазина. Обаче пращат му призовка от съда, която интересно как не стига до него, при положение, че го знаят къде работи от сутрин до вечер, къде живее, телефонът му знаят и прочие. Призовката се върнала и оная п**ка заспала, която отговаря за призовките, решила че е по-лесно да пусне брат ми за национално издирване, вместо да си направи труда поне да звънне по телефона. И докато се изясни положението, полежа няколко часа в ареста нашия.
Та си прав, че държавата е полицейска. Няма заповед за арест, "помолили" са ги учтиво да отидат в районното за справка и обяснение. Пък, ако откажат, нали знаеш... Пак ще идат, ама по друг параграф вече.
Коментар