Реклама

Collapse

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Български пощи - митническо представителство

Collapse
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Clear All
new posts

Български пощи - митническо представителство

Здравейте, колеги!

Влязъл съм в някаква черна серия и всички пратки ми отиват на митница.
    Като отидох на Митница София да освобождавам 2 пратки, от Български пощи ме осветлиха, че срещу общо 12 лв. ще ми придвижат митническото освобождаване, иначе ставало сложно. Викам си - ОК.
    Сега обаче пак ме лепнаха и ще ми струва пак 12 лв., ама за една пратка.
    Въпросите ми, ако някой е по-наясно, са:
    1. Какво толкова се е променило в освобождаването, че вече да е "сложно". Преди не беше. Става дума за пратки на стойност около 50 долара.
    2. Какво и къде да им пратя, за да може да ми ги донесат в пощенския клон, щото тогава 12-те лв. почват да си струват, и дали няма да искат допълнително плащане за тая услуга.

Лек ден на всички!
    браво 1,6/90 - 09 г.

12 лева е на пратка и си струва да се плаща, иначе трябва да си вадиш номер и да си исвобождаваш пратката сам и в крайна сметка ще ти излезе доста по-скъпо и времеемко. Нищо не може да пратиш, трябва да отидеш на място. Тук във Варна процедурата е: отиваш в пощите в митницата, дават ти номер, отиваш при митничаря, той или те кара да плащаш ДДС и/или мито, или ти дава бележка и отиваш да си прибираш пратката. Ако не плащаш мито/ДДС, плащаш около 2-3 лева да си освободиш пратката. Иначе подписваш една декларация и плащаш 12 лева за това посредничество + тия около 3 лева + ддс/мито. Цялата процедура отнема около 10-15 минути. Последно като освобождавах пратка, дошла по DHL, ми отне 2 дни и около 60 лева + цената на ЕОРИ номера. Освобождавала съм и пратка сама от Амазон.ком - отне ми около 5 часа - първо взимаш номер, чакаш да ти го издадат, и те го издават същия ден, ако е еднократен, ако не - става за няколко дни, после ходиш да взимаш документите, те тогава в митниците работиха с дискети, така че не може да избегнеш митническата агенция да ти попълни документите, после с дискетата отиваш в митницата, там кибичиш сума време да ти исвибидят пратката и чак след това отиваш да си я прибереш от куриера....
    Всеки има право да бъде глупав, но някои злоупотребяват с тази привилегия.

Коментар

Сложното е в това, че си е разправия и излишна загуба на време.
      Първото което трябва да си извадиш е така наречения EORI номер, който е временен (само за освобождаване на текущата пратка) или постоянен (който може да го използваш за всички бъдещи пратки). Издава се на място в самата митница. Попълва се една декларация и започваш да обикаляш напред-назад.
      Но по-тъпото е, че трябва да подадеш и митническа декларация, която е малко по-овъряна. За целта на място при митниците, понеже знаят, че това е по-сложната част, има такива "вътрешни" фирми, които предлагат попълване на митническата декларация от твое име срещу заплащане. Което заплащане е между 20 и 30 лв. Сам се сещаш вече, че само това условие вече ти излиза по-скъпо от това да ползваш БП, пропускайки 5-8 часа висене, демек и почти цял загубен ден.
      Та казвам ти прекия път с БП. Не трябва да се разкараш до тях предварително. Всичко става по имейл и твоята разправия се свежда до там, до където просто да отидеш, да си платиш на касата и да си вземеш пратката. Виж тук не съм използвал условието да ти докарат пратката до друг клон в София, защото пратките, след като се освободят от БП на митницата, то БП има клон там, разбирай отделно гише и си взимаш практиканта от тяхното гише на митницата. Крайната сумата за тази улуга по спомен е 12+3.5=15.50 лв. + ДДС-то което те са платили.
      Та накратко как става работата с директен пример, който мога да ти дам.

1. Пращаш мейл на PSM.Sofia@bgpost.bg, който съдържа:

Здравейте,
      Бих искал да се възползвам от услугата „МИТНИЧЕСКО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО” на Български Пощи за пратка с номер RFХХХХХХХХG изпратена от Сингапур и уведомително писмо R 451/1 от 20.02.2017.
      Пратката съдържа ...................... на стойност $45.00 + $5.00 доставка.
      Приложено изпращам сканирани следните документи:
      - Подписана Декларация-Съгласие - това е онова нещо, което ти идва в пощата
      - Банкова Справка - за превода, който си направил
      - Справка PayPal - в случая е използван Пейпал и извадка от тази транзакция
      - Поръчка от сайта на закупуване - директен скрийншот от сайта, от който си закупил стоката, цената да се вижда

Предварително Благодаря!
      2. Обикновено след като те ти освободят стоката, то ти се обаждат по телефона, който си им дал там в първата бланка, за да отидеш и да си я вземеш.
      Накратко е това. Бързо и лесно, без да си губиш един ден в разправии и в крайна сметка по-евтино.

