Да, прав си, че Nikkor 50/1,4G е обектив за FF матрица. Но хубавото на тези обективи е, че стават както за FF, така и за кроп сензор, като при кропката просто се преизчислява фокусното разстояние с произведението по кроп фактора. В общия случай 50mm обектив при кроп фактор 1,5 се приравнява на 75mm обектив, което пак е отлично за портретна фотография. Но обектива си остава и като някой светъл ден се купи FF тяло, влиза веднага в арсенала му от стъклария.
Реклама
Collapse
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Въпрос за Фотоапарат
Collapse
X
-
Обективите, които споменах имат вграден мотор за автофокус... Апаратите нямат... Най-евтиния с вграден такъв е доста скъп... Иначе аз говоря за ето този обектив... http://www.nikon.bg/bg_BG/product/ni...or-50mm-f-1-8g
Доста го хвалят в ревюта... За цената си е много добър...Fiat Stilo Multi Wagon 1.9JTD 85KW/115к.с. '03 powered by emzo
Fiat Punto SX mk2 1.2 44KW/60к.с. '00
EX : Fiat Tipo 1.6 i.e DOHC 149C2.046 1585cc. 66KW/90к.с -6250об./мин. - Изповядващ религията FIAT
Коментар
-
Predatorsi написа: Преглед на мнениетоОбективите, които споменах имат вграден мотор за автофокус... Апаратите нямат... Най-евтиния с вграден такъв е доста скъп... Иначе аз говоря за ето този обектив... http://www.nikon.bg/bg_BG/product/ni...or-50mm-f-1-8g
Доста го хвалят в ревюта... За цената си е много добър...Renault Megane 1.5dci 110hp. 12г.
BMW G20 320d xDrive 190hp. 2019г.
BMW X3 2.0d xDrive 177hp '09г. Ех.
Коментар
-
Здравейте,
От всичкото прочетено, май малко повече се обърках отколкото разбрах... Но добих някаква обща представа за нещата и ще започна да чета повече статии и книги, за да мога да се усъвършенствам.
Като цяло аз ама изобщо не мисля да се занимавм професионално с това. Както написах е за лична употреба, снимки на пейзажи, хора, портрети и т.н. Но са си за мен и лично ползване и поради тази причина предпочитам да си купя нещо ново.
От известно време гледам в сайтовете и като характеристики не е описано почти нищо, което да ме насочи, кой е най добрият вариант.
Това което мога да си позволя като бюджет са следните апарати:
Nikon D3300
Nikon D3400
Nikon D5200
Canon EOS 100D
Canon EOS 700D
Canon EOS 1300D
И този е малко по - скъп, но евентуално може и него:
Nikon D5300
Кой би бил най - подходящият избор да си купя от изброените.
Благодаря много за отговорите.
Поздрави.
--------------------
Коментар
-
За този бюджет и всичко да е ново, май само това можеш да избереш-фотоапарат Nikon D3300 Black тяло + Обектив Nikon AF-S DX Nikkor 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR. Цената на комплекта в момента е 1049лв във Фотопавилион. Ако може да добавиш и една светкавица Sigma EF-610 DG ST за 299лв, ще е супер. Имам този обектив и мисля, че не е лош, определено е много по-добре от малкия китов 18-55 (казвам малкия китов, защото 18-105 също е китов за някои модели). AF-S означава с вграден мотор за автофокус, DX означава обектив за кроп сензор, 18-105 означава варио-обектив, 3.5 му е светлосилата в късия край, 5.6 му е светлосилата в дългия край, VR означава вибро-стабилизиран. Добре е веднага да му купиш един UV филтър. Той се навива отпред и преди всичко служи за предпазване на челния елемент от надрасквания и запрашаване. Не е нужно да даваш луди пари за UV-филтър, аз си поръчах от e-bay японски филтър MARUMI за съвсем прилична сума. Но има и много по-евтини китайски марки, които също вършат работа. Купувал съм и GREEN-L за друг обектив, също върши работа, макар да струва 3-4 долара. По спомен, резбата на тоя обектив е 67mm, така че филтъра трябва да е 67mm също.
И един съвет, не купувай фотоапарат от магазин за всичко. Отиди във Фотопавилион или Фотосинтезис. Там хората са специалисти и ще ти обяснят всичко.
И не се притеснявай, тялото D3300 на Nikon е най-евтиното им, но това не значи, че е лошо. Напротив, апаратите на Никон са много сериозни като качество, дори при най-евтините модели DSLR. Този комплект е достатъчно читав дори и за професионална употреба, стига фотографа да знае какво прави. За Canon не мога да кажа, защото аз съм стар никонаджия и нямам наблюдения върху моделите на други марки. Лично мен ми харесва повече цветопредаването на Никон.
Последна редакция от DJPOPA; 20.04.2017, 17:52.Dacia Duster 1.6 4WD
Коментар
-
Здравей,
Мерси за отговора. Сега разгледах Фотопавилион и най вероятно ще си купя от тях.
Разбрах те и за обектива.
Но, ако не е нахално от моя страна, бих искал да питам още нещо.
Kаква е разликата между D3300 и D3400. Разликата между двата с обектив AF-S DX nikkor 18-105mm в момента във ФотоПавилион е 150 лв. Какво получавам повече за тези пари при D3400. Или ако реша да си взема тяло D5300, то с какво би било по добро от D3300 и D3400
--------------------
Коментар
-
Разлики между D3300 и D3400 по-отношение сензор, оптика, процесор няма. Те са абсолютно еднакви като основни характеристики. Предимствата на D3400 са козметични:
1.D3400 има bluethooth (според мен излишна екстра)
2.D3400 може да се управлява от смартфон (също излишно)
3.D3400 е по-лек от D3300 с 35гр
4.D3400 може да направи до 1200 снимки с едно зареждане на батерията, срещу 700 снимки за D3300 (ако снимаш сватби ще е предимство, за любителско снимане едва ли има значение)
За сметка на това D3300 има едно решаващо предимство пред D3400. По-старият модел има вход за външен микрофон. Защо това е важно ? И двата апарата могат да снимат Full HD видео и го правят с брилянтно качество, ако кажа на нивото на професионална видеокамера-няма да е пресилено изобщо. Много съвременни музикални клипове се снимат с DSLR, заради много добрите обективи на фотоапаратите и постигането на безупречно качество на картината с много по-малко вложения за техника. Обаче има един основен проблем за DSLR да се ползва като видеокамера-автофокусният мотор се чува във вградения микрофон. И клипа получава "допълнителен" неприятен звук, когато апарата фокусира. Проблемът се решава с външен микрофон, ако разбира се има къде да се включи е DSLR-а. Е, модел D3300 има такъв вход.
Другият, за който питаш, модел D5300 има малко повече предимства, но нищо кой знае какво, което да е от полза за любителско снимане (за професионално снимане има предимства в автофокуса):
1.Малко по-добър екран (3,2'' срещу 3'' на горните), екранът е подвижен, което вече си е предимство с някои случаи, особено при LIVE VIEW.
2.Има вграден wireless
3.Има вграден GPS (но това не значи, че може да го ползваш като навигация . Просто отбелязва GPS координати в EXIF файла на всяка снимка, за да се знае къде е правена)
4.Малко по-добър динамичен обхват, но пък на високо ISO има малко по-лош резултат от горните два модела.
5.Основното предимство е 39 автофокусни точки, от които 9 са кръстосани, D3300/3400 имат 11 и само 1 кръстосана. Това вече е сериозно предимство, но за професионален фотограф. За любителски цели не знам доколко е плюс.
Общо взето, аз бих взел D3300 като най-евтин. Другите не го превъзхождат с нещо кой знае какво за целите, за които ти трябва. Но пък ще останат повече пари за обективи, които са най-важни за получаване на добър резултат.Последна редакция от DJPOPA; 20.04.2017, 21:43.Dacia Duster 1.6 4WD
Коментар
-
Майка ми и баща ми живеят в Испания, естествено и тях ги заринах с информация и да проверят за апарат там и кое колко струва. Там определено са една идея по евтини, но това което ми привлече вниманието (доколкото разбирам) е Nikon D3300 с китов обектив AFP 15-55 и обектив AFS DX 55/200 в момента всичко е на промоция 599 евро. Заслужава ли си и да ги пращам направо утре да го взимат.
--------------------
Коментар
-
Не само цената е определяща да се откажеш. С тези два обектива просто не си струва. Преди време и аз си мислех, че нещо примерно 50/200 или 50/300 ще е уникално - тотална грешка. Zoom...не е най-важното което ще търсиш от камерата повярвяй ми, дори напротив, близките портрети и бистри пейзажи са много по-стойностни и по-пристрастяващи. Боке ефекта просто е наркотичен... )Renault Megane 1.5dci 110hp. 12г.
BMW G20 320d xDrive 190hp. 2019г.
BMW X3 2.0d xDrive 177hp '09г. Ех.
Коментар
-
DJPOPA написа: Преглед на мнениетоАз не бих си купил такава комбинация от обективи.Dacia Duster 1.6 4WD
Коментар
-
В тази тема искам да задам един въпрос, на който "професионалистите" в тази област по принцип не отговарят на него, ама все пак ще помоля ако някой има желание, то да си даде конкретно предложение.
Та въпроса е кой фотоапарат е хубав за любителски нужди, с който в 90% от времето ще се снима само на автоматичен режим. Демек няма да се използват разните му екстри и ръчни режими през почти цялото време. На принципа вадиш, снимаш, прибираш.
И като любителски апарат ще се снима всичко с него - море, сватби, рождени дни, съседите от блока през нощта.A20DTH ЖТД ама не баш
1NZ−FXE ; 182A8.000 Брава
Х... 330XD, Мултипла, Мареа, Либра, Пунто; 166; Брава; 146; Тема; 145; Типо; Панда
Коментар
Реклама
Collapse
Коментар