Ако искаш да ти пратят пратката то локална пощенска станция, това вече трябва да споделиш от опит. Не съм се замислял над този вариант, защото ако не отидеш да си вземеш пратката след като те я освободят, те ще я върнат обратно на митница в рамките на 5 работни дни, за да си възстановят парите, които са дали на митницата. Ако обаче пък са пратили пратката до локалната пощенска станция, то това си е още един разход, а после и връщането ѝ до митницата, който ако случайно ти не си вземеш пратката, то няма кой да им го възстанови. Точно поради тази причина никога не съм се замислял дали биха се навили да я пратят след освобождаването ѝ и до локален клон.
      Давай и споделяй опит, за да се знае от всички.
      Последна редакция от BO; 19.04.2017, 10:42.
      A20DTH ЖТД ама не баш
      1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
      Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

От август или септември миналата година го направиха така, че и пощите да взимат "едни" пари. Иначе преди това процедурата отнемаше 10-15 мин да си я освободиш сам и струваше точно 1.2 лв за някаква пощенска услуга + ДДС и мито, ако си над границата от 15Е като стойност на пратката за страни извън ЕС. Иначе едно време, когато работеха с дискети наистина се чакаше по 5-6 часа.
        Иначе процедурата беше следната:
        1. Отиваш/никога в Пенеделник или Петък-най-добре в Сряда или Четвъртък следобед/ в минтицата на 1 гише, където ти връчват бумаги и те пращат при митничаря -намира се в съседното кабинетче;
        2. Там му връчваш бумагите +
        - Банкова Справка - за превода, който си направил
        - Поръчка от сайта на закупуване - директен скрийншот от сайта, от който си закупил стоката, цената да се вижда
        3. Връщаш се на първото гише и плащаш 1.2 лв + ДДС;
        4. Отиваш на вътрешните пощенски гишета и си взимаш пратката. Това беше всичко. Не повече от 15 мин!
        ЕОРИ номер се изискваше за фирми и стойност на пратката над 300 лв /по спомен/.
        От както направиха този ненужен рекет - не са ме привиквали за сега.
        AR 75 2.5 V6 `08.86 - Ех
        AR 155 1.7 TS `07.93 - сиромашки тунинг, + JR, APEX, + B6 отзад - замина за скрап...
        FIAT Tipo 1.6 `12.93 835С1.000 С АГУ тунинг - вече 2.0 TS 8V Turbo с ескрите от горната...

Коментар

Ако някой поръчва от Али-то или другаде пратка на която китаеца пише, че ще дойде от Холандия и няма да се занимава с митница - да не лежи на тази кълка. Преди година тоя трик работеше, но сега всичко отива на митница, естествено над 30лв де.
          Fiat Brava 1.4SX '97 (Бензин & Метан)

Коментар

Според мен по този начин прехвърлят голямата част от проверката на пратките върху пощенските служители. По този начин засилват контрола и значително увеличават митническите постъпления, като всъщност гражданите плащат допълнително за тая работа. В моя случай сметката е точно двойна, благодарение на това нововъведение.

Иначе поне ще ми я доставят до моя пощенски клон. Написах им го в е-мейла, днес ми звъннаха и пак ме питаха къде да ми го доставят. Има уловка, че аз трябвало да си го потърся, иначе след 3 дни щели пак да я върнат на митническите пощи.
            браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

slonikon написа: Преглед на мнението
              Според мен по този начин прехвърлят голямата част от проверката на пратките върху пощенските служители. По този начин засилват контрола и значително увеличават митническите постъпления, като всъщност гражданите плащат допълнително за тая работа. В моя случай сметката е точно двойна, благодарение на това нововъведение.

Иначе поне ще ми я доставят до моя пощенски клон. Написах им го в е-мейла, днес ми звъннаха и пак ме питаха къде да ми го доставят. Има уловка, че аз трябвало да си го потърся, иначе след 3 дни щели пак да я върнат на митническите пощи.
              Не прехвърлят никаква отговорност и реално няма никаква разлика с преди. Клона на Български Пощи при митницата е отделна институция и те като ти освободят пратката от митница, то те я взимат при тях, в техния клон, от където ти си я взимаш в последствие.
              A20DTH ЖТД ама не баш
              1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
              Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда

Коментар

Не съм написал "отговорност", а "работа".
                Иначе не знам реално кво има и кво няма. На мен, напълно реално, разликата с преди ми е 12 лв. Почти толкова, колкото ми е и ДДС-то. Сега, за разлика от преди, БП са заинтересувани с твърда и непренебрежима сума на единица пратка и съм сигурен, че поемат сериозна част от работата по сортиране кое да се спре и кое да се пусне.
                Последна редакция от slonikon; 25.04.2017, 19:44.
                браво 1,6/90 - 09 г.

Коментар

Working...
                X